Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » calculatoare
SAP

SAP


SAP

SAP este unul din liderii mondiali in furnizarea produselor software de e-business. Prin platforma de business mySap, companiile care isi desfasoara activitatea in mediul de afaceri isi imbunatatesc semnificativ relatiile cu clientii si partenerii si realizeaza eficienta prin lantul de servicii de furnizare creat. Astazi mai mult de 17000 de companii in mai mult de 120 de tari utilizeaza peste 44500 de produse software SAP.

1. SAP Business One

SAP Business One este solutia ce se adreseaza firmelor care vizeaza dezvoltarea si cresterea dinamica a afacerii. Asigurand capabilitati robuste si complet integrate (financiare, de vanzare, management etc.), solutia ofera managerilor acces la informatiile importante in timp util.



Companiile care vor sa raspunda rapid la cererile de adaptare si schimbare pe care le impune mediul de afaceri, au nevoie de o infrastructura IT care sa asigure o mare flexibilitate. In acest sens, SAP furnizeaza [NET03]:

Enterprise Services Architecture (ESA): a revolutionat proiectarea aplicatiilor destinate mediului de afaceri, permitand emiterea solutiilor intr-un mod rapid. Cu ESA, se poate incapsula logica afacerii, expunandu-se ca serviciu al intreprinderii, cu o mai mare flexibilitate a componentelor care pot fi reasamblate rapid, in scopul realizarii unei noi solutii de afaceri care sa satisfaca cererile in continua schimbare ale mediului de afaceri;

SAP NetWeaver: permite realizarea unui proces de schimbare a cursului afacerii rapid, dar controlat. Platforma incorporeaza functionalitati de afaceri, vazute drept servicii ale intreprinderii si componente de procese, prin depozitul de servicii destinate acesteia. Asigura, de asemenea, o platforma integrata de componente tehnologice pentru managementul proceselor de afaceri, aplicatii compuse si dezvoltarea de solutii inovative;

Ecosystem: membrii ecosistemului SAP, cuprinzand clienti si parteneri, caracterizat de interactivitate maxima, colaboreaza prin intermediul programelor (incluzand SAP Developer Network-SDN, Enterprice Services Community si Industry Value Networks-IVN ) cu o varietate de comunitati.

2. SAP R/3

Sistemul R/3 a fost proiectat sa lucreze pe principalele platforme hardware (Risc, Intel, Mainframe), pe Windows NT sau Unix-uri ca sisteme de operare si pe cele mai cunoscute baze de date (Microsoft SQL Server, Oracle, Informix, DB2, ADABAS D).

R/3 ofera o serie de module de aplicatii software concepute pentru mediul client/server. Modulele sunt integrate si indeplinesc majoritatea functiilor necesare intr-o corporatie, incluzand procesul de fabricatie, vanzari si distributie, contabilitate, resure umane. Fiecare modul acceseaza peste 1000 de procese de afaceri, fiecare bazandu-se pe practicile industriale. Configurabilitatea sistemului este posibila prin intermediul a 8.000 de tabele care se ocupa cu managementul ierarhiei companiilor .

Versiunea 1. ofera cu 25 procente mai multa functionalitate fata de 2.2, versiunea precedenta. Functionalitatea este in continua crestere. Odata cu versiunea 1G, care este deja disponibila, R/3 incepe sa ofere interfete imbunatatite. In acest moment, SAP R/3 foloseste deja versiunea 4.

Sistemul R/3 se bazeaza pe standarde deschise cum ar fi TCP/IP, OLE sau Open Interfaces.

Prin folosirea sistemului SAP R/3, infrastructura tehnica poate fi aleasa in mod liber. R/3 poate lucra cu o mare varietate de sisteme si aplicatii, facilitate ce se datoreaza arhitecturii strategice a sistemului. Tehnologia inovativa a lui R/3 face mai mult decat doar sa asigure fluxuri optime de informatii in cadrul sistemului. SAP Application Link Enabling (ALE) permite incorporarea componentelor si sistemelor de aplicatii autonome in reteaua de comunicatii de afaceri.

Deschiderea SAP R/3 creeaza un model pe piata pentru sistemele de tip client / server, asigurand urmatoarele posibilitati:

Legarea sistemelor R/3 intre ele sau cuplarea aplicatiilor R/3 distribuite;

Legarea la aplicatiile R/3 a unor software si programe larg raspandite, cum ar fi: MS Word, MS Excel si MS Project;

Integreaza sisteme specializate pentru proiectare asistata de calculator (CAD), capturi de date de la centrale (PDC), sau intrari de date mobile;

Incorporeaza solutii specifice de intreprindere, cum ar fi sisteme de laborator sau sisteme de informatii geografice (GIS);

Include facilitati pentru aplicatiile R/3, cum ar fi sistemele pentru optimizarea productiei si planificarea transporturilor;

Deschide noi oportunitati de afaceri legate de comertul electronic, multumita cooperarii directe intre R/3 si Internet;

Foloseste tehnologia Java pentru a face R/3 disponibil utilizatorilor cu o interfata familiara pe Internet;

Include fax, posta electronica (e-mail), sisteme de arhivare si unelte multimedia in cadrul aplicatiilor de afaceri SAP R/3;

Transmite electronic via EDI, receptioneaza si proceseaza date din aplicatii R/

Arhitectura sistemului SAP R/3

Caracteristica principala a sistemului R/3 este integrarea bazata pe fluxul de lucrari, prin care este asigurata definirea si modelarea de secvente de evenimente si procese de afaceri care tranziteaza mai multe departamente functionale, informatia fiind actualizata si furnizata catre toti cei implicati in derularea proceselor respective.

Arhitectura sistemului SAP R/3 se bazeaza, din punct de vedere software, pe tehnologia Client-Server Din punct de vedere structural, arhitectura sistemului SAP R/3 este caracterizata de o riguroasa modularizare, ce include urmatoarele niveluri principale:

a). Baza de date:

gestioneaza accesul la date, conform standardului SQL; R/3 este compatibil cu majoritatea sistemelor relationale de baze de date, inclusiv Oracle, Informix, SQL Server;

b). Serverul de aplicatii:

proceseaza aplicatiile in interfata utilizator;

asigura facilitati de monitorizare a tranzactiilor, legate mai ales de controlul accesului la baza de date din interiorul aplicatiilor, balansarea incarcarii intre mai multe servere, tratarea incidentelor de functionare;

c). Prezentare:

furnizeaza interfata de lucru pentru utilizatorii finali prin pograme de tip client, in conexiune cu servere de aplicatii si/sau servere specializate de prezentare. Exemplu: interfata grafica GUI - Graphical User Interface, care lucreaza pe mai multe sisteme de operare - Windows 98/2000/NT, Apple, MacIntosh, OS 2, OSF/Motif.

Schimburile de date dintre nivelul de aplicatie si RDBMS au loc sub forma unor interfete SQL.

Datele unui sistem SAP R/3 sunt localizate intr-o singura baza de date, aflata pe un singur calculator; numele bazei de date corespunde numelui general al sistemului R/

Din punct de vedere hardware, cele 3 nivele pot la fel de bine sa fie instalate pe calculatoare diferite sau in cazul extrem pot sa ruleze pe acelasi calculator. De fapt, intre un sistem SAP centralizat si configuratia pe trei nivele exista multe variante si combinatii intermediare.

Pentru sistemele SAP mai mici (de exemplu IDES - International Demonstration and Education System) este posibil ca nivelul de Aplicatie si nivelul Bazei de date sa fie pe acelasi calculator.

In figura de mai jos este reprezentata arhitectura client/server pe trei nivele, specifica sistemului SAP R/3:

Pentru a ridica productivitatea sistemelor R/3 in acest caz, se poate distribui nivelul de aplicatie pe mai multe server-e.

Arhitectura SAP R/3 mai are, in completare:

componenta dictionar (repository), care contine descrierea configuratiei sistemului (date, modele, procese);

solutii tehnologice de tip middleware, pentru asigurarea comunicarii intre programe: RFC (Remote Function Call), apelul functiunilor SAP din alte sisteme sau aplicatii;

limbajul ABAP/4 (Advanced Business Application Programming) si mediul de lucru asociat acestuia - asigura suportul de dezvoltare, adaptare si intretinere a configuratiei sistemului SAP R/3 la fiecare implementare concreta.


Figura 1. Arhitectura client/server pe trei nivele

Din punct de vedere functional, principala caracteristica a acestui sistem o constituie deschiderea - atat in privinta capacitatii de extindere a ariei de acoperire, cat si ca potential de conectare la sisteme si aplicatii externe, provenite dintr-un mediu eterogen. Acest lucru este posibil gratie urmatoarelor solutii tehnologice:

facilitarea legaturilor intre aplicatii (ALE) - suport pentru o arhitectura distribuita robusta prin acces la date si procese SAP;

documente de intermediere (IDOC) - informatii structurate ca format standard de transfer al datelor intre sistemul SAP si sistemele partenere;

interfata de programare pentru aplicatii de business (BAPI) - mecanism orientat obiect, bazat pe RFC, pentru acces la date si procese descrise in dictionarul de obiecte de afaceri al sistemului. Interface Adviser asigura integrarea SAP R/3 cu alte produse software.

Modulele SAP R/3

Aplicatiile R/3 sunt modulate si pot fi utilizate singure sau combinate cu alte solutii. Din perspectiva proceselor orientate, cu cat gradul de integrare este mai ridicat, cu atat cresc beneficiile derivate. Modulele disponibile sunt urmatoarele:

Vanzari si distributie (Sales and Distribution - SD)

Suporta activitatile de vanzare si distributie cu functiile importante ale pretului, procesarea prompta a ordinelor, livrarea la timp, configurarea multinivel interactiva si o interfata directa catre analiza si productia profitabila.

Managementul materiilor prime (Materials Management - MM)

Optimizeaza toate activitatile de achizitionare cu functii de procesare si conducere a fluxurilor de factori de productie, permite evaluarea automata a furnizorilor, achizitii cat mai avantajoase si costuri de depozitare cat mai scazute, cu un management al stocurilor si al inventarului cat mai corect, incluzand verificarea automata a facturilor.

Figura 2. Modulele SAP R/3

Planificarea productiei (Production Planing - PP)

Asigura procese complete pentru toate tipurile de productii: de la productia de serie, cea pe comanda, ansamblare la ordin, loturi de marfa, productia pe stoc si pana la managementul canalelor de distributie integrate cu functii provenind de la MRP II extins, plus interfete optionale.

Contabilitate financiara ( Financial Accounting - FI)

Colecteaza toate datele din cadrul companiei relevante pentru contabilitate, asigurand o documentare completa si informatii cuprinzatoare, constituind in acelasi timp o baza actualizata permanent pentru controlul si planificarea intregilor activitati din cadrul intreprinderii.

Control (Controlling - CO)

Un set complet de instrumente de planificare si control destinate activitatilor de control din cadrul intreprinderii, cu un sistem uniform de raportare in scopul coordonarii continutului si procedurilor din cadrul proceselor interne ce se desfasoara in cadrul companiei.

