Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Mijloace de plata in Internet

Mijloace de plata in Internet


Mijloace de plata in Internet

A. Plata traditionala

114. Concept. Plata este un concept ce apartine domeniului obligatiilor avand 2 acceptiuni:

in sens larg, prin plata se intelege executarea obligatiei civile de buna-voie, indiferent de felul prestatiei ce for­meaza obiectul ei;

in sens restrans, prin plata se intelege executarea unei obligatii care are drept obiect o suma de bani.Cu privire la obiectul platii functioneaza principiul potrivit caruia cel care s-a obligat va trebui sa plateasca exact cat datoreaza.

In ceea ce priveste locul platii, regula este ca plata se va face la locul convenit de parti, iar in lipsa stipulatiei lor la domi­ciliul debitorului.

Regula privitoare la data platii este exigibilitatea platii, adica atunci cand datoria a ajuns la scadenta. Obligatiile pure si simple se executa de indata ce au fost asumate, iar in cazul obligatiilor cu termen, plata se va face la termen. Daca termenul a fost prevazut in favoarea creditorului, plata anticipata este po­sibila numai cu acordul sau, iar daca termenul a fost prevazut in favoarea debitorului, plata anticipata este posibila.

B. Plata electronica

Lato sensu, prin plata electronica se intelege plata unor sume de bani prin intermediul mecanismelor electronice.

116. Conditiile specifice ale operatiilor de plata via Inter­net. Operatiile de plata via Internet trebuie sa se adapteze con­ditiilor specifice si, fiind vorba de o resursa mondiala, se pune problema compatibilitatii sistemelor si mecanismelor de plata intre diferitele legislatii nationale. Pe de alta parte, caracterul deschis al retelei presupune o complexitate de sisteme de plata, o concurenta reala intre aceste sisteme, precum si riscul crescut al insecuritatii.

Pentru ca in acest caz tranzactiile se deruleaza fara confrun­tarea fizica a partilor, fara schimbul documentelor scrise, iar proba operatiilor realizate este delicata in caz de litigiu.

Mecanismele de plata trebuie sa satisfaca diverse caracte­ristici de ordin practic si legal. Cele de ordin practic sunt legate de acceptarea si utilizarea mecanismelor de plata electronice de catre public. Pe langa acest fapt sistemele trebuie sa fie disponibile in orice moment si sa permita folosirea diviziunilor monetare astfel incat sa poata acoperi gama platilor posibile.

Caracteristicile de ordin legal se refera la securitate, confi­dentialitate si la modalitatile de plata.

Problema securitatii este cea mai importanta caci plata elec­tronica comporta numeroase riscuri ce pot antrena obstacole serioase in mentinerea integritatii tranzactiilor electronice. in fapt, daca plata este deturnata de la destinatia sa sau daca este falsificata de catre un tert, contractul nu mai poate fi realizat. Pe de o parte, obligatia contractuala a cumparatorului (plata) nu parvine vanzatorului, iar pe de alta parte, vanzatorul si-a luat masura de precautie de a astepta viramentul bancar pentru a expedia comanda si a-si realiza astfel obligatia contractuala.

Criptografia ramane la ora actuala cel mai bun mijloc de protejare, nu numai a integritatii mesajelor si contractelor, dar si pentru asigurarea tranzactiilor financiare in conditii sigure, caci, in timpul tranzactiilor comerciale, secrete sau nu, nimeni nu permite ca un tert sa receptioneze numarul cartii de credit sau referintele bancare personale.

Cartea de credit. Modalitatea de plata prin carte de credit este frecvent folosita pentru efectuarea tranzactiilor prin Internet. S-a dezvoltat ideea ca plata prin carte de credit se identifica cu moneda universala.

Existenta riscului fraudei, inerent Internet-ului, a condus la propunea unor sisteme din ce in ce mai sofisticate. Gratie aces­tui fapt, nu mai este necesara circulatia informatiilor sensibile si se poate realiza asigurarea faptului ca cel care este la originea tranzactiei este si titularul cartii de plata. in plus, confidentia­litatea informatiilor relative la coordonatele bancare ale clien­tului si la operatiile efectuate poate fi mentinuta. Un astfel de sistem a fost dezvoltat de compania Cybercash care a oferit un sistem de plata ce foloseste cartea de credit, dar care incorpo­reaza o semnatura electronica. Sistemul Cybercash impune re­curgerea la un program specific pentru efectuarea platii. Clientul utilizeaza acest program pentru a inscrie informatiile si pentru a le transmite comerciantului. Acesta din urma completeaza infor­matiile si le transmite catre Cybercash care serveste drept inter­mediar catre o institutie financiara pentru a completa plata.

Mecanismul Cybercash raspunde astfel nevoilor de securi­tate, fiind totodata accesibil la nivel international. Pe de alta parte, necesita existenta unui intermediar in tranzactie ceea ce implica ridicarea costului si un program de calculator specific.https://www.cybercash.com

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.