Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
SCURT ISTORIC AL CERCETARILOR TERMOGRAFICE

SCURT ISTORIC AL CERCETARILOR TERMOGRAFICE


SCURT ISTORIC AL CERCETARILOR TERMOGRAFICE

Multa vreme savantii s-au intrebat care este "adevarata natura a focului". Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea cativa cercetatori inventivi au imaginat o serie de experimente si teorii pentru a lamuri aceasta problema si a stabili relatia existenta intre caldura si temperatura. Contele Rumford (1753-1814) si Sir James Prescott Joule (1818-1889) |n urma experimentelor ce au evidentiat procesul trasferului de caldura, au ajuns la concluzia ce afirma: "curgerea caldurii e un transfer de energie", iar "caldura este miscare".

Cand un transfer de energie are loc exclusiv in virtutea diferentei de temperatura se spune ca are loc un schimb de caldura.

Joseph Black, un fizicizn si chimist francez-scotian de la sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost primul care a facut distinctia intre caldura si temperatura. Caldura reprezinta energia transmisa de la un corp la altul pe baza miscarii moleculelor ce alcatuiesc corpurile respective. Dar intr-un corp oarecare, miscarea dezordonata a miliarde de molecule ce il alcatuiesc, nu reprezinta nimic altceva decat energia sa termica. Ce este atunci temperatura? Este masura gradului de agitatie moleculara, adica masura energiei medii a moleculelor. Doi litri de apa clocotita contin de doua ori mai multa energie termica decat un litru de apa clocotita, deoarece contin de doua ori mai multe molecule! Dar apa clocotita ramane la aceeasi temperatura, indiferent daca e vorba de unul sau de doi; energia medie a moleculelor de apa este aceeasi in cele doua cazuri.

Trebuie observat ca unitatea de masura a energiei si a caldurii in S.I. este aceeasi: Joule(J).

Corpurile isi modifica temperatura cedand sau absorbind caldura din mediu.Transferul caldurii intre corpuri poate fi studiat ca material documentar de catre elevi in cadrul capitolului termodinamica.

Transferul caldurii se poate face fie in urma contactului dintre corpuri, fie la distanta. Exista trei modalitati de realizare a acestui transfer : conductie, convectie si radiatie.

In realitate transferul caldurii nu se realizeaza exclusiv printr-un singur mecanism, ci prin actiunea combinata a acestor trei modalitati, fiind insotit si de alte fenomene cum sunt transformarile starilor de agregare, generarea interna a caldurii, reactii chimice endo sau exoterme.

Hipocrate a scris intr-una din operele sale ("Aforisme") : ''In majoritatea lor bolile se ivesc prin schimbarea anotimpurilor, iar in cadrul anotimpurilor prin schimbari intense ale frigului sau ale caldurii''. Ercetarile savantilor evolutionisti, Darwin (1859) si Haeckel (1866) au demonstrat legatura dintre vietuitoare si mediul lor de viata, caldura si frigul avand o importanta primordiala.

Medicina orientala considera pielea o ''oglinda'' a starii organelor interne si cunostea semnificatia reactiilor termice ale invelisului cutanat, in cazul unor suferinte interne (sistemul acupunctural al organismului).

In anii '70 un grup de savanti rusi au inceput un studiu documentat, asupra reactiilor de temperatura in punctele active biologice cutanate, cu ajutorul termografiei.

Valoarea metodelor de studiu a fost insa mult timp limitata de nivelul tehnologic scazut al instrumentelor de masurare folosite. Abia in anii '90 situatia s-a schimbat prin folosirea termografiei digitale. In anul 1987 Consiliul Stiintific al Academiei de Stiinte ale Statelor Unite recunoaste ca metoda de investigare - termografia medicala. In Rusia, Ministerul Sanatatii a recomandat folosirea termografiei pentru examinarea clinica curenta a populatiei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.