Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Toraxacum officinale (Fam Compositae)

Toraxacum officinale (Fam Compositae)


Toraxacum officinale (Fam Compositae)

Denumiri populare: floarea-broastei, floarea tureului, laptuca, papa lunga.Planta erbacee perena, inalta de 5-70 cm,cu frunze dispuse in rozeta bazala si flori galbene grupate in capitule.Creste in locuri insorite si semiumbrite pe marginea drumurilor,prin pasuni si fanete din zona de campie pana in cea subalpina.Infloreste din aprilie pana la sfarsitul lui septembrie.Frunzele de papadie se pot confunda cu cele de cicoare (Cichorium intybus) sau de susai (sanchus).

Proprietati : colagog, diuretic, coleretic, diaforetic si tonic-amar.

Componentii principali: in partile aeriene - taraxacina, vitaminele B si C, steroli, grasimi (sub forma de gliceride ale acizilor; oleic, palmitic), tanin, flobafene, acid tartric, saruri de azot, calciu, fosfati, substante de natura carotenoidica, xantofile, vitamine (A B C D), acid nicotinic si amida acidului nicotinic.Mod de folosire: a) Infuzie : doua lingurite de planta la 250 ml apa clocotita, se beau 2-3 ceaiuri in timpul unei zile, de preferinta dupa mesele principale.

b) Decoct : 2-3 g% radacina, luandu-se 1,2 cani de ceai pe zi, timp de 1-2 luni (insuficienta hepatica si icter cataral).

Utilizari populare : florile : impotriva tricofitiei ; contra galbinarii ; in boli de ficat si pentru circulatie sau innoirea sangelui, contra frigurilor ; in bolile de rinichi si contra hemoragiei (ceai de radacina) ; in dureri de piept si naduseli. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 188,189).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.