Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
RELIGIA IRANULUI ANTIC (Mazdeism, Mithraism, Avestism, Zoroastrism)

RELIGIA IRANULUI ANTIC (Mazdeism, Mithraism, Avestism, Zoroastrism)
RELIGIA IRANULUI ANTIC (Mazdeism, Mithraism, Avestism, Zoroastrism)

I.IZVOARE: - Cartea Sfanta Avesta (scrisa in dialectul iranian de rasarit si alcatuita initial din 21 carti pastrate fragmentar). Capitolele Avestei (Fakdard):

1.Yasna – carte de imnuri si rugaciuni;

2.Vendidad – cod ritual al preotilor;

3.Yast – rugaciuni adresate zeitatilor;

4.Vispered – rugaciuni adresate conducatorilor;
5.Bundehesh – povestea lui Zarathustra, mituri privind creatia si sfarsitul lumii;

6.Gathas – imnuri atribuite lui Zarathustra.

II.CREDINTELE STRAVECHI ale triburilor iraniene s-au conturat in mil.al II-lea i.Hr.:

cultul sufletelor stramosilor decedati;

adorarea animalelor sfinte (vaca, cainele, cocosul);

cultul focului;

importanta magico-religioasa a bauturii sfinte, haoma.

III.MAZDEISMUL: Ideea fundamentala a Avestei este dualismul, astfel lumea este dominata de forte ale binelui si ale luminii (Ahura) si forte ale raului si intunericului (Deva), aflate intr-o permanenta confruntare.

* AHURAMAZDA, (Ormuzd, in limba greaca) este spiritul dominant al binelui, bunatatii si luminii, secondat de 6 spirite luminoase (Amesha sau Spenta) si de ingeri.

* ANGRA-MAINYU (Ahriman) patroneaza spiritele antunericului, devele.

A.CREATIA Ahuramazda a creat lumea din nimic (ex nihilo), cu gandul. Ulterior, cei doi zei s-au plasat pe pozitii opuse si sunt intr-o continua lupta, la care participa si oamenii, pana la sfarsitul timpului. Aceasta conceptie dualista s-a consacrat in Persia in timpul regilor ahemenizi, marcand victoria preotilor lui Ahuramazda impotriva magilor. (T1)

B.CULTUL MAZDEIST presupune jertfe, purificari rituale, marturisirea pacatelor, intretinerea focului sacru, utilizarea bauturii haoma si o ceremonie speciala de “innoire a timpului”, marcand Anul Nou. Oficiantii cultului sunt preotii lui Ahuramazda, atravanii. Nu exista un rit funerar propriu-zis. Cadavrele, considerate impure, erau plasate in turnuri circulare, pentru a fi devorate de pasari sau arse.

C.REPREZENTARILE PRIVIND LUMEA DE APOI sunt separate de practica funerar si adresate doar sufletului. Soarta sufletului dupa moarte depinde de viata pe Pamant si de respectul fata de Ahuramazda. Dupa credinta lor, sufletele vor merge in rai, Casa Cantecului, sau in iad, in imparatia lui Angra-Mainyu, fiind exterminate la sfarsitul lumii.

D.CONCEPTIA ETICA a mazdeismului presupune drept virtuti supreme cultivarea pamantului, gandul bun, cuvantul bun, faptele bune, dar respinge asceza.

E.ESCATOLOGIA mazdeista are in vedere un moment al sfarsitului lumii si al judecatii de apoi (prevestit in cartea Bundehesh). La sfarsitul timpului, va aparea un izbavitor (Sao Siant), fiu al lui Zoroastru sau o reincarnare a sa. Spiritul raului va fi complet zdrobit si se va instaura fericirea vesnica in imparatia lui Ahuramazda.

Importanta mazdeismului: ideea timpului ciclic, sistemul cosmogonic, religios si etic dualist, mitul mantuitorului, escatologia optimista.

IV.ZOROASTRISMUL

In legatura cu profetul Zarathustra (Zoroastru), se pune problema daca reprezinta un arhetip sau doar un personaj istoric. Textele religioase vorbesc despre preexistenta sa celesta si despre prevestirea nasterii sale insotita de lumina si de ras. El s-ar fi nascut in “mijlocul istoriei” si in “centrul lumii”, probabil pe la 628 i.Hr, la Ragha (suburbie a Teheranului de azi). in jurul varstei de 20 ani, si-ar fi parasit familia, retragandu-se in munti, in tacere, timp de 7 ani. Ar fi iesit invingator din 4 confruntari cu Devele, autentice initieri.

“Iluminarea se petrece in jurul varstei de 30 ani, intr-o stare extatica de tip transa, cand i se arata Ahuramazda, care il alege drept profet, dezvaluindu-i invatatura si normele de conduita ale “adevaratei religii”. Revelatiile continua timp de 8 ani prin cei 6 arhangheli si rezultatul lor ar fi textele Gathas. Va urma convertirea unui print arian si a regelui.

Zoroastru ar fi predicat noua sa religie circa 20 ani, stingandu-se din viata in anul 551 i.Hr. Esenta reformei sale consta intr-o “Imitatio dei”, liber consimtita. Astfel, omul e liber sa aleaga si poate alege sa urmeze binele. Zarathustra a predicat valoarea religioasa a intelepciunii, a stiintei si a initierii esoterice, proclamand eschatonul iminent si irevocabil – triumful binelui, innoirea lumii. A condamnat insa vechile practici religioase, sacrificiile si consumul bauturii sacre haoma.V.MITHRAISMUL

Mithra reprezinta intruchiparea soarelui intr-o epoca foarte veche a religiei iraniene. Nu este mentionat in textele vechi ale Avestei, dar cultul sau devine oficial in timpul regelui Artaxerxes I, in sec. V-IV I.Hr, cunoscand o mare raspandire in timpul ocupatiei romane, in sec. II-III.

Mithra apare ca razboinic si ca izbavitor care invinge taurul mitic, rapune Devele si pedepseste pe necredinciosi. Pe de alta parte, el isi pastreaza caracterul solar, este asociat luminii si considerat atoatestiutor (cu 10.000 ochi si 1.000 urechi). Ca zeu al vegetatiei si al fertilitatii, el este asociat belsugului. Este sarbatorit in fiecare an la 25 decembrie.

In epoca romana, acestui zeu i se asociaza un ritual ocult, celebrat in temple speciale, mithraea, care imitau pesterile. Initierile presupuneau sapte trepte, patronate de cele sapte planete. Simbolul initierii era scara cu sapte usi. Acest cult initiatic s-a bucurat de mare apreciere in Imperiu, mai ales in mediile militare.

Ideile religiei iraniene antice au influentat gandirea iudaica, credintele din zona mediteraneeana, dar si ideologia crestina, in special cea a maniheenilor, nestorienilor, bogomililor si albigenzilor.

TEXT DE COMENTAT:

T1“Astfel ii vorbi Ahuramazda sfantului Zarathustra: Eu, am creat universul acolo unde nu fusese nimic…Potrivnic acestei lumi care este numai viata, Angra Mainyu a dat nastere alteia, care este numai moarte si unde nu sunt decat doua luni de vara, iar iarna e lunga si tine zece luni, racind intr-atat pamantul, incat pana si lunile verii sunt inghetate si frigul este inceputul tuturor relelor….Astfel, fiecare dintre minunile pe care eu le-am daruit oamenilor, intru fericirea lor, a cunoscut impotrivire din partea lui Angra Mainyu; din pricina lui, pamantul a fost spurcat de pornirile cele rele…”

(Avesta, “Vendidad”, I,II)

APLICATII:

  1. Observati si argumentati asemanarile dintre religia iraniana si cea mesopotamiana, respectiv egipteana.
  2. Explicati in ce consta originalitatea cosmogoniei mesopotamiene.
  3. Identificati elemente apocaliptice in mazdeism.

DICTIONAR:

* HAOMA= bautura sacra a zeilor, licoare a sacrificiilor, care asigura sanatate, frumusete, tinerete, vigoare, viata lunga sau nemurire; nume al unui zeu iranian cere patroneaza sacrificiile;

* REVELATIE= sursa directa de comunicare intre divinitatea transcendenta si oameni, prin care se transmite vointa divina, normele de conduita sau scripturile; act mitic arhetipal, prin care zeii se dezvaluie unor alesi, comunicandu-le adevaruri dincolo de ratiune;

* APOCATASTAZA= credinta preluata de maniheisti din zoroastrism, referitoare la o etapa obligatorie in mantuirea lumii, cand in plan cosmic se va desfasura lupta finala intre lumina si intuneric, intre bine si rau;

BIBLIOGRAFIE:

* F. NIETZSCHE- Asa grait-a Zarathustra

* A. MAALOUF- Gradinile luminii

FILMOGRAFIE:

* Esther (1999)- TV

* Alexander (2004)
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Marturii ale artistilor, elevi ai lui Brancusi: Milita Patrascu, O. Han, Irina Codreanu, I. Jalea, Romul Ladea, Mac Constantinescu; Opinia arhitectulu
SMARANDA (SMARAGDA) BRANCOVEANU-BALEANU (n. 1696 – m. inainte de 10 oct. 1735)
Studii asupra evenimentelor din cea de-a cincia cruciada - Cruciada regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1217)
Mica Antanta (23 aprilie 1921, 7 iunie 1921)
Pravilele romanesti ca izvoare juridice
Operatiunile din Caucaz 1942
PUTEREA SI SOCIETATEA (SECOLELE XIV-XVI)
Politica de securitate a Statelor Unite ale Americii la inceputul secolului XXI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu