Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica » internet
Internet-ul: infrastructura pentru comertul electronic

Internet-ul: infrastructura pentru comertul electronicINTERNET-UL: INFRASTRUCTURA PENTRU COMERTUL ELECTRONIC

Internet-ul poate fi considerat, pe ansamblu, un set de protocoale de comunicatie, de modalitati de utilizare si functii executate, o biblioteca imensa de informatii disponibile sau o modalitate de a “lega” oamenii din intreaga lume, reprezentand o “retea a retelelor” care “acopera” zone intinse ale planetei.

1.1. APARITIA SI DEZVOLTAREA INTERNET-ULUI

Desi este perceput drept o notiune noua, internet-ul a aparut in Statele Unite, in anul 1958, cand Departamentul de aparare a fondat ARPA(Advanced Research Project Agency), o agentie ale carei cercetari se axau pe tehnologiile de retea si telecomunicatii.

Centrul European de Cercetari Nucleare(CERN) a jucat un rol deosebit de important in promovarea internet-ului, in special dupa introducerea conceptului www(World Wide Web).

Termenul de „internet” vine de la cuvantul “internetwork”, un interconectat set de retele. Termenul de internet(scris cu litera i) este diferit de termenul Internet(scris cu litera I). Termenul de internet descrie retelele apartinand unei singure organizatii, pe cand termenul de Internet este utilizat de catre marile companii.
Dezvoltarea internet-ului in anii 2000 a depasit cu mult orice previziuni, existand in jur de 12 milioane de calculatoare conectate la el si peste 600 milioane de utilizatori.

Cresterea exponentiala a numarului de calculatoare conectate scoate in evidenta evolutia deosebit de rapida a internet-ului, remarcandu-se, prin analogie, o crestere importanta si in ceea ce priveste numarul de utilizatori.

Ca pondere in populatia totala, utilizatorii internet inregistreaza o crestere de la 0,63% in anul 1995, la 8% in anul 2002. Din punct de vedere al repartizarii utilizatorilor conectati la internet, pe zone geografice, se constata ca pe primul loc este America de Nord, urmata de Europa, Asia/Pacific, America Latina etc.

In Romania, internet-ul si-a facut aparitia abia in 1993, impunandu-se greu in primul rand din cauza insuficientei suportului material: calculatoare si echipamente de comunicatie. Desi piata romaneasca in domeniul tehnologiei informatiei este foarte dinamica, dimensiunea sa este inca restransa ca urmare a gradului redus de dotare cu calculatoare(4,2 calculatoare la mia de locuitori) si a insuficientei fondurilor alocate(cheltuielile din acest domeniu fiind de numai 25$/locuitor, fata de 38$/locuitor in Bulgaria si 2500$/locuitor in Canada). Aceasta comparatie reflecta faptul ca in tara noastra dezvoltarea societatii informationale este inca la un nivel scazut, in raport cu nivelurile altor state consacrate in acest domeniu.

Un aspect pozitiv il reprezinta faptul ca penetrarea internet-ului in Romania a atins 16% in anul 2003, inregistrandu-se o crestere de 8 ori fata de anul 1998. Aceasta evolutie reprezinta consecinta cresterii numarului de utilizatori si a vitezei conexiunilor si este comparabila cu cea inregistrata in alte tari ale Europei Centrale si de Est. Totodata in prezent sunt inregistrate peste 50.000 de domenii internet cu terminatia .ro, rata anuala de crestere a acestora fiind de minimum 35%.

1.2. INTEGRAREA   IN UNIUNEA EUROPEANA- INTERNET

Statisticile in perspectiva integrarii Romaniei in UE se refera la urmatoarele aspecte:

unul din doi europeni din UE au acces la internet;

unul din patru romani are acces la internet, cu o crestere de peste 500% a ratei de penetrare;

tarile candidate la aderarea la UE au per ansamblu o rata de crestere de 622%, fapt care reflecta o aliniere rapida la tendintele din UE;

UE ca si entitate sta foarte bine la folosirea internetului si are o rata de penetrare de 52%, sub cea a Americii(70%), dar de top in comparatie cu restul lumii.

Toate acestea aduc premise bune celor care investesc in internet si in colateralele acestuia, insa acest optimism s-ar putea sa fie umbrit daca tinem cont ca, in tarile alaturate care au aderat deja la UE, statisticile pe date referitoare la companiile din domeniul IT arata ca peste 50% din companii au disparut. Cauzele principale sunt in primul rand achizitiile(companii americane si europene, fonduri de investitii si retele puternice de siteuri) si falimentul(firmele mici nu au mai putut sustine investitiile pentru a concura pe piata). Pe viitor piata romaneasca va incepe sa manifeste aceste simptome. Va fi o lupta acerba pentru suprematie, iar piata va atinge maturitatea. Acest aspect este unul deosebit de important din cauza ca va produce prima epurare a site-urilor din .ro, fortarea catre disparitie a site-urilor inerte, fara informatie sau fara interes in ele.

Tabelul 1.1

Folosirea internetului in Europa

EUROPA

Populatia

% din populatia lumii

Utilizatori Internet

Penetrarea
(% Populatie)

% Utilizare in lume

Crestere utilizare

Uniunea Europeana

Tari candidate la UERestul Europei

TOTAL EUROPA

Restul lumii

TOTAL GENERAL

(sursa: www.legi-internet.ro)

Tabelul 1.2

Folosirea internetului in tarile candidate UE

Tari candidate UE

Populatia

Utilizatori Internet

Penetrarea
(% Populatie)

Utilizare

Crestere utilizatori

Bulgaria

Croatia

Macedonia

Romania

Turcia

Total tari candidate UE

(sursa: www.legi-internet.ro)

1.3 INTERNET-UL: MEDIU DE AFACERI

Interferentele internet-ului in diferite domenii de activitate sunt din ce in ce mai intense, oferind noi valente modului de desfasurare a afacerilor. Se poate aprecia in acest sens ca internet-ul a devenit, in timp, atat de complex, incat este aproape indestructibil. Dezvoltarea prezenta a afacerilor electronice va revolutiona atat conduita afacerilor cat si a comertului, care se va globaliza din ce in ce mai mult.

Internet-ul mareste campul de actiune a comerciantilor si inlatura barierele de intrare in el, chiar si pentru intreprinderile mici si mijlocii. Tehnologia internet sussine pe cei ce doresc sa-si extinda sfera de actiune in afara granitelor , actionand intr-un mediu electronic si avand la dispozitie solutii rapide, care ii feresc de izolare nationala sau zonala.

Abordarea internet-ului ca mediu de afaceri reprezinta consecinta a numerosi factori, precum: relatia calculatoare-telecomunicatii, implementarea tehnologiilor www, avantajele oferite de afacerile electronice in raport cu cele clasice, facilitatea modului de transmitere a informatiilor si avantajele pe care reteaua web le asigura participantilor la tranzactii.

Legatura dintre telecomunicatii si calculatoare a determinat dezvoltarea exploziva a internet-ului, iar existenta unor tehnologii specifice, cu sisteme de plata sigure, l-au transformat intr-un mijloc permanent de afaceri. Internet-ul face posibila aparitia si mentinerea unor schimbari radicale in activitatea de comert, vanzari, marketing.

Tehnologia www ofera modalitati simple de acces la abundenta de informatii distribuite in toata lumea. Informatiile care pot fi consultate sunt de diverse tipuri: text, audio, video si pot proveni dintr-o varietate de surse. Motivele pentru care consumatorii cumpara de pe web sunt numeroase: rapiditatea tranzactiei, competitivitatea preturilor, selectivitatea. Internetul construieste dinamic legaturi intre locuri, idei, biblioteci, companii, culturi etc, lumea devenind din ce in ce mai mica. 

Afacerile electronice au multe avantaje fata de cele clasice: se reduc costurile tranzactiilor, se ofera noi servicii pentru clienti, se imbunatateste mediul de afaceri etc. Piata clasica, caracterizata de regula comerciala unu-la-unu, devine una globala multi-la-multi. Insa afacerile electronice au si unele dezavantaje care tin de natura relatiilor umane si anume nevoia si obisnuinta clientilor de a vedea, mirosi, gusta sau pipai produsele pe care le achizitioneaza.

Popularitatea pe care reteaua web o detine in prezent, ca mediu comercial, este datorita capacitatii sale de a facilita raspandirea informatiilor si de a oferi canale eficiente pentru reclame, marketing si chiar distribuirea directa a unor bunuri si servicii informationale. Optiunea pentru o comunicare de tip clasic sau prin intermediul mediului virtual are la baza cele trei functii ale comunicarii: de informare, de amintire si de convingere. In timp ce primele doua pot fi realizate si de sistemele de comunicare traditionale, functia de convingere este limitata in mass-media traditionala. Internet-ul a revolutionat sistemul de distributie a informatiilor, alterand imaginea celorlalte mijloace de comunicare (sursa: Rosca Ion Gh., Bucur C., Paiu O., Timofte-Stanciu C., Visean M., -Comertul electronic- concepte, tehnologii si aplicatii).

Ca mijloc comercial, reteaua web ofera un numar important de avantaje care pot fi analizate din ambele puncte de vedere, cel al clientului si cel al vanzatorului. Avantajele cumparatorului pot fi: accesul la mari cantitati de   informatii, mecanismul de cautare si produse on-line care conduc, de fapt, la siguranta deciziei de cumparare. Utilizand internet-ul ca mediu al comunicarii in marketing, numerosi vanzatori reusesc sa atraga un numar mult mai ridicat de clienti potentiali comparativ cu operarea in cadrul mediului clasic.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu