Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
DINTII (DENTES)

DINTII (DENTES)
Dintii (Dentes)

Sunt organe dure, de culoare albicioasa, asemanatoare ca structura cu oasele, dar avand o dezvoltare asemanatoare cu a fanerelor. Dintii se afla asezati in alveolele dentare pe marginea oaselor incisiv, maxilar si mandibular, formand cele doua arcade de forma parabolica (superioara si inferioara). Dintii, servesc la prehensiunea si triturarea alimentelor fiind si organe tactile si de aparare. In sistematica zoologica, unul din criteriile de clasificare a animalelor sunt si dintii. Luand in considerare forma, modul de crestere si aspectul coroanei dintilor, animalele se pot imparti astfel: izodonte (animnalele care au toti dinti asemanatori); hetereodonte (animalele care prezinta mai multe categorii de dinti); izognate (animale cu dinti asemanatori ca forma si ca numar pe ambele arcade dentare); anizognate (animalele cu dentitia mandibulara diferita de cea maxilara); hypselenodonte (animale ce au dintii cu coroana lunga si cu eruptii permanente); brahiodonte (animale care prezinta dinti cu coroana scurta si eruptie rapida); bunodonte (animale ce prezinta dinti cu coroana mamelonata); si selenodonte (animale ce prezinta suprafata de tocire prevazuta cu adancituri circumscrise de creste).

La toate animalele domestice, cu exceptia iepurelui, se disting doua feluri de dentitie : de tineret ce cuprinde numarul de dinti caduci (Dentes decidui) si dinti permanenti (Dentes permanentes) sau dentitie de maturitate ce cuprinde numarul de dinti permanenti si de inlocuire (Dentes succedentes).

Dupa dentitie animalele au fost clasificate in : monofiodonte animale cu un singur fel de dentitie (iepurele); difiodonte, animale ce au cele doua feluri de dentitie.

Conformatia si structura dintilor

Dintele este format din : radacina, coroana si gat.

Radacina (Radix dentis), este portiunea ce se afla asezata in alveola, poate sa aiba o forma conica si se termina printr-un varf prevazut cu un orificiu pe unde patrund in dinte vase sanguine si nervii. Radacina poate fi unica (incisivi si canini) sau multipla (molari).

Coroana (Corona dentis), este portiunea vizibila avand o culoare alba stralucitoare si o forma ce difera in functie de specie, avand mai multe fete si margini.Gatul (Collum dentis), este portiunea acoperita de gingie aflandu-se intre radacina si coroana. La nivelul gatului dintelui se pot observa depuneri de tartru.

In structura dintelui se deosebesc formatiuni moi si dure. Formatiunile dure sunt reprezentate de : dentina, smalt si cement.

Dentina (Dentinum sau ivorium), este principala componenta de culoare alb - galbuie, fiind o substanta dura. La interior adaposteste o cavitate pulpara, care se continua cu un canal ce se deschide in alveola. Camera pulpara (Canalis radicidentis), adaposteste pulpa dintelui. Dentina contine 28% oseina si 72% substante minerale (fosfati, carbonati si florura de calciu)

Smaltul (Enameleum), este o substanta dura, ce inveleste coroana dintelui, avand o culoare alb-portelanie sau albastruie. Smaltul este cel mai dur tesut din organism fiind format din 97% saruri minerale (florura de calciu) si 3% substante organice.

Cementul (Cementum), acopera radacina dintelui avand o structura asemanatoare cu tesutul osos.

Formatiunile moi ale dintelui sunt reprezentate de : pulpa dentara, periostul alveolo-dentar si gingie.

Pulpa dentara (Pulpa dentis), este de culoare rosiatica constituita din tesut conjunctiv, bogat vascularizat si inervat, care se gaseste in interiorul camerei pulpare, ce se continua prin orificiul de la varful radacinii cu periostul alveolo-dentar.

Periostul alveolo-dentar (Periodontium), se mai numeste si ligamentul alveolo-dentar fiind format din fibre conjunctive ce adera la peretele alveolei si la cement.

Gingia (Gingiva) , este reprezentata de mucoasa bucala ce acopera arcadele dentare si se insera pe gatul dintelui contribuind la fixarea acestuia in alveole. Gingia, este mai groasa decat restul mucoasei bucale, mai rezistenta si foarte aderenta la periost, fiind bogat vasculatrizata si inervata.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Increngatura Mollusca
Increngatura Annelida
Curgerea lichidelor biologice
Proteinele membranare
Tesutul nervos
Apa in organism
Transformarea genetica
Celula eucariotaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu