Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica » word
Utilizarea listelor

Utilizarea listelorUtilizarea listelor

De foarte multe ori paragrafe succesive ale unui document formeaza o lista de optiuni. Numerele de ordine sau marcajele elementelor elementelor unei liste pot fi introduse de la tastatura odata cu introducerea fiecarui paragraf, dar Word ofera posibilitatea de a opta pentru numerotarea sau marcarea lor automata. Fiecare paragraf este considerat un articol separat al listei si primeste un numar de ordine sau un marcaj
propriu.

Paragrafele pot fi numerotate sau marcate automat alegand optiunea Bullets and Numbering din meniul Format. La lansarea acestei comenzi este afisata ferastra de dialog Bullets and Numbering, care contine trei sectiuni:

bullets 

and numbering

 1. Bulleted – pentru marcarea paragrafelor cu un simbol.
 2. Numbered – pentru numerotarea paragrafelor.
 3. Outline Numbered – permite crearea de liste pe mai multe niveluri.

Crearea listelor marcatePentru a crea o lista marcata trebuie sa parcurgem pasii:

 1. Pozitionam cursorul text acolo unde trebuie sa apara lista.
 2. Din meniul Format, alegem optiunea Bullets and Numbering.
 3. In fereastra aparuta selectam submeniul Bulleted.
 4. Selectam modul de marcare al paragrafelor aplicand un clic pe unul din modelele puse la dispozitia utilizatorului, ca in figura de mai sus.
 5. Apasam butonul OK.


Daca utilizatorul nu este multumit de nici unul din modelele propuse, el poate defini propriul mod de marcare selectand butonul Customize din fereastra de dialog Bullets and Numbering. Pe ecran apare fereastra de dialog Customize Bulleted List.

customize 

bulleted list
Daca nici unul din marcajele din zona Bullet character nu este cel dorit apasam butonul Character. Pe ecran apare fereastra de dialog Symbol din care alegem un simbol nou. Un font care contine multe simboluri este Windings. Fontul se poate selecta din lista derulanta Font.

symbol

Dupa ce am ales simbolul dorit inchidem fereastra de dialog Symbol, apasand butonul OK.

Intorcandu-ne la fereastra anterioara daca apasam butonul Font se deschide fereastra de dialog Font
care ofera optiuni suplimentare de modificare a marcajelor. In aceasta fereastra de dialog se pot modifica: fontul, stilul, culoarea, marimea si efectele marcajului respectiv.

font

Dupa ce amfacut modificarile dorite inchidem fereastra de dialog Font, apasand butonul OK.

Modificarile facute pot fi observate in partea dreapta a ferestrei, in caseta Preview. In aceasta caseta apare o lista miniaturizata marcata cu simbolul ales.

Pozitia marcajului fata de marginea utila a paginii o putem stabili in sectiunea Bullet Position – Indent at.

Pozitia textului fata marginea utila a paginii se stabileste in zona Text position – Indednt at.
Modificarile se observa si in caseta Preview.

In momentul in care rezultatul, observat in caseta Preview este multumitor apasam butonul OK

Dupa selectarea simbolului cu care vor fi marcate elementele listei, acestea se introduc apasand tasta <Enter> la sfarsitul fiecarui paragraf. Word introduce marcajul selectat la inceputul fiecarui paragraf.
Cand dorim sa trecem la text normal apasam tasta <Enter> de doua ori.

Crearea listelor numerotate

Pentru a crea o lista numerotata trebuie sa parcurgem urmatorii pasi:

 1. Pozitionam cursorul text acolo unde trebuie sa apara lista.
 2. Alegem optiunea Bullets and Numbering, din meniul Format.
 3. Din fereastra aparuta selectam submeniul Numbered.
 4. Selectam apoi modul de numerotare al paragrafelor din modelele puse la dispozitia utilizatorului.
 5. Apasam butonul OK.

numbered list

Daca utilizatorul nu este multumit de nici unul din modelele propuse, el poate defini propriul mod de numerotare selectand butonul Customize din fereastra de dialog Bullets and Numbering. Pe ecran apare fereastra de dialog Customize Numbered and List.

customize numbered 

list

In caseta Number format este afisat formatul de afisare specificat. Unele caractere din aceasta caseta apar pe fond gri, altele pe fond alb. Simbolurile care sunt afisate pe fond gri se vor modifica de la un paragraf la altul in functie de modul de numerotare, cele afisate pe fond alb raman fixe la toate paragrafele. De exemplu daca caseta contine formatul 1 primul paragraf va fi numerotat cu al doilea cu 2., etc. Se sterge tot continutul casetei Number format.Formatul de afisare se stabileste cu ajutorul casetelor Number Style si Start at. Din lista Number Style se selecteaza modul de numerotare (cifre arabe, cifre romane, litere, etc.). In caseta Start at se stabileste valoarea de start a numerotarii. Dupa selectarea informatiilor din aceste doua casete, in caseta Number format apare pe fond gri valoarea de start a numerotarii (valoare care se va modifica de la un paragraf la altul). Inainte si dupa acest simbol se pot introduce siruri de caractere care vor ramane fixe la toate paragrafele. De exemplu parantezele sau punctul de dupa numar.

Daca apasa butonul Font se deschide fereastra de dialog Font care ofera noi optiuni de modificare a marcajelor. In aceasta fereastra de dialog se pot modifica culoarea, marimea si efectele caracterelor cu care se face numerotarea.

Dupa efectuarea modificarilor inchidem fereatra de dialog Font, aplicand un clic pe butonul OK. Modificarile facute pot fi observate in partea stanga a ferestrei, in caseta Preview. In aceasta caseta apare o lista miniaturizata numerotata cu caracterul ales.

Pozitia caracterului de numerotare si a textului paragrafelor se poate modifica in urmatoarele casete:

 • Number Position – modul de aliniere al caracterului de numerotare in spatiul dintre marginea utila stanga si inceputul primei linii.
 • Aligned at – distanta intre marginea utila stanga a paginii si inceputul primei linii.
 • Text – indentul stang al paragrafului.

In momentul in care rezultatul, observat in caseta Preview este satisfacator apasam butonul OK

Dupa selectarea caracterului cu care vor fi numerotate elementele listei, acestea se introduc apasand tasta <Enter> la sfarsitul fiecarui paragraf. Word face automat numerotarea corecta a fiecarui paragraf. La sfarsitul ultimului paragraf apasam tasta <Enter> de doua ori pentru a reveni la scrierea normala.

Crearea listelor cu mai multe niveluri

O astfel de lista contine doua sau mai multe niveluri de marcaje sau de numerotare. De exemplu, o lista numerotata poate contine o subnumerotare cu litere pentru fiecare element numerotat.
Pentru a crea o lista cu mai multe niveluri trebuie sa parcurgem urmatorii pasi:

 1. Pozitionam cursorul acolo unde trebuie sa apara lista.
 2. Din meniul Format, alegem optiunea Bullets and Numbering.
 3. In fereastra deschisa alegem submeniul Outline Numbered.
 4. Selectam modul de numerotare aplicand un clic pe unul din modelele puse la dispozitia utilizatorului.
 5. Apasam butonul OK.

outline numbered 

list


Daca nu sunteti multumit de nici unul din modelele propuse puteti apasa butonul Customize din fereastra de dialog Bullets and Numbering. Pe ecran apare fereastra de dialog Customize Outline Numbered List.

customize outline 

numbered list


Formatul de numerotare sau marcare se stabileste separat pentru fiecare nivel. Nivelul care va fi formatat trebuie selectat din lista Level. Modul de formatare al fiecarui nivel este asemanator modului de formatare al listelor numerotate. In plus, de la nivelul doi in sus se activeaza caseta Preview Level Number. Cu aceasta optiune se poate preciza ca formatul de numerotare de pe un nivel sa contina simbolurile nivelelor precedente.

Dupa ce ati definit modell de numerotare introducet elementele listei, apasand tasta <Enter> la sfarsitul fiecarui paragraf. La apasarea tastei <Enter> se creeaza un paragraf pe acelas nivel. Trecerea la un nivel inferior se face folosind butonul Decrese Indent de pe bara de instrumente Formating, sau apasand pe tasta <Tab> la inceputul paragrafului. Trecerea la un nivel superior se face folosind butonul Increase Indent de pe bara de comenzi Formatting, sau apasand combinatia de taste <Shift>+<Tab> la inceputul paragrafului.

Crearea rapida a listelor


Pentru a crea rapid o lista marcata sau numerotata, folosind stilul de lista prestabilit (ultimul folosit prin aplicarea comenzii Format, Bullets and Numbering) puteti folosi butoanele bullets and numberingBullets (pentru liste marcate) sau Numbering (pentru liste numerotate) din bara de instrumente Formating.


Crearea listelor pornind de la un text deja introdus

O lista poate fi creata si pornind de la un text deja introdus. Pentru a realiza acest lucru trebuie executati urmatorii pasi:

 1. Selectati paragrafele care trebuie incluse in lista.
 2. Din meniul Format, alegeti optiunea Bullets and Numbering.
 3. Selectati modelul de lista dorit.
 4. Apasat butonul OK.

Rearanjarea elementelor unei liste

Unul din avantajele utilizarii programului Word pentru crearea listelor este posibilitatea rearanjarii elementelor intr-o lista.
Pentru a adauga un element nou la mijlocul unei liste:

 1. Pozitionati cursorul text la sfarsitul paragrafului anterior punctului in care se doreste inserarea.
 2. Apasati tasta <Enter>.
 3. Word va crea o intrare noua, fara continut, dar marcata sau numerotata corect. Introduceti textul corespunzator noului paragraf.

Pentru a adauga un paragraf nou la sfarsitul listei:

 1. Pozitionati cursorul text la sfarsitul ultimului paragraf din lista.
 2. Apasati tasta <Enter>.
 3. Introduceti textul corespunzator noului paragraf.

Pentru ca un paragraf sa nu fie numerotat:

 1. Pozitionati cursorul text pe paragraful respectiv.
 2. Apasati clic dreapta pe mouse.
 3. Pe ecran apare un meniu din care alegeti optiunea Skip Numbering.

Pentru a reordona elementele unei liste:

 1. Selectati paragraful care trebuie mutat. Atentie! Trebuie sa fie selectat si semnul de sfarsit de paragraf , care este ascuns in mod normal (cea mai simpla metoda de verificare a selectiei simbolului
  respectiv este folosirea butonului Show/Hide din bara de instrumente Standard.
 2. Trageti cu mouse-ul paragraful selectat in noua pozitie, sau folositi tehnicile de taiere (<Ctrl>+X) si lipire (<Ctrl>+V).

Pentru a schimba formatul unei liste:

 1. Selectati paragrafele listei.
 2. Din meniul Format, alegeti optiunea Bullets and Numbering si selectati noul mod de marcare sau numerotare.
 3. Apasati butonul OK, pentru ca modificarile sa devina active.

Pentru a elimina marcajele sau numerele dintr-o lista:

 1. Selectati paragrafele la care se vor elimina marcajele sau numerele.
 2. Din meniul Format, alegeti optiunea Bullets and Numbering.
 3. In cazul unei liste marcate dati clic pe butonul Bullets si selectati None pentru a elimina marcajele. In cazul unei liste numerotate dati clic pe butonul Numbered si selectati None pentru a elimina numerotarea din lista.
 4. Apasati OK pentru ca modificarile sa devina active.
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu