Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie » geologie
ROCI PIROCLASTICE

ROCI PIROCLASTICE


ROCI PIROCLASTICE

Rocile piroclastice sunt produse ale activitatii vulcanice explozive, depuse prin actiune gravitationala, in diverse medii de sedimentare. Ele se gasesc sub forma de cristale sau fragmente clastice mobile, neconsolidate (tephra), sau depozite stratiforme, consolidate, intercalate sau nu in alte formatiuni sedimentare.

Sistematica lor depinde de urmatoarele criterii:

- grad de consolidare;

- texturi granulometrice;

- constituenti mineralogici;



- natura lavelor pulverizate (riolitica, dacitica etc.).

Aglomerate si brecii vulcanice

Acestea sunt asemanatoare conglomeratelor si breciilor. Sunt masive, slab stratificate, prezinta culori variate, functie de litoclaste (granite, andezite, bazalte) si natura liantului. Textura este psefitica, grosiera; au grad de sortare foarte scazut. Forma litoclastelor poate fi rotunjita in cazul aglomeratelor si angulara la brecii. Au structuri clastice, gravitationale, uneori granoclasate.

Mineralele primare care intra in componenta lor sunt in functie de natura lavei (granitica, tholeitica, andezitica, dacitica, bazaltica). Mineralele accesorii sunt reprezentate de catre fragmente din efuziuni vechi. Mineralele accidentale (xenolitele) provin din infrastructura vulcanului (sisturi cristaline, roci sedimentare).

Aglomerarile vulcanice se gasesc in apropierea aparatelor vulcanice vechi sau recente, in depozite subaeriene, lacustre si foarte rar submarine. Apar in asociatii cu depozitele epiclastice (subacvatice). In Romania se gasesc in M-tii Oas - Gutai, Calimani - Harghita si M-tii Apuseni.

Tufuri

Tufurile sunt piroclastite consolidate asemanatoare gresiilor si silturilor omogene. Sunt usoare si au porozitate ridicata. Au culori variate, galben, verde, cenusiu. Prezinta texturi psamitice si aleuropelitice, sortare buna, structuri depozitionale cu laminatie orizontala.

Tufitele sunt hibride care contin si material terigen (granoclastele si litoclastele reprezinta 50%). Ele insotesc gresiile si argilele din bazinele lacustre din ariile vulcanice. Au o grosime mica de cativa cm pana la m (foarte rar), cu extindere mare in suprafata.

In Romania sunt cunoscute tufurile de la Dej, tufurile de la Racos (Persani), tufurile cu radiolari in M-tii Apuseni.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.