Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » informatica » calculatoare
Echipamente periferice - Conectarea echipamentelor periferice

Echipamente periferice - Conectarea echipamentelor periferice
Echipamente periferice

Se numeste echipament periferic orice componenta a sistemului de calcul care isi realizeaza functiile in afara unitatii centrale a calculatorului, fiind conectata la aceasta pentru schimb de informatii.

Conectarea echipamentelor periferice se poate realiza in doua moduri, tinand cont de posibilitatile acestora, dar si ale unitatii centrale:

cu cablu, utilizand unul dintre porturile placii de baza (serial, paralel, USB, FireWire );

fara cablu, in cazul in care placa de baza dispune prin constructie sau printr-un adaptor de tehnologie infrarosu, wireless sau bluetooth.
Dupa functiile indeplinite, echipamentele periferice pot fi prin constructie de 3 tipuri:

de intrare;

de iesire;

de intrare-iesire.

Echipamentele periferice de intrare sunt acele echipamente cu ajutorul carora se intermediaza operatiile de intrare ale unui calculator. Prin intermediul acestora se transforma informatia reala, perceputa de catre utilizatori, in informatie binara, perceputa de catre calculator, in scopul realizarii unor prelucrari imediate sau viitoare.

Echipamentele periferice de iesire sunt acele echipamente prin care se obtin rezultatele finale ale operatiilor de iesire ale unui calculator. Informatiile cu diverse grade de prelucrare, memorata in sistem binar, se reda intr-o forma perceptibila de catre utilizatori sau beneficiari in scopul unor noi prelucrari sau a realizarii obiectivelor sistemelor de calcul.

Echipamentele periferice de intrare-iesire sunt acele echipamente care prin constructie pot indeplini cel putin o functie de intrare si cel putin o functie de iesire.

In cele ce urmeaza vom prezenta cele mai importante tipuri de echipamente periferice, clasificate insa dupa importanta lor pentru sistemul de calcul si anume:

echipamente periferice fundamentale;

echipamente periferice optionale.

Echipamentele periferice fundamentale sunt acele echipamente care nu pot lipsi dintr-un sistem de calcul, oricare ar fi obiectivele acestuia. Din aceasta categorie fac parte 3 tipuri de echipamente periferice: tastatura, mouse-ul si monitorul.

Tastatura este acel echipament periferic de intrare cu rolul de a intermedia introducerea in calculator a informatiilor numerice si alfanumerice, precum si a unor comenzi rapide prin combinatii intre tastele acesteia.

Conectarea tastaturii se poate face in portul PS 2 de culoare mov al placii de baza sau intr-un port USB dupa cum ii permite tipul constructiv. De asemenea, tastaturile se pot conecta cu cablu sau fara cablu (printr-un dispozitiv receptor intr-un port USB).

Dupa posibilitatile de utilizare, tastaturile se impart in:

tastaturi standard;

tastaturi multimedia.

Tastaturile multimedia au in plus fata de cele standard butoane de o alta forma decat tastele cu rol in reglarea volumului audio, lansarea rapida a unor aplicatii, comenzi pentru unitatile optice etc.

Tastaturile standard prezinta mai multe modele in functie de spatiul geografic in care este utilizat sistemul de calcul. Modelele de tastaturi standard au aparut pe criterii de limba materna a utilizatorilor sau cea mai accesibila dintre limbile straine. Aceste modele au fost clasificate in grupuri dupa primele 6 taste literare, ca de exemplu:

tastaturi QWERTY (limba engleza americana, britanica)

tastaturi QWERTZ (limba germana, limba romana)

tastaturi AZERTY (limba franceza)

Modelele lingvistice de tastaturi din acelasi grup NU sunt identice.

Mouse-ul este un echipament periferic de intrare cu ajutorul caruia se realizeaza mult mai usor anumite comenzi care altfel s-ar fi realizat cu tastatura prin numeroase combinatii de taste.

Nu toate comenzile se realizeaza mai usor cu mouse-ul, dar orice comanda ce se poate realiza cu mouse-ul se poate realiza si cu tastatura.

Mouse-ul se conecteaza fie in portul PS de culoare verde, fie intr-un port USB dupa cum ii permite tipul constructiv. De asemenea, si mouse-ul se poate conecta cu sau fara fir in acelasi mod ca si tastatura.Dupa modul de detectare a miscarii, mouse-ul poate fi:

cu bila aderenta - miscarea se detecteaza pe principii mecanice;

optic - miscare pe orice suprafata netransparenta

cu inductie electromagnetica - fara fir, fara baterii, miscare doar pe propria suprafata livrata o data cu acesta.

Dupa posibilitatile de comanda, mouse-ul poate fi:

cu 2 sau cu mai multe butoane;

cu 1-2 rotite de defilare sau fara.

Monitorul este un echipament periferic de iesire cu rolul de a de a afisa in mod dinamic rezultatele comenzilor utilizatorilor si ale proceselor in curs de executie sau terminate.

Acesta se conecteaza in portul analogic (albastru) sau digital (alb) al placii grafice, de unde se desprinde o prima clasificare a monitoarelor dupa forma de reprezentare a informatiei primite spre afisare:

monitoare cu intrare analogica;

monitoare cu intrare digitala (DVI = Digital Video Input);

monitoare cu ambele tipuri de intrari.

Dupa tipul constructiv al monitoarelor, acestea se impart in:

monitoare cu tub catodic (CTD = Cathodic Tube Display

monitoare cu cristale lichide (LCD = Liquid Crystal Display

Criteriile de performanta pentru monitoare sunt:

marimea diagonalei ecranului;

rezolutia maxima suportata;

timpul de raspuns;

rata de reimprospatare a imaginii.

Diagonala unui monitor este masurata in inch, iar valorile uzuale si cele mai raspandite sunt 17 si 19. Desigur, exista monitoare cu ecran mai mare si chiar mult mai mare, dar si costisitoare pe masura.

Rezolutia reprezinta numarul de puncte (pixeli) afisate pe o linie orizontala si pe o linie verticala a monitorului. Rezolutiile standard cele mai utilizate sunt 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x960, 1280x1024, 1600x1200. Un monitor cu aceeasi diagonala poate suporta mai multe rezolutii. Fiecare pixel va fi vazut din ce in ce mai mic cu cresterea rezolutiei, imaginea devenind mai clara. Astfel, un monitor este mai performant pe masura ce rezolutia maxima suportata este mai mare.

Timpul de raspuns reprezinta timpul in care un pixel isi schimba culoarea in culoarea opusa si revine la culoarea initiala. Valorile sunt cuprinse intre 25 si 2 milisecunde pentru LCD si sunt mult mai mici pentru CRT.

Rata de reimprospatare a imaginii reprezinta numarul maxim de imagini consecutive pe care un monitor il poate afisa intr-o secunda. Valorile sunt exprimate in Hz, iar valorile uzuale sunt cuprinse intre 60 si 85 MHz.

Monitoarele CRT indeplinesc mai bine criteriile de performanta decat cele LCD de aceeasi diagonala. Totusi, monitoarele LCD, desi mai scumpe, sunt preferate din alte puncte de vedere: spatiu fizic ocupat mai mic, design superior, consum scazut de energie electrica, nu dauneaza semnificativ vederii utilizatorilor.

Unele monitoare LCD au fost dezvoltate ca echipamente de intrare-iesire sub forma de Touch-Screen. Acestea indeplinesc functia de iesire ca un monitor prin afisare, iar functia de intrare ca un mouse prin atingerea optiunilor de pe ecran cu un creion sau cu degetul.

Echipamentele periferice optionale sunt acele echipamente periferice fara de care calculatorul poate functiona insa nu intotdeauna spre indeplinirea obiectivelor sistemului de calcul.

Imprimanta este un echipament periferic de iesire cu rolul de a afisa static pe un anumit suport informatiile solicitate de catre un utilizator prin comanda expresa.

Suportul pe care se poate afisa poate fi hartie, carton sau folie transparenta, toate de una din dimensiunile standard (A5, A4, A3 etc.) pe care le accepta imprimanta prin constructie.Conectarea imprimantei se face uzual in unul din porturile paralel sau USB, dupa cum ii permite tipul constructiv. De asemenea, o imprimanta se poate conecta la retea direct daca dispune de un controler de retea sau indirect prin intermediul unui calculator care trebuie sa ramana deschis.

Dupa tehnica de imprimare, se cunosc 3 tipuri de imprimante: matriceala, cu jet de cerneala, laser.

Imprimanta matriceala este un tip de imprimanta cu utilizare pentru imprimari pe suport cu o dimensiune constanta si o dimensiune variabila. Calitatea imprimarii este scazuta, consumabilul este ieftin si nu se poate imprima decat cu o singura culoare. Desi este o imprimanta de tip vechi, mai este utilizata pentru imprimarea unor documente precum balantele din contabilitate si listele de inventar.

Imprimanta cu jet de cerneala este un tip de imprimanta ieftin dar cu consumabil considerabil. Calitatea poate fi multumitoare pentru activitati mici sau pentru utilizari personale. Se poate imprima si intr-o culoare, de obicei negru, dar si color prin combinarea celor 3 jeturi de culori fundamentale. Este un tip de imprimanta mai rapida decat cea matriceala dar mult mai lenta decat una laser.

Imprimanta laser este in general o imprimanta scumpa dar si foarte rapida. Consumabilul negru pare mai scump decat in cazul imprimantei cu jet de cerneala, dar este echitabil din punct de vedere al numarului de pagini imprimate. Consumabilele color au un pret foarte ridicat, insa calitatea imprimarii color laser este foarte apreciata.

Scanner-ul este un echipament periferic de intrare cu rolul preluarii informatiei de pe suport imprimat si introducerii acesteia in calculator spre stocare in vederea unei prelucrari imediate sau ulterioare.

Un scanner are rolul invers imprimantei, nu prezinta consumabil, iar unele au adaptor de transparenta, ceea ce le permite preluarea imaginilor de pe filme foto sau diapozitive.

Scanner-ul preia informatia numai sub forma de imagine. Programele care se utilizeaza pentru preluare si interpretare pot sa dea informatiei una din formele urmatoare:

imagine pixel cu pixel;

interpretare sub forma de text (caracter cu caracter);

interpretare numerica (cod de bare).

Calitatea rezultatelor scanarii este dependenta de un criteriu de performanta al scannerelor, si anume numarul maxim de pixeli atribuiti pentru un inch de imagine scanata. Acest criteriu se prescurteaza dpi (dots per inch).

Un scanner nu se poate utiliza in retea.

Echipamentul multifunctional reprezinta un echipament periferic de intrare-iesire, care poate indeplini functiile de imprimanta, scanner si fotocopiator. Conectarea se face prin portul USB. Unele dintre aceste echipamente pot realiza functia de fotocopiator fara sa fie conectate.

Sistemele audio sunt acele echipamente periferice de iesire cu rolul de a reda informatia audio in diverse moduri dupa tipul constructiv. Acestea se conecteaza in controlerul audio sau in placa de sunet extensie a placii de baza si pot fi de mai multe feluri din care:

pereche de boxe stereo;

pereche de casti;

sistem 2 sateliti + woofer (2.1);

sistem pentru 6 canale: 5 sateliti + woofer (5.1);

sistem pentru 8 canale: 7 sateliti + woofer (7.1);

Microfonul este un echipament periferic de intrare cu rolul de a intermedia inregistrarea informatiei de tip audio cu scopul redarii viitoare sau transmiterii acesteia. Conectarea microfonului se face tot in placa de sunet la intrarea de culoare rosie.

Camera Web este un echipament periferic de intrare care intermediaza realizarea de fotografii si secvente video cu sau fara sunet in scopul prelucrarii sau transmiterii acestora. Se conecteaza intr-un port USB, iar performantele depind de autoreglajul de lumina si rezolutia secventelor capturate.

Dispozitivele cititoare de carduri sunt echipamente periferice de intrare-iesire cu rolul citirii si scrierii cardurilor de memorie pentru aparate de fotografiat si telefoane mobile (ex: Compact Flash, Memory Stick, Secure Digital, Multimedia Card etc.). Se conecteaza intr-un port USB.

Adaptoarele Infrarosu si Bluetooth sunt echipamente periferice care intermediaza conexiunea dintre un calculator si alte calculatoare sau dintre un calculator si echipamente periferice fara cablu ori telefoane mobile care dispun de aceste tehnologii de comunicare. Conexiunea adaptoarelor se face intr-un port USB.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu