Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Intima convingere

Intima convingere
Intima convingere

Vom porni la analiza acestui concept de la Hegel care, in "Principiile filosofiei dreptului', sublinia: "ultimul cuvant in decizie il constituie convingerea subiectiva si constiinta (animi sententia), asa cum, in ce priveste dovada, care se sprijina pe declaratii si marturii ale altora, juramantul ramane garantia ultima, desi subiectiva'.

Daca pentru marturii juramantul ramane garantie ultima, se pune in mod firesc intrebarea care este garantia ultima a intimei convingeri pe care se fundamenteaza o solutie judiciara. Din perspectiva psihologica aceasta garantie nu poate fi alta decat respectarea de catre anchetator a principiilor si legilor de formare a probelor, a utilizarii criteriilor psihologice, iar din perspectiva etica, garantia este moralitatea anchetatorului si buna sa credinta.

Din perspectiva juridica, garantia intimei convingeri este dubla, pornind de la principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, care trebuie pre­vazut expres in orice constitutie democratica si terminand cu principiul independentei magistratilor si supunerii lor numai legii. Credem ca aceasta dubla garantie este obligatorie si pentru celelalte categorii ce functioneaza in sistemul autoritatilor, raspunzatoare de corecta aplicare a legilor.

In plus, legea organica de organizare judecatoreasca stabileste si ina­movibilitatea magistratilor pentru ca, din categoria mare a celor ce contri­buie la infaptuirea actului de justitie, magistratii sunt aceia care solutioneaza cauzele penale. Atunci cand ei constata ca prezumtia de nevinovatie a incetat sa mai functioneze in favoarea inculpatului, il declara pe acesta vinovat.

In ultima analiza exista si un drept la intima convingere, pe care se fundamenteaza posibilitatea magistratilor, ce constituie un complet de ju­decata, de-a avea opinie separata.

Pentru a asigura corecta functionare a intimei convingeri si a feri deliberarea de orice influenta, aceasta va avea loc imediat dupa incheierea dezbaterilor si se va face in secret. La deliberare nu asista nici reprezen­tantul Ministerului Public si nici grefierul. Judecatorii vor delibera mai intai asupra chestiunilor de fapt, deci cele strans legate de probatiune si apoi asupra celor de drept, adica calificarea faptului si aplicarea pedepsei.In Codul de procedura penala in vigoare se mentioneaza ca "toti membrii completului de judecata au indatorirea sa-si spuna parerea asupra fiecarei chestiuni', (art. 343 al. 4); "Presedintele isi spune parerea cel din urma, (art. 343, al. 5).

In art. 324, al. II din Codul de procedura penala, Carol al II-lea, se pretinde ca parerile sunt culese de presedinte incepand cu judecatorul cel mai mic in grad si continuand in ordinea numirilor. Evident legiuitorul a tinut seama in aceasta reglementare de un insemnat motiv psihologic: "pentru ca judecatorii cu o experienta mai mare, deci cu o prestanta fata de ceilalti, sa nu ii influenteze'.

Prin urmare si institutia deliberarii are o componenta psihologica, mai putin relevata in literatura de specialitate.

Oricum, procesele psihologice ale deliberarii pot fi surprinse in motivarea hotararilor judecatoresti, care sunt opera gandirii magistratilor si care, volens-nolens, incorporeaza si psihologia lor.

Credem ca intima convingere este o stare psihologica comuna a tu­turor oamenilor in legatura cu parerea lor ferma, de neclintit despre anu­mite fenomene, evenimente, situatii etc.

in drept, intima convingere este starea psihologica a persoanelor ras­punzatoare de aplicarea legilor, bazata pe buna-credinta, care sunt impaca­te cu propria lor constiinta morala, care i-a calauzit in aflarea adevarului, prin utilizarea mijloacelor legale si in stabilirea masurilor legale consecu­tive starilor de fapt stabilite.

Mai ramane, in mod evident, validarea acestei convingeri intime, care va opera in momentul ramanerii definitive a hotararii ce o incorporeaza.

Credem, in finalul tuturor consideratiilor expuse, ca structura anche­tei judiciare, realizata din perspectiva psihologica poate si trebuie sa fie sistemul de referinta al temeiurilor unor solutii juridice fundamentate pe adevar si justitie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

FORME ALE EVAZIUNII FISCALE
Consideratii privind patrimoniul
MODALITATILE ACTULUI JURIDIC CIVIL
Modele de conduita si tipuri de anchetatori
RAPORTUL DINTRE DREPTUL INTERNATIONAL AL MUNCII SI DREPTUL INTERN
Controlul constitutionalitatii legilor
EFECTELE ACTULUI JURIDIC CIVIL
Antiterorismul european si romanescTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu