Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Virusul zea mozaic

Virusul zea mozaicVirusul zea mozaic - Zea mosaic virus, ZeMV, Potyvirus, Potyviridae,

Sinonime: Zea mosaic potyvirus.

Acronim:.

Taxonomie, inrudiri, realatii. Apartine genului fiind neinrudit serologic cu potyvirusurile maize dwarf mosaic (MDMV), johnsongrass mosaic (JGMV) si sorghum mosaic (SrMV), in testul ELISA prezentand numai o reactie slaba cu sugarcane mosaic virus (SCMV) tulpina MDB (Seifers s.a., 2000). Acesta nu este o tulpina a lui SCMV-MDB, pentru ca infecteaza costreiul (Sorghum halepense), nesusceptibil la acest virus (McKenzie s.a., 1966), avand insa epitopi comuni cu MDMV si JGMV, care infecteaza, de asemenea, plantele de S. halepense (McDaniel si Gordon, 1989). ZeMV difera de celelalte viusuri ale poaceelor prin cercul si reactia plantelor gazda, proprietatile fizice si caracteristicile biologice (Seifers s.a., l.c). Astfel, din 19 linii de sorg inoculate, SrMV a produs necroze la 19, ZeMV la 15, MDMV la 14, iar SCMV-MDB si JGMV la cate 5 linii. Acesta difera de MDMV si JGMV, dar nu si de SCMV-MDV si SrMV, producand necroze la linia KS 6R, de SCMV-MDB si JGMV cauzand necroze la liniile KS 35A si KS 36R si se deosebeste de SrMV, dar nu si de celelalte potyvirusuri, producand numai simptome mozaicale la linia KS 53R. Secventele acidului nucleic si proteinei arata clar ca ZeMV nu este o tulpina JKMV, MDMV, SCMV sau SrMV.

Diagnoza. Virusul poate fi identificat serologic si diferentiat de alte virusuri ale porumbului prin cercul plantelor gazda, reactia plantelor test si proprietatile biochimice.

Istoric, distributie geografica. A fost izolat prima data de la porumb in Israel si considerat o tulpina a lui JGMV de Bar-Zur si Salomon (1955), ulterior Seifers s.a. (2000) demonstrand ca acesta reprezinta un nou potyvirus denumit Zea mosaic virus.

Plante gazda, simptome. Plantele de porumb (Zea mays) infectate natural manifesta simptome de tip mozaical, virusul fiind mai agresiv la sorg decat la porumb. Infectii naturale se gasesc, de asemenea, la Sorghum halepense. În inoculari artificiale, a produs infectii sistemice la costrei (S. halepense) si necroze sistemice la 15 din 19 linii de sorg (S. bicolor), nesusceptibile la ZeMV dovedindu-se ovazul (Avena sativa), meiul marmorat (Pennisetum glaucum), orzul (Hordeum vulgaris) si secara (Secale cereale).

Plante test si diferentiale. ZeMV infecteaza, in proportie redusa (2/43), plantele de S. halepense, MDMV plantele S. halepense si Pennisetum glaucum, SCMV-MDB numai P. glaucum, JGMV S. halepense, Avena sativa si P. glaucum, iar SrMV nu poate fi transmis la nici una din aceste specii.

Transmitere, raspandire. Experimental, virusul a fost transmis prin inoculare de suc. În natura, se raspandeste prin afide, sursele de infectie fiind plantele de S. halepense.

Proprietati fizice. În SDS-PAGE, proteina capsidala a lui ZeMV migreaza intr-o pozitie similara cu a JGMV, intre proteinele MDMV si SCMV-MDB.

Proprietati biochimice. Genomul consta din  ARN monocatenar, iar virionii contin o singura proteina capsidala, avand masa moleculara de 38810 Da (Seifers s.a., 2000).

Combatere. Masurile de prevenire constau in distrugerea buruienii gazde perene (S. halepense) si obtinerea soiurilor rezistente.

Literatura

Bar-Zur, A., Salomon, R. Plant Dis. 79, 243. - MacKenzie, D.R., Wernham, C.C., Ford, R.E. (1966). Pl. Dis. Reptor 50, 814. - McDaniel, L.L., Gordon, D.T. (1989). Phytopathology 79, 113. - Seifers, D.L., Salomon, R., Marie-Jeanne, B., s.a. (2000). Phytopathology 90, 505.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Colchicum autumnale (Fam Liliaceae)
Virusul necrozei bobului
Virusul inelarii necrotice a stanjenelului japonez
Virusul ncrozarii nervurilor malvei
Virusul mozaicului castravetelui salbatec
Amaranthus graecizanus (Fam Amaranthaceae)
Virsul antocianozei bumbacului
Canna indica (Fam Cannaceae)
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu