Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » informatica » autocad
Cotarea in desenul tehnic

Cotarea in desenul tehnic
Cotarea in desenul tehnic

Cotarea unui desen tehnic de constructii este operatiunea de inscriere pe desen a dimensiunilor partiale si totale, necesare pentru determinarea precisa a pozitiei si a dimensiunilor tuturor elementelor reprezentate.

1. Elementele cotarii sunt:

cota

linia de cota
linia ajutatoare de cota

linia de indicatie

Fig. 79 – Elementele cotarii

Fig. 82 - Tipuri de extremitati

Pe un acelasi desen se foloseste un singur tip de marcare a extremitatilor.

Liniile de cota ale unghiurilor, razelor si diametrelor au extremitatile numai cu sageti. In cazul cercurilor mici, sagetile se orienteaza spre interior iar in cazul cercurilor mai mari de 6mm, sagetile se orienteaza spre exterior (Fig. 83).

Fig. 83- Linii de cota pentru unghiuri, raze si diametre

Scrierea cotelor se face deasupra liniei de cota, la mijlocul acesteia, la cca. 1 mm distanta.

Orientarea scrierii cotelor se face astfel incat citirea sa se faca din fata si din dreapta.

cotele dimensiunilor care nu sunt reprezentate la scara desenului se subliniaza (Fig. 84 a), cu exceptia elementelor de constructie intrerupte, figurate intrerupt (Fig. 84 b).

a b

fig. 84

liniile de indicatie (sau de referinta) sunt linii frante care se folosesc in cazul cotarii intervalelor mici, cand spatiul dintre extremitatile liniei de cota nu este suficient pentru inscrierea cotei (Fig.79). liniile de indicatie se pot folosi si pentru notari sau observatii inscrise pe desen (fig.85).

fig. 85

Moduri de cotare

Modul de cotare ales trebuie sa permita o asemenea dispunere a cotelor incat sa reiasa clar scopul desenului. Se utilizeaza urmatoarele moduri de cotare:

a)      cotarea in serie - la care cotele sunt insiruite pe un singur aliniament

b)      cotarea in paralel - la care cotele cu aceeasi directie au o origine comuna;

c)      cotarea in coordonate - la care valorile cotelor sunt grupate intr-un tabel de coordonate;

a) b) c)

fig. 86 Moduri de cotare : a)cotarea in serie; b) cotarea in paralel ; c) cotarea in coordonate

Cotarea nivelurilor – se face pornind de la un nivel zero definit in prealabil.

Cotarea nivelurilor pe vederile si sectiunile verticale

cota de nivel este valoarea numerica a diferentei de inaltime dintre un punct al constructiei si un reper de nivel stabilit pentru referire. Cotarea nivelurilor se poate face:

utilizand cote absolute – in acest caz nivelul de reper este zero Marea Neagra

utilizand cote relative – in acest caz nivelul de reper zero este cel al unei suprafete caracteristice a lucrarii (ex. suprafata pardoselii finite a parterului corpului principal de cladire)

cotele de nivel se indica in metri, cu trei zecimale, chiar daca acestea sunt zero.

cota nivelului-reper se noteaza cu cotele de deasupra nivelului-reper sunt precedate de semnul plus iar cele de sub nivelul-reper sunt precedate de semnul minus.

Pe vederile si sectiunile verticale cotarea de nivel se face utilizand sageti. nivelul zero este indicat printr-o sageata inchisa sub forma de triunghiuri dreptunghic cu ipotenuza orientata pe orizontala. Sageata se innegreste pe jumatate si se uneste printr-o linie scurta subtire cu o linie de indicatie orizontala (Fig. 87 a). Daca nivelului-reper i se ataseaza si cota de altitudine, atunci simbolul se modifica astfel: cota 0,000 se inscrie deasupra liniei de indicatie iar cota de altitudine (absoluta) se trece sub aceasta linie (Fig. 87 b).

Fig. 87 - cotare nivelului-reper

Cotarea pentru nivelurile urmatoare se face utilizand sageti cu bratele dispuse in unghi drept si care se sprijina pe nivelul respectiv .Sagetii i se ataseaza o linie subtire de indicatie, franta in unghi drept, cota inscriindu-se deasupra bratului ei orizontal.

Fig. 88 - cotare nivelurilor pe vederile si sectiunile verticale

Cotarea nivelurilor pe vederile in plan si pe sectiunile orizontalePe vederile si sectiunile orizontale cotarea de nivel se face utilizand simbolul X pentru localizare iar valoarea numerica a cotei se inscrie deasupra liniei de indicatie atasata acestui simbol (fig. 89a). Daca punctul care se coteaza este situat la intersectia a doua linii de contur, simbolul X poate fi inlocuit cu un cerc cu diametru de 1 mm iar valoarea numerica a cotei se inscrie deasupra liniei de indicatie atasata cercului, in interiorul conturului suprafetei asociate acestui nivel (fig.89b).

a b

fig. 89 - cotarea nivelurilor pe vederile in plan si pe sectiunile orizontale

Pentru suprafetele denivelate in plan vertical, cotarea in plan orizontal se face prin inscrierea valorii numerice a cotei pe o linie adiacenta la conturul suprafetei, de aceeasi parte a conturului caruia i se asociaza cota (fig. 90).

fig. 90 - cotarea suprafetelor denivelate in plan orizontal (sus) si in plan vertical (jos)

Cotarea nivelurilor pe desenele traseului de amplasare

Pe planurile de amplasare si pe desenele de reprezentare a solului, cotarea nivelurilor se face utilizand urmatoarele simboluri:

nivel de origine al solului care se pastreaza +0,000

noul nivel al solului +0,000

nivel de origine al solului care se modifica (+0,000)

Pentru liniile de contur, cotarea nivelurilor se face prin inscrierea valorii numerice a cotei deasupra liniei de contur, astfel:

a b

Fig. 91 - Indicarea nivelurilor pe liniile de contur

a)      linie de contur; b) linie de contur original, de modificat

Referintele specificate pentru elevatii care se utilizeaza pentru definirea cotelor se inscriu dupa cum urmeaza:

3. Cotarea unor elemente de constructii

Notarea axelor

Axele de trasare ale constructiilor se reprezinta cu linie-punct subtire si se noteaza cu simboluri incadrate in patrate cu latura de 6 - 9mm:

axele longitudinale sau circulare se noteaza cu litere mari

axele transversale sau radiale se noteaza cu cifre arabe:

Fig. 92 – Notarea axelor de trasareale constructiilor

Cotarea stalpilor

Cotarea stalpilor se face:

indicand distantele dintre axele stalpilor (Fig. 93 a)

indicand distantele dintre fetele acestora si dimensiunile stalpilor (Fig. 93 b, c)


a b c

Fig. 93 – Cotarea stalpilor

Daca stalpii sunt identici si echidistanti, asezati pe aceeasi linie, atunci se poate face cotare in paralel, inlocuind sirul de cote partiale cu o cota totala scrisa sub forma unui produs ( nxd, unde n- numarul echidistantelor iar d – marimea echidistantei), intre axele sau fetele elementelor marginale:

Fig. 94 – Cotarea stalpilor echidistanti

Cotarea golurilor

Cotarea golurilor din pereti

Pozitiile golurilor din peretii exteriori se indica pe linie de cota trasata la exteriorul cladirii prin cotarea succesiunii dintre plinuri si goluri (Fig. 95a).

Pozitiile golurilor din peretii interiori se indica prin cotarea distantei de la marginile golului la reperul cel mai apropiat (zid, stalp, etc. - Fig. 95 b)Cotele inscrise sub forma de fractie indica dimensiunile golului: latime/inaltime- pentru ferestre si latime/inaltimea de la fata pardoselii finite – pentru usi; inaltimea parapetului se scrie insotita de litera p=…; in cercul de pe linia axei se inscrie indicativul ferestrei sau usii din tabloul de tamplarie.

a b

Fig. 95 - Cotarea golurilor din pereti

Cotarea golurilor verticale din zidarie

Golurile pentru cosuri, canale, santuri pentru conducte, se coteaza prin inscrierea pe o linie de referinta a dimensiunilor sectiunii transversale.

Pentru golurile cu sectiune dreptunghiulara, prima cifra a cotei va fi dimensiunea laturii orizontale indiferent de modul de orientare al plansei. Nivelurile pe care le deservesc golurile sunt simbolizate cu literele: S-pentru subsol, P- pentru parter si I, II, …pentru etajele cladirii. Inaltimea de la care incepe un gol fata de nivelul pardoselii se noteaza insotita de litera h=… si se inscrie sub linia de referinta (Fig. 96-I).

Pentru golurilor grupate se utilizeaza cotarea in paralel (Fig. 96-II).

Pentru diferentierea pe plan a destinatiei diferitelor canale se utilizeaza simboluri diferite

(Fig. 96-III- a-cos de fum; b-cos de gaze; c canal de ventilatie)

I II III

Fig. 96 - Cotarea golurilor pentru cosuri, canale, santuri pentru conducte

Golurile din placi se reprezinta si se coteaza astfel :

Fig. 97

Cotarea golurilor suprapuse se face independent pentru golurile cuprinse in planul de sectionare si pentru cele situate deasupra acestui plan (Fig. 98)

Fig. 98 - Cotarea golurilor suprapuse

Cotarea golurilor cu forme variate se face prin inscrierea cotelor dreptunghiului de gabarit si trimiterea la detalii sau note explicative. Acestea se reprezinta prin fractii inscrise in cerculete care au la numarator indicativul sau numarul detaliului (in Fig. 99, b, c) iar la numitor numarul plansei in care este desenat detaliul).

Fig. 99 - Cotarea golurilor cu forme variate

Cotarea inclinarilor

Pantele se indica printr-o sageata paralela cu linia inclinata avand sensul :

de urcare pentru scari, rampe de circulatie, etc.(Fig. 100 a)

de coborare pentru pantele de scurgere , de exemplu pentru acoperis, terasament, canalizare etc. (Fig. 100 b)

a b c

Fig. 100 - Cotarea inclinarilor

Cotarea foliilor, placilor subtiri, straturilor se face prin inscrierea cotei pe linii de referinta, cota fiind precedata de indicatia d=…(Fig. 102) sau de indicarea stratului (Fig. 85)

Fig. 102

Cotarea elementelor de constructii simetrice

Pentru reprezentarea elementelor simetrice se utilizeaza simbolul simetric marcat prin doua stegulete pe axa de simetrie iar cotarea se realizeaza astfel:

daca elementul este reprezentat integral, se inscrie cota generala iar cotele partiale se trec de o singura parte a axei de simetrie (Fig. 103 a)

daca elementul este reprezentat numai pana la axa sa de simetrie, se inscriu cotele partiale pana la axa (Fig. 103 b).

a b

Fig. 103
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu