Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Rolul pedagogului sau psihologului in protectia copilului - victima a abuzului si neglijarii

Rolul pedagogului sau psihologului in protectia copilului - victima a abuzului si neglijarii


Rolul pedagogului sau psihologului in protectia copilului - victima a abuzului si neglijarii

In conformitate cu prevederile art., art. 481 si 480, CPP, la audierea minorului in calitate de banuit, invinuit, inculpat, parte vatamata sau martor este obligatorie participarea pedagogului sau a psihologului. Pedagogul sau psihologul care participa la audiere are rolul de a stabili un contact psihologic cu copilul si de a asigura o intervievare corecta a acestuia. In timpul audierii pedagogul sau psihologul este in drept, cu consimtamantul persoanei care efectueaza audierea, sa adreseze copilului intrebari si sa faca observatii in scris referitor la corectitudinea efectuarii audierii (art.479, alin.3, CPP).

Calitatea procesuala a acestor persoane este de specialist. Potrivitart. 87, CPP specialist este persoana invitata pentru a participa la efectuarea unei actiuni procesuale in cazurile prevazute de cod si care nu este interesata de rezultatul procesului penal. Specialistul trebuie sa posede suficiente cunostinte si abilitati pentru acordarea sprijinului necesar organului de urmarire penala sau instantei de judecata. Opinia expusa de specialist nu substituie concluzia realizata de un expert judiciar (art.87, alin.2, CPP). Specialistul este invitat in instanta sau la organul de urmarire penala pentru a face concluzii directe. Atragerea specialistului in proces se efectueaza la cererea organului de urmarire penala sau de catre instanta de judecata si este obligatorie pentru institutia la care este angajat specialistul.

Legea nu contine alte norme speciale cu privire la persoana pedagogului sau a psihologului. Din aceasta cauza, in practica moldoveneasca, de multe ori prezenta acestuia este o simpla formalitate respectata, pedagogul fiind o persoana straina copilului, care nu a stabilit din timp contactul cu copilul, nu a discutat cu el, nu stie care sunt temerile copilului si ce nivel de dezvoltare intelectuala are acesta. Mai mult, in unele cazuri, la desfasurarea diferitor actiuni procesuale efectuate cu acelasi copil (audierea in cadrul urmaririi penale, audierea in instanta de judecata) se admite prezenta diferitor pedagogi sau psihologi care nu cunosc copilul.

Recomandabil in acest  sens ar fi ca legea sa prevada in mod expres neadmiterea la audierea copilului, in calitate de pedagog sau psiholog, a persoanelor care nu au stabilit contacte cu copilul din timp si, de asemenea, a persoanelor care au studii in pedagogie sau psihologie, dar nu activeaza in acest domeniu. Pedagogul sau psihologul citat trebuie, conform specificului activitatii sale, sa presteze munca de educatie, instruire sau consiliere a copiilor de aceeasi varsta cu cel audiat.

Participarea pedagogului sau a psihologului la audierea minorului este determinata de necesitatea de a utiliza datele cu anumite realizari ale pedagogului si psihologului referitor la pregatirea, efectuarea si fixarea declaratiilor.

Aceste drepturi sant explicate pedagogului sau psihologului inainte de inceperea audierii minorului, acest lucru fiind mentionat in procesul-verbal al audierii copilului.

Concluzii

Copilul este un subiect al drepturilor si libertatilor fundamentale. Actiunile care il privesc trebuie sa fie calauzite, in primul rand, de interesul superior al copilului. Standardele internationale cat si cele nationale sunt instrumente pentru promovarea drepturilor copilului, in general si in particular, pentru a asigura respectarea drepturilor acelor copii care sunt afectati de procesul judiciar sau de proceduri penale. Ele trebuie sa se axeze pe nevoile si interesele specifice ale copiilor, care difera in numeroase situatii de cele ale adultilor si care e necesar sa fie implementate in practica.

Insa, in pofida gamei largi de instrumente ce reglementeaza drepturile copilului, in numeroase aspecte aceste drepturi nu sunt intotdeauna respectate sau luate in calcul. Uneori copiii sunt calificati drept "cetateni mici cu drepturi mici", iar nevoile lor specifice  sunt, pur si simplu, ignorate.

In acest studiu am incercat sa descriem pe larg aspectul accesului copiilor la procedurile legale de depunere a plangerilor si a dreptului acestora la consiliere juridica gratuita. O atentie aparte am acordat statutului legal al copilului abuzat intr-un proces penal, modalitatilor specifice de audiere a copilului in scopul asigurarii protectiei acestuia de toate situatiile traumatizante si rolului specialistilor implicati in administrarea procedurilor legale (politisti, procurori, judecatori) ce vin sa instaureze practici prin care copilul sa fie tratat in cele mai bune conditii si sa se simta respectat.

Consideram ca acest subiect este de o importanta primordiala, deoarece  judecatorii, procurorii, politistii si avocatii au un rol esential in asigurarea aplicarii legii si in asigurarea respectarii tuturor garantiilor procedurale existente pentru protectia drepturilor copilului.

Asadar, dezvoltarea cunostintelor, convingerilor si abilitatilor reprezentantilor institutiilor de drept cu privire la realizarea  audierii legale a copilului - victima sau martor este de o importanta majora in acest context.

Iar profesionistii competenti si bine informati din domeniul juridic vor putea sa contribuie la crearea unui sistem judiciar echitabil pentru toti cetatenii si, in special, pentru copii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.