Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Agrimonia eupatoria (Fam Rosaceae)

Agrimonia eupatoria (Fam Rosaceae)


Agrimonia eupatoria (Fam Rosaceae)

Denumiri populare : buruiana de friguri, cornatel, galbenare de germe, leusteanul muntelui, turiuta. Planta erbacee, cu frunze paroase pe fata inferioara, cu flori galben-aurii si cu fructe cu ghimpi mici la baza,vivace ; este raspandita in Europa, Asia,Africa, si America. La noi este comuna de la campie pana la etajul montan (la 1000m), in tufarisuri si luminisuri, margini de paduri si drumuri. Infloreste din iunie pana in septembrie.

In scopuri medicinale se intrebuinteaza partile aeriene (Herba Agrimoniae) care se recolteaza la inceputul infloririi, incepand din luna iunie pana in prima jumatate a lunii august.Proprietati : fixeaza calculii biliari, astrigent.

Componentii principali: tanin de natura catehica, galotanin, cvercetina libera, hiperina si rutosida, glicozizi ai apigeninei si ai luteolinei, substante amare, ulei volatil, bioxid de siliciu, acid nicotinic, vitaminele C si K, acid ursolic.

Utilizari populare: la taieturi pentru oprirea sangelui, fortifiant cardiac, in boli hepato-biliare,boli de rinichi,in tratamentul tuberculozei. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 243, 244).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.