Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie » hidrologie
Referat - monitorizarea calitatii apei potabile

Referat - monitorizarea calitatii apei potabile
ReferatMONITORIZAREA CALITATII APEI POTABILE

Apa potabila - alimentarea fermei cu apa potabila si tehnologica necesara desfasurarii activitatilor de productie, se va realiza din surse subterane de apa captate prin doua foraje de mare adancime 150 m cu diametrul de 200 mm, amplasate in partea de NV a incintei in afara zonei curate, din interiorul incintei. Apa extrasa din subteran va fi directionata spre gospodaria de apa printr-o conducta din polietilena cu diametru de 125 mm. Gospodaria de apa va avea in dotare o statie hidrofor si un rezervor de stocare a apei. Apa va fi inmagazinata intr-un rezervor tampon din fibra de sticla cu volumul de 4 m3 si va fi distribuita in reteaua proprie de alimentare cu apa potabila cu ajutorul unei statii de hidrofor.Tinand cont ca apa destinata consumului uman trebuie sa fie lipsita de orice microorganisme sau substante care prin numar sau concentratie pot afecta sanatatea publica, in cadrul Companiei de Apa exista un laborator de analize microbiologice, organoleptice si fizico - chimice. In acest laborator, pe langa controlul fluxului tehnologic care presupune controlul complet atat al apei brute cat si cel al apei clorinate pompate in reteaua de distributie, se face si monitorizarea de control a zonelor de aprovizionare care verifica periodic calitatea organoleptica si microbiologica a apei potabile si eficienta procedeelor de tratare, in special dezinfectia.

Conform cerintelor Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificarile ulterioare aduse prin Legea 311/2004 si a Hotararii 974/2004 - Norma de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile, producatorii de apa potabila au obligatia de a intocmi anual Programe de monitorizare de control pentru statiile de tratare, rezervoare si zone de aprovizionare si Programe de monitorizare de audit pentru statiile de tratare si zone de aprovizionare.

Planul de monitorizare contine:

Program de monitorizare de control la iesirea din statiile de tratare

Program de monitorizare de control la iesirea din rezervoare

Program de monitorizare de control pentru zonele de aprovizionare

Program de monitorizare de audit pentru statiile de tratare

Program de monitorizare de audit pentru zonele de aprovizionare

1. Programul de monitorizare de control al apei potabile la statiile de tratare a fost stabilit in functie de sursa de alimentare si debitul fiecarei statii.

SP1+SP3 au ca sursa de alimentare drenul de la SP1 si un debit total de 38.620 mc/zi

SP2 are ca sursa de alimentare drenul de la SP2 si un debit de 11.693 mc/zi

SP4 are ca sursa de alimentare drenul de la SP4 si un debit de 28.692 mc/ziANALIZE TERTI

Laboratorul de Apa Potabila efectueaza contra cost analize pentru apa potabila pentru terte persoane. Cei interesati se vor adresa Compartimentului Mediu - Calitate pentru comunicarea conditiilor de prelevare, pretul si modalitatea de plata. Preturile pentru fiecare indicator de calitate au fost aprobate de Consiliul de Administratie al Companiei de Apa.

CALITATEA APEI UZATE

Laboratoare de incercari fizico-chimice pentru apa uzata

Monitorizarea calitatii apei uzate se face in Laboratorul de Apa uzata unde se monitorizeaza calitatea apei pe fluxul de epurare si la evacuarea in emisar precum si calitatea apei uzate evacuate in sistemul de canalizare si statia de epurare.Frecventa de monitorizare si indicatorii de calitate monitorizati sunt cei impusi prin Autorizatia de mediu.

Apa este componentul principal practic a tuturor proceselor tehnologice cum ar fi agricultura si productiile industriale. Ea se foloseste si ca materie prima si ca sursa de caldura, si ca o sistema de transport, si ca o etapa intermediara, si ca un dizolvant si aproape intotdeauna ca o cale de inlaturare a deseurilor. Cu toata concretizarea putem spune, ca planeta noastra este planeta de apa, si nu a pamantului, deoarece mai mult de a ei o ocupa apa suprafetelor oceanice, gheata de pe uscat si mare, lacuri si mlastini de pe continent, iar deasupra planetei zbor nouri in forma de vapori de apa.

Prin adancirea in scoarta terestra a pamantului intotdeauna se gaseste apa.. ea este pretudindeni si patrunde toate invelisurile pamantului, patrunde in toate locurile acelui spatiu, unde traieste omul si toate vietuitoarele. Apa o contine plantele si animalele, omul tot constituie apa 70%. Toate obiectele apoase la suprafata planetei sunt legate intre ele si formeaza un invelis, numit hidrosfera.

Apa in conditiile naturale tot timpul contine saruri dizolvate, gaze si substante organice. Cantitatea compozitiei ei se schimba in dependenta de provenenta apei si conditiile inconjuratoare. Prin concentratia sarurilor 1g/kg apa se considera potabila pana la 25 g/kg - putin sarata si mai mult de 25 g/kg k- sarata.

Mai putin mineralizate sunt apele precipitatiilor atmosferice, in care in medie concentratia sarurilor constituie aproximativ 10 - 2mg/kg, lacurile si raurile (5-1000 mg/kg).

Sarurile oceanului este aproximativ 33 g/kg. Marile au o mineralizare mai mica. De exemplu, Marea Neagra - 17-22 k/kg, M. Caspica 11-13 g/kg, M. Baltica - 8-16 g/kg. Mineralizarea apelor subterane in apropierea substantei in conditii de umeditate mare ajunge pana la 1g/kg, dar in conditii uscate, - pana la 100g/kg. Concentratia maxima a sarurilor se urmaresc in lacurile sarate (pana la 300 g/kg) si la adancimi subterestre mari (pana la 600 g/kg).

In apele potabile de obicei sunt ioni HCO-3, Ca2+ si Mg2+. Pe masura cresterii mineralizatiei totale creste si concentratia ionilor SO42-, Cl-, Na+ si K+. In mineralizatiile inalte ale apei predomina ioni Cl- si Na+, mai rar Mg2+ si foarte rar Ca2+. Printre altele elementele se contin in cantitati foarte mici, dar aproape toate elementele reale a sistemului periodic s-au gasit in apele naturale.

Din gazele dizolvante in apele naturale exista azot, oxigen, oxid de carbon, sulfat de hidrogen si hidrocarburi. Concentratia substantelor organice nu e mare. Ea contine in rauri aproximativ 20 mg/l, in apele subterane mai putin si oceanice aproximativ 4 mg/l. Exceptia o face apele mlastinoase si apele de unde se dobandeste petrol, si apele murdare de uzini, unde cantitatilor lor sunt mult mai mari. Cantitatea compozitiei substantelor organice e foarte diferita si include diferite produse necesare pentru organism care contin apa si chiar legaturi, formandu-se prin descompunerea ramasitelor lor.

Primele surse de saruri a apelor naturale sunt substantele, care se formeaza prin cresterea chimica a izbucnirilor de roci (Ca2+, Mg2+, Na+, K+ si altele), si a substantelor care se eliminau pe tot parcursul istoriei Pamantului din subsolul ei (CO2, SO2, HCl, NH3 si altele). De la varietatea compozitiei acestor substante si conditii in care se petreceau colaborarea lor cu apa, depinde de compozitia apei. O mare importanta pentru compozitia apei are si influenta organismelor vii pe ea, si chiar treburile gospodaresti ale omului.

Apa poate sa se afle intr-o situatie egala in trei variante: apa lichida, gheata si vapori de apa. Aceasta situatie apa o are la temperatura +0,01(C si presiunea 6,03*10-3 atmosfere, si se numeste punctul triplu pentru apa.

Multe proprietati fizice ale apei descopera esential anomalia. Asa, densitatea apei in intervalul 100-4(C creste normal, ca si la marea majoritate altor lichide. Dar ajunge semnificatia maximala 2,0000 g/cm3 la +3,98(C la racirea de mai departe se micsoreaza, dar la inghetare scade saritor.

Vascozitatea apei cu cresterea presiunii se micsoreaza, dar nu se mareste ca cum ar fi de asteptat dupa analogia cu alte lichide. Condensarea apei nu e mare, chiar cu cresterea temperaturii se micsoreaza.

Anomaliile proprietatilor fizice ale apei sunt legate cu compozitia moleculelor ei si indeosebi colaborarea dintre moleculele in apa lichida si gheata. Trei nucleuri in molecula de apa formeaza un triunghi isoscel cu hidrogen la baza si oxigen la inaltime. Raspandirea densitatii electrice intr-o molecula de apa ca atare, ce se face patru poluri incarcate: doua pozitive, legate cu atomul de hidrogen, si doua negative, legate cu atomul de oxigen.

Acele patru poluri incarcate se aseaza la inaltimea tetraedrului.

La incalzirea apei se mareste temperatura miscarii a moleculelor, distanta dintre ele se mareste si se petrece cresterea apei. Incepand cu temperatura egala cu 3,978(C, cresterea apei predomina deasupra cresterii densitatii, si din aceasta rezulta cresterea temperaturii, mai departe densitatea apei scade. Legaturile moleculare a hidrogenului de apa aproximativ de 100 de ori sunt mai tari decat legatura determinata intre moleculele colaborate, caracteristice pentru topirea, incalzirea si evaporarea apei e necesar cu mult mai multa energie, decat in cazul altor lichide, ce se lamureste prezenta anomaliei in proprietatile fizice ale apei: inalta importanta caldurii, topirii si evaporarii o are capacitatea termica importanta.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.