Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » word
Generalitati Word

Generalitati Word


Generalitati Word

Procesarea de text reprezinta tehnologia de creare si manevrare a documentelor de tip text, cu ajutorul unui sistem de calcul. Un procesor de text este un ansamblu de programe care permite introducerea, editarea, formatarea si tiparirea documentelor de tip text.

Procesoarele de text moderne permit urmatoarele operatii:

introducerea de text sub forma de caractere ASCII;

editarea textului introdus;

manevrarea blocurilor de text;

specificarea corpului de litera (fontului) utilizat (tipul si marimea caracterelor) si a aspectului acestuia (scris ingrosat, inclinat sau subliniat);

specificarea dimensiunilor paginii documentului, a limitelor laterale si a orientarii paginii (portret sau peisaj-landscape);

inserarea si editare de imagini, grafice, ecuatii si tabele;

cautarea unui sir de caractere si, eventual, inlocuirea acestuia cu altul;

alinierea textelor, titlurilor sau paragrafelor;

corectura gramaticala;

indexarea documentului si realizarea cuprinsului;

prezentarea textului pe mai multe coloane;

tiparirea la imprimanta a documentelor;

salvarea automata a textului in timpul lucrului,



si multe altele.

Procesarea de text prezinta doua aspecte distincte:

Editarea documentelor, este operatia care implica scrierea, inserarea, stergerea, mutarea, copierea, inlocuirea etc. a textului, imaginilor, tabelelor sau altor obiecte realizate;

Formatarea, este etapa in care materialul este prelucrat in vederea tiparirii la imprimanta (identare text, aliniere pe pagina, spatierea diferita a randurilor, paginare automata, scrierea pe doua sau mai multe coloane etc.)

Din punct de vedere al organizarii, textul trebuie privit sub doua aspecte:

a)     aspectul fizic, in cadrul caruia se vor avea in vedere limitarile suportului (hartia) pe care se tipareste, astfel ca textul este divizat in pagini. Fiecare pagina are o anumita dimensiune si este alcatuita din urmatoarele elemente (figura 1): antetul (header), zona de text, zona de subsol (footer) pentru diverse note sau informatii suplimentare si marginile (stanga, dreapta, sus, jos).

b)     aspectul logic, conform caruia textul este format din paragrafe, iar acestea sunt alcatuite din cuvinte. Paragrafele pot contine informatii cu urmatoarele semnificatii: titlu sau subtitlu, rand liber, grup de fraze separate prin punct si spatiu, care refera semantic o anumita idee.

Organizarea textului din punct de vedere fizic ramane in sarcina programului. Acesta organizeaza documentul sub forma de pagini cu dimensiuni clar determinate si care contin toate zonele prezentate mai sus. Organizarea textului din punct de vedere logic sub forma de paragrafe tine de utilizator. El trebuie sa introduca textul de la tastatura, in mod continuu, avansul cursorului pe randul urmator fiind realizat automat de catre program. Trecerea la un paragraf nou se realizeaza apasand tasta ENTER.


Figura1  Organizarea fizica a paginii





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.