Managementul activelor fixe ( Fixed Asset Management- AM)

Gestioneaza activele fixe ale companiei. Serveste ca un subregistru in cadrul modulului de contabilitate financiara, furnizind informatii detaliate despre tranzactiile privind activele fixe. Trasaturi importante ale acestei componente includ: rate de amortizare specifice pe tara conforme cu cerintele legale locale, suport complet pe parcursul intregului ciclu de viata al unui activ fix de la achizitie pana la casare, simularea de amortizari si calcularea dobanzii precum si integrarea cu partea de gestiune a proiectelor si de contabilitate a comenzilor. Se integreaza de asemenea cu modulul de intretinere a intreprinderii pentru gestiunea masinilor si echipamentelor, gestiunea activelor inchiriate .

Managementul calitatii (Quality Management - QM)

Monitorizeaza, captureaza si conduce toate procesele legate de asigurarea calitatii de-a lungul canalelor de distributie, coordoneaza procesarea inspectiilor, initiaza masuri corective si integreaza sistemele informationale de laborator.

Intretinerea centralelor si managementul service-ului (Plant Maintenance and Service Management - PM)

Asigura planificarea, controlul si procesarea intretinerii programate, inspectia, gestionarea procesului de remediere a defectiunii si managementul service-ului in scopul asigurarii disponibilitatii sistemelor operationale, incluzand centralele si echipamentele livrate clientilor.

Managementul Resurselor Umane (Human Resources Management - HR).

Asigura resurse pentru planificarea si conducerea resurselor umane ale companiei, folosind aplicatii integrate care acopera toate sarcinile managementului personalului si ajuta la simplificarea si marirea vitezei de desfasurare a proceselor.

Sistem pentru proiecte (Project System - PS)

Coordoneaza si controleaza toate fazele unui proiect, in directa cooperare cu achizitionarile si cu controlul, incepand cu devizul si pana la proiectare si aprobare, managementul resurselor si stabilirea costurilor.

Trezorerie (Treasury - TR)

Ofera o solutie completa pentru un management financiar eficient, care asigura lichiditatea companiei, o structura a activelor financiare profitabila, si un risc minim, peste tot in lume.

Management investitional (Investment Management -IM)

Ofera un management integrat si procesarea masurilor si proiectelor de investitii de la planificarea si pana la punerea lor in practica, incluzand analize de preinvestitii si simulari de depreciere.

Baze de date ce contin informatiile de afaceri pentru SAP (SAP Business Information Warehouse )

Aceasta solutie independenta pentru baze de date aduna date din aplicatiile R/3 si alte surse externe pentru furnizarea unor informatii de executie destinate planificarii si luarii deciziilor. Rapoartele ce indeplinesc o mare varietate de cerinte de informare, structurarea automata a datelor si modelele de procese de afaceri standard ale SAP R/3 asigura o implementare rapida si cu costuri de operare reduse.

Integrarea SAP utilizand ALE (Application Linking and Enabling)

Nivelul ridicat de integrare si inerdependenta existent intre sistemele SAP si non- SAP necesita comunicare frecventa, integrare stransa si niveluri inalte ale schimbului de date. Pentru a obtine aceasta interoperabilitate, SAP a recurs la conceptul ALE (Application Linking and Enabling), care permite schimbul de informatii de business intre sisteme SAP si non-SAP. Ideea ALE este de a furniza un serviciu de integrare mai rigid, permitand in acelasi timp un nivel ridicat de independenta pentru sistemele SAP individuale [SPOT04].

Aplicatiile sunt integrate prin utilizarea comunicarii sincrone sau asincrone, fara a implementa o baza de date centrala.

Modelul distribuit de date ALE (Application Linking and Enabling)

Intr-o aplicatie distribuita, modelul datelor distribuite este un element central, care e format din ansamblul sistemelor participante si mesajelor schimbate de sistem. Distribuirea datelor din R/3 in medii R/3 este usor de realizat, dar exista cateva probleme in cazul din R/3 la sisteme non R/3, deoarece sistemele non-R/3 au rareaori o reprezentarea organizationala atat de completa ca R/


Figura Distribuirea datelor folosind ALE [NET10]

Figura Distribuirea datelor folosind ALE [NET10]

Obiectele de business din cadrul sistemului SAP sunt distribuite prin interfetele BAPI (Business Application Programming Interfaces). ALE Actioneaza ca un nivel care cuprinde legaturile intre obiectele de business la nivelul aplicatiei. Nivelul ALE furnizeaza urmatoarele servicii [SPOT04]:

  • Servicii pentru aplicatii: acest nivel ofera R/3-lui o interfata, de exemplu BAPI, pentru a facilita schimbul de date cu sisteme externe R/
  • Servicii de distribuire: in sarcina nivelului de distribuire a ALE cade filtrarea si convertirea mesajelor schimbate intre sistemele SAP si non-SAP. Acesta este principalul serviciu pe care il ofera si functioneaza ca un nivel intermediar intre nivelele aplicatie si comunicare.
  • Servicii de comunicare: ALE suporta atat comunicare sincrona cat si asincrona. Mesajele sincrone sunt folosite pentru citirea directa a datelor de control, in timp ce mesajele asincrone sunt folosite pentru trimiterea sau primirea datelor aplicatiilor.

Implementarea ALE este realizata cu ajutorul unor convertoare externe, care interconecteaza aplicatiile SAP la cele non-SAP. Aceste convertoare ALE sunt programe de conversie intr-un format generic, care contin functii specifice de conversie.

Sunt trei entitati principale care participa la procesul de conversie [SPOT04]:

Sistemul SAP;

Convertorul ALE ;

Sistem extern non-SAP.

In urmatoarea figura se poate urmari modul in care aceste entitati interactioneaza:

Figura 4. Procesul de conversie in ALE [NET10]

Sisteme logice

Sistemele logice sunt sisteme R/3 sau sisteme externe din mediul SAP R/3 pentru distribuirea datelor. Existenta sistemului logic este obligatorie pentru clientul R/3 corespunzator, care utilizeaza ALE sau EDI, actionand ca un emitator pentru mesajele expediate si ca un receptor pentru mesajele primite.

Pe langa sistemul logic de baza, este necesara prezenta cate unui astfel de de sistem pentru siecare sistem R/3 sau extern utilizat pentru interfetele ALE. Daca este vorba de o interfata interna, al doilea sistem logic reprezinta emitatorul in raport cu sistemul logic de baza, iar daca e vorba de o interfata externa, al doilea sistem logic reprezinta receptorul din partea sistemului R/3 sau extern in raport cu sistemul de baza.

2. Tipuri de mesaje

Tipurile de mesaje necesare pentru a trimite date in sistemele participante sunt legate de structura de date numita IDOC (Intermediate Document). Tipurile de mesaje ofera formatul datelor care pot fi schimbate intre sisteme SAP si non-SAP. ALE suporta peste 200 de tipuri de mesaje.

Idoc

Idoc (Intermediate Documents) sunt un element esential in ALE. Acestea sunt documentele care fac posibil schimbul de date intre sistemele R/3 si non- R/ Ele actioneaza ca un depozit intermediar de informatii, care pot fi trimise bidirectional. Responsabile pentru crearea Idoc-urilor sunt tipurile de mesaje.

Componentele Idoc

Schimbul de date pe internet se realizeaza utilizand formate de date de genul IPV, iar SAP utilizeaza o abordare asemanatoare. Idoc reprezinta un mediu bine structurat, prin care are loc transferul datelor.

Un IDoc este format din urmatoarele parti:

  • Inregistrare de control - sectiune care contine informatii de control: nume emitator, nume receptor, tip de mesaj, tip IDoc. Formatul inregistrarii de control e acelasi pentru toate documentele IDoc.
  • Segmentul de date - este antetul care contine identitatea IDoc-ului. E format dintr-un numar de segment, o descriere a tipului de segment i un camp care contine datele efective ale segmentului.
  • Inregistrari de stare - cuprind informatii referitoare la etapele deja procesate de IDoc si etapele ramase. Au acelasi format pentru toate documentele IDoc.

Structura IDoc este ierarhica. Antetul are elemente care au subelemente. Nivelul cel mai scazut al ierarhiei contine textul. Un Idoc poate contine doar campuri de tip caracter.

Inregistrare de stare

 

Segmente de date

 

IDoc

Inregistrare de control

 

Structura IDoc

 

Figura Structura Idoc [SPOT04]

4. Covertoarele ALE

Covertoarele ALE trebuie sa fie atent alese pentru a fi compatibile cu sistemul SAP R/ SAP ofera un program de certificare pentru convertoarele ALE si numarul acestora este destul de mare.

Cerintele minime pentru un convertor ALE sunt:

Abilitatea de a accepta si a intelege Idoc-urile pe arcursul schimbului de mesaje

Capacitatea de management a id-lui tranzactiei i urmaririi starii

Abilitatea de mapare a campurilor Idoc-ului spre si dinspre sisteme externe

Independenta fata de serverul de aplicatii R/3

Asadar, ALE se bazeaza pe un scenariu de distributie care poate fi personalizat si ori de cate ori se schimba un obiect descris intr-un scenario ALE, este apelat un IDoc. ALE este unul dintre cele mai utilizate si mai eficiente tehnologii utilizate pentru sistemele SAP distribuite.

2.2. SAP Business Process Connector

Este o componenta middleware care permite integrarea cu R/3 prin utilizarea Internetului ca platforma de comunicare si a XML/HTML-ului ca format de date. In acest fel pot fi integrate fara probleme cu R/3 diferite arhitecturi IT.

Conectorul SAP pentru procese de afaceri ofera suport pentru integrarea dinamica intre procesele aplicatiilor si sistemele server, facilitand functionarea eficienta si mai rapida a solutiilor SAP R/3, SAP Portals si MySAP. In modelul curent, conectorul foloseste scheme XML pentru a genera in mod dinamic pagini JSP care pot fi vazute din orice browser, realizandu-se imediat integrarea intre mediul SAP si mediul aplicatiei server. Business Connector realizeaza o convesie a formatului RFC din SAP in format XML, si suporta protocoalele RFC sincron si asincron. Are suport integrat pentru specificatiile SAP ale standardelor IDOC-XML si RFC-XML.

Avantajele integrarii cu XML sunt urmatoarele [SPOT03]:

  • Procese Web de afaceri "end-to-end" - conectorul de afaceri SAP face, prin conversiile la XML, mult mai usoara comunicarea intre parteneri de afaceri, sisteme si utilizatori.Oferind un standard de comunicare si schimb de date, el permite schimbul de documente de afaceri structurate pe Internet si faciliteaza dezvoltarea afacerilor pe Web.

Figura 6. Arhitectura pentru tranzactiile Web pentru conectorii de afaceri SAP [SPOT03]

  • Schimb deschis de documente de afaceri pe Internet - datorita utilizarii protocolului http pentru transmiterea documentelor XML. Conectorul SAP asigura o structura comuna tuturor documentelor transmise,  asigura securitatea prin utilizarea SSL (Secure Socket Layer) si permite implementarea hartilor, ramificarilor si ciclarilor fara a fi necesar un instrument de dezvoltare. Ofera deschidere si flexibilitate in fata frecventelor schimbari de semantica referitoare la domeniul afacerilor.
  • Solutii XML pentru serviciile SAP - prin intermediul unui depozit de interfete (IFR - Interface Repository), conectorul suporta toate interfetele din SAP si permite clientilor sa beneficieze de fuctionalitatea SAP pe Internet. IFR permite descarcarea de scheme XML pentru utilizare operationala si ofera o reprezentare uniforma a interfetelor XML, in pofida diferitelor tehnologii de implementare utilizate (RFC, IDOC sau BAPI). Prin intermediul conectorului de afaceri SAP, mesajele XML sunt transformate in apeluri interne SAp ori de cate ori este nevoie, si convertite inapoi in format XML la primirea din SAP a modelului de programare pentru aplicatii distribuite format de ALE. Scenariile de afaceri pot fi extinse cu ajutorul conectorului peste firewall, permitand un flux sigur al documentelor de afaceri fara a fi necesara modificarea infrastructurii de securitate.
  • Arhitectura pentru tranzactiile Web pentru conectorii de afaceri SAP - conectorul este folosit in cadrul tranzactiilor Web pentru a stabili comunicarea intre nucleul tranzactiilor Web si orice alt sistem SAP R/ El ofera servicii SAP care invoca RFC sau BAPI in aplicatiile SAP R/3 pentru a permite accesul la functiile RFC sau BAPI din SAP R/ Aceste servicii isunt incapsulate in serviciile SAP din tranzactiile Web care sunt oferite de conectorul de afaceri si formeaza interfata metodelor din clasa wtcSAP (responsabila in asigurarea lucrului cu serviciile conectorului SAP prin intermediul unui template). Arhitectura de baza a conectorului de afaceri este cea din figura de mai sus.

mySap Business Suite

mySap Business Suite reprezinta o suita de aplicatii proiectata pentru a fi adaptata la aplicatii destinate afacerilor, fiind caracterizata de functionalitatea "best-of-breed" construita pentru a realiza integrare completa, scalabilitate nelimitata si colaborare usoara prin infrastructura Internet, acoperind astfel intreaga paleta de caracteristici specifice industriei in care se implementeaza.

Suita de aplicatii mySap Business Suite se bazeaza pe platforma SAP NetWeaver, platforma de integrare si aplicatii, fapt care duce la reducerea costului total de folosire a intregii infrastructuri IT si sustine evaluarea suitei printr-o viziune de arhitectura bazata pe acordarea de servicii.

Componetele suitei mySap Business Suite sunt [NET03]:

mySap Customer Relationship Management;

mySap ERP;

mySap Product Lifetime Management;

mySap Supply Chain Management;

mySap Supplier Relationship Management.

Suita de aplicatii mySAP ERP combina solutia software pentru gestionarea resurselor intreprinderii (ERP) cu platforma tehnologica deschisa si flexibila care integreaza solutiile SAP si non-SAP.

mySAP ERP cuprinde patru solutii individuale care sustin procesele principale de afaceri: mySAP ERP Financials, mySAP ERP Human Capital Management, mySAP ERP Operations si mySAP ERP Corporate Services.

mySAP ERP Financials

Modulul asigura solutii de management financiar pentru numeroase categorii de industrii, oferind functionalitate complexa in contabilitate, raportare, managementul trezoreriei, reteaua financiara de interactiune intre companii si procese financiare. Totodata, are facilitati pentru crearea de rapoarte financiare si de management robuste, control intern si documentare pentru toate procesele si tranzactiile financiare, asigura suport pentru cerintele de marketing, limba si cursul valutar locale si suporta o varietate de procese specifice diferitelor industrii. Astfel, modulul financiar se constituie drept o solutie scalabila, cu o arhitectura deschisa, care conecteaza managementul financiar la sistemele de afacere deja existente.

mySAP ERP Human Capital Management

Solutia are ca scop maximizarea potentialului fortei de munca, atragerea angajatilor potriviti, dezvoltarea, promovarea si sustinerea lor, alinierea eforturilor personale la obiectivele companiei si retinerea persoanelor de valoare. De asemenea, ajuta la verificarea existentei oamenilor potriviti la locul si timpul potrivit si faciliteaza crearea de rapoarte si analize pentru a extrage date complete, in timp real, despre actiunile personalului. Modulul contine functii de plata a salariatilor, cereri compensatorii si indicatii de tipul cele mai bune practci din domeniu ("best practice") pentru mai mult de 45 de tari.

mySAP ERP Operations

Prin asigurarea performantei si calitatii la nivel operational se elibereaza resurse si buget neutilizat din operatiile de zi cu zi si se poate investi mai mult in inovatie. Astfel se poate crea un real avantaj competitiv, investind in viitor si devenind un lider in afaceri pe termen lung. Solutia mySAP ERP Operations automatizeaza si imbunatateste procesele de afaceri, marind in mare masura adaptabilitatea, creste productivitatea prin solutii bazate pe functii specifice si prin centralizarea informatiei, imbunatateste deciziile luate printr-o viziune strategica de ansamblu si ajuta organizatia sa atinga excelenta operationala in domenii cheie de logistica, aprovizionare, dezvoltarea liniei de produse, vanzari si service.

mySAP ERP Corporate Services

Modulul accelereaza procesele administrative care sunt standard pentru majoritatea afacerilor, adica acele procese clasice, critice, din cadrul unei afaceri care trebuie executate cu maxim control si eficienta. Se poate utiliza atat pentru indeplinirea cerintelor de transparenta si control, cat si pentru reducerea riscului financiar in urmatoarele domenii:

managementul proprietatilor imobiliare - aplicatia este folosita in administrarea proprietatilor comerciale si rezidentiale pentru eliminarea locurilor neutilizate si reducerea costurilor asociate cu dezvoltarea, inchirierea, managementul proprietatilor;

managementul mijloacelor fixe ale intreprinderii - aplicatia este folosita in sustinerea prin predictie si previzionare a mentenantei mijloacelor fixe ale intreprinderii, echilibrarea bugetului alocat costurilor, mentinerea executiei;

managementul proiectelor si al portofoliilor - ERP Corporate Services asigura o solutie flexibila si complexa pentru organizarea unui portofoliu de proiecte, de la managementul strategic al portofoliului la planificarea proiectului, executia si contabilitatea aferenta;

managementul delegatiilor si calatoriilor - aplicatia reduce costul si accelereaza procesul administrativ destinat planificarii calatoriilor, monitorizeaza adaptabilitatea la politici de calatorie;

managementul mediului, sanatatii si sigurantei (EH&S) - aplicatia ajuta la adaptarea la schimbari rapide si complexe in cadrul organizatiei determinate de modificarea legilor sau reglementarilor in vigoare ;

servicii globale de comert - se poate stabili un standard unic pentru procesul desfasurarii comertului in sistemele SAP si non-SAP. Permite securizarea lantului global de distributie, comunicarea si conectarea cu sisteme guvernamentale, promovarea folosirii datelor cu acces liber pentru a accelera comertul international si castigarea unui avantaj competitiv sustinut.

SAP este un sistem complet integrat, ca urmare cunoaterea unora din punctele de integrare poate oferi o mai buna intelegere a modulelor.

  • Unitatile organizatorice nu sunt definite doar in FI, ci si in alte module SAP.
    • Modulul SD (Sales and Distributions) necesita setarea organizatiilor de vanzari, canalelor de distributie si diviziilor.
    • Modulul Purchaising necesita organizatii de achizitii, fabrici (plant) si locuri de depozitare.
    • Modulul CO (Controlling) necesita definirea unei arii de control.
  • Pentru realizarea de transferuri intre FI si CO, dar si alte module, in fiecare modul trebuie atribuit un cod de companie.
  • La generarea tranzactiilor trebuie introduse ariile de activitate (business area) daca se doreste vizibilitatea tranzactiilor care au impact asupra unei anumite arii. Pot fi modificate si tabele master pentru a include aceste arii, de exemplu Centrul de Cost.
  • Postarea documentelor se va face automat in anul si perioadele care au fost create prin setarea varianei de an fiscal bazata pe luni, fiind definite datele de inceput si de sfarsit permise pentru o anumita perioada.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.