Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Firma digitala si afacerile electronice

Firma digitala si afacerile electronice


Firma digitala si afacerile electronice

Cunoasterea si informatiile asigura "fundatia" pentru produse si servicii valoroase, precum cartile de credit, curieratul rapid sau sistemele de rezervari online. Dar si pentru produse traditionale este necesara o cunoastere intensa. In industria automobilelor, atat design-ul cat si productia se bazeza pe tehnologia informatiilor si pe cunoastere foarte mult.

Astazi, retelele de comunicatii si Internetul sunt sinonime cu a face afaceri. Relatia firmelor cu clientii, angajatii, furnizorii, intermediarii si partenerii devine o relatie digitala. Ca si furnizor, nu se pot face afaceri cu firmele productive sau cu cei mai multi retail-eri decat daca se adopta tehnologia lor bine definita. Ca si consumator, se interactioneaza din ce in ce mai mult cu vanzatori in mediu digital. Ca si angajator, se comunica tot mai mult electronic cu angajatii si li se ofera unelte digitale pentru a-i ajuta sa-si desfasoare munca.
           Afacerile s-au dezvoltat asa de mult si sunt bazate pe retele incat termeni ca "afaceri electronice" si "comert electronic" sunt des folositi.

Afacerile electronice sau e-business se refera la folosirea Internetului si tehnologiilor digitale pentru a executa activitati in intreprindere.

Comertul electronic (E-com) este componenta e-business care se ocupa de vanzarea si cumpararea de produse (bunuri) si servicii prin tranazactii pe Internet, retele sau tehnologii digitale. De asemenea, se ofera suport pentru tranzactii intre piete precum si pentru publicitate, marketing, suport clienti, plati si livrari.


          Tehnologiile asociate cu e-commerce si cu e-bussines au adus de asemenea schimbari similare in sectorul public. La nivel de institutii publice, se  folosesc tehnologiile digitale pentru a transmite informatii si servicii cetatenilor, angajatilor si oamenilor de afaceri cu care se lucreaza. De exemplu, plata taxelor online si participarea la e-licitatii.ro.SUA, Japonia, Germania si alte puteri industriale se transforma tot mai mult din economii industriale in economii bazate pe servicii de cunoastere si informatii, unde productia se muta catre tari subdezvoltate. Intr-o economie bazata pe cunoastere punctele cheie sunt informatiile pentru a crea plus valoare.

Toate ceste schimbari au creat conditii pentru o firma digitala.

Firma digitala poate fi definita prin intermediul mai multor dimensiuni. O firma digitala este cea in care aproape toate relatiile semnificative de afaceri ale firmei cu clientii, furnizorii, intermediarii si angajatii sunt autorizate si mediate digital (figura 1.2).

Fig.1.2. Firma digitala (adaptare dupa K. si J. Laudon )

Miezul proceselor  afacerii sunt indeplinite prin retele digitale acoperind intreaga organizatie sau inlantuind organizatii multiple. Bunuri cheie ale firmelor - proprietatea intelectuala, resursele umane si financiare - sunt evidentiate prin medii digitale. Intr-o firma digitala, fiecare informatie necesara luarii unei decizii importante este disponibila oricand si oriunde in firma.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.