Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Caldurile de formare a ionilor in solutii apoase

Caldurile de formare a ionilor in solutii apoase


Caldurile de formare a ionilor in solutii apoase

Daca ne vom uita in tabele care cuprind calduri de formare vom observa valori care corespund ionilor in solutii apoase, adica valori precum celei corespunzatoare specie Na+(aq). Fireste ne vom intreba de unde provin aceste valori si ce reprezinta ele. Din chimia echilibrelor stim ca este imposibil sa se prepare doar ioni Na+(aq), acest proces fiind insotit de procesul formarii ionilor Cl (aq), pastrandu-se astfel neutralitatea solutiei, o solutie incarcata numai pozitiv sau numai negativ nefiind un lucru permis.

Caldurile de formare a solutiilor compusilor ionici solubili pot fi si ele masurate: Adica, putem masura caldura de formare a HCl(aq). Caldura de formare a formare HCl(aq) este definita ca ΔH o a reactiei

1/2 H2(g) + 1/2 Cl2(g) → HCl(aq). (15.17)

Deoarece compusii ionici sunt complet disociati in solutie atunci este adevarat ca:

        (15.18)

Nu putem afla acum caldurile de formare a celor doi ioni in solutie, dar cunoastem suma lor. Prin conventie, s-a ales arbitrar valoarea zero pentru caldura de formare a ionului H+(aq). Adica:

        (15.19)

In consecinta caldurile de formare a celorlalti ioni in solutie apoasa pot fi determinate relative la caldura de formare a ionului H+(aq). Din start observam ca           (15.20 a, b, c)

Aceasta conventie ne va permite calcularea tuturor celorlalti ioni in solutii apoase. De exemplu din masurarea caldurii de formare a NaCl(aq) si stiind ca:

        (15.21)

gasim ca

        (15.22 a, b)

continuand astfel determinam caldurile de formare a altor ioni in solutie apoasa

       (15.23 a, b, c)

Avem acum suficiente date pentru a calcula caldura de formare a NaBr in solutie apoasa, fara a mai fi necesara determinarea directa, ci doar folosind tabelele

        (15.24 a, b)

Deoarece s-a atribuit arbitrar valoarea zero pentru caldura de formare a ionului H+(aq), ecuatia (15.24 b) nu mai prezinta nici o importanta. In acest mod se poate construi un intreg tabel al caldurii de formare a ionilor in solutii apoase, valori relative la caldura de formare a ionului H+(aq).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.