Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » biologie
DINTII (DENTES)

DINTII (DENTES)
Dintii (Dentes)

Sunt organe dure, de culoare albicioasa, asemanatoare ca structura cu oasele, dar avand o dezvoltare asemanatoare cu a fanerelor. Dintii se afla asezati in alveolele dentare pe marginea oaselor incisiv, maxilar si mandibular, formand cele doua arcade de forma parabolica (superioara si inferioara). Dintii, servesc la prehensiunea si triturarea alimentelor fiind si organe tactile si de aparare. In sistematica zoologica, unul din criteriile de clasificare a animalelor sunt si dintii. Luand in considerare forma, modul de crestere si aspectul coroanei dintilor, animalele se pot imparti astfel: izodonte (animnalele care au toti dinti asemanatori); hetereodonte (animalele care prezinta mai multe categorii de dinti); izognate (animale cu dinti asemanatori ca forma si ca numar pe ambele arcade dentare); anizognate (animalele cu dentitia mandibulara diferita de cea maxilara); hypselenodonte (animale ce au dintii cu coroana lunga si cu eruptii permanente); brahiodonte (animale care prezinta dinti cu coroana scurta si eruptie rapida); bunodonte (animale ce prezinta dinti cu coroana mamelonata); si selenodonte (animale ce prezinta suprafata de tocire prevazuta cu adancituri circumscrise de creste).

La toate animalele domestice, cu exceptia iepurelui, se disting doua feluri de dentitie : de tineret ce cuprinde numarul de dinti caduci (Dentes decidui) si dinti permanenti (Dentes permanentes) sau dentitie de maturitate ce cuprinde numarul de dinti permanenti si de inlocuire (Dentes succedentes).

Dupa dentitie animalele au fost clasificate in : monofiodonte animale cu un singur fel de dentitie (iepurele); difiodonte, animale ce au cele doua feluri de dentitie.

Conformatia si structura dintilor

Dintele este format din : radacina, coroana si gat.

Radacina (Radix dentis), este portiunea ce se afla asezata in alveola, poate sa aiba o forma conica si se termina printr-un varf prevazut cu un orificiu pe unde patrund in dinte vase sanguine si nervii. Radacina poate fi unica (incisivi si canini) sau multipla (molari).

Coroana (Corona dentis), este portiunea vizibila avand o culoare alba stralucitoare si o forma ce difera in functie de specie, avand mai multe fete si margini.
Gatul (Collum dentis), este portiunea acoperita de gingie aflandu-se intre radacina si coroana. La nivelul gatului dintelui se pot observa depuneri de tartru.

In structura dintelui se deosebesc formatiuni moi si dure. Formatiunile dure sunt reprezentate de : dentina, smalt si cement.

Dentina (Dentinum sau ivorium), este principala componenta de culoare alb – galbuie, fiind o substanta dura. La interior adaposteste o cavitate pulpara, care se continua cu un canal ce se deschide in alveola. Camera pulpara (Canalis radicidentis), adaposteste pulpa dintelui. Dentina contine 28% oseina si 72% substante minerale (fosfati, carbonati si florura de calciu)

Smaltul (Enameleum), este o substanta dura, ce inveleste coroana dintelui, avand o culoare alb-portelanie sau albastruie. Smaltul este cel mai dur tesut din organism fiind format din 97% saruri minerale (florura de calciu) si 3% substante organice.

Cementul (Cementum), acopera radacina dintelui avand o structura asemanatoare cu tesutul osos.

Formatiunile moi ale dintelui sunt reprezentate de : pulpa dentara, periostul alveolo-dentar si gingie.

Pulpa dentara (Pulpa dentis), este de culoare rosiatica constituita din tesut conjunctiv, bogat vascularizat si inervat, care se gaseste in interiorul camerei pulpare, ce se continua prin orificiul de la varful radacinii cu periostul alveolo-dentar.

Periostul alveolo-dentar (Periodontium), se mai numeste si ligamentul alveolo-dentar fiind format din fibre conjunctive ce adera la peretele alveolei si la cement.

Gingia (Gingiva) , este reprezentata de mucoasa bucala ce acopera arcadele dentare si se insera pe gatul dintelui contribuind la fixarea acestuia in alveole. Gingia, este mai groasa decat restul mucoasei bucale, mai rezistenta si foarte aderenta la periost, fiind bogat vasculatrizata si inervata.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Increngatura Mollusca
Increngatura Annelida
Curgerea lichidelor biologice
Proteinele membranare
Tesutul nervos
Apa in organism
Transformarea genetica
Celula eucariota

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu