Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie » geologie
Aluviosolul

Aluviosolul


Aluviosolul

Definitie. Sunt soluri cu orizont A urmat de material parental de cel putin 50 cm grosime, constituit din depozite fluviatice, fluviolacustre sau lacustre recente, inclusiv pietrisuri, cu orice textura.



Conditii si procese de formare. Solurile aluviale s-au format si sunt raspandite, ca si protosolurile aluviale, in conditii de lunci, delta si perimetre lacustre, dar iesite de sub influenta revarsarilor, ceea ce a permis avansarea procesului de solificare, acumularea humusului si formarea unui orizont A mai gros decat in cazul protosolurilor aluviale.

Profil, proprietati. Solurile aluviale tipice au profilul Ao - C, cu material parental C, constituit din depozite fluviatile, fluviolacustre recente, cu orice textura. Textura este nediferentiata (de la grosiera pana la fina) sau contrastanta; fata de protosolurile aluviale prezinta structura mai buna (glomerulara, grauntoasa ori poliedrica); regim aerohidric extrem de variat, in functie de textura, de adancimea apelor freatice etc.; continut mai mare de humus (2 - 3%) si de substante nutritive; gradul de saturatie in baze si reactia sunt foarte diferite (de la saturate si alcaline pana la debazificate si acide).

Fertilitate si folosinta. Sunt soluri cu fertilitate ridicata, fiind folosite pentru o gama larga de culturi agricole. Rezultate foarte bune dau pentru culturile legumicole, mai ales in situatia aplicarii de ingrasaminte minerale si organice.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.