Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Conversia electrochimica de energie

Conversia electrochimica de energie
Conversia electrochimica de energie

Cele mai vechi pile sunt cunoscute inca din anchititate. Catre sfartitul sec. 18, inceputul sec. 19 conversia electrochimica de energie marcheaza un progres in semnat si o larga raspandire datorita lui Galvani, Volta, Daniell etc.

Sursele electrochimice de energie se impart in 3 categorii:

Surse primare

Surse secundare

Pile de combustie

Surse primare: fac parte pilele in care energia electrica se produce pe seama unor reactanti ce se gasesc in cantitate limitata, regenerarea lor prin electroliza neavand loc.

Surse secundare: sunt acele pile la care partenerii de reactie consemnati in procesul producerii energiei electrice se pot reface cu ajutorul unui proces de electrolizanumit reincarcare

Pile de combustie: partenerii de reactie sunt alimentati in continu la electrozi pe tot parcursul, cand ele se gasesc sub sarcina sau conduc curent electric.

In pilele electrochimice are loc transformarea entalpiei de reactie. ▲G=-zFE, aceata formula poate servi la calculul fortei electromotoare. Ex: Zn+HgO+2OH- ZnO2+Hg+H20- care are loc intre pila primara al carei elctrozi sunt alcatuiti din Zn si oxid de Hg. AlgO este amestecat cu grafit care joaca rolul de conduvtor electric. Drept electrolit se foloseste solutia apoasa de hidroxid de potasiu. Daca introducem in aceasta ecuatie valorile entalpiilor si entropiilor standard corespunzatoare reactiilor si produsilor de reactie..

Randamentul conversei electrochimice de energie se caracterizeaza printr-o valoare: .

Pilele electrochimice primare:

1.Pile primare uscateCea mai rapandita pilauscata este pila Leclauche, care a fost pentru prima data descrisa in 1867 de chimistul francez Georges Leclauche. In decursul timpului pila a suferit numeroase transformari, dar substantele active au ramas constante: Zn si MnO2, gratie supratensiunii mari de degajarea H2 pe electrodul de Zn si solubilitatii lor extrem de mici in electroliti.

Reactiile care au loc:

In realitate reactiile din pila sunt mult mai complexe, aparand in diversele faze si Mn2O3. Alegerea variantei de oxid de Mn este o arta a fiecarui fabricant. In general se alege forma primara a mineralului. Pentru a evita ca electrodul de Zn sa se consume, in special an urma proceselor corozive din atmosfera, el este izolat cu ajutorul unui ambalaj din carton, otel sau plastic. In jurul electrolitului se gaseste o membrana ce separa cei doi electrozi, de obicei din hartie. Pentru a le putea lega in serie, adesea ori se foloseau pile avand forma plata, legarea in serie se face prin simpla suprapunere a lor. Daca MnO2 se inlocuieste cu HgO se observa o imbunatatire a cantitatii de curent care se obtine. Acest lucru realizeaza prin amalgamarea electrodului de Zn. Prin aceasta transformare supratensiunea H2 devine foarte mare.Reactia globala care are loc in acest caz este:

Daca in vecinatatea electrodului de Zn se depaseste produsul de solubilitate atunci se poate precipita oxidul de Zn. Pila este comercializata in forma cilindrica sau sub fotma de nasture. Pulberea de amalgam de Zn presata reprezinta polu (-), iar amestecul HgO si grafit reprzinta polul (+). Intre cei doi electrozi se aseaza electrolitul. O solutie de KOH imobilizata in porii unei hartii de filtru, fie in vata. Pentru a evita modificarea compozitiei electrolitului in cursul descarcarii pilei, aceasta se satureaza de la bun inceput cu ZnO.

O densitate de energie si mai mare se poate obtine in pilele Leclanche, in care polul pozitiv este inlocuit cu Ag2O. Pretul ridicat insa limiteaza utilizarea acestor pile, doar in cazuri speciale. Cu Ag2O se obtine o tensiune superioara la borne, potentialul fiind atat de ridicat, incat poate descompune apa cu degajare de O2. Aria utilizarii acestui tip de pile este extinsa, acoperind domenii ca: alimentarea aparatelor de uz casnic, ceas, jucarii etc.

O aplicatie a acestor pile este si in medicina, larga utilizare de care se bucura pilele leclanche, poate fi ilustrata si prin productia mondiala anualaa de ordinul miliardelor de bucati.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Analiza apei minerale naturala necarbogazoasa (plata) DORNA
Caracterele solventilor organici
Efectul Gibbs - Marangoni
PROIECT DE DIPLOMA CHIMIE INDUSTRIALA SI INGINERIA MEDIULUI - TEHNOLOGIA ACIDULUI GLUTAMIC
Natura depunerilor de metal
Sulfuri
Influenta mediului asupra pierderii de energie prin ionizare
GAZE REALETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu