Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
RAZBOIUL INFORMATIONAL - Trasaturile razboiului informational

RAZBOIUL INFORMATIONAL - Trasaturile razboiului informational
ACADEMIA NATIONALA DE INFORMATII

MASTERAT: MANAGEMENTUL INFORMATIILOR PENTRU SECURITATE NATIONALA

DISCIPLINA: SISTEME SI STRATEGII DE SECURITATEA INFORMATIEI

RAZBOIUL INFORMATIONALCapitolul I. Tipuri de razboaie informationale.

Razboiul informational este conflictul specific erei informationale, desfasurat de catre structuri specializate, cu ajutorul sistemelor informationale inteligente, impotriva unor tinte determinate, si foloseste informatia ca arma ofensiv-defensiva, pe baza unor principii, norme, reguli, strategii si metodologii de lupta deliberate, in cadrul unor misiuni, atacuri, companii sau operatii care urmaresc cunoasterea, influentarea, dominarea si controlul atitudinilor, comportamentelor, actiunilor, vointei si deciziilor adversarului sau inamicului.

Formele de manifestare sunt: razboiul de comanda sau control-varianta militara a razboiului informational, care exploateaza functiile informatiilor militare; razboiul electronic-ansamblul masurilor pentru neutralizarea sistemului de comanda sau control, comunicatii si informatii al adversarului sau inamicului, concomitent cu protejarea si mentinerea capacitatii de functionare a sistemului similar propriu; razboiul imagologic-actiunile deliberate si concertate, desfasurate in timp de pace sau razboi, prin structuri specializate, pentru impunerea unei imagini publice negative a adversarului sau inamicului, simultan cu protejarea propriei imagini; razboiul informatic sau cibernetic-care actioneaza atat asupra structurii utilizate in preluarea si stocarea informatiilor, calculatoare independente, retele de calculatoare si programe folosite de acestea, prin sustrageri de informatii, introducerea de informatii false, alterari sau distrugeri de programe si chiar aducerea in stare de nefunctionare a calculatoarelor cu ajutorul virusilor informatici, cat si asupra informatiilor stocate-prin alterarea continutului unor informatii ori prin stergerea unor informatii sau chiar baze de date; razboiul mediatic sau web-care tine de informatiile vehiculate exclusiv pe internet; razboiul psihologic-reprezentand actiunile si mijloacele folosite pe baza unei strategii, in scopul constrangerii psihologice si zdruncinarii moralului fortelor si populatiei partii adverse, pentru a le convinge sa accepte conditiile impuse fara confruntare armata; razboiul virtual-care este purtat in spatiul realitatii virtuale. Fara informatii, armele nu ar da randamentul scontat. Prin atacurile de tip web se urmareste: obtinerea de informatii sensibile, parole, numere de carti de credit; perturbarea, blocarea sau distrugerea serverelor si aplicatiilor web; modificarea informatiilor din sistemul web pentru a le face neutilizabile; redirectionarea utilizatorilor spre alte zone ale unui site web; manipularea datelor transmise, cum ar fi alterarea datelor de login sau a permisiilor de acces.

Operatiunile declansate prin razboiul informational sunt: penetrarea calculatoarelor, spionii umani, satelitii spioni, interceptarile, camerele de supraveghere video, razboiul electronic, distrugerea fizica a componentelor de comunicatii sau a sistemelor energetice, falsificarile de documente, managementul perceptiei, operatiunile psihologice, virusii, viermii, caii troieni, furtul de secrete comerciale, interceptarea datelor personale, contrafacerea de mail-uri.

Capitolul II. Trasaturile razboiului informational.

Trasaturile razboiului informational sunt: dificultatea precizarii adversarilor; absenta unor frontiere de natura geografica si/sau temporara; numarul mare de tinte; lipsa unor metode rapide de remediere a consecintelor pe care le genereaza; utilizarea unei tehnologii relativ simple, ieftine si larg raspandite; costurile relativ scazute ale derularii in raport cu rezultatele ce se pot obtine; posibilitati sporite de manipulare; potentialul efectiv de bumerang; stergerea deosebirilor dintre nivelurile de comanda.

Razboiul informational controleaza deciziile si modul de elaborare al acestora; paralizeaza functionarea structurilor si relatiile dintre acestea; influenteaza procesele decizionale; vizeaza structurile decizionale ale domeniului politic, economic, social si militar; blocheaza fluxul informational dintre factorii politici de conducere si organismul militar, dintre structurile politice si cele administrative, dintre structurile civile si cele militare, dintre conducere si luptator; controleaza mass-media pentru a denatura realitatea si pentru a micsora oportunitatile informarii; creaza o atmosfera falsa de neliniste sau de prea mare incredere; manipuleaza informational lumea; deturneaza sau anihileaza armele; genereaza si gestioneaza crizele informationale.

Informatia este o arma foarte valoroasa, cu ajutorul ei se poate manipula, se pot schimba comportamente si actiuni. Pentru a avea success este important sa cunosti. Odata cu aparitia Internetului posibilitatile de a cunoaste cresc exponential cu numarul celor care pot cunoaste. Internetul micsoreaza distantele dintre indivizi, dintre civilizatii, dintre oameni si statele in care traiesc. Razboaiele informationale au multe elemente comune din punct de vedere al obiectivelor urmarite, al mijloacelor si metodelor folosite, al instrumentelor cu ajutorul carora ele isi ating scopul.

Razboiul informational cuprinde actiunile desfasurate in timp de criza sau razboi si indreptate impotriva informatiilor sau sistemelor informationale ale adversarului, dar in acelasi timp se protejeaza propriile informatii si sisteme informationale, in scopul atingerii unor obiective sau influentarii anumitor tinte. In cadrul razboiului informational o persoana stie inaintea adversarului, acesta din urma este impiedicat sa afle si este facut sa detina informatii eronate.Noile tipuri de conflicte prezinta si ele caracteristici: mediul extins de confruntare, caracterul asimetric, mediatizarea interna, cresterea importantei operatiunilor psihologice, cresterea fortelor speciale si a celor de reactie rapida, utilizarea strategiilor indirecte de actiune si cresterea ponderii operatiunilor multinationale si actiunilor de coalitie.

Actiunile impotriva calculatoarelor si a inregistrarilor electromagnetice sunt producerea ilegala de inregistrari electromagnetice private sau publice; obstructionarea afacerilor prin deteriorarea continutului calculatoarelor; fraude pe calculator prin distrugerea de documente publice sau private; utilizarea ilegala a mediului calculatoarelor pentru operatii ilicite. Infractiunile din domeniul criminalitatii informatice difera de cele obisnuite prin: caracterul transfrontalier; anonimat, infractorul nu este prezent din punct de vedere fizic la locul faptei; credibilitate, afacerile par a fi legale si corecte; publicitate; rapiditate, datele sunt transmise foarte repede; costurile reduse in comparatie cu beneficiile.

Actiunile razboiului informational sunt: actiuni brutale, distrugere, scoatere din functiune; actiuni soft, intarziere, saturare, inselatorie, confuzie, deruta; manipulare, propaganda,, demonstratii, amenintari, ultimatumuri; protectie,intarire, redundanta, securitate fizica; ageritate, reasezare, mobilitate, capcana, protectie.

Capitolul III. Puterea.

Puterea razboiului informational este data de trei surse: forta fizica, bogatia si cunoasterea. Aceste trei elemente pot fi convertite usor dintr-una in alta. Forta fizica este inflexibila si poate fi folosita doar pentru a pedepsi si orice forta fizica poate fi limitata, prin utilizarea ei putem sa distrugem ceea ce vrem de fapt sa aparam. Bogatia este un instrument mai eficace si poate fi folosita atat pentru a pedepsi cat si pentru a recompense, dar si ea poate fi limitata pentru ca nu poate tine o vesnicie. Cunoasterea este puterea la cea mai inalta calitate, poate fi folosita pentru a pedepsi, rasplati, convinge, transforma. Cunoasterea nu se epuizeaza pentru ca putem genera oricata cunoastere vrem. In conflictele este dominanta inteligenta umana.

Unele conflicte se pot castiga prin diversiune, viclesug, spionaj, manipularea opiniei publice, experienta comandantilor, psihicul luptatorilor, dezinformare, distosionare. Manipularea este folosita in cadrul razboiului psihologic, generand nesiguranta, dezorientare, confuzie si deruta, insotite de sentimente de frica si defetism de manifestare a anxietatii, urmate de panica, stari depresive demoralizatoare. Realitatea in care traim poate fi schimbata prin schimbarea opiniilor oamenilor care, la randul lor, pot schimba lumea. Sentimentele, atitudinile si comportamentele indivizilor pot fi modificate, spre exemplu pot fi manipulate mase intregi de oameni in acelasi timp prin folosirea mijloacelor mass-media. Capacitatea de a influenta este data de puterea, statutul social, competenta unei persoane.

Prin organizarea protectiei informationale se intareste discernamantul social, atasamentul si interesul cetateanului pentru starea natiunii, se contracareaza supracomunicarea si abuzul informational. Atacarea structurilor mediatice si a infrastructurilor informationale face posibila blocarea functionarii structurilor publice, atat a celor administrative cat si a celor productive. Statul agresat nu isi mai poate exercita puterea, nu mai controleaza resursele, nu mai poate asigura cetatenilor un climat social normal. Statele, institutiile si indivizii incearca sa-si mareasca si protejeze propriile informatii, dar in acelasi timp incerca sa limiteze informatiile adversarului, cu intentia de a infrange vointa sau capacitatea acestuia de a lupta.

Prin intermediul mass-media se pot manipula cetatenii incat atitudinea acestora fata de anumite probleme sa fie favorabila manipulatorului. Actiunile militare clasice presupun desfasurarea de operatiuni in plan terestru, naval, aerian si spatial si in acelasi timp costuri mari.

Controlul total asupra individului inseamna anihilarea sentimentului de independenta, sentiment ce l-ar putea determina sa gandeasca, sa-si creeze propriul sistem de valori si sa ia decizii de unul singur si se realizeaza cel mai bine prin controlul datelor care-i sunt transmise unei persoane.

Capitolul IV. Componenta informationala a razboiului.

O noua componenta a conflictului militar este considerata cea informationala. Defectarea sau functionarea in alti parametri a retelelor de transmitere a datelor poate genera adevarate seisme sociale cu efecte greu de imaginat, mergand chiar pana la paralizarea vietii nationale si internationale, izbucnirea panicii si a unor revolte ce se pot transforma in manifestari de dezordine, care sa puna in primejdie echilibrul si siguranta statelor, anihilarea capacitatilor de comanda si control.

Razboiul informational include orice activitate ostila indreptata impotriva informatiilor, cunostintelor si credintelor de orice natura si este purtat din cele mai vechi timpuri. Utilizarea tehnologiei informatiei ofera o crestere semnificativa a puterii si viabilitatii sistemului de securitate nationala, dar si un factor de risc in situatia neprotejarii infrastructurii informationale. Informatia a devenit o adevarata materie prima, strategica, indispensabila autonomiei deciziei si succesului oricarei politici.Razboiul informational joaca un rol important in viata politica, economica si militara a oricarui stat. Urmareste evitarea conflictelor conventionale, a producerii de victime si pagube, prin utilizarea acestor noi mijloace aflate la granita dintre starea conventionala de razboi si starea conventionala de pace, vizeaza structuri ale domeniului politic, economic, social sau militar, nu doar pentru a le distruge sau paraliza, ci pentru a le influenta procesele decizionale. Astfel se face trecerea de la stadiul de violenta organizata la stadiul de influentare ostila.

Schimbarea continutului mesajelor se face prin prezentarea intentionata a unei minciuni sau a unei informatii distorsionate pentru a dezinforma difuzarea unor date; prezentarea unei singure parti a temei aflate in discutie sau a unei explicatii subiective a ei; tainuirea unor date importante sau intarzierea prezentarii lor; reducerea datelor, ascunzandu-le pe cele care ar putea sa nu-i fie de folos celui care manipuleaza si evidentiidu-le pe cele care ar putea sa-i fie de folos; fragmentarea datelor si prezentarea partilor care-i sunt in avantaj; prezentarea zvonurilor ca fapte adevarate; supraincarcarea celui manipulat cu date pentru a-i reduce capacitatea de analiza; introducerea autocriticii pentru a induce in eroare; prezentarea unor date atribuite unei persoane in care cel manipulat are incredere; dezvaluirea unor date despre care receptorul crede ca sunt confidentiale, dar care in realitate nu sunt; folosirea ponegririi. Odata cu intrarea in era informationala si cu aparitia razboiului informational trebuie sa fim pregatiti pentru protectia infrastructurilor informatice si de comunicatii. Dezvoltarea tehnologiei a dezvoltat conceptul si natura informatiilor. Alterarea informatiei sau falsificarea mesajului comunicational reprezinta atentate la securitatea individului, a statului si a societatii.

Principalele componente ale riscurilor si amenintarilor din zona infomationalului sunt: crearea unor imagini care sa slujeasca interese opuse procesului de democratizare a societatilor, sa induca indoieli si sa mentina o stare de nesiguranta si incertitudine favorabila coruptiei, spalarii banilor, traficului de droguri, crimei organizate; sprijinirea mediatica si prin sistemele de informatii a procesului subversiv de devalorizare a statelor nationale si natiunilor, ca entitati de baza in noua constructie europeana si mondiala si formularea unor sugestii de regionalizare contrare intereselor tarilor europene; eludarea adevaratelor probleme, care tin de modul de finantare a unor actiuni de amploare, de sistemul de cooperare internationala, de rezolvarea concreta a situatiilor si diferendelor si intoxicarea opiniei publice cu informatii false, agresive, provocatoare, care incita la violenta, ura, razbunare; exercitarea de presiuni asupra conducerii unor state sau asupra unor oameni politici, pentru a mentine un climat derutant, favorabil afacerilor murdare, traficului de armament si de droguri, retelelor de pedofilie, a celor de prostitutie si de comert cu carne vie.

Capitolul V. Principii.

Razboiul informational este una dintre formele razboiului continuu, se bazeaza pe controlul vectorilor de informatie. A capatat o dimensiune mondiala. In viziunea americana, este unul de aparare. Francezii considera ca are trei dimensiuni: razboiul pentru informatie, lupta pentru obtinerea informatiilor; razboiul contra informatiei, protectia informatiei si razboiul prin informatie, care inseamna intoxicarea informationala a inamicului.

Principiile razboiului sunt: principiul cautarii continue si analizei oportune a informatiei; principiul dominantei informationale; principiul initiativei informationale; principiul protectiei informatiei proprii; principiul tehnologiei informatiei; principiul intoxicarii informationale a inamicului. Informatia inseamna nu numai capacitatea umana si tehnica de a culege date, ci si capacitatea de a le interpreta, de a le transforma in informatii utile. O astfel de capacitate este esentiala in razboiul informational. Razboiul se bazeaza pe inselaciune. Pentru a fi prins, inamicul trebuie momit, apoi atacat unde nu este pregatit si hartuit pana cedeaza. Pentru a avea castigul maxim, un stat trebuie cucerit intact., iar acest lucru este posibil prin dejucarea planurilor inamicului.

Armele razboiului informational sunt: virusii de calculator; viermii, caii troieni bombele logice usile capcane cipurile nano-masinile si microbii bruiajul electronic armele de radiofrecventa cu energie inalta si bombele cu impuls electromagnetic. Razboiul informational este produs de societati si armate cu un inalt nivel de dezvoltare tehnologica. Armele acestuia pot fi folosite numai impotriva unui inamic cu aceleasi capacitati informationale. Prin utilizarea lor se urmareste dezorganizarea proceselor psihice implicate in reglarea comportamentului.Acest tip de razboi mai poate fi folosit de teroristi pentru a ataca o societate informatizata fara a se expune ei insisi la pericole. Atacatorii considera ca nu comit un delict ci imbunatatesc securitatea sistemului indicandu-i slabiciunile. Si potentialii inamici  au capacitate tehnologica, de aceea este impiedicata folosirea cu succes a razboiului informational impotriva lor. Inamicul trebuie sa posede armament si comunicatii de inalt nivel tehnologic pentru ca razboiul informational sa poata fi folosit eficient. Acest nou tip de razboi da potentialilor inamici puterea de a intrerupe posibilitatile de comunicare ale unei tari si astfel sa deterioreze economia.

Sistemele informatice sunt in principal vulnerabile pentru ca: echipamentele cu tehnologii superioare sunt disponibile oriunde in lume; la nivelele executive nu se constientizeaza indeajuns importanta razboiului informational foarte multe sisteme de calculatoare sunt slab administrate si slab echipate impotriva intruziunilor atacatorii folosesc unelte sofisticate pentru a patrunde in sistem si a obtine informatia dorita; atacatorii prin Internet pot proveni din locuri aflate la distanta mare ; este imposibil sa faci un sistem absolut sigur.

Razboiul psihologic, ca tip de razboi informational are principii prezentate de Sun Tzu: discreditarea a tot ceea ce este bun in tara inamicului; implicarea reprezentantilor clasei conducatoare a adversarilor in actiuni criminale; subminarea reputatiei si demascarea in momentul oportun in fata cetatenilor; utilizarea colaborarii creaturilor josnice si abominabile; dezorganizarea prin toate mijloacele activitatea conducerii inamice; semanarea discordiei si crearea conditiilor de disputa intre cetatenii tarii inamice; atatarea tinerilor impotriva batranilor; ridiculizarea traditiilor adversarilor vostri; perturbarea prin orice mijloace a asigurarii materiale; aprovizionarea cu hrana si activitatea armatei inamice; slabirea dorintei de lupta a inamicului prin poezii si cantecele senzuale; trimiterea de fiice ale placerii pentru desavarsirea operei de distrugere; generozitatea in promisiuni si daruri pentru cumpararea datelor; infiltrarea de oameni. Aici isi poate gasi loc si fraza desparte si condu-divide et impera.

Razboiul informational urmareste sa asigure fortelor superioritatea informationala asupra adversarului, in pofida eforturilor de a nega aceasta superioritate in favoarea trupelor si actiunilor proprii. Acest tip de razboi urmareste evitarea conflictelor conventionale, a producerii de victime si pagube, prin utilizarea unor mijloace noi. Resursele informationale sunt elementul definitoriu pentru conducerea si organizarea oricarei activitati cu scop productiv.

BIBLIOGRAFIE

-ARADAVOAICE, GHEORGHE.; STANCU, VALENTIN, Razboaiele de azi si de maine, agresiuni nonconventionale, Editura. Militara, Bucuresti, 1999;

-IONEL MARIN Comunitatea de Informatii, solutia problemelor de securitate, Editura ANI, Bucuresti, 2004;

-MAXIM DOBRINOIU, Infractiuni in domeniul informatic, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2006;

-STAN PETRESCU, Arta si puterea Informatiilor, Editura Militara, Bucuresti, 2003;

-SUN TZU, Arta razboiului, Editura Antet XX Press, Bucuresti, 1993;

-coord. NITA, MARIAN, A x-a sesiune de comunicari stiintifice " Securitate si Societate: provocarile mileniului trei" sectiunea: Psihologie si sociologie militara, Editura ANI, Bucuresti, 2004;

- Doctrina Nationala a Informatiilor pentru securitate, Editura SRI, Bucuresti, 2004;

-cssas.unap.ro;

-ro.wikipedia.org;

-www.icmpp.ro.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Necesitatea, scopul si obiectivele unui website
ATESTAT INFORMATICA - CD-ROM-UL
CICLUL DE VIATA A SISTEMULUI INFORMATIONAL
Raport de Cercetare - PROIECTAREA ASISTATA DE CALCULATOR A DISPOZITIVELOR PASIVE DE MICROUNDE SI RADIOFRECVENTA
Informatia ca bun specific in afaceri si-n organizatii publice
Structuri matriciale combinationale pentru inmultirea binara
Magazin Virtual - proiect informatica
LUCRARE DE ATESTAT - TABLOURI BIDIMENSIONALETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu