Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica » word
Macro-uri

Macro-uri




Macro-uri

De multe ori in timpul redactarii unui document, un grup de operatii este executat de mai multe ori; de asemenea, unele operatii sunt efectuate in aceeasi ordine asupra mai multor documente. Majoritatea editoarelor de texte actuale, inclusiv editorul Word, rezolva astfel de probleme oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a inregistra succesiuni de operatii creand asa-numite macro-uri.

Un macro este o succesiune de operatii; el este identificat prin numele sau si poate fi lansat in executie ulterior printr-o singura operatie a utilizatorului. Executia unui macro inseamna efectuarea tuturor operatiilor care compun macro-ul.

Inregistrarea unui macro

Pentru a inregistra un macro, trebuie efectuati urmatorii pasi:

  1. Se aplica comanda Tools, Macro, Record New Macro .



Pe ecran este afisata fereastra de dialog Record Macro.

  1. In campul Record Macro Name introduceti numele macro-ului.
  2. Utilizatorul poate asocia unui macro o comanda dintr-un meniu, un buton dintr-o bara de intrumente sau o combinatie de taste; modul de efectuare a acestor asocieri va fi descris ulterior.
  3. In zona Descripton poate fi introdusa o scurta descriere a operatiilor efectuate de macro. Aceasta descriere poate contine maxim 255 de caractere si pentru a trece la o noua linie trebuie tastata secventa <Shift>+<Enter>.
  4. Se stabileste domeniul de valabilitate al macro-ului selectand una din optiunile listei: Store macro in. Daca se selecteaza optiunea All Documents (Normal.dot) macro-ul va fi disponibil la editarea oricarui document sau fisier. El va fi salvat in fisierul Normal.dot. O alta optiune are numele documentului din fereastra de lucru activa. In cazul selectiei acestei variante, macro-ul va fi disponibil numai in documentul curent.
  5. Apasati butonul OK. In urma acestei actiuni va fi afsata bara de instrumente Macro Record care contine pictogramele (Stop) si (Pause).
  6. Executati operatiile care vor fi inregistrate.
  7. Pentru a incheia inregistrarea apasati butonul Stop din bara Macro Record.

Operatiile efectuate cu mouse-ul nu sunt inregistrate; in consecinta toate operatiile care vor fi inregistrate vor fi efectuate prin intermediul tastaturii, inclusiv deschiderea unui meniu, lansarea unei comenzi, trecerea de la un element al unei ferestre la altul.

Inregistrarea unui macro poate fi intrerupta temporar, pentru a efectua operatii care nu trebuie inregistrate, apasand butonul Pause. Inregistrarea este reluata apasand din nou acelasi buton.
Pentru a asocia macro-ului care urmeaza sa fie inregistrat o comanda, un buton sau o combinatie de taste, trebuie apasat butonul corespunzator din zona Assign macroto. Optiunile posibile sunt:

  • Toolbars - pentru a asocia macro-ul unui buton dintr-o bara de instrumente sau unei comenzi de meniu.
  • Keyboard - pentru a asocia macro-ul unei combinatii de taste. Daca se selecteaza butonul Keyboard pe ecran va aparea fereastra de dialog Customize Keyboard:

  1. Pozitionati cursorul in campul Press new shorcut key apoi tastati combinatia de taste dorita. Daca combinatia de taste a fost alocata altei comenzi, apare un mesaj in care se specifica acest lucru.
  2. Apasati butonul Assign.
  3. Apasati butonul Close.

Daca apasati butonul Toolbars pe ecran apare fereastra de dialog Customize, din care veti selecta butonul sau comanda de meniu careia ii vor fi atasate macro-uri.

La inregistrarea unui macro este creat un fisier care contine un program scris in limbajul WordBasi. Instructiunile acestui program descriu operatiile care au fost inregistrate si compun macro-ul. Iata deci o alta modalitate de a crea un macro: introducerea manuala a instructiunilor in limbajul WordBasic.
Prima conditie care trebuie indeplinita pentru a crea un macro in acest mod este cunoasterea limbajului Word Basic. In caz afirmativ, un macro poate fi creat parcurgand urmatorii pasi:

  1. Deschideti fereastra de dialog Macro lansand comanda Tools, Macro.
  2. Introduceti numele macro-ului in campul Macro Name ( numele trebuie sa difere de numele macro-urilor existente ).
  3. Apasati butonul de comanda Create.
  4. In fereastra de lucru deschisa introduceti programul in limbajul Word Basic.
  5. Pentru a parasi fereastra de lucru a macro-ului se lanseaza comanda File, Close.

Lansarea in executie a unui macro



Pentru a lansa in executie un macro trebuie parcursi urmatorii pasi:

  1. Din meniul Tools, selectati optiunea Macro, si apoi Macros. Pe ecran apare fereastra de dialog Macros.

  1. Din lista Macro name selectati numele macro-ului ce va fi lansat in executie. Continutul listei Macro Name depinde de optiunea selectata din lista Macro Avaible In. Optiunile acestei liste sunt:
    • All Acticve Template and Documents - sunt afisate toate macro-urile din fisierele deschise sau sabloanele utilizate de fisierele deschise in sesiunea de lucru curenta.
      . Normal.dot (Global template ) - sunt afisate toate macro-urile continute
      in Normal.dot.
    • Word Command - sunt afisate toate comenzile editorului Word, chiar si cele care nu sunt afisate in nici un meniu.
    • Numele fisierului - sunt afisate toate macro-urile din documentul curent.
  2. Apasati Run din fereastra Macro.
  3. Daca unui macro i-a fost asociata o comanda, un buton sau o combinatie de taste, macro-ul poate fi lansat in executie prin lansarea comenzii, actionarea butonului, respectiv tastarea combinatiei de taste respective.

Editarea unui macro

Un macro poate fi modificat numai prin editarea in programul WordBasic, al carui instructiuni descriu operatiile inregistrate.

Pentru editarea programului, trebuie parcursi urmatorii pasi:

  1. Deschideti fereastra de dialog Macro lansand comanda Tools, Macro.
  2. Introduceti numele macro-ului in campul Macro Name.
  3. Apasati butonul de comanda Edit.
  4. In fereastra de lucru deschisa se editeaza programul in limbajul WordBasic.
  5. Pentru a parasi fereastra de lucru a macro-ului se alege optiunea Close din meniul File.

Steregerea unui macro

Pentru a realiza aceasta operatie efectuati urmatorii pasi:

  1. Deschideti fereastra de dialog Macros, aplicand comanda Tools, Macro.
  2. Selectati numele macrou-ului din lista atasata campului Macro Name.
  3. Apasati butonul Delete.








Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.