Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » word
FORMATAREA PAGINILOR

FORMATAREA PAGINILOR




FORMATAREA PAGINILOR

Paginile au o anumita marime, orientare si margini, plus numerotarea. Toate acestea sunt incluse aici intr-un mod simplu si ordonat care te distreaza in timp ce te informeaza.

Cat de mare este pagina mea?

De cele mai multe ori tiparirea se face pe o foaie de hartie standard, 21 x 29,7cm, (8 ½ -11 inci). Aceasta defineste Word ca fiind o pagina. Word permite sa schimbi dimensiunea foii cum doresti, de la un pliculet pana la o foaie cat un cearsaf, folosind caseta de dialog PageSetup(Initializare pagina), astfel:

pozitionezi cursorul scobitoare in partea de sus a doc. Nu e nevoie sa fie varful doc. Poti modifica marimea paginii la mijlocul doc. De cele mai multe ori, insa, probabil vrei ca noua marime a paginii sa se aplice intregului doc.

alegi comanda File(Fisier)àPageSetup(Initializare pagina) si apare caseta de dialog.



asigura-te ca ai in fata tabulatorul PaperSize(Dimensiune hartie), executand clic pe eticheta cu aceasta denumire.

clic pe lista derulanta PaperSize(Dimensiune hartie) si lista se deruleaza expunand o sumedenie de dimensiuni de foaie.

selectezi o noua dimensiune a foii de pe lista. Ex Legal 21,59x35,56cm(8½ x11 inci) sau alte dimensiuni standard.

atentie! majoritatea imprimantelor de PC sunt capabile sa tipareasca pe mai multe dimensiuni diferite. Dimensiunile ciudate, desi disponibile pe lista, s-ar putea sa nu fie compatibile cu imprimanta ta, sau sa nu ai foaie de hartie cu asemenea dimensiuni.

de pe lista derulanta ApplyTo(Se aplica pentru) alegi WholeDocument(Document intreg) sau ThisPointForward(De la acest punct inainte). Apoi clic pe OK.

Daca utilizezi sectiuni de doc, selectezi optiunea ThisSection(Aceasta sectiune) ptr ca noua dimensiune a foii sa se aplice sectiunii curente. Sectiunile sunt expuse in Cap.15.

NU UITA!

Daca tiparesti pe o foaie de hartie cu un format mai neobisnuit, incarca-l in imprimanta inainte de a incepe tiparirea. Unele imprimante istete i-ti spun chiar pe ce format de hartie vor sa tipareasca.

Daca foaia pe care tiparesti nu se afla pe lista derulanta, poti introduce tu dimensiunile. Selectezi PaperSize(Dimensiune hartie) si treci noile dimensiuni ale foii in casetele Width(Latime) si Height(Înaltime).

Stai cu un ochi pe fereastra Preview(Examinare), care se modifica in acord cu noile dimensiuni ale foii.

Optiunea Larg si Îngust

De obicei Word tipareste de sus in jos pe foaie, dar poate tipari si de-a lungul foii caz in care schimbi orientarea paginii.

Termenii tehnici ptr cele doua orientari ale foii sunt modul Portrait(Tip portret) si Landscape(Tip vedere).

Ptr a schimba in cele doua moduri procedezi astfel:

alegi File(Fisier)àPageSetup(Initializare pagina) si apare caseta de dialog.

alegi Portrait(Tip portret) sau Landscape(Tip vedere) din aria Orientation(Orientare).

clic pe OK.

SFAT: evita tiparirea unor doc in modul Landscape(Tip vedere). S-a stabilit ca viteza de citire se reduce drastic cand oamenii trebuie sa urmareasca randuri lungi de text. Rezerva acest mod ptr tiparirea unor liste, tabele si obiecte ptr care foaia e ingusta.

Poti aplica cele doua moduri ptr intregul doc, incepand de la un anumit punct sau ptr o sectiune selectata din doc.

Informatii privind marginile

Word fixeaza automat marginile, dar le poti ajusta dupa dorinta personala:

pozitionezi cursorul acolo unde vrei sa inceapa noile margini

Daca vrei sa modifici marginile ptr intregul doc nu are importanta unde plasezi cursorul, dar daca le modifici doar ptr o parte a doc cel mai bine e sa fixezi noile margini la inceputul partii, paginii, sau paragrafului.

alegi comanda File(Fisier)(PageSetup(Initializare pagina) si apare caseta de dialog, clic pe eticheta Margins(Margini)

introduci noile masuri ptr marginile Top(Sus), Bottom(Jos), Left(Stanga) si Right(Dreapta), cm ptr romana inci ptr engleza. fereastra Preview(Examinare) i-ti arata cum afecteaza marginile pagina

alegi WholeDocument(Document intreg), ThisPointForward(De la acest punct inainte), sau ThisSection(Aceasta sectiune)

clic pe OK si noile margini sunt puse in aplicare.

SFATURI:


tine minte ca majoritatea imprimantelor cu laser nu pot tipari la mai putin de 1,27cm(½ inci) de marginea hartiei. Acest spatiu este o margine absoluta! Desi poti cere lui Word sa fixeze marginile la 0 cm(inci), stanga/dreapta, textul tot nu va fi tiparit acolo. Trebuie sa alegi un minim de 1,27cm(½ inci) ptr marginile din stanga si dreapta.

caseta Gutter(in traducere"jgheab"- echivalentul lui Pt.indoire) din interiorul casetei de dialog PageSetup(Initializare pagina), se aplica mai mult doc tiparite pe doua pagini si pe care intentionezi sa le legi in forma de carte. Este o margine supliment ce apare pe partea stanga a paginilor din dreapta si invers, pe dreapta paginilor din stanga.

obiectul MirrorMargins(Margini in oglinda) e folosit ptr tiparirea unor pagini ce urmeaza a fi legate impreuna. Astfel marginile paginilor din stanga se vor potrivi cu marginile paginilor din dreapta (vor fi o imagine in oglinda).

obiectul 2PagesPerSheet(2 pagini per foaie) e un truc ptr a crea o brosura sau o felicitare eleganta. Alegi Landscape(Tip vedere) de pe panoul PaperSize(Dimensiune hartie) si executi clic pe obiectul 2PagesPerSheet(2 pagini per foaie) . Vezi in fereastra Preview(Examinare) cum Word desparte o foaie de hartie in doua de la mijloc, cu pagini de fiecare "parte".

daca ai o tema ptr scoala care ti-a iesit de 3 pagini, dar profesorul vrea 4 pagini, poti sa introduci margini mai mari, modifici si intervalul dintre randuri la 1,5 (vezi Cap 11-"Modificarea intervalului dintre randuri"), mai poti alege la nevoie si un font mai mare si ii faci profesorului pe plac (dar in realitate l-ai cam pacalit cu cele 3 pagini ale tale transformate in 4).

Numerotarea paginilor

Word lipeste numarul pe pagina si-l pastreaza acolo indiferent cate pagini ai, sau cat adaugi ori stergi din text. Trebuie doar sa-i spui lui Word unde anume sa lipeasca numarul pe pagina. Nu e cazul sa numerotezi manual intr-un procesor de text!

Ca sa-i indici lui Word unde anume sa puna nr pe pagina urmezi pasii:

alegi comanda Insert(Inserare)(PageNumbers(Numere de pagina) si apare caseta de dialog corespunzatoare

optezi ptr o pozitie a numarului de pagina de pe lista derulanta Position(Pozitie) si vezi unde se va afisa pe caseta Preview(Examinare)

clic pe OK si nr de pagina sunt inserate.

chestiuni tehnice

-daca vrei mai multa fantezie, executi clic pe butonul Format din caseta de dialog PageNumbers(Numere de pagina) si deschizi caseta de dialog PageNumbersFormat(Formatul numerelor de pagina). Poti selecta de pe lista derulanta NumberFormat (Format de numar) diferite moduri de afisare a nr de pagina.

-daca nu vrei ca pagina de titlu sa poarte un nr, deselectezi caseta de validare ShowNumberOnFirstPage(Afisare numar pe prima pagina).

-mai poti numerota paginile lipind comanda de numerotare a paginilor intr-un antet sau subsol (vezi Cap 15). În acest mod nu trebuie sa mai folosesti comanda PageNumbers(Numere de pagina).

Pornind de la un alt numar de pagina

Ptr a incepe numerotarea paginilor cu un alt nr, urmezi pasii:

clic pe Format in caseta de dialog PageNumbers(Numere de pagina)

selectezi butonul StartAt(Pornire de la) in caseta de dialog aparuta PageNumbersFormat(Formatul numerelor de pagina) si scrii nr de pagina de la care doresti sa incepi. Poti folosi si sagetile ptr derulare sus/jos.

clic pe OK ptr a inchide caseta de dialog PageNumbersFormat(Formatul numerelor de pagina)

clic pe OK ptr a inchide caseta de dialog PageNumbers(Numere de pagina).

Noua numerotare a paginilor o poti vedea si jos pe bara de stare.

-sfat- e o procedura pe care ai putea dori s-o aplici in doc in Cap. 2 sau 3 sau urmatoarele. Fixand un nou nr de pagina, numerotarea paginilor din toate capitolele este continua.

Faci un salt hard la pagina noua



Apesi combinatia Ctrl+Enter si ai rapid o pagina noua. Combinatia insereaza un hard page break(salt hard la pagina noua) in doc, cerand ca Word sa inceapa o pagina noua chiar in acel loc.

În modul de vizualizare PrintLayout(Aspect pagina imprimata), saltul la o pagina noua arata ca o noua foaie de hartie.

În NormalView(Vizualizare normala) saltul arata ca randul urmator:

.........................Page Break......................

(Sfarsit de pagina)

poti de asemenea insera un salt hard la o pagina noua alegand Insert(Inserare)àBreak(Întrerupere)àPageBreak(Sfarsit de pagina), dar asta inseamna o gramada de pasi. E mult mai comod Ctrl+Enter, folosit de majoritatea oamenilor.

controlezi locul din doc unde doresti o pagina noua deplasand cursorul scobitoare.

poti sterge un salt hard la pagina noua apasand tastele Backspace sau Delete.

daca ai folosit salturi hard la pagina noua, adu-ti aminte sa folosesti PrintPreview(Examinare inaintea imprimarii) ptr a vedea doc inainte de tiparire. Uneori procesul de editare deplaseaza textul si face inutile si incomode salturile hard.

sa nu cazi in capcana utilizarii salturilor hard ptr ajustarea numerotarii paginilor. Poti folosi puterea computerului ca sa schimbi numerotarea paginilor fara a fi necesar sa te amesteci in formatarea paginilor. Revezi "Numerotarea paginilor" din capitolul de fata.

MARIMEA paginii standard e de 8 ½ -11 inci pe care Word o poate schimba la orice dimensiuni

1.- pui cursorul in partea de sus a doc (poti modifica si marimea unei pag de la mijlocul doc)

2.- FileàPageSetup

3.- clic pe eticheta PaperSize

4.- selectezi noua dimensiune de pe lista derulanta PaperSize

5.- selectezi WholeDocument (ptr intregul doc) sau ThisPointForward (incepand cu pag curenta) sau ThisSection

6.- OK

Atentie ce suporta imprimanta!

Daca vrei o anumita dimensiune poti scrie inaltimea si latimea in CustomSize. Noile dimensiuni le vezi in fereastra Preview.

Poti folosi portret sau peisaj (Landscape)

Marginile pot fi ajustate in FileàPageSetupàMargins.

Majoritatea imprimantelor laser nu pot tipari la mai putin de ½ inci de marginea hartiei.

Caseta Gutter (jgheab) din PageSetup se aplica doc pe doua pag ce se vor lega in forma de carte. E o margine supliment pe stanga pag din dreapta si invers.

MirrorMargins (margini oglinda) pt pagini ce urmeaza a fi legate impreuna.

2PagesPerSheet (doua pag per foaie) - in modul Landscape din PaperSize - pt brosuri sau felicitari.

Numerotarea paginilor

1.- InsertàPageNumbers

2.- Position - sus sau la baza

3.- Alignement - dreapta, stanga, centru, interior sau exteriorul textului.

Format din PageNumbers si selectezi modul de afisare a nr de pag

4.- OK

Salt hard la pag noua CTRL+ENTER

Poate fi sters cu Backspace sau Delete.






Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.