Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica » oracle
Utilizatorii

UtilizatoriiUtilizatorii

Principalul mod de realizare a securitatii in Oracle este prin intermediul utilizatorilor bazei de date (conturilor de utilizatori). Orice obiect al bazei de date este proprietatea unui utilizator. Asociat cu numele fiecarui utilizator al bazei de date este schema cu acelasi nume.

Fiecare baza de date Oracle pastreaza o lista cu toate conturile de utilizator valide pentru respectiva baza de date.

Primul pas spre accesarea informatiei din interiorul bazei de date pe care utilizatorul trebuie sa faca, este sa ruleze o aplicatie sau utilitar care sa interfateze cu aceasta si sa furnizeze numele de utilizator si parola asociata.

Crearea utilizatorilor

Pentru a crea un cont de utilizator, se foloseste instructiunea CREATE USER. Dreptul de a folosi aceasta instructiune, de obicei il au doar administratorii de securitate si administratorii bazei de date.


CREATE USER user_name IDENTIFIED BY password
[DEFAULT TABLESPACE def_tabspace]
[TEMPORARY TABLESPACE temp_tabspace]
[QUOTA val1 ON def_tabspace]
[QUOTA val2 ON def_tabspace]
[PROFILE nume_profil];


La crearea unui cont de utilizator se stabileste o parola, spatiul tabel implicit in care utilizatorul poate crea diverse obiecte, spatiul tabel temporar, folosit pentru pastrarea temporara a rezultatelor unor interogari, limitari asupra spatiilor tabel, profilul asociat, etc.

Un nou utilizator nu se poate conecta la baza de date pana nu ii este acordat privilegiul CREATE SESSION.

Numele de utilizator trebuie sa fie unic la nivelul bazei de date, sa nu mai existe un alt utilizator sau un alt rol cu acleasi nume. Fiecarui utilizator ii este asociata o schema in cadrul careia fiecare obiect trebuie sa aiba un nume unic.

Spatiile tabel. Fiecarui utilizator ar trebui sa i se asocieze un spatiu tabel care sa fie folosit pentru stocarea obiectelor create de utilizatorul respectiv. Daca nu i s-a asociat nici un spatiu tabel, aceste obiecte vor fi depozitate in spatiul tabel implicit la nivelul bazei de date SYSTEM.

Spatiul tabel SYSTEM este locul in care sunt pastrate tabelele dictionarului de date si de aceea ar trebui creat un alt tabel, in momentul crearii bazei de date, care sa fie setat ca spatiu tabel implicit pentru toti utiliatorii carora nu li se asociaza explicit un alt spatiu tabel. Acest lucru va impiedica eventuala concurenta pentru utilizarea acelorasi fisiere care ar putea aparea intre obiectele dictionarului de date si obiectele utilizatorilor.

Pentru utilizatorii de sistem (SYS, SYSTEM, OUTLN) setarea unui alt spatiu tabel nu este posibila, SYSTEM fiind spatiul tabel folosit intotdeauna de acesti utilizatori.

Odata cu asocierea unui utilizator cu un anumit spatiu tabel, ar trebui sa se specifice si cota de spatiu pe care acesta are dreptul sa o foloseasca. Asignarea unei cote realizeaza urmatoarele lucruri:

Utilizatorii cu privilegii de a crea anumite tipuri de obiecte pot sa creeze respectivele obiecte in sptiul de tabel asociat;

Se limiteaza cantitatea de spatiu care poate fi alocata pentru stocarea obiectelor unui utilizator in cadrul spatiului tabel asociat, la cantitate specificata de cota stabilita.

Implicit, un utilizator nu are nici o limitare stabilita  asupra spatiului tabel asociat.

Modificarea si stergerea utilizatorilor

Modificarea

Utilizatorii au dreptul sa-si modifice parolele de acces si nu au nevoie de drepturi speciale pentru a realiza aceast lucru. Orice alt utilizator care vrea insa sa modifice informatii legate de un alt cont de utilizator trebuie sa aiba privilegii de sistem si in general doar administratorii ar trebui sa detina acest drept.

Modificarea informatiilor pentru un anumit cont de utilizator se face folosind sintaxa ALTER USER, insa schimbarile se vor aplica sesiunilor urmatoare, nu si sesiunii curente. Sintaxa are cam aceeasi parametrii ca si CREATE USER.

Pentru modificarea parolei se foloseste: ALTER USER felicia IDENTIFIED BY 1234

Stergerea / Abandonarea

Cand un user este abandonat (dropped), contul sau de utilizator si schema asociata sunt sterse din dictionarul de date si toate obiectele continute in schema utilizatorului sunt deasemenea abandonate.

Nu se poate insa abandona un utilizator care este inca conectat la baza de date. Trebuie mai intai terminata sesiunea deschisa de acesta (ALTER SYSTEM cu optiunea KILL SESSION) si apoi executata instructiunea de stergere DROP USER. Aceasta instructiune are o clauza CASCADE care permite inlaturarea tuturor dependintelor pe care obiectele din schema utilizatorului le-ar putea avea, impiedicand abandonarea acestuia.

DROP USER felicia CASCADE;


Vizualizarea informatiilor despre utilizatori

Aflarea diverselor informatii despre conturile de utilizatori definite la un moment dat in cadrul bazei de date se paote face folosind multiplele vederi puse la dispozitie de dictionarul de date. Mai jos sunt prezentate doar cateva din vederile oferite de baza de date Oracle pentru aflarea informatiilor relevante legate de conturile de utilizator existente.

Vedere

Descriere

DBA_USERS

Descrie toate conturile de utilizatori existente in baza de date

ALL_USERS

Listeaza toate conturile de utilizatori vizibile pentru userul curent, dar nu le descrie

USER_USERS

Descrie doar utilizatorul curent

DBA_TS_QUOTAS si USER_TS_QUOTAS

Descrie cotele stabilite pentru spatiile tabel pentru conturile de utilizator existente

V$SESSION

Listeaza informatii despre sesiunile curente, inclusiv numele de utilizatori

V$SESSTAT

Listeaza statistici legate de sesiune

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu