Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » html
Comunicarea client/server

Comunicarea client/server


Comunicarea client/server

Pentru comunicarea intre client si server, modelul ASP propune doua obiecte specifice:

  • obiectul Request;
  • obiectul Response.

Aceste doua obiecte permit recuperarea datelor continute in cererea HTTP si incorporarea de date in raspunsul trimis clientului.

Cand ne conectam la un server Web, prin intermediul unui navigator, emitem o cerere HTTP, care contine o serie de informatii. Un script ASP poate fara dificultate sa recupereze si sa prelucreze aceste informatii. In acest scop, trebuie folosit Request, care este in fapt format din cinci colectii : ServerVariables, QueryString, Form, Cookies si ClientCertificates. Aceste colectii permit sa se stocheze, intr-o maniera exploatabila, anumite informatii.

De exemplu, este posibil, via ASP, sa se recupereze la nivelul serverului Web, datele introduse intr-un formular HTML. La trimiterea unui formular HTML, sunt utilizabile doua metode de trimitere a datelor :



metoda GET;

metoda POST.

Alegerea metodei are impact direct asupra amlasararii informatiilor introduse in formular in cadrul cererii HTTP.

In cazul metodei GET, datele sunt concatenate in continuarea URL-ului cerut, dupa modelul urmator :

variabila1=valoare1&variabila2=valoare2&variabila3=valoare3

Numele variabilelor corespund numelor campurilor pentru introducere de date din formularul HTML. Pot exista aici atatea variabile cat este necesar. Aceasta metoda prezinta, fara indoiala, anumite inconveniente : ea nu este adaptata, de exemplu, pentru introducerea de parole, care vor aparea in clar si mai trebuie stiut ca lungimea URL-ului este limitata in cadrul unei cereri HTTP.

Metoda POST garanteaza ca datele nu vor fi stocate in cadrul URL, ceea ce rezolva cele doua probleme precedente, pentru ca nu mai avem restrictii privind volumul de date. Cat despre problemele legate de transmiterea parolei, aceasta nu mai este stocata in continuarea URL-ului, vizibil in zona de adrese a navigatorului. Colectia Form permite recuperarea datelor trimise prin metoda POST.

Pentru ilustrarea folosirii acestei tehnici, se defineste un formular pentru introducere de date. De exemplu, sa consideram ca formularul urmeaza sa permita introducerea unui cont de utilizator (login) si a unei parole (password), cu scopul conectarii la o sectiune securizata a unui site Web. Codul unui asemenea formular (al carui nume este, de exemplu Form01.htm), ar putea fi:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Formular de conectare</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

<CENTER>

<H1>Introduceti datele contului dvs.</H1> <BR><BR>

<FORM ACTION='Form01.asp' METHOD='POST'>

Login : <INPUT Name='Login' Type=TEXT> <BR><BR>

Password : <INPUT Name='Password' Type=PASSWORD> <BR><BR>

<INPUT Type='Submit' Value='Conectare'>

</FORM>

</CENTER>

</BODY>

</HTML>

Pagina HTML precedenta permite introducerea datelor. Formularul, definit prin marcajul <FORM>, contine trei campuri <INPUT>. Doua dintre ele servesc la introducerea login si password : tipul lor este 'text' si 'password', adica ele permit introducerea de caractere. Ultimul <INPUT> est de fapt butonul de trimitere (de tip 'submit' ) a datelor, a carui prezenta este vitala : fara el, nici o data nu este trimisa serverului.

Dar ce se intampla mai exact in momentul apasarii pe butonul de trimitere ?

Mai intai, navigatorul stabileste metoda pe care trebuie sa o foloseasca pentru transmiterea datelor, care este indicata prin atributul METHOD al marcajului <FORM>. Aceasta informatie permite sa se stie unde trebuie stocate datele in cererea HTTP care trebuie returnata serverului Web. Apoi, navigatorul cauta sa afle care este pagina pe care cererea trebuie sa o invoce. Numele acestei pagini se gaseste memorat in atributul ACTION al marcajului <FORM> : in cazul considerat este vorba despre 'Form01.asp'. Aceasta pagina ASP are, pentru moment, un comportament la nivelul cel mai elementar, multumindu-se sa recupereze, din cadrul cererii HTTP, variabilele login si password introduse de utilizator, pentru a le reinjecta in raspunsul HTPP returnat navigatorului. Scopul codului urmator este sa arate cum se realizeaza acest lucru :

<%@ Language='VBScript'%>

<% DIM login, password

' Recuperarea datelor stocate in cerere

login = Request.Form('Login')

password = Request.Form('Password')

%>

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Formular de conectare</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

<H1>Bun venit <%= login %>!</H1> <BR><BR>

<P>Nume utilizator: <%= login %></P>

<P>Parola : %= password %></P>

</BODY>

</HTML> 

Pentru ca executia script-ului sa fie realizata corect, trebuie sa avem in vedere ca atit formularul HTML cat si pagina ASP trebuie sa fie « publicate », adica, in cazul considerat, sa se gaseasca in directorul C:InetpubWwwrootExercitiiASP, avut in vedere si la primul exemplu de pagina ASP. Pagina cu formularul HTML va fi accesata din Internet Explorer printr-un URL de forma:

https://localhost/ExercitiiASP/Form01.htm

Figura 5 prezinta rezultatul accesului la formularul Form1.htm (a) si, de asemenea, rezultatul executiei paginii Form1.asp (b), al carei nume a fost introdus in atributul ACTION al formularului HTML, pe care serverul IIS o regaseste in acelasi director cu fisierul HTML.

  Cat despre codul transferat navigatorului de pagina ASP, el va putea fi vizualizat folosind comanda View Source din meniul contextual, constatandu-se inlocuirea diferitelor elemente ale scriptului cu cod HTML :

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Formular de conectare</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

<H1>Bun venit Student!</H1> <BR><BR>

<P>Nume utilizator: Student</P>

<P>Parola : student</P>

</BODY>

</HTML>





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.