Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » calculatoare
COMPONENTELE HARDWARE

COMPONENTELE HARDWARE


COMPONENTELE HARDWARE

1 - MICROPROCESORUL - (circuitul care realizeaza calculele matematice).

Pentru a putea lucra, microprocesorul are nevoie de un bloc destinat stocarii informatiei, care se numeste  memorie.

2 - MEMORIA - este de doua feluri: a) volatila; b) nevolatila.

a) Memoria volatila (RAM) : isi pierde datele cand nu e folosita si este memorie de lucru in cadrul calculatorului. RAM este o memorie cu acces aleatoriu, inseamna ca poate fi accesata orice adresa in orice succesiune.

b) Memoria nevolatila (ROM) - se inregistreaza o singura data, dupa care doar citeste datele. Poate fi de mai multe feluri:

-PROM - care poate fi programata o singura data

-EPROM - care pot fi si sterse si reprogramate de mai multe ori, stergerea se face prin iradiere cu ultraviolete

-EEPROM (E²PROM) - sau memorie flash, care sunt similare celor precedente, stergerea fiind facuta electric. Se folosesc in special pentru realizarea unitatilor de stocare de tip "Pen Drive".

Memoriile de tip ROM se folosesc in calculator pentru a stoca informatiile necesare in procesele de pornire si oprire a calculatorului. Acest program se numeste BIOS (Basic Input/Output System)



3 - HARD DISK-ul - este principala unitate de stocare a informatiilor. Pe acesta putem stoca programe, fisiere de date si orice alta informatie in format digital.

Este format dintr-o suprapunere de discuri magnetice care se rotesc si un bloc de capete magnetice care servesc la scrierea si citirea informatiilor de pe discuri.

Pentru a putea urmari datele pe care le introducem in calculator, ca si rezultatele calculelor, este necesar un procesor de informatii care sa faca legatura intre microprocesor si sistemul de afisare (monitorul), acesta fiind procesorul video.

Constructiv, microprocesorul , memoria de lucru (RAM) si circuitele de interfatare cu HARD DISK-ul si celelalte unitati periferice sunt montate pe o placa de circuit imprimat, numita PLACA DE BAZA (MB = Main Board), pe care pot fi integrate si functiile placii video (care contine procesorul video si memoria acestuia), cele ale placii de sunet (audio), utila pentru unele aplicatii care necesita si prelucrarea sunetului (redarea filmelor si a inregistrarilor muzicale, jocuri etc.), ca si placa de retea necesara pentru realizarea interconexiunilor intre mai multe calculatoare (retea de calculatoare).

Pe placa de baza se mai gasesc un numar de socluri destinate montarii unor placi cu functii specializate (placa video specializata, placa de sunet specializata, modem, tuner TV etc.).

In afara de socluri , pe placa de baza se mai gasesc conectori care fac legatura cu magistralele de date de la HARD DISK, unitatea FLOPPY, unitatea optica (CD/DVD/BLUE RAY) care poate sa fie player (cititor) sau recorder (poate inregistra).

Conectorii pentru porturile de intrare si iesire a datelor:

-porturi paralele

-porturi seriale

-porturi USB

-porturi de retea

-conectorul video (destinat conectarii monitorului)

Unele calculatoare au si doua mufe de tip PS2, destinate conectarii tastaturii si mouse-ului, cele care nu le au trebuind sa lucreze cu tastaturi si mouse-uri prevazute cu conectori USB.

In unitatea centrala a calculatorului se mai gaseste o sursa de alimentare cu cabluri pentru fiecare bloc functional al unitatii centrale si unitati periferice integrate in ea:

-HARD DISK

-UNITATEA FLOPPY

-UNITATEA OPTICA (CD, DVD, BLUE RAY)

Functional perifericele se impart in:

1.Periferice de intrare, cu care putem introduce date: tastatura, mouse-ul, scannerul, camera foto/video digitala, CD-ROM, DVD-ROM, BLUE RAY-ROM.

2.Periferice de iesire, la care sunt transferate rezultatele: monitorul, imprimanta, plotterul, proiectorul video.

3.Mixte (intrare - iesire): Hard Disk-ul, unitatea floppy, CD-WRITER, DVD-WRITER, BLUE RAY- WRITER, Pen Drive-ul (memoria stick de tip flash).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.