Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Tainuirea

Tainuirea




TAINUIREA

Primirea, dobandirea sau transformarea unui bun ori inlesnirea  valorificarii acestuia, cunoscand ca bunul provine din savarsirea unei fapte prev. de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea pt. sine ori pt. altul a unul folos material.

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special este complex si consta din relatiile sociale de ordin patrimonial a caror ocrotire este asigurata prin apararea patrimoniului impotriva faptei de tainuire iar, pe de alta parte, din relatiile sociale privitoare la infaptuirea justitiei.

b) obiectul material in constituie bunul sau bunurile provenite din savarsirea unei fapte prev. de legea penala asupra carora s-au efectuat actele specifice infractiunii de tainuire. Bunurile pot apartine pers. fizice si juridice private ori publice.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ al tainuirii poate fi orice pers., chiar si proprietarul bunului in cazul cand bunul provine dintr-o fapta prev. de legea penala, savarsita fata de o pers. care detine in mod legitim acel bun. Participatia penala este, pe deplin posibila, in oricare din formele sale. Tainuitorul nu poate fi niciodata autorul sau participantul la fapta prev. de legea penala din care provine bunul.

b) Subiectul pasiv este pers. fizica sau juridica privata ori publica fata de care s-a comis fapta prev. de legea penala din care provine bunul tainuit.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al laturii obiective consta din una din urm. Actiuni: primirea, dobandirea sau transformarea unui bun ori inlesnirea valorificarii lui.

"Primirea" - cand faptuitorul accepta cu orice titlu sa detina bunul ce provine din comiterea unei fapte prev. de legea pen. "Dobandirea" - a devenit proprietar al bunului prin cumparare, schimb donatie, etc. "Transformarea" - modificarea substantei sau forma bunului ori ambele, in raport de natura acestuia in masura posibilitatilor, prin prelucrare, topire, montare. "Inlesnirea valorificarii" - a ajuta, in orice mod, la instrainarea bunului spre a obtine un avantaj.

b) Urmarea imediata consta din schimbarea situatiei de fapt a bunului prin trecerea lui in alta sfera patrimoniala ori prin modificarea subst. si formei sale, prin aceasta reducandu-se efectiv posibilitatea de recuperare a bunului de catre posesorul sau detentorul acestuia, ceea ce contribuie la mentinerea consecintelor pregatitoare ale faptei principale.



c) Intre actiunea faptului ce formeaza elementul material al laturii obiective si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate, de regula, aceasta rezulta din materialitatea faptei.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie ceruta de norma de incriminare a tainuirii, este intentia calificata deoarece, faptuitorul urmareste obtinerea unui folos material pt. sine sau altul. In cazul in care subiectul se afla in eroare cu privire la bunul ce formeaza obiectul tainuirii, crezand ca apartine celui ce il instraineaza, opereaza art. 51 c.p. ca urmare, pers. care dobandeste un asemenea lucru nu este tainuitor. Pt. existenta infractiunii de tainuire nu are relevanta daca folosul material a fost obtinut, fiindca acest folos este cerut de lege ca scop si nu ca rezultat.

A. Forme.

a) Acte pregatitoare. Tentativa. Tainuirea fiind infractiune comisiva, este susceptibila de acte de pregatire, cat si de executare, dar legea penala nu sanctioneaza nici actele pregatitoare, nici tentativa.

b) Consumarea. Tainuirea se consuma in momentul executarii cu intentie a oricareia dintre actiunile specifice. Primirea, dobandirea, transformarea, inlesnirea valorificarii bunului provenit din savarsirea unei fapte prev. de legea penala, faptuitorul cunoscand sura provenirii acestui bun.

c) Epuizarea. Tainuirea se poate comite in forma infractiunii continuate atunci cand ea vizeaza un complex de bunuri provenite din aceeasi fapta prev. de legea pen. sau din diferite fapte sau in varianta in care actiunea de transformare a bunului tainuit impune mai multe operatiuni ca tainuirea se va epuiza odata cu executarea ultimului act din componenta activitatii faptuitorului iar sanctionarea acesteia se va face prin raportarea la acest moment.

B. Modalitati. Tainuirea prin primirea bunului sau prin dobandirea lui ori prin transformarea acestuia, sau prin inlesnirea valorificarii lui.

C. Sanctiuni. Inchisoare de la 3 luni la 7 ani, fara ca sanctiunea aplicata sa poata depasi pedeapsa prev. de lege pt. infractiunea din care provine bunul tainuit. Tainuirea savarsita de sot sau ruda apropiata nu se pedepseste. Sanctiunile civile - tainuitorul nu va fui obligat la plata despagubirilor civile, alaturi de cel care a savarsit fapta prev. de legea pen., decat pt. valoarea bunurilor tainuite sau a pagubei rezultate din fapta sa.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.