Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Compartimente lichidiene

Compartimente lichidiene
Compartimente lichidiene

Cantitatea totala de apa din organism este distribuita in 2 compartimente: lichidul intracelular si lichidul extracelular.

In organism exista o activitae permanenta ce presupune schimbul de apa intre diverse compartimente hidrice ( celule- lichid interstial- sange).

Celulele (formare in proportie de 80% apa) au nevoie de nutrienti ce sunt dizolvati in plasma sangvina (alcatuita di 90% apa). Totodata, din activitatea metabolica a celulei rezulta substante reziduale, ce trebuiesc eliminate, si apa de metabolism. Transportul acestora pana la organele excretoare se va face tot prin cale sangvina.

Transferul apei dintre sange si celula se face prin intermediul lichidului insterstial. Celula elibereaza produsii reziduali si secretiile sub forma de solutii apoase. Acestia vor trece apoi prin peretii capilarelor in sange, sau, pentru moleculele pea mari petru ai traversa (exemplu proteinele), vor trece initial in sistemul limfatic si vor ajunge in cele din urma in ciculatia sangvina. Sensul fluidelor de la celula la capilar si invers este stabilit de presiunea osmotica si de concentratia apei ori a ionilor intra si exctra celular. Astfel se pot descrie valori aproximativ fixe ale raportului concentratiei de apa ,respectiv substante, dintre cele doua compartimente hidrice (inta si extra celular).

LICHIDUL INTRACELULAR

Lichidul intracelular (LIC) constituie 40% din greutatea totala a adultului standard(70kg). Fiecare celula are compozitie specifica(neuron, osteocit), dar concentratia constituentilor este similara.Spre deosebire de LEC, LIC-ul are continut:

- mai mare de K+, Mg, HPO4, SO4, proteine

- mai mic de Na+, Cl-, Ca+2, HCO3-

LICHIDUL EXTRACELULAR

Totalitatea lichidelor care se afla in afara celulelor se numeste lichid extracelular(LEC). Impreuna aceste lichide formeaza 20% din greutatea corpului. Lichidul extracelular este impartit in lichid interstitial (3/4) si plasma (1/4). Mai exista inca un compartiment mai mic numit lichid transcelular.

Plasma este partea lichida a sangelui in care se scalda celulele sangvine. Aceasta schimba continuu substante cu lichidul interstitial prin porii membranelor capilare. Acesti pori sunt foarte permeabili pentru aproape toate solutiile din lichidul extracelular mai putin proteinele. Asadar, lichidele extracelulare se amesteca in continuu, astfel incat plasma si lichidul interstitial au aceeasi compozitie exceptand proteinele care au o concentratie mai mare in plasma.

Componentele lichidului extracelular si lichidului intracelularPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Sistemul genital uman si reproducerea
Increngatura Onychophora
IERARHIZARI IN BIOLOGIE
LARINGELE
CONTAMINAREA CULTURILOR DE CELULE ANMALE
FUNCTIONAREA ADN-ULUI SI EXPRESIA GENELOR
CAILE RESPIRATORII
LIMBA (LINGUA)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu