Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
BALASA BRANCOVEANU - LAMBRINO (n. 1693 - m. 1752)

BALASA BRANCOVEANU - LAMBRINO (n. 1693 - m. 1752)


BALASA BRANCOVEANU - LAMBRINO (n. 1693 - m. 1752)

Cel de al noualea copil (fata cea de a sasea din familia lui Constantin Voda si Maricai) s-a nascut in anul 1693, la cel de al cincelea an de domnie al tatalui sau. La varsta de 15 ani adica la data de 31 mai 1708, Brancoveanu o marita cu Manolache Lambrino San Chirita Andronache Rangabe, mare ban, cu care are o fata.

Manolache Lambrino, ginerele lui Brancoveanu la cea de a sasea fata provenea dintr-o familie de origine greaca, ca si Scarlat Mavrocordat sotul Ilincai, cea de a treia fata a sa.

Manolache Lambrino trecu din Moldova in Tara Romaneasca, el anunta intr-un fel noua era, fanariota.

Iscusit, tanarul Constantinopolitan avea sa-i fie sot Balasei Brancoveanu, penultima fiica a domnului. Apare ciudata afirmatia vaduvei (Marica) domnitorului martirizat privind "marea lipsa si saracie" a ginerilor ei - Serban Grecianu, Iordache Cretulescu, Nicolae Ruset, Manolache Lambrino si Constantin Baleanu - dupa reintoarcerea lor in tara, dar este totusi neindoielnic ca exilul si presiunile otomane le dusesera "casele", cum scrie doamna Marica, "la multa datorie si stingere". Doamna Marica dupa moartea lui Brancoveanu ca sa nu-si lase ginerii "obiditi si ingreneti cu datoria si cu multe lacrimi" a luat banii din banci din Tara Ungureasca si de la Venetia si le-a dat ginerilor in afara de scule, argint si aur, lucru miscator, etc.308Doamna Marica se angaja sa-i foloseasca pentru plata datoriei la "mirie" - vistieria otomana - urmarind apoi restul sa fie impartiti "in doua", o parte revenindu-i ei si nepotilor ei Constantin al III lea Brancoveanu si Maricai Stefan Brancoveanu, iar cealalta celor cinci gineri si nepotului de fiica Serban Constantin Duca. Era evidenta preocuparea de a pastra cea mai insemnata parte a averii nepotilor de fii si mai ales celui menit sa duca mai departe numele neamului. Intelegerea familiara reflectata in zapis s-a realizat intr-un cadru solemn, in fata noului domn Ioan Mavrocordat, a doi patriarhi - Samuil al Alexandriei si Hrisant al Ierusalimului -, a mitropolitului Mitrofan si a boierilor divanati printre care aparea, de altfel ca mare ban, Pana Negoescu, fratele doamnei Marica309.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.