Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie » geologie
Actiuni intreprinse pentru reconstructia ecologica a terenurilor degradate si pentru ameliorarea starii de calitate a solurilor

Actiuni intreprinse pentru reconstructia ecologica a terenurilor degradate si pentru ameliorarea starii de calitate a solurilor
Actiuni intreprinse pentru reconstructia ecologica a terenurilor degradate si pentru ameliorarea starii de calitate a solurilor

Incepand cu anul 2002 s-a constituit perimetrul de reconstructie ecologica in Lunca Dunarii in suprafata de 1456 ha, din care pe localitati:

Orlea = 258 ha

Ianca = 721 ha

Grojdibodu = 169 ha

Vadastrita = 61 ha

Stefan cel Mare =161 ha


Urzica = 86 ha.

In anul 2008 s-au continuat lucrarile de reconstructie ecologica pe suprafata de 311,84 ha in perimetrele: Mamura Strejesti, Schitu Colibasi si Drumul Casei, lucrari ce au fost demarate in anul 2003.

In vederea analizarii starii de calitate a solurilor s-au efectuat lucrari in perimetrele de ameliorare, reprezentate in tabelul 1.

Tabelul 1.

Nr. crt.

Denumirea perimetrului

Beneficiar

Suprafata (ha)

Cungrea

DADR Olt

Doba

DADR Olt

Vadastra

DADR Olt

Seaca

DADR Olt

TOTAL

In privinta combaterii aciditatii solurilor in judetul Olt in anul 2008 s-au administrat amendamente calcaroase pe o suprafata de 5143 ha in cantitate de 372,5 tone ceea ce a reprezentat 8 % din suprafata arabila.

In judetul Olt prin SNIF SA Sucursala Olt, exista in administrare suprafata de 101335 ha amenajata cu lucrari de desecare din care pe suprafata de 15747 ha eliminarea excesului de umiditate se asigura prin pompare.

Aceasta suprafata se afla in incinta indiguita Dabuleni-Potelu-Corabia. In aceasta zona functionarea statiilor de pompare si intretinerea canalelor principale colectoare nu a fost posibila deoarece in totalitate zona a fost inundata in anul 2006 .

1. Modalitati de investigare

La baza investigarii Si evaluarii diferitelor procese de degradare stau studiile pedologice, executate de catre oficiile judetene de studii pedologice si agrochimice, conform Legii 444 privind intocmirea si finantarea studiilor pedologice si agrochimice si finantarea Sistemului national de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum si sol vegetatie pentru silvicultura ( Monitorul oficial al Romaniei , partea I, nr. 223/3.03.2002).

Metodologia de lucru pentru realizarea obiectivelor mentionate a fost aprobata prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Alimentatiei nr. 223/22.05.2002, iar programele informatice pentru toate lucrarile executate in baza Legii 444 sunt elaborate si coordonate de ICPA.

Studiile pedologice sunt aprobate de comisii de avizare, din care fac parte si specialisti din cadrul Institutului National pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia mediului .

Dintre indicatorii specifici pentru protectia mediului mentionam: procesele de degradare a solurilor, procesele de poluare, iar pentru reconstructia ecologica a solului intereseaza caracteristicile terenului( panta, expozitie, altitudine) precum si caracteristicile fizice si chimice (conform indicatorilor specifice din ,,Metodologia elaborarii studiilor pedologice- MESP”- 1987).

COD

DENUMIRE

SPECIFICATII

SUPRAFATA +(ha) SI GRADUL DE AFECTARE

Slab

Moderat

Puternic

Foarte PuternicExcesiv

TOTAL

Eroziune si alunecari de teren

Eroziune de suprafata si de adancime

Alunecari de teren

TOTAL

GENERAL

2. Reconstructia ecologica a solurilor

In cadrul lucrarilor de reconstructie ecologica a solurilor afectate de diferite procese trebuie avute in vedere masuri generale si masuri specifice solurilor agricole si forestiere.

Masurile cu caracter general vor viza : aplicarea rezultatelor cercetarii in domeniul stiintei solurilor si al studiului ecosistemelor , reanalizarea structurii folosintelor ,stabilirea masurilor de prevenire si reducere a degradarii solurilor, constituirea perimetrelor de ameliorare, continuarea monitorizarii starii de calitate a solurilor .

Masurile privind solurile agricole au in vedere urmatoarele obiective generale, cuprinse in Planul National de Actiune pentru Protectia Mediului si in strategia in domeniu :

- retehnologizarea amenajarilor de imbunatatiri funciare, urmarindu-se refacerea si modernizarea lucrarilor de irigatii din arealele cu cerinte stringente (1801450ha), a amenajarilor antierozonale de pe 39475 ha si de extindere a acestora, modernizarea lucrarilor de aparare –indiguire si desecari, executate pana in prezent pe suprafata de 75296 ha, din care 14445 ha sunt in incinta indiguita Potelu–Corabia si extinderea acestora conform cerintelor, modernizarea lucrarilor de ameliorare a terenurilor saraturate, a nisipurilor si a solurilor nisipoase .

- refacerea starii fizice a solurilor prin afanarea adanca pe 137245 ha si combaterea crustei pe 47326 ha.

- corectarea reactiei solului pe circa 37458 ha, refacerea rezervei de materie organica pe minimum 56913 ha si celei de elemente nutritive ( in special de fosfor si microelemente)

- prevenirea si reducerea poluarii chimice a solurilor cu metale grele, sulf, fluor, reziduuri petroliere, pesticide etc.,definitivarea si aplicarea tehnologiilor de reconstructie a terenurilor afectate .

- prevenirea si reducerea poluarii solului cu deseuri, reziduuri lichide si namoluri .

Ca o concluzie, judetul Olt se caracterizeaza prin simetria reliefului fata de albia Oltului si prin simplitatea structurilor geologice ale solului.

In conditiile specifice din judetul Olt ( clima, roca, relief, vegetatie, etc.) s-au format soluri destul de variate ca geneza, iar ca distributie geografica se observa o mare diversitate a lor, distingandu-se totusi doua mari fasii: una legata de Piemontul Getic, cealalta legata de Campia Romana si separate printr-o fasie de mijloc cu caractere de tranzitie.

Geografic, solurile judetului Olt se impart in mai multe unitati zonale si intrazonale, care constituie potentialul pedodologic, valorificat ca baza de dezvoltare a biocenozelor si culturilor de tot felul, in raport cu conditiile mediului inconjurator.

Pentru imbunatatirea capacitatii agroproductive a solurilor din judetul Olt in scopul obtineri de productii mari si constante, au condus la actiuni pentru reconstructia ecologica a terenurilor degradate, precum si pentru ameliorarea starii de calitate a solurilor.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu