Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » referate » informatica » calculatoare
Proiect pentru atestat - bios

Proiect pentru atestat - bios
PROIECT PENTRU ATESTAT

TEMA PROIECTULUI

BIOS

II. ARGUMENT
Proiectul prezentat a fost realizat pentru ATESTAT la specializarea technician operator tehnica de calcul.

Sistemul informatic este alcatuit din:

computere

softuri

metode si algoritm de programare

personal de specialitate

retele de calculatoare

Computerul este o masina electronica care prelucreaza informatii formata din softuri si hardware.

Actualmente, computerul este intalnit si utilizat aproximativ in toate domeniile de activitate:

-medicina: soft de diagnosticare

-comert: site-uri,baze de date,contabilitate

-divertisment: aplicatii multimedia,jocuri,internet.

-inginerie: programare,proiectare

-arhitectura : proiectare,aplicatii de tip CAD

Tema abordata “ Bios ”prezinta un interes deosebit in lumea calculatoarelor.

Lucrarea trateaza:

descrierea caracteristicilor componentelor bios-ului

descrierea functionarii

erori si defecte ce pot aparea in utilizarea bios-ului

depanarea defectelor

In ceea ce priveste realizarea acestei lucrari , m-a ajutat foarte mult cursul CISCO “IT ESENTIAL”(ITE1), urmat in scoala sub indrumarea atenta a domnului profesor Bibicu Dorin si incheiat cu obtinerea diplomei ”IT ESENTIAL: PC HARDWARE AND SOFTWARE”.

I. INTRODUCERE

BIOS-ul (Basic Input Output System) a fost introdus la scara larga de catre IBM, in urma cu aproape 25 de ani, odata cu primele PC-uri. La acea vreme era una dintre putinele solutii care presu­punea un nivel de abstractizare indepen­dent de sistemul de operare si care avea in acelasi timp si calitatea de a fi suficient de bine documentat. Acest nivel deservea sistemul cu o serie de functii de baza, rea­liza pasii necesari incarcarii sistemului de operare si, totodata, punea la dispozitie unele optiuni de configurare.

Bios-ul este un cip aflat pe placa de baza, care are grija ca toate ele­mentele componente ale calculatorului, la pornire, sa functioneze impreuna. ina­inte ca sistemul de operare sa fie incarcat este initializat BIOS-ul care, prin inter­mediul rutinelor de baza (intrare/iesire), asigura comunicarea intre componentele hardware instalate in sistem.

     Initial, acest cip era o memorie ROM, dar pentru ca in aceste conditii era mai greu de actualizat, mediul de stocare a fost inlocuit de memoria EEPROM, de­numita si flash ROM. Cipul este montat pe un soclu, pentru a fi mai usor de inlo­cuit (ca orice alta componenta) si chiar s-a asigurat dublarea acestuia, pentru a preintampina erorile cauzate de un BIOS defect (Dual BIOS).

Tipuri de memorii ROM

PROM (Programable Read Only Memory); EPROM (Eraseable Programable Read Only Memory) care pot fi numai citite de catre sistemul care le utilizeaza;stergerea posibila numai in cazul memoriilor de tip EPROM,nu este efectuata de catre sistemul utilizator si nu es te selectiva in raport cu informatia inscrisa.

Producatori de Rom Bios

In momentul de fata exista trei mari producatori de cipuri BIOS mai cunos­cuti, si anume Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American Me-gatrends Inc.);in general, producatorii de placi de baza opteaza pentru unul din­tre acestia trei.

Ce face BIOS-ul

     BIOS-ul are mai multe roluri, dar cel mai important se refera la apelarea tuturor componentelor conectate la placa de baza. Cand computerul este pornit, infor­matia de la harddisk nu poate ajunge la procesor (CPU) si, implicit, sistemul de operare nu poate fi incarcat fara instruc­tiunile furnizate de BIOS.

     De asemenea, BIOS-ul are de efectuat o serie de procese, printre care un test ca­re verifica daca totul merge asa cum tre­buie, citirea informatiei de la alte cipuri BIOS care initializeaza alte placi (de exemplu placa grafica), mai multe co­menzi pe care sistemul de operare le va folosi pentru a lucra cu diferitele compo­nente hardware, setari pentru harddisk, ceasul intern etc.

III. NOTIUNI TEORETICE

Fiecare utilizator ajunge sa fie interesat de BIOS-ul pe care il are calculatorul personal atunci cand intampina o anumita proble­ma, in general, fiecare producator de BIOS si placa de baza furnizeaza si un soft special pentru BIOS, cu care se pot afla informatii detaliate despre acesta sau chiar se poate efectua schimbarea sa, operatie numita flashing.

     Motivele pot fi diverse pentru un flashing-ul de BIOS; dintre ele amintim aparitia de noi produse hardware care nu pot fi detectate de mai vechiul BIOS, pen­tru ca pur si simplu la data respectiva ele nu existau. Exemplu: detectarea anevoioa­sa a unui harddisk mai mare de 200-250 GB de unele placi de baza sau de procesoa­re Intel P4 cu tehnologie Hyper Threading. Nu numai produsele hardware pot consti­tui un motiv real, ci si unele soft-uri care necesita un suport nou ACPI, exemplul clasic fiind Windows 2000. Performantele calculatorului pot fi crescute cu un update de BIOS, cu noi setari pentru frecventa procesorului sau a memoriei RAM, pentru factorii de multiplicare, tensiuni de lucru ajustabile etc. Uneori se poate intampla sa fie vorba si de unele greseli strecurate (nu­mite si bug-uri) in versiunile initiale, dar care au fost remediate ulterior.

     Majoritatea utilizatorilor nu s-a folosit niciodata de BIOS, de setarile acestuia. in aceste conditii flashing-ul de BIOS poate parea o operatie complicata. De exemplu, chiar si atunci cand se monteaza un hard­disk nou trebuie apelat BIOS-ul, pentru ca la pornire acesta sa initializeze noua componenta abia instalata.

     Daca decideti ca este necesara o astfel de interventie, in primul rand trebuie sa aflati tipul BlOS-ului si modelul placii de baza, pentru ca de cele mai multe ori noua versi­une este de gasit pe pagina de Internet a producatorului placii de baza.

     In cazul marcilor cunoscute, obtinerea unei imagini de BIOS nu este nici o proble­ma. Mai dificil este cu placile no name, care nu au nici o eticheta sau sigla a fabri­cantului. Identificarea chipset-ului se face pornind de la versiunea curenta de BIOS. Nimic mai simplu, informatiile necesare fiind afisate pe ecranul monitorului ime­diat dupa pornirea calculatorului. Pentru a avea timp sa notati acea serie de cifre si li­tere apasati pe tasta [Pause/Break]. Sirul de caractere cautat se afla in partea stanga, jos. Prin apasarea unei taste permiteti conti­nuarea procesului de pornire a PC-ului. Intrati pe pagina www.wimsbios.com si, conform tabelului (BIOS Numbers) si instructiunilor gasite aici, puteti afla pro­ducatorul placii de baza.

Award Bios Setup

Reprezentare grafica a meniului principal din BIOS

ROM PCI/ISA BIOS (2A59GA29)

CMOS SETUP UTILITY

AWARD SOFTWARE, INC.

STANDARD CMOS SETUP

BIOS FEATURES SETUP

CHIPSET FEATURES SETUP

POWER MANAGEMENT SETUP

PNP/PCI CONFIGURATION

LOAD BIOS DEFAULTS

INTEGRATED PERIPHERALS

SUPERVISOR PASSWORD

USER PASSWORD

IDE HDD AUTO DETECTIONSAVE & EXIT SETUP

EXIT WITHOUT SAVING

  • ESC: Quit                 ^ < >: Select Item
  • F10: Save & Exit Setup              (Shift) F2: Change Color

Time, Date, Hard Disk Type .

Main Options Meniul cu optiunile principale se gaseste sub tab-ul  Main , in partea de sus a ecranului, primul din stanga. Selectarea fiecarei optiuni se face cu ajutorul sagetilor de pe tastatura, efectul fiind „iluminarea” optiunii respective (efectul de highlightning), iar modificarea parametrilor se poate realiza prin apasarea tastei  [Enter]  care va deschide un mini-meniu din care se pot efectua modificarile dorite. Daca nu se vrea nici o modificare in meniul respectiv, se poate iesi cu tasta  [Esc] . La fel se procedeaza si pentru iesirea dintr-un meniu, daca nu s-a modificat nimic acolo.

Prima optiune este  setarea datei si orei, sub care se gasesc datele despre hard-disk-urile si unitatile optice instalate in sistem. De fiecare data cand sistemul porneste, va cauta (cu functia Auto Detect) noi device-uri atasate si va determina de ce tip sunt acestea. Aceasta rutina dureaza cateva secunde, dar, prin definirea exacta a tipurilor de device-uri atasate, sistemul nu va mai cauta la urmatoarea pornire alte device-uri, „stiind” deja ce se gaseste in sistem.
Pentru asta, se selecteaza drive-ul respectiv, dupa care se apasa tasta [Enter]. In urmatorul ecran se pot seta manual caracteristicile drive-ului respectiv (daca se cunosc) sau se poate alege functia  Auto detect , care va determina tipul drive-ului atasat. Dupa cateva secunde va apare un meniu in care sunt afisate tipul drive-ului si, daca este vorba de un hard disk, numarul de cilindri, capete, sectoare si modul de adresare, in cele mai multe cazuri LBA (Large Block Address).
Se repeta aceasta procedura pentru toate drive-urile atasate iar, in cazul in care nu avem alte drive-uri atasate pe celelalte canale IDE, se selecteaza optiunea  None . In acest fel sistemul nu va mai initializa functia Auto Detect la fiecare pornire, rezultand o secventa de pornire (boot) mai scurta.
Un exemplu ar fi asa: un hard disk setat ca  Master pe  Primary IDE Master  si o unitate optica (CD-ROM, CD-RW, DVD-RW) setata ca  Master  pe  Secondary IDE  Master .
In acest caz, pe  Primary IDE Slave  si  Secondary IDE Slave  se selecteaza optiunea  None .

Advanced Features Se selecteaza tab-ul  Advanced  din meniul principal. Vor fi vizibile mai multe sub-meniuri, precedate de o sageata spre dreapta (►), ceea ce inseamna ca la selectarea lor si apasarea tastei [Enter] vor apare alte optiuni legate de sub-meniul respectiv. Primul meniu va apare sub denumirea de  Advanced BIOS Features

Aici se pot specifica diferiti parametri la start, cum ar fi verificarea memoriei sau a unitatii floppy care, daca se stie sigur ca sunt bune, nu e necesar sa fie verificate de fiecare data la pornire. Mai jos se vad setarile recomandate pentru acestea:


Ce este  BIOS – Basic Input-Output System ?
Este un set esential de rutine, scris in limbaj de asamblare, stocat intr-un cip EEPROM de pe placa de baza, care se comporta ca un intermediar intre componentele hardware si sistemul de operare. Fara BIOS un computer este nefunctional, sistemul de operare neavand cum sa comunice cu componentele hardware.
Fiecare marca/model de placa de baza contine un BIOS diferit, unii producatori optand pentru introducerea unor optiuni cu ajutorul carora se poate optimiza la maxim BIOS-ul, rezultand o crestere de performanta demna de luat in seama. In schimb, alti producatori ofera un BIOS saracacios, cu optiuni putine, care functioneaza la parametri cu valori fixe, ce nu pot fi schimbate. In acest caz se gasesc marii integratori de sisteme (IBM, DELL, HP/Compaq, Gateway), unele modele entry-level ale unor producatori independenti de placi de baza (Abit, ASUS, Gigabyte, EPoX) si majoritatea modelelor unor producatori din linia a doua (ECS, Biostar, Chaintech).
De cele mai multe ori, indiferent de modelul placii de baza si al BIOS-ului, denumirea functiilor comune, uzuale, este aproximativ aceeasi, ceea ce face mai usoara cunoasterea functiilor principale ale unei placi de baza. Pe placile mai scumpe, in special cele destinate overclocking-ului, se gasesc BIOS-uri mult mai elaborate, ce ofera o multitudine de optiuni, cu scopul de a forta sistemul sa lucreze peste parametri proiectati. Evident, o astfel de placa a fost testata in prealabil de producator, pentru evitarea situatiilor jenante, cum ar fi arderea componentelor de pe ea in cazul unui overclocking.
Optiunile setate necorespunzator pot incetini sistemul cu pana la 40%, la fel cum optimizarile realizate cu ajutorul setarilor „de finete” pot aduce sporuri de performanta considerabile. Din nefericire, multe din denumirile functiilor prezente intr-un BIOS continua sa fie criptice, creand confuzii chiar si in randul specialistilor.
Modificarea valorilor parametrilor de functionare din BIOS poate duce la functionari defectuoase sau chiar la nefunctionarea computerului. Pentru remedierea problemei si aducerea parametrilor la valorile standard (sau [i]default[/i]), exista posibilitatea resetarii BIOS-ului, care se poate face in mai multe moduri: incarcarea valorilor standard din meniu, schimbarea pozitiei unui jumper pe placa sau scoaterea bateriei si introducerea ei la loc dupa un timp.
In acest moment exista trei mari producatori de BIOS-uri, Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American MegaTrends), fiecare oferind, pe langa optiunile standard, un set de optiuni aditionale, in functie de capabilitatile chipset-ului placii si de dotarile oferite de acesta.
Toate BIOS-urile ofera posibilitatea modificarii unor parametri de functionare inca de la pornirea computerului, prin afisarea unui mesaj in acest sens, de cele mai multe ori acesta fiind:  Press DEL to enter Setup . Adica, la pornirea computerului, se apasa tasta [Del] (Delete) pentru intrarea in meniul BIOS-ului. Pe unele placi este desemnata alta tasta, cel mai des intalnite fiind [F1] sau [F2].
Este recomandabil ca, dupa fiecare modificare efectuata in BIOS, sa se restarteze computerul si sa se verifice stabilitatea acestuia. Daca totul este bine, se intra din nou in BIOS si se efectueaza urmatoarea modificare. Se pot face si modificari multiple de prima data, in cazul in care se cunosc foarte bine valorile respective, stiind sigur ca respectivele modificari nu atrag dupa ele instabilitatea sistemului. Dar, in cazul unor setari multiple la un eventual overclocking, e posibil ca sistemul sa nu mai porneasca, fiind destul de dificil de identificat sursa problemei. De aceea e recomandat ca, in cazul overclocking-ului, sa se efectueze cate o modificare, urmata de verificarea stabilitatii.
Dupa aceasta mica introducere, sa incepem descifrarea functiilor dintr-un BIOS. Am ales pentru asta o placa destul de des intalnita in sistemele actuale, chiar daca este mai veche, placa pe care am avut-o si eu la un moment dat si de care am fost foarte multumit, respectiv ASUS A7N8X-E Deluxe, socket A, chipset nForce 2 Ultra 400 MCP-T, 3xDDR400, 2xIDE ATA 100, 2xSATA150, IEEE1394 (sau FireWire), 6xUSB, nVidia LAN, Marvell Gigabit LAN. Voi folosi denumirile care apar in fiecare meniu, pentru o mai usoara recunoastere a acestora.


Prima optiune este  setarea datei si orei, sub care se gasesc datele despre hard-disk-urile si unitatile optice instalate in sistem. De fiecare data cand sistemul porneste, va cauta (cu functia Auto Detect) noi device-uri atasate si va determina de ce tip sunt acestea. Aceasta rutina dureaza cateva secunde, dar, prin definirea exacta a tipurilor de device-uri atasate, sistemul nu va mai cauta la urmatoarea pornire alte device-uri, „stiind” deja ce se gaseste in sistem.
Pentru asta, se selecteaza drive-ul respectiv, dupa care se apasa tasta [Enter]. In urmatorul ecran se pot seta manual caracteristicile drive-ului respectiv (daca se cunosc) sau se poate alege functia  Auto detect , care va determina tipul drive-ului atasat. Dupa cateva secunde va apare un meniu in care sunt afisate tipul drive-ului si, daca este vorba de un hard disk, numarul de cilindri, capete, sectoare si modul de adresare, in cele mai multe cazuri LBA (Large Block Address).
Se repeta aceasta procedura pentru toate drive-urile atasate iar, in cazul in care nu avem alte drive-uri atasate pe celelalte canale IDE, se selecteaza optiunea  None . In acest fel sistemul nu va mai initializa functia Auto Detect la fiecare pornire, rezultand o secventa de pornire (boot) mai scurta.
Un exemplu ar fi asa: un hard disk setat ca  Master         pe  Primary IDE Master  si o unitate optica (CD-ROM, CD-RW, DVD-RW) setata ca  Master  pe  Secondary IDE  Master .
In acest caz, pe  Primary IDE Slave  si  Secondary IDE Slave  se selecteaza optiunea  None .


   Advanced Features 
Se selecteaza tab-ul  Advanced  din meniul principal.
Vor fi vizibile mai multe sub-meniuri, precedate de o sageata spre dreapta (►), ceea ce inseamna ca la selectarea lor si apasarea tastei [Enter] vor apare alte optiuni legate de sub-meniul respectiv. Primul meniu va apare sub denumirea de  Advanced BIOS Features


Aici se pot specifica diferiti parametri la start, cum ar fi verificarea memoriei sau a unitatii floppy care, daca se stie sigur ca sunt bune, nu e necesar sa fie verificate de fiecare data la pornire. Mai jos se vad setarile recomandate pentru acestea:
Mai departe se gasesc diferite setari care se refera la optiunile de pornire si de verificarea unor componente, precum si activarea memoriei cache a procesorului.
 Boot Virus Detection: Enabled.  Aceasta optiune poate fi localizata in sectiunea  Standard  sau  Main  la unele BIOS-uri. Aceasta functie este utila atunci cand se porneste sistemul de pe o discheta sau un CD, care pot avea sectorul de boot infectat cu un virus.
 CPU Level 1 Cache: Enabled.  Activeaza nivelul 1 de cache din procesor, de regula avand valoarea 128kB.
 CPU Level 2 Cache: Enabled.  
Activeaza nivelul 2 de cache din procesor, aceasta valoare osciland, in functie de procesor, de la  128kB la 1024kB. La procesoarele Athlon XP aceasta valoare este intre 256kB si 512kB. Nivelul 2 de cache se regaseste si in procesoarele Intel, deci aceasta optiune va fi prezenta si in BIOS-urile de pe placile pentru procesoare produse de Intel.
 Quick Power On Self Test: Enabled.  Se mai gaseste in unele BIOS-uri si sub denumirea prescurtata  POST , referindu-se la aceeasi functie.  Aceasta functie executa o scurta verificare a componentelor hardware, temperaturilor si, uneori, a ventilatoarelor din sistem, in special a celui de pe cooler-ul procesorului si a celor care sunt alimentate din conectorii de pe placa de baza.
 First (Second, Third) Boot Device:  aici se poate seta ordinea de boot (de regula de pe un hard disk - HDD0) si se poate dezactiva optiunea de pornire de pe celelalte device-uri atasate, pentru ca sistemul sa nu mai piarda timp si sa caute sectorul de boot pe fiecare.
 Boot Other Device: Disabled.  Se poate activa doar in cazul in care se doreste pornirea sistemului de pe alt device, care nu este listat in acest meniu, cum ar fi de pe retea, un flash disk sau de pe o placa SCSI pe PCI.
 Boot Up Floppy Seek: Disabled.  Este absolut inutila fiind o pierdere de timp si generatoare de zgomot.
 Boot Up NumLock Status:  ramane la alegerea fiecaruia, nefacand altceva decat sa activeze led-ul NumLock de pe tastatura, pentru a arata ca tastatura functioneaza. E putin deplasat, deoarece tastatura este una dintre primele componente testate la pornire, in cazul in care aceasta nu functioneaza BIOS-ul afisand un mesaj de eroare, cel mai intalnit fiind acesta (stupid de-a dreptul):  Keyboard not found. Press F1 to continue
 Gate A20 Option: Fast  Singurul motiv pentru care ar putea fi folosita aceasta optiune ar fi in cazul folosirii intensive a sistemului de operare DOS, ceea ce pe sistemele moderne nu prea mai are farmec.
 Typematic Rate Setting: Disabled  Aceasta optiune determina cat de mult asteapta tastatura cand se apasa mai lung o tasta pana cand incepe repetarea afisarii acelei taste si cat de repede se repeta aceasta.
Poate fi utila in anumite jocuri unde apasarea unei taste un timp mai lung produce un anumit efect.
 APIC Mode: Enabled  Aceasta functie, Advanced Programmable Interrupt Controller, este responsabila de suportul multi-procesor, cele mai multe din IRQ-uri si alocarea mai rapida a acestora.
 OS/2 Onboard Memory > 64M: Disabled  Aceasta optiune se aplica doar atunci cand se utilizeaza sistemul de operare OS/2 de la IBM.
 Full Screen Logo Show:  este alegerea fiecaruia. Daca se alege afisarea logo-ului, va fi afisata o imagine (bitmap la rezolutie VGA in 256 culori) cu denumirea producatorului placii de baza si, eventual, modelul acesteia.
In acest caz nu va mai fi vizibil ecranul de POST. Eu prefer sa vad ecranul POST cu parametri de functionare la inceputul secventei de boot, pentru ca poate fi util in determinarea unor disfunctionalitati ale sistemului: un ventilator care nu mai functioneaza, o temperatura prea mare, o setare incorecta a memoriilor sau a procesorului si altele.
 POST Complete Report:  afiseaza la terminarea verificarii componentelor un tabel cu starea fiecareia.
 
Speech POST Report:  este o functie relativ nou introdusa, care se foloseste de un speaker (un mic difuzor de pe carcasa sau chiar de pe placa de baza in unele cazuri) pentru a „spune” starea sistemului. Calitatea sunetului emis este de cele mai multe ori foarte slaba, neinteligibila uneori. Dar, unii oameni prefera sa „auda” decat sa „vada”. Ramane la alegerea fiecaruia activarea sau dezactivarea acestei optiuni.
Daca tot suntem la capitolul  Advanced , sa vedem ce alte setari se ascund sub denumirile care sunt afisate cu o culoare mai inchisa (dimmed) si care, in mod normal, nu sunt accesibile.
  Advanced Chipset Features 
Din acest meniu se pot face setarile referitoare la parametrii de functionare ai procesorului, memoriei, chipset-ului si ai altor componente de pe placa de baza.
Tot de aici se pot face si setarile pentru overclocking, adica modificarea valorilor parametrilor respectivi, in scopul cresterii performantei generale a sistemului. Majoritatea acestor setari sunt pe  Auto  in mod normal, dar pot fi modificate si manual, in functie de componentele din sistem (in special procesorul si memoria). CPU External Frequency (MHz):  de cele mai multe ori aceasta este setata de BIOS, dupa citirea microcodului procesorului si compararea acestuia cu cele din baza de date proprie, in acest fel BIOS-ul „stiind” cu ce tip de procesor are de-a face, setand automat tensiunea de alimentare, FSB (Front Side Bus) si multiplicatorul. Un exemplu ar fi acesta: Athlon XP 2500+ 1833 MHz multiplicator 11 1,65V, valori care sunt setate automat de BIOS, deoarece microcodul procesorului corespunde cu cel din baza de date. In cazul in care BIOS-ul nu recunoaste procesorul (nu are in baza de date proprie microcodul acestuia) este necesar un update de BIOS (care va face obiectul altui articol) prin care se updateaza baza de date referitoare la microcodurile procesoarelor mai noi, tipurile noi de memorii si alte componente accesate direct de BIOS. In acest caz, BIOS-ul va seta valorile minime prezente in baza de date proprie. Astfel, uneori, procesorul poate fi „vazut” ca AMD Athlon 1100MHz  FSB 100.
 CPU Multiplier Setting: Auto  reprezinta valoarea multiplicatorului intern al procesorului care, inmultit cu valoarea FSB, rezulta frecventa reala de functionare a acestuia. In cazul nostru, Athlon XP 2500+, aceasta valoare este 11 (11x166,66=1833MHz).
 System Performance: Optimal  Aici sunt prezente mai multe optiuni, in afara de Optimal: Normal, Turbo, Expert. Cu setarea  Expert  avem acces la absolut toti parametrii de functionare: FSB, multiplicator, tensiune, frecventa memorii, timming-uri memorii, tensiune de alimentare pentru memorii iar, pe unele placi, chiar la tensiunea de alimentare a chipset-ului, tensiunea de alimentare si frecventa pentru AGP (sau PCIe pe placile mai noi).
 
CPU Interface: Optimal  Aceasta optiune ascunde practic (in cazul nostru, pe placile ASUS) timpul de accesare a memoriei. In mod normal, aceasta este accesata la fiecare doua cicluri de tact,  2T Command , dar se poate seta si valoarea  1T Command , avand ca efect accesarea memoriei la fiecare ciclu de tact, rezultand o crestere a performantei intregului sistem. In unele BIOS-uri, aceasta setare se regaseste in sub-meniul  cu optiunile pentru memorie, uneori chiar cu denumirea  1T/2T Command: Enabled/Disabled .
Memory Frequency: By SPD  Este setarea default pe toate placile de baza.  SPD – Serial Presence Detect  este un cip aflat pe DIMM-ul de memorie in care sunt stocate date despre tipul de memorie, cantitatea si timming-urile la care aceasta functioneaza. BIOS-ul acceseaza acest cip si citeste valorile minime prezente in el, setand memoria la parametri optimi de functionare. Evident, acesti parametri pot fi modificati, cel mai des intalnit caz fiind cel de ridicare a frecventei memoriilor pentru sincronizarea cu FSB-ul procesorului sau ridicarea FSB procesor pentru a fi sincron cu memoriile. In cazul nostru, procesorul lucrand la FSB166, memoriile, daca sunt PC3200 vor lucra la 200MHz By SPD. In cazul in care se ridica valoarea FSB la 200 si frecventa memoriilor trebuie sa fie la aceeasi valoare, 200MHz (PC3200), pentru a se pastra sincronizarea cu procesorul. In caz contrar, adica pastrarea valorii 166MHz la procesor, se va produce un [i]bottleneck[/i] (gatuire) pe magistrala procesor-memorie, procesorul fiind, in acest caz, mai lent. Acest mod de lucru se numeste  asincron  si este util doar atunci cand in sistem e prezent un procesor care nu poate rula la 200MHz, ci doar la 166MHz, sau memoria nu poate rula la FSB 200, ci doar la 166, procesorul ruland la 200MHz, caz in care bottleneck-ul va apare din cauza memorieii. In concluzie, setarea optima este cea  sincron  cu FSB, adica 166:166 sau 200:200, in unele BIOS-uri fiind intalnita sub forma 1:1, 1:2, 2:1, 4:3, 5:4 etc.
 Memory Timmings: Optimal  Reprezinta setarile memoriei referitoare la timpul care trece intre o scriere – citire – stergere si se calculeaza pe cicluri de tact. Cele mai intalnite setari care pot fi modificate (in modul Expert) sunt:
  Row active delay  : specifica cat timp o linie de adresa este activa. Acesta reprezinta numarul minim de cicluri pe tact dintre o comanda de activare si o comanda de incarcare in acelasi modul. Valorile disponibile uzual sunt intre 1 si 15. Pentru cresterea performantei memoriei, aceasta valoare trebuie micsorata, valoarea minima la care se poate ajunge momentan fiind 5.
  RAS to CAS delay  : reprezinta timpul scurs intre o operatiune de scriere si una de citire in acelasi modul. Procesorul trimite un semnal catre memorie specificand randul pe care vrea sa il acceseze. Dupa un timp, specificat in cicluri pe tact, procesorul trimite alt semnal specificand coloana pe care vrea sa o acceseze, dupa care datele cerute sunt mutate in zona de iesire a memoriei de unde vor fi transferate in urmatorul ciclu de tact. Valorile disponibile sunt intre 1 si 7. La fel ca la parametrul anterior, pentru cresterea performantei, aceasta valoare trebuie micsorata pana la o valoare la care memoria sa ramana stabila, cea mai mica valoare posibila fiind 2.
  Row precharge delay  : reprezinta numarul de cicluri de tact idle care trec dupa initierea unei comenzi de incarcare intr-un modul. Valorile disponibile sunt intre 1 si 7. La fel ca mai sus, pentru cresterea performantei, aceasta valoare trebuie micsorata, valoarea minima obtinuta pana acum fiind 2.
  CAS latency time  : este unul din cei mai importanti parametri ai memoriei, reprezentand raportul dintre timpul de acces pe o coloana si timpul cat dureaza un ciclu de tact. Valorile disponibile sunt 2, 2.5 si 3, in unele cazuri (la memoriile DDR2)  existand si valoarea 4, sau chiar 5. La fel ca mai sus, pentru cresterea performantei, aceasta valoare trebuie micsorata, valoarea minima obtinuta pana acum fiind 2. Au aparut si memorii care suporta CAS Latency 1.5, dar aceasta valoare nu poate fi obtinuta decat pe placi cu chipset care suporta aceasta valoare sau in cazul procesoarelor Athlon64 care au controller-ul de memorie integrat in pastila.
 AGP Spread Spectrum: Disabled  Aceasta optiune este folosita pentru a ajuta un sistem sa treaca de testele EMI (European Electromagnetic Interference). Aceste interferente cresc odata cu cresterea valorii FSB. Daca se alege o valoare prea mare, aceasta poate duce la instabilitati ale sistemului, cea mai afectata fiind placa de retea, in cazul unui overclock.
 CPU Vcore Setting: Auto  Aici se poate seta valoarea tensiunii aplicate pe procesor, fiind utila in cazul overclocking-ului, pentru pastrarea stabilitatii sistemului.
 Graphics/AGP Aperture Size: 64M  Aceasta optiune controleaza cantitatea de memorie din sistem care poate fi folosita de placa video, prin intermediul  GART – Graphics Address Relocation Table . Aceasta valoare depinde de cantitatea de memorie disponibila pe placa video, valorile recomandate fiind de 64MB sau 128MB. Aceasta va permite placii video sa ruleze la parametri optimi chiar si in cazul in care o aplicatie necesita o cantitate mai mare de memorie pentru stocarea texturilor.
 AGP Frequency: Auto  Frecventa normala de lucru a slotului AGP este de 66MHz. In unele cazuri, pe placile care nu dispun de functia AGP/PCI Lock, odata cu cresterea frecventei FSB, creste si frecventa AGP peste valorile normale, uneori sistemul refuzand sa porneasca. Este bine ca in cazul unui overclock aceasta valoare sa fie setata manual la valoarea 66MHz. In cazul placilor dotate cu slot PCIe, aceasta frecventa este de 100MHz.
 System BIOS Cacheable: Disabled  Aceasta optiune nu aduce imbunatatiri ale performantei, dupa cum s-ar putea crede. In fapt, BIOS-ul este „copiat” intr-o zona din memoria RAM. Daca o aplicatie incearca sa scrie date in acea zona, va urma un crash al sistemului. Este utila atunci cand se foloseste sistemul de operare DOS.
 Video RAM Cacheable: Enabled  poate aduce imbunatatiri ale performantei subsistemului video, pe placi video moderne. In unele BIOS-uri se poate intalni sub denumirea  Write combine buffer .
 DDR Refference Voltage: 2,6V  Aici se poate seta valoarea tensiunii aplicate pe memorie, utila in cazul unui overclock. Valoarea difera de la placa la placa, unele placi oferind chiar si 4V pentru alimentarea memoriei. Valorile uzuale sunt cuprinse intre 2.6V si 2.8V, in functie de tipul si marca  memoriei. Unele memorii au nevoie de minim 2.8V pentru a functiona optim, cele mai cunoscute din acest punct de vedere fiind memoriile TwinMOS cu cip-uri Twister. Memoriile DDR2 se alimenteaza la doar 1.5-1.6V, dar si in acest caz  se poate creste tensiunea in cazul unui overclock.
 AGP VDDQ Voltage: 1.5V  Reprezinta tensiunea de alimentare a slotului AGP, implicit a placii video.
 AGP 8x Support: Enabled  In unele BIOS-uri poate fi intalnit sub denumirea  AGP Mode: 8x  si reprezinta latimea de banda efectiva a transferului prin slotul AGP. In momentul de fata, aceasta este de 2.1GB/s (66MHz x 32bit = 2112MB/s).  Pe sloturile PCIe se schimba situatia, datorita faptului ca transmiterea datelor se face in mod [i]serial[/i] (si nu [i]paralel[/i] ca in cazul AGP) pe un numar de canale dedicate, 16 la numar. Latimea de banda oferita de un asemenea slot ajunge la 4GB/s, dar avand in vedere comunicarea bidirectionala, se ajunge la circa 8GB/s de date transferate in ambele sensuri simultan.
 AGP Fast Write Capability: Enabled  Aceasta optiune permite placii video sa treaca peste memoria principala cand efectueaza tranzactii de scriere dinspre chipset spre AGP, imbunatatind performanta, uneori chiar cu peste 10%. Unele jocuri pot avea probleme cu aceasta setare. Recomandarea ar fi sa se verifice stabilitatea sistemului cu ambele stari (Enabled/Disabled) activate pe rand.
  
Integrated Peripherals 
Aceasta sectiune contine setari pentru componentele care sunt incluse pe placa de baza, adica  on-board .
Acestea sunt, de regula, urmatoarele: porturile seriale si paralele, cip audio, placa de retea, porturi USB, FireWire. Este recomandat ca porturile si componentele care nu sunt folosite sa fie dezactivate, pentru a nu mai consuma inutil resursele sistemului Primary VGA BIOS  Este utila numai in cazul in care se folosesc doua placi video, una pe AGP si a doua pe PCI. De cele mai multe ori, setarea standard este PCI Card, ceea ce impune schimbarea acesteia cu AGP Card, in cazul in care exista o singura placa video in sistem, pe slotul AGP.
 
USB Controllers: Enabled  Majoritatea placilor noi suporta USB (Universal Serial Bus) versiunea 2.0. Aici se poate alege tipul de compatibilitate dorit, recomandat fiind cel USB 1.1&2.0.
 USB Legacy Support: Enabled  Este bine sa fie activa aceasta optiune, in eventualitatea atasarii unei tastaturi pe USB care, altfel, nu ar putea fi folosita in mediul DOS sau in meniul de boot (daca se apasa in prealabil tasta [F5] sau [F8]). Daca se dezactiveaza aceasta optiune avand tastatura USB, aceasta devine absolut inutila. In mod ironic, in acest caz, nici macar nu se mai poate intra in BIOS pentru a activa optiunea. Uneori pot apare probleme la pornirea sistemului din mod Standby sau Hibernate ori computerul nu mai executa secventa de shutdown.
 USB Mouse Support: Enabled  La fel ca mai sus, daca este atasat un mouse pe USB, aceasta optiune trebuie activata.
 OnBoard AC97 Audio Controller: Enabled  Foarte multe placi de baza actuale folosesc acest codec pentru implementarea sunetului onboard. Este suficient pentru un utilizator fara mari pretentii. In cazul in care se adauga o placa de sunet dedicata, pe PCI, aceasta optiune trebuie dezactivata.
 OnBoard LAN: Enabled/Auto  Aceasta optiune se refera la placa de retea integrata (in cazul nostru, nVidia).
Unele placi dispun de doua placi de retea, una „normala” 10/100 si una Gigabit 10/100/1000. In acest caz aceasta optiune va apare de doua ori, a doua sub numele producatorului cip-ului respectiv (3COM, Marvell etc.).
 OnBoard IEEE1394 (FireWire) Device: Disabled  Aceasta este o alta modalitate de conectare a unui device extern, asemanator cu USB, diferenta fiind facuta de viteza de transfer, care pe FireWire ajunge la 400Mbps, adica 50MB/s.
 Floppy Disk Access Controller: Enabled  Unele sisteme asamblate de integratori nu mai dispun de batrana unitate floppy, asa ca activarea acestei optiuni este absolut inutila. Daca mai aveti inca un floppy atasat la sistem, aceasta optiune trebuie activata, in caz contrar unitatea floppy nu va putea fi accesata.
 OnBoard Serial Port 1/2:  Aceasta optiune este la alegerea utilizatorului. Daca se folosesc echipamente care utilizeaza acest port, trebuie activat. In momentul de fata mai toate echipamentele externe folosesc mai convenabilul port USB pentru conectare. Daca totusi aveti un echipament care necesita acest mod de conectare, alocati pentru portul 1 valoarea 3F8/IRQ4, iar pentru portul 2 2F8/IRQ3.
 
UART 2 Use As:  UART (Universal Asynchronous Receiver/Transmitter) este un cip specializat in receptionarea si transmiterea datelor pe porturile seriale. Fiecare port va putea fi folosit pe rand. Unele placi ofera un port IR (InfraRed) in locul unui port serial (de regula Serial Port 2). Pentru a putea folosi acest port IR, aici trebuie setat modul de functionare, respectiv IR Mode.
 OnBoard Parallel Port:  De regula, acest port se foloseste pentru conectarea imprimantelor mai vechi. Daca nu se foloseste, e bine sa fie dezactivat. Daca se foloseste, se recomanda alocarea valorii 378/IRQ7.
 Parallel Port Mode:  Daca se foloseste o singura imprimanta pe acest port, setarea optima este EPP (Enhanced Parallel Port). Daca se folosesc mai multe device-uri (zip-drive extern, scanner etc.) pe acest port, setarea optima este ECP (Enhanced Capabilities Port). Unele BIOS-uri ofera si modul EPP+ECP, evident, setarea optima in cazul folosirii mai multor device-uri pe acest port.
 OnBoard Game Port:  Daca exista un joystick conectat la acest  port (prezent si pe unele placi de sunet, caz in care este activat de driverele placii respective), trebuie activat.
In caz contrar, e bine sa fie dezactivat, pentru a nu consuma inutil din resursele sistemului. Setarea standard este 201.
 OnBoard MIDI I/O:  E util atunci cand la sistem se conecteaza instrumente muzicale, acesta fiind scopul acestui port (Musical Instrument Digital Interface). Daca nu e folosit, e bine sa fie dezactivat.
  Power Management 
In aceasta sectiune sunt prezente setari referitoare la modul de pornire si de oprire a sistemului. Daca setarile nu sunt configurate corect, vor apare probleme ori la pornire ori la oprire, iar sistemul nu va executa secventa de shutdown corect sau chiar deloc. Din moment ce in versiunile mai noi de Windows este prezent un modul de power management, probabil ca veti dori dezactivarea acestei functii. In caz contrar, e posibil sa apara conflicte intre cele doua module, unul din BIOS, al doilea din Windows, rezultand o functionare defectuoasa a ambelor.
 ACPI Suspend to RAM:  Advanced Configuration and Power Interface permite sistemului sa economiseasca energie atunci cand se afla in Standby, cu conditia ca toate componentele atasate la sistem sa fie compatibile cu standardul ACPI. In unele BIOS-uri se gaseste sub denumiri diferite, cum ar fi S3/STR sau S1/POS.
 Video Off  Method:  Poate fi folosit doar daca placa video suporta DPMS (Display Power Management System). Se poate folosi optiunea  Blank , care doar opreste afisarea imaginii pe ecran, pentru monitoarele care nu au power management propriu. Optiunea V/H Sync Blank inchide si cadrul, prin oprirea scanarii verticale si orizontale. Setarea recomandata pentru monitoare mai noi este DPMS.
 HDD Down In Suspend:  Aceasta optiune se refera la situatia in care hard disk-ul este oprit automat atunci cand sistemul intra in mod Standby sau Hibernate. Uneori, hard disk-ul ramane alimentat (majoritatea functiilor de power management sunt executate de sistemul de operare si uneori mai da rateuri) chiar si dupa ce sistemul a intrat in Standby.
In acest caz este bine ca aceasta functie sa fie activata.
 Power (PWR) Button <4 sec:  Toate sistemele ATX se vor opri automat daca butonul de power este mentinut apasat  mai mult  de 4 secunde. Aceasta optiune indica sistemului ce sa execute daca butonul de power este mentinut apasat  mai putin  de 4 secunde. Se poate alege intre Shutdown sau Standby (Suspend).
 Power Up On PCI Device:  Aceasta setare este utila pentru pornirea sistemului din retea, pentru utilizare la distanta. In unele BIOS-uri se intalneste sub denumirea de  Wake on LAN . In completarea acestei functii se mai poate intalni si  Wake Up On Modem/Ring . Setarea recomandata este Disabled.
 Automatic Power Up:  Aceasta optiune poate fi folosita pe post de ceas desteptator, prin specificarea modului in care sistemul va porni singur, cu mentiunea  Each day .
Se foloseste numai impreuna cu optiunea urmatoare. Setarea default este Disabled.
 Time (hh:mm:ss) of Alarm:  Aici se poate seta ora la care sistemul va porni singur. Pentru asta trebuie ca si optiunea anterioara sa fie activata.
 AC Power Loss Mode:  Aceasta optiune este utila atunci cand sursa de curent se intrerupe si nu suntem langa computer. Astfel, daca este aleasa valoarea Enabled, la revenirea curentului, sistemul va reporni singur. Setarea default (si recomandata) este Disabled.
 Power On by PS/2 Mouse/Keyboard:  Aceasta optiune permite pornirea sistemului prin simpla miscare a mouse-ului sau apasarea unei taste. Unele placi de baza activeaza aceasta functie prin schimbarea pozitiei unui jumper din apropierea porturilor PS/2.
  PnP/PCI Configuration 
Aceasta sectiune exista in principal pentru asigurarea compatibilitatii  cu componente mai vechi. Majoritatea setarilor de aici nu vor trebui modificate, decat cel mult pe valoarea Disabled
 Reset Configuration Data: Disabled  Aici sunt memorate informatii despre device-urile non-PnP (non-Plug and Play) si totodata si configuratia sistemului de la ultima pornire. Uzual, este folosit pentru diagnosticarea unei componente hardware care nu functioneaza corect. Daca se alege valoarea Enabled, atunci cand se iese din BIOS, toate datele prezente aici sunt sterse si rescrise la urmatoarea pornire cu noile date, iar setarea va fi pusa automat pe Disabled.
 Resources Controlled by:  Aceasta optiune indica sistemului sa aloce automat setul de intreruperi IRQ sau manual. Aceste setari e necesar a fi facute manual doar daca in sistem sunt prezente componente mai vechi, incompatibile cu standardul PnP (Plug and Play). Valoarea recomandata este Auto (ESCD – Extented System Configuration Data).
 IRQ Resources:  Aici se pot configura manual intreruperile IRQ, numai daca la optiunea anterioara s-a ales modul Manual.
 PCI/VGA Palette Snoop:  Aceasta optiune este folosita, de regula, de placile de captura pe PCI care nu au propria paleta de culori si trebuie sa o „imprumute” pe cea a placii video. Daca nu exista o asemenea placa in sistem, aceasta optiune e bine sa fie dezactivata.
   Security Options 
In aceasta sectiune se pot seta parole de acces, pe nivele (de regula doua, administrator si user) pentru interzicerea accesului persoanelor neautorizate. Cu o parola de user nu se poate face altceva decat pornirea sistemului si setarea orei/datei, orice alte modificari fiind interzise.
 Security Option: System  Aici se poate seta nivelul de securitate, pentru tot sistemul sau doar pentru setarile din BIOS. A doua optiune disponibila este Setup.
 Set Supervisor Password:  Dupa cum ii spune si numele, aici se poate seta o parola de administrator, care va fi ceruta la fiecare pornire a sistemului, daca la optiunea anterioara s-a ales valoarea System.
 Set User Password:  Aici se poate seta o parola, alta decat cea de administrator, pentru a putea porni sistemul cu drepturi minime de utilizare, fara dreptul de a efectua modificari in BIOS.
   Hardware Monitor 
In aceasta sectiune sunt prezentate tensiunile, temperaturile, starea ventilatoarelor si turatiile acestora.  In unele BIOS-uri sunt prezente si cateva setari de siguranta, cum ar fi avertizarea utilizatorului sau chiar oprirea computerului daca temperatura procesorului trece de o anumita limita, care poate fi setata la valori incepand de la 60*C pana la 90*C.
Daca BIOS-ul permite, este chiar indicat sa se foloseasca aceste optiuni, pentru evitarea deteriorarii componentelor, in special a procesorului.
Cele mai intalnite denumiri sunt  Warning Temperature  si  Shutdown Temperature . Pentru prima setarea optima e 60*C iar pentru a doua 70*C.IV. APLICATII

1. UPDATE DE BIOS

Exista momente in viata unui calculator cand cu o schimbare de BIOS se pot rezolva multe probleme. Inainte de toate trebuie sa aflati ce fel de BIOS aveti, producatorul si modelul placii de baza cu care este dotat PC-ul. in acest work-shop invatati sa detectati BIOS-ul si sa aflati mai multe informatii despre chipset-ul placii de baza.

     O varianta mult mai simpla presupune folosirea unui utilitar care sa va ofere aceleasi informatii mult mai simplu si mai usor. In acest sens, am ales pentru dumneavoastra aplicatia BIOS In­formation Tool 1.3 (pe CD-ul CHIP Special). Co­piati utilitarul pe harddisk, deschideti un DOS Prompt si mergeti la locatia soft-ului. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa rulati utilitarul prin fisierul executabil. in prima parte vor fi afisate informatii despre BIOS si producatorul acestuia

Basic Impus Output System (BIOS) este o aplicatie sau mai bine zis un set de rutine stocate pe un cip EEPROM de pe placa de baza. Acesta face posibil sistemului de operare sa comunice cu componentele hardware. Lipsa sau defectarea acestuia ar duce la imposibilitatea functionarii sistemului. Cele mai cunoscute aplicatii BIOS sunt AMI Bios, Biostar si Phoenix. De obicei BIOS-ul este plasat pe placa de baza intr-un soclu in apropierea baterie.

Pentru a intra in BIOS, la pornirea sistemului se apasa tasta [DEL], sau [F10], [F12], etc, de la caz la caz. Acest lucru este specificat si in manualul placii de baza precum si pe ecran in momentul pornirii sistemului.

De ce ar fi necesar un update de bios?


Daca sistemul merge perfect nu credem ca ar fi necesar un update de BIOS, insa:
 
-    Daca apar blocari,
-    Apar procesoare noi pe acelasi soclu iar biosul actual nu le decteaza corect,
-    Memorii incompatibile,
-    Limitari de capacitate la procesor si memorie,
-    Detectarea incorecta a temperaturii procesorului,
-    Limitari la capacitatea HDD-ului (in special la placi de baza mai vechi), s.a.m.d. evident ca va trebui sa faceti un update de BIOS.

Update-ul de BIOS se poate face in doua variante, respectiv: cea clasica cu ajutorul unui floppy disk (FDD) si cea moderna direct din Windows. Pentru ca nu toate placile de baza suporta varianta moderna direct din Windows ne-am propus sa va prezentam in continuare varianta cu disketa. 

Inainte de a realiza update-ul trebuie sa ne asiguram ca:
- Sistemul are unitate floppy
- Avem cel putin o disketa functionala (fara bad-uri)
- Avem conexiune la internet

Cum sa treci de parola BIOS-ului

   Daca vrei sa faci modificari in BIOS (desi nu as recomanda daca esti incepator) dar nu ai parola pentru a avea acces in meniu pentru a face modificarile dorite, iata o posibilitate la indemana pentru a inlatura parola pusa pe BIOS:

desurubeaza carcasa PC-ului (daca ai laptop eu zic sa nu va bagati) si pe placa de baza o sa observati un cerc din metal cam de marimea unei monede. Aceasta este bateria BIOS-ului (daca nu o gasesti, desi e greu de crezut, cauta pe manualul placii de baza).

Scoate bateria BIOS-ului din locasul lui si dupa 30 de secunde sa o introduci inapoi. Atentie insa daca o tii scoasa mult timp, bateria bios-ului se va descarca, de aceea recomand sa o pui inapoi maxim cateva minute.

   Bateria ajuta BIOS-ul sa tina in memorie data si ora, precum si configuratia si parola inclusiv, atunci cand este PC-ul este scos din priza. Odata ce scoti bateria, BIOS-ul revine la setarea din fabrica (Default) si pierde automat parola definita anterior.

Rescrierea BIOS-ului

   Atunci cand intampinati probleme cu BIOS-ul sau aveti un PC de generatie mai veche si acesta nu mai face fata ce­rintelor hardware, rescrierea BlOS-ului poate fi solutia potrivita. in acest workshop veti invata pas cu pas cum sa , realizati actualizarea, folosind programul de update de la AMI. Pentru alte BlOS-uri operatiunea este similara.

     Dupa ce v-ati asigurat ca ati salvat imaginea vechiului BIOS, puteti lansa utilitarul pentru a-l scrie pe cel nou. Realizati acest lucru in felul urmator:

A:> aminf335.exe a6566ims.61O, unde a6566ims.61O este noua imagine de BIOS.

Apasati tasta [Enter] pentru a porni utilitarul. Acesta va verifica imaginea de BIOS. Prin urmare, fiti foarte atenti daca este recunos­cut ca fiind corect sau incorect. Daca totul este in ordine, porniti scrierea propriu-zisa cu o apasare pe tasta [Enter]. Dupa ce proce­sul de scriere se incheie, calculatorul reporneste automat.

     Imediat la repornirea calculatorului, pe ecran va fi afisata noua ver­siune de BIOS. in mod normal noul BIOS recunoaste toate compo­nentele hardware, dar pentru orice eventualitate, intrati in BIOS si incarcati setarile implicite pentru acesta prin LOAD OPTIMAL SET-TINGS. La intrebarea Load Optimal Settings (Y/N)? apasati tasta [Y] pentru a confirma alegerea facuta. Iesiti din BIOS salvand modi­ficarile efectuate. De acum in colo calculatorul dumneavoastra va avea un BIOS mai nou.

Inlocuirea cipului BiosEtape:

-se scoate placa de baza

-se localizeaza cipul bios

-cu ajutorul unui cleste special se scoate cipul din locasul sau si se inlocuieste cu cel nou.

V. CONCLUZII

In concluzie pot preciza ca in acest studiu creat am abordat principalele elemente teoretice :

caracteristici,

functionare,

descriere,

utilizare,

configurare

a componentelor studiate si principalele elemente practice-aplicatii hardware & software.

ANEXE

Exemplu de bios

NORME DE PROTECTIA MUNCII

Pentru evitarea oricaror accidente in procesul de depanare a calculatoarelor se impun respectarea cu strictete a normelor de protectie si securitate a muncii.Masurile generale ce trebuiesc stiute sunt urmatoarele:

Efectuarea instructajului de protectia muncii la angajare si

periodic.

2. Interzicerea desfasurarii activitatii intr-un loc de munca daca nu

are instructajul consemnat in fise.

Calculatoarele care sunt alimentate direct la retea sau prin

transformator se vor alimenta printr-un transformator separator

avand raportul de transformare 1:1

Conectare la una sau mai multe prize de pamant a carcaselor

exterioare ale aparatului de masura si a invelisului metallic al

ciocanului de lipit.

5. Conectare aparatelor de masura in interiorul calculatorului atunci

cand acesta este alimentat de la retea, se recomanda a fi

facuta cu o singura mana, pentru cealalta avand grija san nu

vina in contact cu poartile metalice de pe masa ale altor

aparatede masura aflate in montaj.

6. Masurile in circuit FIT se vor face respectand urmatoarea ordine

de lucru:

-conectarea aparatului de masura in interiorul circuitului in

care se face masurarea.

-deconectarea calculatorului de la retea.

-descarcarea condensatoarelor electrolitice sau de FIT si

apoi deconectarea aparatului de masurare.

7. Evitarea atingerii anexelor metalice ale organelor de comanda

exterioare in cazul scoaterii sau caderii butoanelor care leizolau

electronic la calculator fara transformator pe retea,perioada

cand cordonul de alimentare este introdus in priza retea.

8. La efectuarea oricaror operatii de depanare se recomanda ca

operatorul sa aiba mainile uscate, sa poarte eventual manusi de

cauciuc, iar sub picioare sa aiba un covor izolat din cauciuc sau

material plastic.

9. Dupa deconectarea de la retea a calculatorului inainte de a

atinge orice piesa, condensatoarele electrice si cele FIT se vor

descarca la masa, iar anodul TK se va descarca de sarcinile

electrice reziduale cu ajutorul unui conductor care are capat

conectat la masa.

Banc de lucu pentru depanarea computerelor

BIBLIOGRAFIE

  1. PC Depanare si modernizare- Scott Muller Editura Teora 2005 vol. 1 + 2
  2. Calculatoare personale. Elemente arhitecturale- Radu Marsanu Editura All 2006
  3. https://www.e-scoala.ro/Setup_Bios_Award/Index.htm
  4. https://www.teraforum.ro/
  5. https://www.hit.ro/
  6. Totul despre hardware- Winn Rosch Editura Teora 2007Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu