Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica
Notiuni fundamentale despre tiparirea documentelor

Notiuni fundamentale despre tiparirea documentelorNotiuni fundamentale despre tiparirea documentelor 

Elemente de configurare a imprimantei

Managerizarea imprimarii documentelor

Probleme tipice care apar in timpul listarii unui document

Pentru a putea utiliza corect o imprimanta sub Windows este necesara cunoasterea catorva elemente esentiale :

1.. Adaugarea unei imprimanteUn calculator poate fi de sine statator, in sensul ca nu este conectat la nici un alt echipament de calcul, sau poate face parte dintr-o retea de calculatoare. Instalarea unei imprimantei se efectueaza diferit, in functie de cele doua cazuri descrise anterior.

O imprimanta conectata direct la portul calculatorului se numeste imprimanta locala. Legatura dintre calculator si imprimanta se realizeaza prin intermediul unui cablu corespunzator. De exemplu, in cazul unei imprimante paralele, aceasta se conecteaza la portul LPT1 (sau LPT2, daca acesta exista) cu ajutorul unui cablu paralel. Imprimantele actuale se conecteaza la portul USB al calculatorului fapt care asigura o viteza sporita de printare. In cazul in care echipamentul de calcul face parte dintr-o retea de calculatoare, atunci pot exista urmatoarele trei cazuri:

- Imprimanta este conectata local (la portul fizic al calculatorului) si eventual, poate fi partajata in cadrul retelei;

- Imprimanta este conectata fizic la un alt echipament de calcul din caadrul retelei si este partajajta, astfel incat alti utilizatori ai retelei o pot folosi pentru a-si tipari documentele

- Imprimanta este conectata fizic la retea, prin intermediul unei placi de retea. Ea este partajata si poate fi accesata de utilizatorii retelei.

In toate cazurile expuse mai sus, pe echipamentul de calcul pe care se efectueaza tiparirea, trebuie instalat driver-ul corespunzator imprimantei si specificat portul la care aceasta este conectata (port local sau conectare la retea).

Daca imprimanta este utilizata de mai multi utilizatori in cadrul retelei, atunci aceasta trebuie mai intai partajata. Aceasta operatie o efectueaza administratorul de retea.

a. Instalarea unei imprimante local care nu este Plug and Play

Pentru instalare se utilizeaza programul asistent (wizard) intitulat Add Printer. Mai intai trebuie conectata imprimanta la calculator din punct de vedere fizic, utilizand un cablu de legatura adecvat. De exemplu, un cablu paralel pentru ca conectarea imprimantei la portul paralel LPT1. In continuare, se pune imprimanta sub tensiunea prin apasarea butonului de pornire. Trebuie cunoacut tipul imprimantei si eventual producatorul.

Se urmeaza pas cu pas instructiunile, asfel incat la sfarsitul tuturor operatiilor in ultima fereastra a procedurii de instalare se poate apasa butonul Yes pentru a tipari o pagina de text dupa instalarea imprimantei. In acest mod poate fi realizata o verificare a instalarii (daca driverul instalat este cel corect).

Apasand butonul Finish se incheie procesul de instalare. De retinut faptul ca sistemul de operare va solicita utilizatorului introducerea CDROM-ul pe care se afla kit-ul de instalare Windows in vederea copierii driverelor si altor fisiere necesare instalarii.

Daca totul este in ordine imprimanta este gata pentru a fi folosita.

b. Instalarea unei imprimante Plug and Play

Mai intai se conecteaza imprimanta la calculator prin intermediul cablului corespunzator si se alimenteaza la tensiune. Calculatorul se reporneste si in timpul incarcarii sistemului de operare, acesta va detecta automat noul dispozitiv de tip Plug and Play (in acest caz – imprimanta). Va fi afisata o fereastra de dialog prin care utilizatorul este informat ca imprimanta a fost detectata.

Sistemul de operare va incerca sa instaleze un driver adecvat pentru imprimanta detectata si va solicita introducerea CDROM-ului pe care se afla kit-ul de instalare Daca driverele aferente imprimantei nu se afla printre cele livrate impreuna cu sistemul de operare, sau daca utilizatorul dispune de o versiune mai recenta a driverelor, atunci se introduce discheta (sau CDROM-ul) pe care se afla stocate aceste drivere si se specifica calea catre respectivele fisiere.

2. Configurarea imprimantei

Daca pe calculator sunt instalate mai multe imprimante, sau alte servicii conexe (de exemplu: fax - in cazul trimiterii/primirii faxurilor pe calculator prin intermediul unei placi de fax/modem, driver-ul aferent simuleaza lucrul cu o imprimanta), atunci trebuie stabilita imprimanta implicita a sistemuluio. Imprimanta implicita (default printer) este aceea utilizata in mod automat de catre toate aplicatiile Windows in momentul in care utilizatorul doreste sa tipareasca documente si nu specifica ca solicita serviciile unei anumite imprimante.

In cazul in care la sistem sunt conectate mai multei imprimante (local sau prin retea), pentru a stabili care este cea implicita se procedeaza astfel:

Start'Settings'Printers

Se selecteaza imprimanta care va deveni cea implicita si se deschide meniul contextual (prin click cu butonul din dreapta al mouse-lui). Din meniul contextual afisat, se selecteaza optiunea 'Set as Default'. Icon-ul imprimantei se va modifica si va include simbolul marcat.


Pe un calculator pe care sunt instalate mai multe imprimante, numai o singura imprimanta poate fi implicita (default printer) la un moment dat.

Pentru a configura proprietatile unei imprimante se procedeaza astfel:

Start'Settings'Printers

Din fereastra Printers se selecteaza imprimanta dorita si din meniul sau contextual se alege optiunea Properties. Fereastra cu proprietati dispune de mai multe pagini de configurare. Prin setarea corespunzatoare a parametrilor imprimantei se optimizeaza caracteristicele acesteia asfel incat sa obtinem rezultatul dorit.

3. Tiparirea din aplicatii Windows

- Exemplul 1: Tiparirea din aplicatia Notepad (livrata impreuna cu sistemul de operare). Se deschide fisierul dorit in Notepad si se apeleaza optiunea File'Print. Inaintea tiparirii, pot fi efectuate setari privind modul de tiparire: File'Page Setup.

Paper Size specifica dimensiunea paginii (poate fi modificata de caatre utilizator). Paper Source se refera la modul de alimentare cu hartie. Orientation precizeaza modul de orientare al paginii tiparite – Portrait (tiparirea pe verticala) sau Landscape (tiparirea pe orizontala). Margins permite stabilirea distantei fata de marginile paginii (Left – stanga, Right – dreapta, Top – sus, Bottom – jos). Header permite stabilirea antetului de pagina, iar Footer a informatiilor ce vor fi tiparite la subsolul paginii. Panoul Preview permite vizualizarea paginii exact cum va fi tiparita la imprimanta. Butonul Printer permite selectarea imprimantei, daca pe sistem sunt instalate mai multe imprimante si cea implicita nu satisface cerintele utilizatorului. De asemenea, prin acest buton se poate reconfigura imprimanta.

Diverse modalitati de tiparire

1. Din Windows Explorer sau My Computer: fisierul ce urmeaza a fi tiparit este selectat. Din meniul contextula (afisat prin apasarea butonului din drepta al mouse-ului) se selecteaza optiunea Print. In mod automat este deschisa aplicatia asociata respectivului fisier si este afisata fereastra dialog specifica tiparirii. La terminarea tiparirii, aplicatia este inchisa automat.

2. Tiparirea fisierelor utilizand tehnica drag and drop: mai intai trebuie creat un shortcut pe desktop pentru imprimanta la care se va efectua tiparirea. Daca sunt disponibile mai multe imprimante, vor fi create shortcut-uri pentru fiecare. Crearea unui shortcut poate fi efectuata astfel:

Start'Setting'Printers

Se selecteaza imprimanta dorita si se deschide meniul contextula (cu butonul din dreapta al mouse-ului). Se efectueaza click pe optiunea Create Shortcut si se selecteaza Yes pentru a crea un shortcut pe desktop. Pentru tiparire utilizand procedura drag and drop se procedeaza astfel. Sa presupunem ca se doreste tiparirea unui fisier cu numele PROBE.TXT, stocat pe hard-disk. Fisierul este depistat in fereastra My Computer sau Windows Explorer si este selectat. Cu butonul stang al mouse-ului apasat, prin glisare, fisierul este ' tras' din fereastra My Computer sau Explorer si suprapus peste shortcut-ul unei imprimante de pe desktop, momentul in care se elibereaza butonul mouse-ului. Sistemul de operare deschide automat aplicatia asociata fisierului. Este afisata fereastra de tiparire specifica aplicatiei. Dupa executia tiparirii, aplicatia se inchide automat.

Gestionarea unei cozi de tiparire

Sa presupunem ca au fost lansate consecutiv trei sarcini de tiparire pentru trei fisiere. Sistemul de operare executa cele trei sarcini de tiparire in background, in timp ce utilizatorul poate executa alte operatii din cadrul unei aplicatii. Sarcinile de tiparire vor fi executate in ordinea in care au fost lansate. Ele sunt stocate intr-o coada de asteptare asociata imprimantei, pana cand le vine randul sa fie tiparite.

Utilizatorul poate in orice moment sa afiseze starea fisierelor trimise la tiparire:

Start'Settings'Printers

Se efectueaza dublu-click pe imprimanta la care au fost trimise spre tiparire fisierele si va fi afisata o fereastra . Dupa un anumit timp, mai este afisata una singura (celelalte au fost rezolvate).

Sunt cazuri cand operatia de tiparire poate esua si atunci sarcina de tiparire trebuie stearsa din coada de asteptare pentru a face posibila folosirea ulterioara a imprimantei. Stergerea sarcinilor de tiparire se efectueaza astfel: se selecteaza sarcina respectiva, dupa care se apeleaza optiunea Printer/Cancel All Documents.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
ARBORI BINARI DE CAUTARE
PROIECT DE ATESTAT - AGENITA DE VOIAJ
Arhivarea electronica a documentelor
Taxonomia unitatilor de procesare a datelor
Notiunea de algoritm. Analiza algoritmilor
Proiect informatica - Dinopedia
SISTEM INFORMATIONAL SI SISTEM INFORMATIC
CICLUL DE VIATA A SISTEMULUI INFORMATIONALloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu