Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial

Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial

Cauzele declansarii conflictului si principalele operatiuni militare. Printre cauzele principale ale razboiului s-au numarat dorinta marilor puteri de a realiza noi cuceriri teritoriale. Primul Razboi Mondial a cuprins operatiuni militare importante pe fronturi din Europa, Asia-Pacific, Africa. in francezii i-au oprit pe germani in batalia de pe Marna, iar rusii au fost invinsi, in Prusia orientala, de armatele Puterilor Centrale. Cele mai importante operatiuni militare ale anului au fost victoriile francezilor si britanicilor la Verdun si pe raul Somme (in Franta). in anul Germania a trecut la razboiul submarin total,dar balanta conflic-fuhii a inceput sa se incline in favoarea Antantei, ca urmare a implicarii s.U A. in conflict. Armata romana a obtinut victoriile de la Marasti, Marasesti si Oituz. Anul 1918 a adus iesirea Rusiei Sovietice din razboi. Totusi, victoriile impotriva Puterilor Centrale au determinat scoaterea din lupta, pe rand, a acestora si castigarea razboiului de catre Antanta.

Actiuni diplomatice din timpul Primului Razboi Mondial. In afara operatiunilor militare, ambele tabere au desfasurat actiuni diploma­tice complexe. Astfel, dupa negocieri, o serie de state au intrat in conflict de partea uneia dintre aliante: de partea Puterilor Centrale, Turcia (1914), si Bulgaria (1915); de partea Antantei, Japonia (1914), Italia (1915), Romania (1916), S.U.A., Grecia (1917) etc. Marea Britanie si Franta au incheiat o conventie privind impartirea teritoriilor otomane din Orientul Apropiat, denumit Acordul Sykes-Picot (doc. 1, pag. 66). Problemele Extremului Orient au fost incluse intr-un acord ruso-japonez si, respectiv, intr-o intele­gere intre Japonia si S.U.A. (doc. 2, pag. 66). Au existat si actiuni diplo­matice vizand incheierea pacii. La sfarsitul anului 1916a fost redactata o propunere germana de pace catre puterile Antantei, prin mijlocirea S.U A., intr-un moment cand situatia de pe front parea favorabila Puterilor Centrale. A fost considerata inacceptabila de Antanta (doc. 3, pag. 66). La 8 ianuarie 1918, presedintele SUA, Woodrow Wilson, a lansat Programul celor 14 puncte, pe baza caruia sa se organizeze pacea viitoare.Romania si actiunile sale diplomatice din timpul razboiului.

Participanta la Primul Razboi Mondial cu scopul desavarsirii unitatii nationale, Romania a desfasurat o intensa activitate diplomatica in anii neutralitatii (1914-1916). Romania si Italia, ambele neutre, au incheiat,in 1914, o intelegere, prin care isi promiteau ca se vor anunta reciproc in cazul intrarii in razboi. in acelasi an, Romania si Rusia au incheiat o conventie prin care Imperiul Rus garanta integritatea teritoriala a tarii noastre si recunoasterea drepturile ei asupra teritoriilor romanesti stapanite de Austro-Ungaria. Dupa intense negocieri cu reprezentantii Antantei, Romania a incheiat cu aceasta, in 1916, un tratat de alianta si o conventie militara, care prevedeau conditiile in care tara noastra intra in razboi. Ramasa singura pe frontul de est, in 1918 Romania a incheiat si ea pacea separata cu Puterile Centrale, intrand practic sub ocupatia militara straina,
pierzand Dobrogea si crestele Carpatilor si fiind supusa intereselor
economice ale Germaniei. Dar, in noiembrie 1918 Romania a reintrat in razboi, impotriva Germaniei, sfarsitul conflictului gasind tara noastra in tabara invingatoare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) – Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara – obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiDREGATORIILE lui CONSTANTIN Brancoveanu in SFATUL TARII ROMANESTI
CONSERVAREA-RESTAURAREA PATRIMONIULUI CUTURAL ROMANESC PANA IN SECOLUL XX
MINORITAȚILE DIN ROMANIA IN PERIOADA INTERBELICA
Congresul de pace de la Paris 1856
RELIGIA EGIPTULUI ANTIC
Politica de securitate a Statelor Unite ale Americii la inceputul secolului XXI
Operatiunile din Caucaz 1942
Batalia de la Odessa (1941)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu