Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie » geodezie
Modul de formare a solului, factorii de solificare

Modul de formare a solului, factorii de solificare
MODUL DE FORMARE A SOLULUI, FACTORII DE SOLIFICARE

Pedologia este stiinta care se ocupa cu studiul solului din punct de vedere al genezei, evolutiei, caracterelor morfologice, propietatilor fizice, chimice si biologice, clasificarii, repartitiei geografice si utilizarii lui rationale.

Solul constituie obiectul de studiu al pedologiei si este definit ca fiind corpul natural situat la suprafata uscatului, ce contine materie vie si poate intretine viata plantelor.

Formarea solului apare ca rezultat al interactiunii complexe dintre invelisurile externe ale globului pamantesc – atmosfera, hidrosfera si litosfera.Solul s-a format ca urmare a actiunii organismelor vii asupra rocilor, actiune ce se desfasoara in conditii diferite de clima si relief.Componentii mediului natural, care participa, prin actiunea lor, la formarea invelisului de sol, se numesc factori pedogenetici sau factori de solificare.

Sunt considerati factori pedogenetici:

- clima

- roca

- organismele vii

- apa freatica si apa stagnanta

- timpul – varsta solurilor

- activitatea omului – factor antropic

Actiunea complexa a factorilor pedogenetici determina producerea unor procese fizice, chimice si biologice, cunoscute sub denumirea de procese pedogenetice.Factorul pedogenetic cu rolul cel mai important in formarea solului este fauna, care determina acumularea materiei organice si formarea humusului.

In procesul de formare a solului toti factorii pedogenetici se manifesta egal ca importanta si intensitate, lipsa unuia dintre ei excluzand posibilitatea procesului de pedogeneza.

- Clima – ca factor de solificare

Prin clima intelegem totalitatea conditiilor meteorologice ce caracterizeaza starea medie a atmosferei, intr-un anumit loc de la suprafata globului pamantesc. Clima influenteaza procesele pedogenetice prin :

precipitatii

temperaturi

curenti de aer

Precipitatii – Apa din precipitatii patrunde in sol si determina spalarea unor compusi minerali sau organici pe adancime, proces ce este cunoscut sub denumirea de levigare. Intensitatea de manifestare a acestui proces depinde de cantitatea de apa din precipitatii, astfel:- in zonele aride, levigarea este foarte slaba, sarurile si substantele coloidale raman in partea superioara a solului;

- in zonele umede, levigarea este intensa, sarurile si substantele coloidale fiind transportate la diferite adancimi pe profilul solului.

Cantitatea de apa din precipitatii influenteaza unele procese pedogenetice: bioacumularea, argiloiluvierea, alterarea. Din aceste motive, pentru caracterizarea solurilor, se foloseste valoarea medie anuala a precipitatiilor, exprimata in mm.

Temperatura – Temperatura, in special prin diferentele inregistrate, diurne-nocturne sau sezoniere, contribuie la transformarea materialului mineral prin dezagregare, alterare, dizolvare si disociere astfel:

- temperaturile ridicate favorizeaza alterarea, disocierea si dizolvarea;

- temperaturile coborate favorizeaza dezagregarea dar incetineste alterarea si dizolvarea.

Unitatea de exprimare a valorilor de temperatura este temperatura medie anuala, exprimata in C.

Curentii de aer – Curentii de aer contribuie la formarea solurilor prin:

- modelarea reliefului – relief specific de dune;

- actiunea de roadere, transport si sedimentare;

- primenirea aerului din sol, ca urmare a circulatiei curentilor de aer la suprafata acestuia si intensificarea evaporatiei apei.

Caracterizarea conditiilor de clima, pentru un anumit teritoriu, prin intermediul indicelui de ariditate ,,Iar”.

P P-precipitatii medii anuale - mm

Iar = unde: T-temperaturi medii anuale - C

T + 10 10-termen constant pentru izoterma de 10

Astfel incat 1 sa nu devina cand T=0

In procesele de pedogeneza un rol deosebit il joaca climatul local sau microclimatul, care reprezinta stratul de aer de 2m inaltime, de la suprafata solului ce este influentat de relief, de expozitia versantilor sau caracterul invelisului vegetal.

RocaRoca – rolul ei in formarea solurilor. Roca reprezinta materialul din care s-a format solul. Din transformarile fizice si chimice suferite de roci a rezultat partea solida, minerala a solului, care reprezinta aproximativ 80-90% din masa acestuia.

Roca – ca factor de solificare. Roca se subordoneaza celorlalti factori pedogenetici, dar in conditii de clima, relief, vegetatie constanta si roci diferite, se formeaza tipuri de soluri diferite astfe:

- in zonele de stepa, pe marne, se formeaza pseudorendzinele

- pe nisipuri se formeaza psamosolurile

Natura rocilor sau compozitia lor mineralogica pot sa incetineasca sau sa accelereze procesul de solificare. Pe roci afanate ( loessuri, luturi, etc.) evolueaza soluri profunde cu nivel ridicat de fertilitate, iar pe roci dure ( granite, gnaisuri, etc.) evolueaza soluri scurte, cu caracter acid, cu nivel scazut de fertilitate.

Organismele vii – ca factor de solificare

Vegetatia are rolul cel mai important in formarea solului. Prin transformarea resturilor organice provenite de la plante se formeaza partea organica a solului, fie sub forma de compusi simpli CO , apa, saruri minerale, fie sub forma de combinatii complexe – humusul. O contributie importanta in transformarea resturilor organice si acumularea humusului o au microorganismele, acestea influentand circulatia elementelor nutritive in sol si dezvoltarea fertilitatii naturale a solului.

Animalele au un rol mecanic asupra orizonturilor solului. Importanta este actiunea lor de amestecare si afanare continua a masei solului, cu efect direct asupra insusirilor fizice ale solului.

Relieful – ca factor de solificare

Relieful este un factor definitoriu in formarea solului, el influentand aproape toti ceilalti factori de solificare. Actiunea reliefului in formarea solului o putem aprecia astfel:

- directa – care se manifesta prin procesele de eroziune, coluvionare, etc;

- indirecta – determina umezirea neuniforma a anumitor forme de relief.

Orice schimbare de relief se presupune o modificare a invelisului de sol. Aria de raspandire a solului coincide cu formele principale de relief.

- Apa freatica si stagnanta

Apa de natura freatica influenteaza procesul de formare a solurilor numai daca se afla la o adancime relativ mica si modifica regimul hidric al solului, caracterul vegetatiei, etc. Daca excesul freatic este prelungit poate apare procesul de gleizare.

Din apa de natura pluviala care patrunde in sol, o parte este retinuta de acesta, iar surplusul se scurge in subteran ducand la formarea panzelor freatice. Daca solul este situat intr-o forma de relief depresionara, iar pe profilul acestuia se intalneste un orizont greu permeabil ( Bt-B argiloiluvial ) apa poate sa balteasca la suprafata generand procese de pseudogleizare.

- Timpul

Timpul este o conditie necesara desfasurarii procesului de solificare. Dupa modul de evolutie in timp a solului se poate stabilii:

- varsta absoluta ( varsta geologica ) – care reprezinta durata procesulul de solificare

- varsta relativa – care poate fi apreciata dupa gradul de dezvoltare al profilului.

- Omul – ca factor de solificare

Prin activitatea sa, omul poate schimba radical conditiile naturale de solificare. El intervine constient, inlocuind vegetatia naturala cu cea cultivata, irigand regiunile secetoase, desecand regiunile cu exces de apa, administrand ingraseminte, amendamente, etc., putand crea in acest mod conditii noi, artificiale de evolutie pentru soluri.

Prin actiunea factorilor pedogenetici are loc nu numai formarea diferitelor tipuri de soluri, ci si formarea invelisului de sol al uscatului, adica distributia solurilor in spatiu.Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu