Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
Roma antica - lucrare de atestat

Roma antica - lucrare de atestat
LICEUL BENJAMIN FRANKLIN

LUCRARE DE ATESTAT

ROMA ANTICA

Cuprins
Introducere

Generalitati

Prezentarea generala a programului

Incheiere

Anexa

Intre legenda…..

…si adevar.

Roma republicana

Principatul

Dominatul

Concluzii: moartea si supravietuirea Romei

Bibliografie

INTRODUCERE

Calculatoarele de tip PC (calculatoare personale) reprezinta cele mai raspandite si mai utilizate dintre calculatoare,datorita gradului lor de accesibilitate.

Calculatoarele nu mai reprezinta un lux. Le folosim cu totii, intr-un fel sau altul. Dupa parerea multora, calculatoarele sunt indispensabile pentru stocarea si folosirea de informatii, dar si pentru jocuri. Calculatoarele au deschis orizonturi complet noi cu privire la modalitatiile de invatare.

Pentru multi dintre noi, sunt ceva complicat si inspaimantator. Cu toate acestea, cei care au vazut cu cata usurinta folosesc copiii calculatoarele la scoala stiu ca acest lucru nu este adevarat.

GENERALITATI

Am ales tema “ROMA ANTICA” pentru atestatul meu deoarece mi s-a parut foarte interesanta si totodata deoarece mie imi place foarte mult istoria universala.

Pentru scrierea textului am ales programul Microsoft Word 2000, un program performant de procesare de text, utilizat pentru a crea, edita si prezenta eficient diferite tipuri de documente, pentru a aranja textul in pagina intr-o forma atractiva si, de asemenea, pentru a insera imagini grafice si pentru a verifica documentele din punct de vedere ortografic si gramatical. Pe langa latura pur estetica, am urmarit ca lucrarea mea sa fie usor de citit si ideile principale sa fie usor identificate.

Din totalul de 680 MB cat are CD-ul, atestatul meu ocupa 1 MB si pe CD a mai ramas spatiu liber de 679 MB.

PREZENTARE GENERALA

Pe langa meniu, am folosit si bara de instrumente Standard pentru deschiderea, inchiderea si tiparirea documentului, deoarece se efectueaza mult mai rapid decat selectarea unei comenzi din meniu. Iar, pentru imbunatatirea aspectului documentului (centrare, scriere cu aldine sau italice, subliniere, evidentiere) am folosit bara de instrumente de formatare.

Am folosit o caracteristica foarte utila a programului, butonul UNDO, pentru a anula corecturile facute. Butonul REDO din bara de instrumente Standard mi-a permis sa revin asupra actiunii anulate.

Pentru corecturi am utilizat in mod repetat tastele DELETE si BACKSPACE in functie de necesitati.

Pentru alinierea titlurilor si pastrarea anumitor distante am folosit tasta TAB.

Examinarea mai multor capitole din lucrare in mod simultan am efectuat-o in lista ZOOM cu valorile prestabilite ale scarii de afisare. In felul acesta am putut verifica alinierea, paragrafarea si spatierea lucrarii.

Pentru examinarea documentului dupa tiparire, am folosit fereastra PRINT PREVIEW, care m-a ajutat sa reduc numarul incercarilor de tiparire.

Pentru un aspect mai frumos al cuvantului “ATESTAT” m-am dus in meniu pe INSERT PICTURE WORD ART si mi-am ales stilul in care doream sa apara scris cuvantul. Apoi tot in INSERT PICTURE WORD ART am scris si titlul lucrarii mele, “Roma Antica”. A urmat scrierea numelui profesorului indrumator, a absolventului si a liceului in ARIAL (click dreapta mouse FONT), iar marimea literelor am facut-o ducandu-ma in FONT SIZE 14. Deoarece doream sa scot in evidenta cele trei nume, le-am “bolduit”, apasand pe BOLD.

Titlul “Cuprins” este scris in TIMES NEW ROMAN-din FONT- ingrosat cu BOLD, inclinat cu ITALIC si scris in mijloc cu CENTER (din bara de instrumente Standard).

Apoi au urmat titlurile capitolelor din cuprinsul proiectului meu, scrise tot in TIMES NEW ROMAN (click dreapta FONT) cu 14 (FONT SIZE), ingrosate cu BOLD si aliniate la stanga cu ALIGN LEFT, iar pentru numerotarea lor m-am dus in FORMAT BULLETS AND NUMBERING si le-am numerotat.

Poza aleasa este semnificativa lucrarii mele si este preluata din INSERT PICTURE-CLIP ART.

Urmeaza titlul primului capitol, scris in ARIAL (click dreapta mouse FONT) cu 16 - FONT SIZE - si situat pe centrul paginii (CENTER). Textul despre Roma este scris in VERDANA si ARIAL -FONT- cu 14 (FONT SIZE). Textul cuprinde si cuvinte scrise cu BOLD (ingrosate) sau scrise cu alt FONT pentru a atrage atentia cititorului asupra unor lucruri importante. Pentru evidentierea cuvintelor latine am folosit IC GARAMOND ITALIC (FONT).

Pentru alegerea pozelor corespunzatoare lucrarii mele m-am dus pe INTERNET EXPLORER, plasat pe DESKTOP si am accesat diferite site-uri. Am salvat pozele in MY DOCUMENTS, MY PICTURES si , intrand iar in programul meu m-am dus pe INSERT-PICTURE-FROM FILE si apoi LOOK IN - MY PICTURES si am plasat pozele in lucrarea mea de atestat. Butoanele COPY ( copiere), CUT (decupare) si PASTE au fost utilizate pentru aceasta procedura.

Unele poze erau prea mari iar pentru a le micsora am dat click pe poza si tinand apasat drepata pe colturile pozei am reusit sa le micsorez. Pentru aranjarea pozelor in dreapta sau in stanga paginii am dat click stanga si m-am dus pe FORMAT PICTURE LAYOUT si mi-am ales partea in care vreau sa-mi apara poza (stanga sau dreapta).

Titlurile pozelor sunt scrise cu VERDANA (FONT) 14 (FONT SIZE) si ingrosate pentru a se deosebi, cu BOLD.

Anii cei mai importanti sunt scrisi in ARIAL 14 BOLD. In dreptul anilor sunt scrise cele mai importante evenimente petrecute, iar pentru un aspect mai frumos si a le distinge mai bine am lasat un spatiu intre evenimente, apasand tasta ENTER.

Pentru ca textul sa arate bine in pagina m-am dus pe JUSTIFY si de aceea in unele locuri se gasesc niste spatii mai mari decat cele obisnuite intre cuvinte.

Crearea legaturilor intre cuprins si titlurile din cuprins: m-am dus la titlul din text, am dat click inaintea cuvantului si m-am dus in INSERT-BOOKMARK, unde am scris un nume la alegere si am dat ADD. Apoi m-am dus la titlul din Cuprins, l-am selectat si am dat iar click pe INSERT, dar de data aceasta pe HYPERLINK , PLACE IN THIS DOCUMENT, am ales cuvantul scris si am apasat OK.

Pentru a reveni inapoi la Cuprins am creat un BACK (la mine fiind reprezentat de 3 simboluri alese din INSERT SIMBOL). M-am dus intai la titlul “Cuprins” si am dat click inaintea lui si apoi INSERT BOOKMARK si am adaugat alt nume. Apoi m-am intors si am pus cele trei simboluri. Le-am selectat si m-am dus iar pe INSERT- HIPERLINK PLACE IN THIS DOCUMENT- si am ales al doilea nume pus apoi am apasat OK.

La finalul atestatului meu am salvat tot, intai pe DESKTOP-ul calculatorului meu ducandu-ma pe FILE-SAVE AS, FILE NAME: “ATESTAT PREDAT LA SCOALA” si apoi m-am dus pe SAVE IN: DESKTOP. Pentru a putea preda atestatul la scoala l-am salvat ca pagina Web apasand FILE SAVE AS WEB PAGE si l-am copiat iar de pe Desktop si apoi pe CD tot din FILE-SAVE AS, FILE NAME.

De asemenea, am folosit din bara de instrumente Standard butonul SAVE pentru salvarea lucrarii in timpul lucrului.

INCHEIERE

Scopul lucrarii mele este sustinerea atestatului de informatica si am ales prezentarea atestatului in programul Microsoft Word 2000 pentru facilitatiile pe care mi le-a oferit in vederea redactarii si editarii lucrarii “Roma Antica”.

ANEXA

INTRE LEGENDA….

Istoria Romei regale si republicane nu dispune, pentru perioada anterioara razboaielor cu Cartagina, de nici un text scris contemporan.Cu exceptia catorva fagmente ale istoricilor greci din Sicilia si Italia de sud, a caror opera inregistrase o data cu stirile referitoare la trecutul coloniilor grecesti din zona centrala a Mediteranei si unele traditii cu privire la inceputurile istoriei romane, tot ceea ce stim despre primele cinci secole de existenta a Romei se datoreaza autorilor romani si greci de mai tarziu.Unii au trait si au scris la sfarsitul epocii republicane: Titus Livius, Diodor din Sicilia, Dionisyos din Halicarnas si Trogus Pompeius.Altii, ca Plutarh, Appian, Cassius Dio – in timpul epocii imperiale.Operele lor vor fi rezumate mai tarziu de alti istorici, ca Florus, Iustinius, Eutropius, Orosius.In epoca bizantina, Zonaras va rezuma pentru cititorii de limba greaca unele din cartile pierdute azi ale operei lui Titus Livius.

Legenda spune ca, in urma cuceririi Troiei, Eneas debarca in Latium, unde se imprieteneste cu regele laurentilor, Latinus, si se casatoreste cu fiica acestuia, Lavinia. In urma evenimentelor locale, Eneas uneste cele doua popoare intr-unul singur, intemeind Lavinium.Fiul sau, Iulus (Ascanio), intemeiaza regatul Alba Longa si nu se stie aproape nimic despre cei 12 descendenti ai lui.Fiica unuia din acestia, vestala Rhea Silvia aduce pe lume pe cei doi ilustrii gemeni, Romulus si Remus, fii ai zeului Marte.Acestia sunt aruncati in Tibru din porunca lui Amulius, uzurpatorul tronului lui Numitor, sunt crescuti de pastorul Faustulus si hraniti de o lupoaica intr-o pestera din apropierea Palatinului.Dupa ani, cei doi frati vor intemeia pe Palatin o noua cetate, care va purta numele de Roma, in cinstea lui Romulus, primul rege, eveniment datat in anul 753 i.e.n.Romulus va organiza primele institutii: constituie un sfat al batranilor (senatus), format din 100 de membrii (patres), care reprezentau 100 de ginti ce compuneau poporul roman (populus Romanus). In urma rapirii sabinelor si al razboiului declansat, se incheie o intelegere prin care Titus Tatius devine rege alaturi de Romulus. Urmatorul rege, Numa Pompilius (717-673), este un sabin de origine, foarte credincios si se remarca prin reformele interne, organizarea ceremonialului cultelor, constituirea colegiilor de preoti si mestesugari, reformarea calendarului roman prin adaugarea a doua luni la cele 10 stabilite de Romulus si prin fixarea zilelor faste si nefaste. Al treilea rege legendar, Tullus Hostilius (672-641), este ales de popor (comitia curiata).Ancus

Marius (639-616), nepotul lui Numa, va construi podul Sublicius, primul drum de la Roma pana la varsare unde creeaza colonia Ostia.Potrivit legendei au urmat trei suverani de origine etrusca – Tarquinius Priscus (616-579), Servius Tullius (578-535) si Tarquinius Superbus (534-510/509).Tarquinius Priscus concepe o politica de mari lucrari edilitare in Roma:constructia marelui circ (Circus maximus), asanarea mlastinilor din oras, activitate continuata de Servius Tullius.Lui ii este atribuita cea mai insemnata dintre reforme realizata in epoca Romei regale:toti locuitorii Romei, patricieni si plebei sunt impartiti in sase clase censitare, a caror unitate de baza o constituie centuria (100 de luptatori), destinat recrutarii armatei, precum si crearea a patru triburi urbane sau regions.Tot sub domnia lui s-au ridicat noi ziduri ale Romei (zidurile serviene) si s-a inaltat un sanctuar comun al tuturor latinilor pe Aventin.Ultimul rege,Tarquinius Superbus este prezentat ca tipic tiran, alungat prin revolta din 509.In timpul domniei lui s-a terminat asanarea mlastinilor prin construirea canalului collector (Cloaca maxima) si este realizat marele templu de pe Capitoliu, consacrat triadei Jupiter, Junona si Minerva.Regalitatea este abolita si se instituie republica.

….. SI ADEVAR

Critica istorica din ultimile doua secole a dovedit ca istoriografia antica, in legatura cu istoria Romei in epoca regala, are extrem de putine elemente, intreaga cronologie fiind pura fictiune ca si personalitatile prezentate.Singurul mod de abordare este rezultatul cercetarii arheologice.Acestea au dovedit ca, pana la inceputul mileniului I i.e.n., zona din jurul Romei era slab populata.Primele urme care atesta o locuire de durata dateaza din epoca fierului.Cea mai veche asezare distincta dateaza din sec.X si a fost identificata pe Palatin, abia in sec.VII fiind atestate primele urme ale civilizatiei etrusce.Dupa extinderea, la cca 650 i.e.n., a autoritatii etrusce in Latium si instalarea unei prosperitati economice reale (agricultura inlocuieste treptat cresterea vitelor), in urma procesului de urbanizare propriu lumii etrusce, asezarile rurale disparate pe colinele invecinate Tibrului alcatuiesc o unitate politica de tipul orasului-stat, care primeste numele de Roma, dupa denumirea gintei etrusce Rumina.Data constituirii unei asezari de tip urban este fixata la 650, 625 sau chiar 575 i.e.n.Populatia care formeaza Roma regala are ca indeletnicire agricultura si cresterea vitelor si este impartita in clase.Unitatea de baza a societatii este ginta, legata prin origine, nume, proprietate, drept la succesiune.Rolul gintei scade in timp, fiind luat ca importanta de cel al familiei, care devine treptat unitatea economica si sociala de baza.Pater familias detine autoritatea deplina asupra bunurilor mobiliare si imobiliare, asupra membrilor familiei, sclavilor si clientilor, fiind totodata si preot al cultului stramosilor.Apare institutia clientelatului - o forma specifica, straveche, a vietii politice si sociale romane.Clientul, aflat in stare de dependenta totala fata de patron, este incorporat gintei acestuia si are obligatia de a-l seconda la razboi sau la munca campului.La randul sau patronul ii asigura securitatea si ii ofera ajutorul in caz de necesitate.Mai multe familii alcatuiau o ginta, 10 ginti formau o curie, iar 10 curii - un trib.Adunarea poporului (comitia curiata) prezidata de rege (rex) decidea asupra celor mai importante probleme din viata statului si a familiei.In fruntea statului se afla un rege, a carui putere nu este deplina, ci este controlata de consiliul batranilor (senat).Limba latina a fost initial limba latinilor, adica limba locuitorilor Latium-ului.Supla si capabila de permanenta innoire, ea avea sa supravietuiasca mai mult de un mileniu si sa devina limba universala.In procesul de maturizare al limbii literare, prin bogatia ei, limba latina este capabila sa exprime nuantele de gandire si afective, de o claritate si muzicalitate deosebita.Concomitent cu limba latina se dezvolta si alfabetul latin.Imprumutat de la greci prin intermediul etruscilor, capata forma sa definitiva, de 23 de caractere, abia in perioada imperiala.Religia romana arhaica este specifica unei comunitati de tarani si crescatori de vite.Abia in contact cu religia altor popoare, etrusc si grec, panteonul roman dobandeste un profil distinct.Pe langa triada romana Jupiter-Marte-Quirinus, se adauga Ceres (Demeter), Liber (Dionysos) si Libera (Kore), de origine italica;tot din panteonul italic sunt preluate divinitati precum Venus, Fortuna, Diana, din cel etrusc Saturn, Vulcan, Neptun, Volturnus.In urma contactelor intense cu civilizatia greaca sunt adoptati Apollo, Castor si Polux, Hercules, Pluto, Prosefina.In societatea romana preotimea nu joaca un rol determinant in stat.cca 754. Se intemeiaza prima colonie elena in Campania orasul Kyme (Cu mae); in urmatoarele secole acest oras va crea si alte colonii: Neapolis, Abella, Zankle (Messina), si probabil Nola.

cca 734-735. Colonistii din Corint intemeiaza Siracuza, oras ce se impune ca cel mai important centru economic, politic si cultural grec din Sicilia.

Sec.VIII-VII Scade influenta feniciana in Sicilia, prin colonizarea elena, avand ca principale orase Motya (Motie), Solus (Soloeis) si Panormos (Palermo), care iau nastere in aceasta perioada.

Data traditionala a fondarii de catre milesieni a celei mai vechi colonii grecesti de pe litoralul Marii Negre – Istros (Histria).In a doua jumatate a sec.VI este fondat orasul Callatis (Mangalia) si Tomis (Constanta).

sec.VI. In jurul sanctuarelor lui Jupiter de pe Mons Albanus (Monte Calvo) si al Dianei din Aricia ia fiinta Liga latina , confederatie religioasa si politica a oraselor din Latium: Tusculum, Aricia, Lanuvium, Lavinium, Cora, Fidenae, Tibur, Pomenia, Ardea, s.a..Pentru Roma, o problema importanta a politicii sale a fost obtinerea hegemoniei in cadrul relatiei cu federatia.

Expeditia esuata a regelui persan Darius I (522-486i.e.n.) impotriva scitilor.La Dunare, singurul popor care i se opune sunt getii, despre care Herodot spunea ca sunt ”cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci”.Este prima mentiune a populatiei geto-dace din spatial carpato-dunarean.

ROMA REPUBLICANA

Cele cinci secole de istorie a Romei republicane reprezinta drumul strabatut de o mica cetate din Italia centrala, de la lupta pentru suprematie in Latium, la stapanirea intregii peninsule, a carei unitate o cimenteaza durabil, pentru ca, apoi intr-un secol sa devina centrul celui mai puternic stat al antichitatii.

Daca in sec.V-III i.e.n. regimul republican se consolideaza, lupta continua a plebeilor duce la egalizarea cetatenilor in ceea ce priveste drepturile politice, evolutia social-economica duce la stratificarea societatii.Baza relatiilor economice este agricultura, dominate de mica proprietate taraneasca.Din randurile taranimii se recruta armata, tot ei pregatind si fierul pentru arme.Treptat se dezvolta proprietatea privata, in dauna celei obstesti, transformandu-se intr-un mare domeniu funciar.O sursa de extindere este confiscarea terenurilor in urma razboaielor victorioase, o alta sursa fiind acapararea micilor proprietati taranesti ruinate de razboi.Datorita prizonierilor de razboi, in Italia se inregistreaza un impresionant numar de sclavi; in 262 i.e.n.,dupa cucerirea Tarentului sunt 13000 de sclavi, in 146 –dupa distrugerea Cartaginei-sunt 50000.Rolul dobandit de sclavi in munca latifundiilor, in atelierele mestesugaresti, in carierele de piatra sau mine face din munca servila un factor determinant in modul de productie al societatii romane din sec. III i.e.n.-II e.n.Acest fenomen duce la reducerea rapida a gospodariilor taranesti italice si la deposedarea de pamant a taranilor, care ingroasa patura parazitara a oraselor.

Transformarea Romei in prima putere a Italiei, apoi a Mediteranei, da un puternic impuls dezvoltarii schimbului de marfuri si relatiilor monetare.Din sec. III i.e.n., Roma bate, in mod regulat, moneda din argint, apoi din aur, incepand cu sec.I i.e.n., circulatia lor depasind hotarele statului, pana in Scandinavia si China.

Afluenta de capitaluri duce la dezvoltarea cametei, a operatiunilor de credit, aparitia unor organisme specializate - casele de schimb, societati de concesionari(publicani).Alaturi de casta senatoriala, reprezentata de marii latifundiari, se ridica o noua aristocratie, comercial-camatareasca, cavalerii.Astfel societatea romana a ultimilor secole ale republicii constituie un mozaic de caste, categorii paturi si clase sociale, in care se disting doua mari clase antagonice:sclavii si proprietarii de sclavi.Apar necesare reformele democratice ale Gracchilor.Sistemul organelor statului este cel al unei republici aristocratice.Poporul roman decidea, in cadrul unei adunari, asupra problemelor statului.Aceste adunari erau de trei forme, in functie de categoriile de divizare(curii, centurii, triburi) si se pronunta prin da sau nu asupra propunerilor, fara initiative proprii, ceea ce nu ingradeste puterea aristocratiei senatoriale in viata statului.Senatul reprezinta institutia suprema in stat, capatand intreaga conducere a statului.El confirma legile, controleaza activitatea magistratilor, decide in toate priblemele de politica externa, primea si trimitea solii, administra provinciile prin guvernatorii pe care ii desemna, detine controlul financiar si sacral.Membrii senatului sunt alesi pe viata din randul magistratilor, initial in numar de 300, apoi 600 si mai tarziu 900 de senatori (in vremea lui Caezar).Numai anumite familii din Roma aveau acces la puterea senatoriala.Magistratii detineau puterea executiva.Dreptul de a candida la optinerea unei magistraturi era obtinut dupa satisfacerea unui stagiu militar de 10 ani, iar functiile se obtineau in mod gradat, tinandu-se cont si de varsta.Organizarea administrativa a Italiei cucerite, apoi a provinciilor, a functionat pe principiul divide et impera.Existau cetati aliate, ce erau legate printr-un tratat: unele pe baze egalitare, altele isi pierdeau suveranitatea.Alta categorie o reprezentau comunitatile fara tratat (civites sine foedere), a caror autonomie limitata putea fi oricand revocata de statul roman.Roma intemeia colonii ce reprezentau totodata si avanposturi militare, comerciale si asigurau inzestrarea cu pamant a populatiei saracite din metropola.Ele erau de drept roman (populatia era recrutata din cetateni romani) si de drept latin (populatia era recrutata din randul aliatilor, aflati pe o treapta inferioara cetatenilor romani).Armata era obligatorie pentru toti cetatenii intre 17 si 60 de ani inscrisi pe listele censului.

In urma unei rascoale populare este izgonit ultimul rege etrusc L.Tarquinius Supurbus.Se instaureaza o noua forma de guvernamant- cea republicana, avandu-i ca primi consuli pe Brutus si L.Tarquinius Collatinus.Este incheiat primul tratat intre Roma si Cartagina (dupa Polybios)

Inaugurarea la Roma a templului dedicat lui Iuppiter Optimu Maximus, principala zeitate a panteonului roman, construit in mare parte de mesteri etrusci.Este instalata pe Capitoliu “Lupoaica”, sculptura etrusca ce devine simbolul Cetatii Eterne.In urmatoarele decenii noile constructii de pe Capitoliu vor intarii centrul religios al patricienilor: Templul lui Saturn (497), Mercur (495), Ceres, Liber si Liberta (493), s.a.

Razboaiele medice.Doua orase grecesti isi revendica hegemonia lumii elene: Atena si Sparta.

Prima secesiune a plebeilor. retrasi pe Muntele sacru, obtin instituirea unei noi magistraturi - tribunatul plebei, ceea ce inseamna ca anual sa fie alesi doi tribuni din randurile plebei.Puterea lor inceta in afara orasului si in afara dictaturii.Rolul lor sporeste treptat.

Infrangerea flotei etrusce la Cumae (Kyme) de catre Hieron I marcheaza inceputul declinului puterii maritime etrusce si inceteaza influenta politica in Campania si Latium.

Razboiul peloponeziac, ce se incheie cu infrangerea Atenei, Sparta devenind cetate hegemona in lumea elena.

La Roma se descopera o conspiratie a sclavilor.

Statul roman numara 152000 de cetateni mobilizati, dupa datele censorilor.

387 iulie 18. Galii ii infrang pe romani in batalia de pe raul Allia (la 15 km de Roma).Cuceresc, incendiaza si jefuiesc Roma, cu exceptia Capitoliului, pe care il asediaza fara succes timp de 7 luni.Autoritatea Romei este grav afectata in Latium, galii parasind tinutul in urma unei rascumparari.

Incepe reconstructia Romei dupa incendiul galic.Zidurile serviene inconjuara pentru prima data cele 7 coline pe care se inalta orasul (Capitoliu, Palatium, Aventinus, Caelius, Esquilinius, Viminalis, Quirinalis).Perimetrul locuit este de 430 ha, Roma devenind unul dintre cele mai mari orase ale Italiei.

Tratat de alianta intre Roma si orasele Ligii latine, care accepta suzeranitatea Romei.

Dateaza primele vestigii care atesta stabilirea unor colonii romane la Ostia, unde se va dezvolta un important port si baza navala la varsareaTibrului in Marea Tireniana.Inceputurile dezvoltarii comertului din Mediterana Occidentala.

Primul tratat dintre Roma si Confederatia triburilor samnite, indreptat impotriva pericolului galic.

Al doilea tratat intre Roma si Cartagina ( dupa Polybios, dar primul dupa Titus Livius).Cartagina recunoaste hegemonia Romei si Latium si permite accesul negustorilor romani doar in Cartagina si Sicilia.

Epoca razboaielor romano-samnite.Timp de 6-7 decenii, Roma se vede angrenata intr-un conflict cu Confederatia triburilor samnite din Apenini si lupta pentru hegemonia Italiei centrale si meridionale.Desi inferioare romanilor ca dezvoltare social-economica, triburile samnite lupta in trei razboaie cu forte egale Romei, fiind supusi abia in cea de-a patra confruntare in 282-272.

. Razboiul latinilor.Ingrijorate de prezenta garnizoanei romane in Campania, orasele Ligii latine se rascoala impotriva Romei.Liga latina este dizolvata, redusa la o simpla uniune sacrala, toate orasele fiind legate direct de Roma prin tratate bilaterale.Hegemonia Romei in Latium este irevocabila.

Se inregistreaza 165000 de cetateni mobilizabili in statul roman.

Daca, pentru a-si impune dominatia in Latium, Roma a avut nevoie de trei secole , pentru a deveni hegemona in Italia a fost necesar doar sapte decenii.Se accentueaza caracterul oligarchic al republicii romane.Se formeaza o noua patura conducatoare, nobilimea (nobilitas), formata din varfurile bogate ale societatii si patriciatul instarit.Roma destrama puterea tuturor oraselor care ar fi putut aspira la hegemonie:Confederatia triburilor samnite, Uniunea oraselor etrusce, triburile celtice sau orasele elene din Grecia Magna.Contactul cu celelalte civilizatii imbogateste cultura romana, in special cultura greco-etrusca si elena.Templele si cladirile civile sunt impodobite cu sculpturi aduse ca prada de razboi, mai tarziu Roma isi creeaza propriile sculpturi si picturi cu ajutorul artistilor greci.Literatura latina inregistreaza propriile opere.Este cunoscuta prima epopee nationala, Bellum Punicum, a lui Naevius.Plaut este cunoscut ca fiind cel mai mare autor comic roman.

Domnia lui Alexandru Macedon, cel mai insemnat cuceritor al lumii antice.Creaza in 10 ani de razboi un imperiu intins de la Adriatica si Dunare, in Egipt, Muntii Caucaz si fluviul Indus.Dupa moartea lui Alexandru cel Mare (323) vastul imperiu se destrama, ramanand trei mari state elenistice: Regarul seleucid in Orientul Apropiat si Mijlociu, Regatul lagid in Egipt, Regatul macedonean in Peninsula Balcanica.

Al doilea razboi cu samnitii.In noul conflict, Roma incheie aliante cu lucanii.

Lex Poetalia Papiria de nexis interzice vanzarea debitorului insolvabil ca sclav.

Censura patricianului Appius Claudius Caecus, cea mai insemnata personalitate politica a epocii.Masurile luate in favoarea plebeilor vor starni o puternica disputa in epoca.Initiaza lucrari de constructii importante, precum prima sosea romana intre Roma si Capua (Via Appia), primul mare apeduct din Cetatea Eterna (Aqua Appia), in lungime de 15 km.Este primul autor latin cunoscut, din ale carui lucrari de gramatica, drept si morala s-au pastrat cateva fragmente.

Se incheie un nou tratat romano-cartaginez.Roma incheie un tratat comercial si de lupta comuna impotriva piratilor cu insula Rhodos.

cca 300. Roma bate cele mai vechi monede de bronz, care inlocuiesc bucatile de arama sau bronz, a caror valoare era echivalenta cu greutatea lor.Este realizat bustul de bronz Brutus de pe Capitoliu, de catre autor ramas anonim, cel mai vechi portret roman cunoscut.

cca 300-292. Conflictul cu Dromichaites, conducatorul geto-dacilor din Campia munteana si Lysimachos, regale Traciei elenistice, reprezinta o stralucita afirmare a geto-dacilor in istoria sud-estului european.

O noua secesiune a plebeilor pe muntele Ianiculum prin care se recunoaste egalitatea lor cu patricienii in cadrul statului roman.Prin lege hotararile plebei intrunite pe triburi devin obligatorii pentru intregul popor roman, fara aprobarea senatului.

Conflictul cu Tarent introduce Roma in politica Italiei meridionale; in acest context se desfasoara cel de-al patrulea razboi samnit, soldat cu completa infrangere a acestui popor si cu desfiintarea Confederatiei triburilor samnite.

In ajutorul Tarentului, regele Epirului si Macedoniei, Pyrros, debarca cu 25000 de oameni si 20 de elefanti in Apulia.In portul Osia ancoreaza o flota cartagineza care incurajeaza rezistenta Romei, moment in care se incheie un nou tratat romano-cartaginez.

Censorii inregistreaza 287000 de cetateni romani mobilizabili.

Infrant in batalia de la Maleventum (Beneventum), Pyrros se reintoarce in Grecia, unde moare, trei ani mai tarziu in luptele de strada din Argos.

Primul tratat de prietenie incheiat cu Egiptul elenistic.

Capitularea Tarentului.Printre captivii adusi la Roma se numara si tanarul grec Livius Andronicus, primul poet de limba latina al carui nume ni s-a pastrat.

cca 270. Roma bate primele monede de argint proprii, dupa model grecesc.Din 210 i.e.n.se generalizeaza denarul, valorand 10 asi de bronz.

264-133. Epoca razboaielor punice face din Roma prima putere mediteraneana si provoaca in viata economica si politica a statului profunde mutatii.Cuceririle au dus la un enorm flux de metale pretioase, ceea ce duce la scutirea de impozit a cetatenilor.Eforturile militare au rupt taranimea de pamanturi, mica proprietate este inghitita de latifundii, de rolul sclavilor ce creste in munca campului, de concurenta cerealelor ieftine din provincii si de tulburarile declansate de generalizarea economiei monetare.Are loc criza agriculturii italice, ceea ce a dus la intarirea marilor latifundii muncite de sclavi, din ce in ce mai numerosi, transformarea taranimii in plebe urbana (mici negustori, meseriasi, muncitori).Sunt create conditii pentru imbogatirea rapida a unei anumite paturi sociale, cea a nobilimii.In provincii se creaza diferite disensiuni privind aparatul propriu de conducere, Roma trebuie sa faca fata razboaielor indepartate, a unei politici externe complexe.Toate acestea provoaca tensiuni si conflicte interne intre diferitele categorii sociale.Conflictul dintre sclavi, deveniti principala clasa antagonica, si proprietarii de sclavi marcheaza profound ultimile doua secole de existenta a republicii.Declinul Macedoniei elenistice, rivalitatea dintre regatul seleucid si cel lagid sunt subtil exploatate de Roma, pentru a le elimina de pe scena politica.Practic in 133 i.e.n. Roma nu mai are adversar in lumea mediteraneana.

Contactul direct cu Elada accentueaza influenta elena in viata si cultura romana.Perioada 240-190 a asistat la nasterea literaturii latine, indatorata grecilor in privinta formei.Pe plan artistic, arta romana isi croieste drum incetul cu incetul.

Cartagina adunase sub autoritatea ei toate cetatile feniciene din Occident, opunandu-se colonizarii grecesti.Va atinge apogeul in secolul al-IV-lea, cand va domina coastele Africii de la golful Sirtelor la coloanele lui Hercule, litoralul spaniol, insulele Baleare si o buna parte din insulele Sardiniei, ale Corsicii si Siciliei.Duce o continua lupta impotriva elenismului, dar imperiul cartaginez nu are solidaritatea confederatiei romano-italice si coloniile cartagineze, fiind supuse unei dure subjugari, nu iau decat o slaba parte la batalii, daca nu chiar tradeaza.

Primul razboi punic.Stapana a intregii Italii, Roma intra in conflict cu principalele forte ale Siciliei-Siracuza si Cartagina.Acest razboi deschide calea catre noi teritorii si o noua forma administrativa, provincia.Cele doua mari forte incheie un tratat de alianta pentru a ataca Messina, unde exista o garnizoana romana.Dupa infrangere, Siracuza este nevoita sa incheie pacea cu Roma, platind o despagubire de razboi, si sa se alature aliantei anticartagineze.

Batalia navala din dreptul coloniei grecesti Mylae duce la prima victorie a flotei romane.In Forul din Roma este inaltata coloana rostala impodobita cu ciocurile corabiilor cartagineze capturate.

. Conjuratie a sclavilor din Roma.

Insula Malta este pustiita in razboiul punic, anexata definitiv de romani in 218 i.e.n. si administrata de guvernatorul Siciliei.

. Are loc cea mai mare batalie navala a antichitatii, la Ecnomos, in sudul Siciliei.Roma incepe un nou teatru de razboi, in nordul Africii.

Hamilcar Barcas (“Fulgerul”) preia comanda fortelor cartagineze in Sicilia si reorganizeaza trupele punice, adopta o noua tactica, de uzura in confruntarea cu romanii.

Noua flota romana, reorganizata, obtine o noua victorie in batalia de la insulele Aegates, in urma careia Cartagina solicita incheierea pacii.Este nevoita sa cedeze toate posesiunile din Sicilia, se obliga la plata unei despagubiri de razboi de 3200 de talanti de argint in zece ani si se angajaza sa nu recruteze mercenari din Italia.Intreaga Sicilie este reorganizata ca prima provincie romana, cu exceptia teritoriului siracuzian si devine granarul statului roman.Pierderile italice in acest razboi de 24 de ani sunt estimate la 300000 de oameni.Censul releva pierderea a cca 1/5 din numarul cetatenilor romani.

Este prezentata la Roma prima prelucrare latina a unei piese grecesti, apartinand lui Livius Andronicus, traducatorul Odiseei in limba latina.

Roma ocupa Corsica si Sardinia pe care le transforma, in 227, in cea de-a doua provincie romana.

Primul razboi iliric marcheaza cea dintai interventie romana in Peninsula Balcanica.Expansiunea romana in spatial balcano-dunarean se va incheia definitive abia peste trei secole, odata cu cucerirea regatului dac al lui Decebal.

Hannibal devine commandant suprem al armatei cartagineze, afirmandu-se ca cel mai invarsunat si periculos adversar al Romei.Este incheiat procesul de unificare al Chinei realizat de Shih-Huang-ti.In timpul domniei lui este realizat la hotarele de nord ale Imperiului “Marele zid chinezesc” ( 4000 km).

. Al doilea razboi punic.Refacerea rapida a Cartaginei, consolidarea noului imperiu din Peninsula hispanica declanseaza un nou conflict.In august are loc celebra ofensiva a lui Hannibal, traversarea Pirineilor cu 50000 de pedestri, 9000 de cavaleri si 37 de elefanti.

Batalia de la Cannae, ramane cea mai grava infrangere militara din istoria Romei, devenita model al bataliei de invaluire in istoria artei militare si il situeaza pe Hannibal printre marii strategi ai antichitatii, alaturi de Alexandru cel Mare si Caesar.Consecintele politice ale Romei au fost dezastroase, caci apar tradarile (Capua se alatura Cartaginei).

. In timpul jefuirii orasului Siracuza un legionar il ucide pe celebrul matematician si fizician grec Arhimedes.Absorbit de rezolvarea unei probleme de geometrie, acesta ar fi strigat catre ostasul roman

“Nu-mi strica cercurile”.

Batalia de la Zama Regia duce la infrangerea armatei cartagineze si deschiderea unor tratative de pace.

Incheierea pacii in conditii extrem de dure pentru Cartagina.Redusa la teritoriul african, Cartagina devine o putere locala fara nici un rol in relatiile internationale.A fost obligata sa renunte la elefanti si la flota, sa cedeze posesiunile spaniole (mine de aur si argint), sa plateasca 10000 de talanti in cincizeci de ani si sa nu declare nici un razboi fara autorizarea Romei.

Roma bate primele monede din aur.

. Inceputul censurii lui M. Porcius Cato, ramasa celebra prin severitatea masurilor adoptate.

. Al treilea razboi punic.Conflictul din 151/150 cu regele numid Mesinissa constituie pentru Roma pretextul de a declansa un nou razboi.Metropola punica nu opune o mare rezistenta, dar se rascoala sub conducerea lui Hastrubal.

Prima mare rascoala a sclavilor din Sicilia.Se formeaza un stat al sclavilor condus de Eunus (Antiochos), cu capitala la Enna.Bate moneda proprie si isi organizeaza o armata.Rascoala sclavilor este inabusuta , insa are un ecou puternic in toata lumea mediteraneana.

Pergamul este transformat in provincia Asia, prima posesiune romana in Orientul Apropiat.

133-31.Secolul revolutiilor.Considerata epoca trecerii de la republica clasica la principat, secolul deschis de uciderea lui Tiberius Gracchus este o perioada de criza a statului roman, marcata de profunde conflicte sociale.Dupa esecul reformelor democratice ale fratilor Gracchi, societatea romana se imparte in doua tabere dusmane: optimatii (nobilimea, senatul) si popularii (noile forte sociale-cavalerii, aristocratia municipala italica, plebea, avand ca for Adunarea poporului), care isi vor disputa puterea in razboaie civile sangeroase.Armata este transformata din vechile legiuni romane intr-o armata permanenta, de profesionisti, care devine un factor politic important.In acest secol institutiile orasului-stat sunt depasite de sarcinile impuse de existenta imperiului.Roma beneficiaza din plin de bogatiile ce se indreapta din toate zonele cucerite.Arhitectura si artele plastice contribuie la transformarea vizibila a orasului, in care sunt executate lucrari publice importante: reconstructia templului lui Iupiter Capitolius si a sediului senatului (de catre Sulla), constructia primului teatru de piatra de catre Pompei, a Forumului Iulium si a Basilicii Iulia in timpul lui Caesar si Augustus sa.Epoca de mare efervescenta, in sec.I i.e.n. se dezvolta arta elocintei: M.Antonius, Cicero.Se dezvolta limba latina, dobandind un character modern, devine supla si adecvata comunicarii literare.Lucrarile lui Cicero si Caesar sunt capodopere ale prozei latine.Dreptul roman face noi pasi in aceasta perioada, fiind formulate tezele sale fundamentale.. Tribunatul lui Tiberius S. Gracchus.In vederea insanatosirii vietii economice si sociale, proiecteaza ample reforme si, devenind tribun al poporului, le propune senatului.Este asasinat pe Capitoliu impreuna cu 200-300 de adepti, intensificandu-se astfel lupta dintre saraci si bogati.

. Tribunatul lui Caius S. Gracchus.El reia programul reformator al fratelui sau,cautand si sprijinul noilor paturi sociale.In 121 este ucis impreuna cu 3000 de sustinatori ai noilor reforme.

. Batalia de la Noreia, unde armata romana sufera o grea infrangere in lupta cu triburile germanice.

. Razboiul impotriva lui Iugurtha, regale Numidiei.Regele este executat in inchisoare de Caius Marius, in primul sau consulat.Caius Marius initiaza cea mai vasta reforma a armatei din istoria republicii.

Al doilea razboi al sclavilor din Sicilia.

Consulatul juristului Q.M.Scaevola, autorul primului tratat metodic al dreptului civil roman.

Lex Iulia si Lex Plautia Papiria acorda cetatenia romana populatiilor nerasculate, apoi si celor rasculate, de la sud de Pad.Transformarea Romei dintr-un stat-cetate intr-un stat teritorial.Incepe primul razboi mithradatic, numit astfel dupa regale Mithradates VI Eupator, suveran al Regatului Pontului din N.Asiei Mici.Prin pacea de la Dardanos din 84, acest rege este obligat sa renunte la toate cuceririle, promite o despagubire de razboi de 2000 de talanti si cedarea intregii flote.

. Cel de-al doilea razboi mithradatic.

82 noiembrie 1. Generalul L.C.Sulla intra cu o armata formata din 40000 de soldati in Roma, instituind cea mai sangeroasa dictatura personala (primeste titlul de dictator legibus scribundis et rei publicae constituende pe termen nelimitat)

. Prima aparitie in public a lui Cicero.

. Quintus Sertorius. general talentat, om politic lucid si ponderat, continua in Spania rezistenta armata impotriva regimului lui Sulla.In anul 79 are loc retragerea neasteptata a lui Sulla din viata politica si moare in anul urmator la Puteoli.

Prima aparitie a lui Caius Iulius Caesar, ca acuzator a lui Dolabella.

. Al treilea razboi mithradatic, declansat de invazia Bithyniei de catre regale Pontului.Mithradates este infrant de Pompeius in anul 66 in batalia de pe raul Lykos.

Marea rascoala a sclavilor din Italia, condusa de Spartacus.Aceasta rascoala ramane in istorie ca cea mai importanta ridicare la lupta a celei mai exploatate clase a antichitatii.

. Primul conflict dintre Roma si cetatile grecesti de pe litoralul occidental al Pontului Euxin.Este obtinuta recunoasterea autoritatii romane a cetatilor Apollonia, Mesambria, Callatis, Tomis, Histria.Desi cuceririle se extind, Roma nu valorizeaza economic aceste noi teritorii.Abia o data cu Caesar se va contura o conceptie propriu-zis imperiala pentru aceasta imensa acumulare de teritorii.

Consulatul lui Cnaeius Pompeius si M.Licinius Crassus.Pompeius ramane in istorie ca fiind un bun sef militar, un politician viclean, nesincer si lipsit de curaj, ambitios si nehotarat, mai mult vanitos decat razvratit.A fost sustinut de cavaleri si populari.I-a invins pe piratii din Marea Mediterana in cateva luni, a incheiat razboiul cu regele Mithradates, ingropandu-l in anul 63 cu toate onorurile cuvenite in orasul Sinope, ocupa Siria fara violenta, oferind astfel Romei doua provincii mari, prelungite pana la Eufrat prin multiple state clientelare.Aceasta organizare s-a dovedit durabila si a fost preluata de Caesar si Octavianus.

Domnia lui Burebista.Unind triburile geto-dace din spatiul carpato-dunarean, Burebista, cea mai stralucita personalitate din istoria acestui popor, pune bazele primului stat geto-dac centralizat si independent.Numele adevarat al lui Burebista s-a pierdut, dar inteligenta, puterea si vitejia in lupta avea sa-i aduca meritatul nume de BU-ERE-BU-IST-AS ,insemnand “Nemaipomenitul” sau “Cum nu a mai fost si nu mai este”.Resedinta initiala a regelui (Argedava sau Sargedava ) este localizata pe la Costesti-dealurile Orastiei.Principalul ajutor al regelui trac era Deceneu, marele preot revenit din Egipt si devenit sef suprem al spiritualitatii tracice, reusind impreuna cu Burebista unificarea tracilor din punct de vedere militar si spiritual.Burebista duce o politica extrem de activa, intervenind in razboiul lui Mithradates, in conflictul deschis dintre cei doi rivali ai Romei, Caesar si Pompei.Burebista a fost asasinat, murind in circumstante asemanatoare cu cele ale lui Caesar.Astfel doi din cei mai straluciti militari ai lumii antice au disparut aproape simultan, istoria conferindu-le destine similare.

Pompeius, Crassus si Caesar incheie o intelegere privata secreta, primul triumvirat, fara fundament legal, in scopul sprijinirii reciproce in lupta impotriva aristocratiei senatoriale.

Consulatul lui Caesar.Se adopta legi favorabile triumvirilor.

Cucerirea intregii Galii de catre Caesar, ii acorda o putere nesperata.In afara de gloria de a fi supus un popor de neimblanzit, dispune de imense bogatii si de 11 legiuni razboinice, care il declara imperator.Dupa cucerire Caesar a fost generos, menajand structurile sociale, religioase, si chiar politice ale galilor, impunandu-le un tribute moderat.Cicero incheie lucrarea De re publica si incepe De legibus, opere in care schiteaza programul unui stat ideal, pe care il vede condus de un princes.

Idele lui Marte.Caesar este ucis la Roma, in senat, de o conjuratie a senatorilor.Prin testament este desemnat ca mostenitor nepotul sau, Caius Octavianus (n. 63 i.e.n.).Senatul preia puterea.

Prin cucerirea Alexandriei de catre Octavianus, infrangerea lui Antonius si a Cleopatrei, duce la sfarsitul razboaielor civile.Egiptul, ultimul stat elenistic independent devine o provincie romana administrate direct de un prefect al imparatului.Octavianus devine unicul stapan al statului roman.

Principatul

31 i.e.n.-14 e.n. Regimul instaurat de Octavian Augustus s-a numit inca din antichitate principat, etapa premergatoare a Imperiului.

Astfel, ca princeps, conduce un stat intins pe trei continente, ce a transformat Marea Mediterana in mare interna, ce insumeaza 10000 de km si 50-70 milioane de locuitori (peste o cincime din populatia globului).La Roma regimul se sprijina pe forta armelor si pe aparatul functionaresc, pe care si-l creeaza.In provincii principalul suport al puterii imperiale il reprezinta civilizatia urbana.Orasele reprezinta cele mai importante unitati politice, economice, administrative si culturale ale Imperiului.De aceea autoritatea statala sprijina dezvoltarea centrelor urbane.Autoritatea princeps-ului este totala:este consul, censor, pontifex maximus, pater patriae,promulga legi, decide declararea razboiului si incheierea pacii sau a tratativelor.Isi extinde controlul asupra visteriei al administratiei si legislatiei, baterea monedei de aur si argint.Celelalte organe administrative isi pierd treptat autoritatea in favoarea princepelui.Autoritatea si pozitia deosebita au fost acordate lui Augustus personal, transmiterea puterii nefiind fixate constitutional.

La moartea imparatului, senatul il putea ridica la rang de zeu sau stergerea numelui sau din toate inscriptiile oficiale.Pax romana a favorizat atat comertul intern cat si extern.Calitatea si densitatea retelei de drumuri din epoca imperiala nu sunt egalate in Europa decat in sec.al-XVIII-lea. Daca epoca republicana a insemnat in istoria relatiilor Romei cu vecinii sai o neintrerupta expansiune teritoriala, principatul duce o politica

defensiva.Incepand cu domnia lui Tiberius, capacitatea ofensiva a statului se epuizeaza, trecandu-se la organizarea si consolidarea apararii provinciilor existente.Impotriva populatiei “barbare”, care ducea o batalie de guerila, se porneau anual campanii costisitoare si dificile. Se dezvolta astfel o diplomatie, care isi dovedeste eficenta si abilitatea in vremea lui Marc Aureliu.Un ultim efort expansionist este realizat in timpul imparatului Traian, dar sub Hadrian, succesorul sau, Imperiul este nevoit sa renunte la cea mai mare parte a noilor cuceriri din Orient.

Batalia de la Actium. C.Octavianus concentreaza intreaga putere politica in mainile sale, in calitate de conducator suprem al armatei.Pune capat celor 60 de ani de confruntari interne, asigurand unitatea statului.Model inegalabil de realism, luciditate si echilibru, Augustus ramane, gratie durabilitatii operei sale, una din cele mai insemnate personalitati ale istoriei romane.In arta, epoca augustana este epoca de aur a culturii latine, alaturi de epoca lui Pericle la Atena si cea a lui Ludovic al-XIV-lea in Franta. Plenitudinea dezvoltarii sale cunoaste in aceasta perioada literatura prin personalitati de seama, pe langa imparat, precum Maecena, Virgilius, Horatiu, Titus Livius, Ovidiu si Propertiu.

29 ianuarie 12. Inchiderea portilor templului lui Ianus din Roma, dupa 60 de ani de lupte civile, in semn de statornicie a pacii in Imperiu, eveniment petrecut doar de doua ori in istoria Romei.

27 i.e.n. Anul 27 este considerat ca data traditionala a inceputului principatului.

9 i.e.n.ianuarie 30. Este inaugurat la Roma pe Campul lui Marte Ara Pacis Augustae (“ Altarul pacii”) cel mai important monument al epocii lui Augustus.

4 e.n. Tiberius este adoptat de Augustus si desemnat, implicit, succesor.

8 e.n. Din ordinal lui Augustus este adus in Tomis poetul P.Ovidius Naso din Sulmona, unde isi traieste ultimii ani ai vietii printre geti si greci.In aceasta perioada scrie Tristia (Tristele) si Epistulae ex Ponto (Scrisori din Pont).

14 august 19. Moare Augustus la Nola in varsta de 76 de ani, la capatul unei domnii de 43 de ani, care a marcat in mod deosebit si ireversibil istoria Romei.

Censul inregistreaza 4937000 cetateni romani, dintre care cca 4 milioane in Italia.

14-68 e.n. Intre Tiberius succesorul lui Augustus si Nero, toti principes apartin familiei imperiale, adica a celor doua ginti, Iulia si Claudia.Se intensifica procesul de romanizare a provinciilor.Pe plan extern este promovata o politica de pace, evitandu-se conflictele prin jocuri diplomatice.Este initiata cucerirea Britaniei, care devine hotarul apusean al Imperiului.Modificarile social-economice si politice au implicatii majore in viata culturala.Este favorizat accesul la cultura a noii paturi (functionarii, burghezia provinciala si libertii).Se creeaza un nou stil, retorica, unde se remarca Seneca, Persius, Lucanus.

14-37 e.n. Domnia imparatului Tiberius.Personalitate marcata prin lipsa de simpatie a lui Augustus, nevoit sa-l adopte din ratiuni politice, de intrigile palatului.Spirit energic, cumpatat, econom, el a continuat politica lui Augustus de intarire a autoritatii princepelui, a imbunatatit starea finantelor statului si a administratia provinciilor.

Primele procese pentru “crimen laesae maiestatis”.

Tiberius paraseste definitive Roma stabilindu-se in insula Capreae (Capri), de unde guverneaza Imperiul pana la moartea sa.La Roma puterea este preluata de Seian, prefect al pretoriului din anul 14.Timp de trei secole trupele de elita ale pretorienilor, care aveau ca sarcina asigurarea pazei si sigurantei imparatului, vor reprezenta un factor politic important in viata capitalei si a Imperiului.

29 sau 30. Data crucificarii la Ierusalim a lui Iisus din Nazareth, din ordinal prefectului roman Pontius Pilatus.Discipolii sai pun bazele unei noi religii in Iudeea, de unde se raspandeste treptat in provinciile orientale ale Imperiului.Proclamand egalitatea, fraternitatea, speranta de mantuire intr-o noua viata, dupa moarte, crestinismul este imbratisat la inceput de paturile sociale asuprite, sclavi, saracimea urbana.Datorita monoteismului intransigent, a moralei distincte, a respingerii panteonului roman, noua religie nu este recunoscuta oficial in primele trei secole de existenta, adeptii fiind persecutati de autoritati.Convertirea din sec.al-II-lea a unui numar tot mai mare de reprezentanti ai paturii dominante ale societatii romane are o influenta vizibila in ideologia crestina.Din sec.al-III-lea au loc ciocniri deschise intre statul roman si religia ilicita, care este acum supusa unor prigoane organizate si sistematice.

37 martie 16. Tiberius moare la Misenum, cenusa lui fiind depusa in Mausoleul lui Augustus din Roma.Sustinut de garda pretoriana , Caius Iulius Caesar Germanicus, cunoscut in istorie sub numele de Caligula (“cismulita”), preia puterea la varsta de 25 de ani.La capatul a 8 luni de domnie, Caligula initiaza o politica despotica.Introduce ceremonialul oriental de divinizare a princepsului, incurajaza cultele orientale, interzise la Roma de catre Tiberius.Extravagantele si cruzimile, fastul serbarilor si risipa tezaurului au declansat doua conspiratii soldate cu numeroase executii.

41 ianuarie 24. Caligula este asasinat in propriul palat din Roma.Claudius este proclamat imparat de catre garda pretoriana, care este rasplatita cu o donatie de 15000 de sesterti de soldat.

Claudius, nascut la Lugdunum (Lyon), nu a participat la viata politica din motive de sanatate (avea dificultati de mers si de vorbire), consacrandu-se unei vieti de studiu.In timpul domniei sale se intareste aparatul functionaresc, incepe constructia unui sistem defensiv de fortificatii la Rin si Dunare, are loc o bogata activitate edilitara (constructia de apeducte, sosele, poduri).

Inceputul cuceririi Britanniei.

54 octombrie 13. Moare Claudius, otravit de Agrippina, noua sa sotie.Nero Claudius Caesar, fiul Agrippinei este proclamat imparat.Primii ani ai domniei sunt sub influenta lui Seneca, filosof stoic de renume in Roma.In lupta pentru pastrarea puterii, Nero isi ucide fratele vitreg, pe Britannicus, pe ambitioasa Agrippina, mama lui, iar in 62 pe Octavia, sotia lui. Dupa indepartarea lui Seneca, regimul devine despotic.In ultimii ani ai domniei imparatul este captivat mai mult de veleitatile sale artistice decat de conducerea imperiului.

64 iulie 18/19. Un urias incendiu distruge doua treimi din Roma.Nero declanseaza prima persecutie impotriva crestinilor, punand pe seama lor aceasta calamitate.

68 iunie 9. Nero este decretat “dusman public” si condamnat la moarte de catre senat.Se sinucide in apropiere de Roma.

Anul celor 4 imparati: Galba, Vitellius, Otho si Vespasianus.In luptele de strada din Roma, orasul sufera mari distrugeri.Vespasian ramane unicul imparat al Imperiului, intemeind o noua dinastie, aceea a Flaviilor.

Epoca Flaviilor aduce o perioada de stabilitate , reconstructie si prosperitate, se fac noi progrese pe linia intaririi autoritatii imperiale.Provinciile, care cunosc o era de prosperitate, fac un pas hotarat pe calea afirmarii economice si sociale proprii.Se incheie procesul de trasformare a statalor clientelare in provincii romane. Provinciile, care cunosc o era de prosperitate, fac un pas hotarat pe calea afirmarii economice si sociale proprii.Se incheie procesul de trasformare a statalor clientelare in provincii romane.o adevarata renastere are loc in arhitectura si artele plastice dominate de classicism, puse in slujba reconstructiei si restaurarii Romei, greu afectata de incendiu lui Nero si de luptele de strada din anul 69.Este construit Forul lui Vespasia, cu un impunator templu al pacii, un nou palat, devenit resedinta imperiala in secolele urmatoare, Colosseum, cel mai mare si mai frumos amfiteatru roman, Arcul de triuf si termele lui Titus, sa.

.Domnia lui Vespasian (Titus Flavius Vespasianus), primul imparat de origine italica si nesenatoriala.Personalitate energica, lucida, modesta, Vespasian este preocupat de restabilirea linistii si securitatii Imperiului, grav afectat de razboiul civil.Administrator talentat, el a reorganizat finantele si armata, a intarit frontiera Dunarii inferioare, a creat o flota in Marea Neagra si a reorganizat flota dunareana.Intre Augustus si Hadrian este imparatul care a cunoscut si a inteles cel mai bine situatia provinciilor.A reconstruit Capitoliul si numeroase edificii din Roma distruse si a inceput constructia Colosseumului.

Titus , fiul lui Vespasian, cucereste Ierusalimul.Templul si cea mai mare parte a orasului sunt distruse.

79 iunie 23-81. Domnia lui Titus.Se remarca in razboiul din Iudeea ca un talentat general, ca un om de stat ponderat si echilibrat.Se spune ca facea zilnic o fapta buna.Domitian, al doilea fiu al lui Vespasian, si fratele lui Titus este numit successor la tron.In 24-26 iunie 79 e.n.are loc o puternica eruptie a Vezuviului ce acopera sub un strat de lava si cenusa trei orase: Pompei, Herculanum si Stabiae.

. Domnia lui Domitian, ce urmeaza o politica autocratica, traditie inaugurata de Caligula si Nero.

Duras Diurpaneus cedeaza tronul lui Decebal.In timpul lui Decebal (87-106), statul dac atinge apogeul puterii sale.Timp de doua decenii confruntarea cu Dacia va constitui problema principala a politicii externe a Romei.Dio Cassius ii face lui Decebal un entuziast, dar realist, portret: ”era priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind cand sa navaleasca si cand sa se retraga la timp, mester in a intinde curse, viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere, pentru aceste lucruri el a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut”.

96 septembrie 18. Domitian este ucis si senatul hotaraste marterarea numelui sau din inscriptiile publice.Sfarsitul dinastiei Flaviilor.Este proclamat imparat, de catre senat, M.Cocceius Nerva.

Epoca Antoninilor, care incepe cu domnia lui Nerva , este considerate de istorici ca fiind “secolul de aur” , o perioada de pace si bunastare.Statul atinge apogeul expansiunii teritoriale.Inflorirea economica a provinciilor favorizeaza dezvoltarea fara precedent a oraselor pe intregul cuprins al Imperiului.Legata inseparabil de apogeul civilizatiei urbane si de progresele procesului de romanizare, are loc maxima raspandire si inflorire a culturii greco-romane clasice.Colonatul devine principala forma de exploatare a muncii umane in agricultura, aceasta insemnand arendarea unui lot de pamant unui taran de catre un proprietar funciar in schimbul unei sume de bani sau a unei parti din recolta.In sec. III-VI conditia colonului se inrautateste, apropiindu-se de cea a sclavului: este legat de pamantul pe care il munceste, nemaiavand dreptul de al parasi.Perioada de calm si securitate, epoca antoniniana este una de inflorire a civilizatiei urbane.In vechile orase se construieste masiv:forurile lui Nerva si Traian, Panteonul si Mausoleul lui Hadrian - la Roma, vila lui Hadrian de la Tibur, marele templu al lui Zeus din Atena este refacut.Se pune mare accent pe educatie.

Nerva obtine tronul la varsta de 66 de ani.In scurta sa domnie echilibreaza finantele, restabileste prestigiul senatului si numeste ca succesor pe M.Ulpius Traianus.Se creeaza fondul alimentar destinat cresterii si educarii de catre stat a orfanilor.

98 ianuarie 27. Dupa moartea lui Nerva, succede la tron Traian, originar din Spania, primul provincial care ocupa tronul Imperiului roman.

Primul razboi de cucerire a Daciei.In primavera anului 101 Traian traverseaza Dunarea pe doua poduri de vase.Incercarea lui Decebal de a opri inaintarea romana, in batalia de la Tapae, esueaza.La inceputul anului 102, dacii se unesc cu sarmatii si bastarnii si ataca prin Dobrogea provinciile sud-dunarene, Traian fiind nevoit sa se deplaseze pe front.Batalia de la Adamclisi se incheie cu victoria legiunilor romane, Traian reluind ofensiva din Dacia si inaintand spre Sarmizegetusa.Decebal solicita pacea, care se incheie in conditiile solicitate de regele dac.Intors la Roma, Traian isi adopta numele triumphal de Dacicus.

Arhitectul grec Apollodor din Damasc construieste, din ordinul imparatului Traian, un pod de piatra peste Dunare lung de 1139 m intre Drobeta si Pontes.

Al doilea razboi dacic.Traian traverseaza podul construit de Apollodor si incepe al doilea razboi cu dacii.Atacat din mai multe directii, Banat, Valea Oltului, Moldova, abandonat de aliati, Decebal lupta pina la capitularea Sarmizegetusei, in vara anului 106.Se sinucide pentru a nu fii dus la Roma ca trofeu de razboi.Statul dac este desfiintat, o mare parte a Daciei fiind transformata in provincie romana.O diploma descoperita la Porolissum (Moigrad, jud.Salaj), atesta ca data a sfarsitului razboiului anul 106, 11 august, si constituirea provinciei romane Dacia, care cuprindea Transilvania, Banatul, Oltenia.Dominatia romana se extinde si asupra Munteniei si a unei parti din Moldova.Are loc colonizarea organizata si controlata cu colonisti romani adusi din provincii.Sunt fondate orase, targuri, caste, se construiesc drumuri, amfiteatre, terme, sunt puse in valoare bogatiile subsolului (aur, argint, arama, fier si sare) si solului.Populatia daca sufera influenta civilizatiei romane superioare si-si insuseste treptat cultura materiala, limba, obiceiurile si credintele.Prin fuziunea elementului dac cu cel roman se constituie populatia daco-romana de limba latina, elemental determinant in procesul formarii poporului roman.

Constructia Forumului lui Traian la Roma, in mijlocul caruia se ridica Columna lui Traian, ce va fi inaugurata in 12 mai 113 (opera atribuita lui Apollodor din Damasc).

Se imbolnaveste Traian intr-o campanie razboinica in Mesopotamia.In drum spre Roma se stinge din viata la Selinus, in Asia Mica.

117 august-138 iulie. Domnia lui Hadrian.Originar din orasul Italica, este adoptat si desemnat successor de catre Traian.Spirit nelinistit, sensibil, de o curiozitate nelimitata, Hadrian a strabatut in lungi calatorii toate provinciile Imperiului, petrecand mai mult timp decat la Roma.Poet si filozof, ramane una dintre cele mai originale personalitati in galeria principatului.In timpul vizitei in Dacia (117/118) are loc prima reorganizare administrativa a provinciei.Transilvania si Banatul sunt incluse in provincial Dacia Superior, in timp ce Oltenia si SE Transilvaniei formeaza Dacia Inferior

Domnia lui Antoninus Pius, adoptat de Hadrian pentru a-i fi succesor la tron.Noul imparat nu a parasit niciodata Roma.Intr-o atmosfera linistita se aniverseaza, pe plan intern si extern, in anul 148 cel de-al 900-a an al Cetatii Eterne.

Domnia lui Marcus Aurelius.Intreaga sa domnie este dominata de efortul militar al Imperiului de a respinge atacurile de la hotare, in Orient si razboaiele cu marcomanii.Dupa urcarea pe tron, Marcus Aurelius il ridica pe Lucius Aurelius Verus la rang de coimparat, oferind exemplu de colegialitate imperiala.

Domnia lui Commodus, fiul lui Marcus Aurelius, nascut la Roma in 161.Renunta la politica ofensiva a tatalui sau, instituie un regim absolutist, puterea reala este exercitata de favoritii sai Perennius si Cleander.Cultele orientale cunosc o larga raspandire si fata de crestinism se manifesta o mare toleranta.

In urma tot mai frecventelor excese sangeroase, Commodus este ucis intr-o conspiratie. Numele imparatului este supus damnation memoriae.Moartea sa inseamna sfarsitul dinastiei si se declanseaza a doua criza a principatului.

Marea criza a secolului III.Cronologic, criza sec.III cunoaste doua faze, cea latenta, incheiata cu disparitia dinastiei Severinilor (235), si cea acuta, marcata de anii “anarhiei militare’ (235-284), cand insasi existenta Imperiului pare a fi pusa in cumpana.Echilibrul fragil pe care se bazeaza intreaga economie imperiala se frange.Scaderea productiei agricole, scumpirea produselor alimentare, declinul mestesugurilor, deteriorarea monedei prin reducerea greutatii si a continutului ei in metal pretios, declanseaza un proces inflationist fara precedent in istoria Romei.Conflictele social ating in anii de criza un stadiu exploziv.Raporturile de forte cu popoarele de dincolo de limes (frontiera) se modifica radical obligand Imperiul la un razboi de aparare pe mai multe fronturi.In societatea romana, macinata grav de criza, interesul pentru viata spirituala cedeaza, inevitabil, primatului grijii pentru securitate si supravietuire.

193 ianuarie 1. Este proclamat imparat P.Helvius Pertinax, prefectul orasului Roma, fiul unui libert din Liguria.Se remarca in timpul razboaielor marcomanice, fiind numit guvernator al Moesiilor, Daciei si Siriei.La capatul a 87 de zilede domnie, Pertinax este asasinat de garda pretoriana.Este numit imparat M.Didius Severus Iulianus.La vestea asasinarii lui Pertinax, legiunile de la Dunare il proclama imparat la Carnuntum pe L.Septimius Severus, guvernatorul Pannoniei Superior.Legiunile din Orient proclama imparat la Antohia, pe guvernatorul Siriei, C.Pescennius Niger.Legiunile din Bretannia se revolta si ele in frunte cu guvernatorul provinciei, D.Clodius Albinus.Anul 193 este anul luptei pentru putere.Are loc intrarea lui Septimius Severus in Roma, garda pretoriana este dizolvata si reconstituita din forte ale legiunilor de la Dunare.Septimius Severus il numeste coregent pe D.Clodius Albinus.Se instaureaza astfel dinastia Severilor.. Dinastia Severilor reprezinta o perioada de trecere de la epoca Antoninilor la cea a anarhiei militare.Mutatiile cele mai vizibile sunt legate de persoana imparatului, de administratia centrala si de armata.

Deteriorarea relatiilor dintre cei doi conducatori duce la declansarea razboiului.

197 februarie. Batalia decisiva are loc la Lugdunum, incheiata cu victoria lui Septimius Severus si moartea rivalului sau.

Caracalla, fiul cel mare al imparatului este ridicat la rang de august, conferit in anul 209 si fratelui sau Geta.Relatiile dintre frati sunt minate de o ura nestinsa.

Moartea lui Septimius Severus la Eburacum, in Britannia, cei doi fii, Caracalla si Geta il succed la tron in calitate de coimparati.

Din ordinul lui Caracalla, Geta este ucis in palatul din Roma, impreuna cu 20000 de partizani ai lui.Caracalla acorda, prin Constitutio Antoniniana, cetatenia romana intregii populatii libere din Imperiu.

In drumul de la Edessa spre Carrhae, Caracalla este asasinat din initiative prefectului, M.Opellius Macrinus.Prefectul este proclamat imparat de catre armata.

Iulia Maesa, sora sotiei lui Septimius Severus, profita de nemultumirile provocate de politica austera lui Macrinus pentru a dezlantui o revolta in vederea instalarii la tron a unui reprezentant al familiei Severilor.Nepotul lui Caracalla este proclamat , la 14 ani, imparat sub numele de Marcus Aurelius Antoninus, numit de posteritate Elagabal.In batalia de la Antiohia, Macrinus este capturat si executat.In timpul domniei lui Elagabal puterea reala este exercitata de Iulia Maesa.Politica autocrata, excesele si excentritatile imparatului-copil compromit in scurt timp noul regim.

Varul lui Elagabal, Severus Alexander, este adoptat si ridicat la rangul de cezar.Devine un rival pentru imparat, care se simte amenintat, mai ales ca Severus Alexander se bucura de o mare simpatie in randul pretorienilor.

O noua revolta a pretorienilor duce la uciderea imparatului si a mamei sale.Severus Alexander este proclamat de pretorieni imparat la varsta de 13 ani.Autoritatea reala este exercitata de mama sa Iulia Mamaea.Sunt intretinute relatii bune cu senatul, al carui prestigiu este sporit.

Severus Alexander si mama lui sunt ucisi la Mogontiacum (Mainz) de catre legiunile din Germania, fiind proclamat imparat Maximin Tracul.Ia sfarsit dinastia Severilor.

Domnia lui Maximin Tracul.Originar dintr-o familie de tarani din Tracia, dotat cu o forta neobisnuita, face o cariera militara, de la soldat la prefectul recrutilor.Nu va calca, in scurta lui domnie, in Roma, sprijinindu-se exclusiv pe armata, duce o politica fiscala apasatoare, pe care o resimt paturile sociale bogate, a caror ostilitate si-o atrage.

Lupte impotriva sarmatilor si a dacilor liberi in regiunea Dunarii mijlocii.

Este proclamat imparat M.Antonius Gordianus Sempronianus, alaturi de fiul sau, Gordianus Sempronianus II.Intr-o lupta de langa Cartagina, cei doi imparati sunt infranti, Gordian II este ucis in lupta si tatal lui se sinucide.

Tanarul Gordian III ramane singurul imparat.

Imparatul Gordianus III este asasinat din ordinul lui M.Iulius Philippus, care se proclama imparat.

248 martie 4. Filip Arabul serbeaza cu mare fast cei 1000 de ani de la intemeierea orasului Roma.

Senatorul C.M.Quintus Decius, desemnat de Filip comandant al provinciilor dunarene, restabileste ordinea, dar este numit de catre armata imparat. In batalia de la Verona, Filip este ucis.

Cca 250. In regiunile de la rasarit si nord de limesul danubian si renan au loc ample deplasari de triburi germanice: francii, herulii, gepizii, vandalii.Prima mare persecutie anticrestina generalizata in intregul Imperiu.Timp de doua decenii populatia imperiului este macinata de o epidemie de ciuma.

Imparatul Decius este ucis intr-o batalie din Moesia, senatorul C.Vibius Trebonianus Gallus este proclamt imparat de catre trupele de la Dunare.

Criza statului roman din sec.III atinge apogeul.Gotii, quarzii, dacii liberi, sarmatii, alamanii, francii, maurii ataca neintrerupt granitele, intrand adanc in Imperiu.Numarul uzurpatorilor creste rapid.Imparatii se succed la fel de repede.Valerian este numit imparat de catre trupele sale din Orient si se indreapta catre Roma.Este prima diviziune geografica a Imperiului. Gallienus ramane coimparat pana in anul 259, cand dispare Valerian, apoi unic carmuitor.

Imparatul Valerian declanseaza o noua persecutie anticrestina promulgand un edict care interzice cultul crestin.Edictele de toleranta din 260 vor sista persecutiile, restituind averile confiscate si inaugurand o perioada de liniste pana in anul 303.

Moartea lui Valerian.Gallienus ramane unicul conducator.In Gallia, se proclama un nou imparat, M.Cassianus Latinus Postumus, care va crea un stat roman independent, cu resedinta la Trier.El va rezista 15 ani.

Gallienus este victima unei conjuratii si este numit imparat de catre armata, M.Aurelianus Claudius.In anul 270 moare de ciuma in orasul Sirmium din Panonia.

. Domnia lui Aurelian.La urcarea lui pe tron Imperiul ramane in continuare dezmembrat.Intareste granitele dunarene si initiaza constructia unor puternice fortificatii de incinta ale Romei.

Aurelian dispune retragerea armatei si administratiei romane din Dacia.Populatia romanica locala isi continua o existenta neintrerupta, pastrandu-si modul de viata anterior, de agricultori si pastori.

Aurelian este asasinat la Byzantion.Senatul il alege pe Tacitus,senator in varsta de 75 de ani.Domnia lui a fost de scurta durata, 10-11 luni.

. Dupa lupte politice de ocupare a tronului, ajunge la putere C.Valerius Diocles.El impune Imperiului limba latina ca limba administrative si lex Romana ca legislatie.In materie religioasa, el se intoarce spre credinta traditionala a romanilor:”Vechea religie nu trebuie corectata cu una noua” , proclama el in anul 297 in edictul care condamna maniheismul si originea lui persana.

Dominatul

In cadrul monarhiei absolute de drept divin in care sistemul ereditatii dinastice este necotestat imparatul este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant.Pentru locuitorii Imperiului, care cu totii sunt supusi, monarhul este dominus et dues, mai presus de legile oamenilor si statului, aureolat de nimbul supranaturalului.Senatul, toate magistraturile de rezonanta republicana care mai ocupau un loc in arhitectura principatului au disparut sau au fost aduse la simple elemente de décor.Locul lor a fost luat de atotputernicul si atotcuprinzatorul aparat birocratic care dirijeaza si controleaza toate sectoarele vietii statale.Barierele clare dintre diferitele categorii sociale ale principatului dispar in statul autocrat, societatea impartindu-se in doua mari taber:honestiores si humiliores.Reprezentantii colegiilor profesionale sunt legati de meseriile lor, colonii isi pierd libertatea de miscare.Latifundiarii isi consolideaza puterea creindu-si un aparat de constrangere propriu, isi extind domeniile si influenta, luind sub ocrotirea lor taranii din imprejurimi care cautau aparare impotriva functionarilor imperiali si a impozitelor.Conflictul dintre marii proprietari si puterea imperiala este unul din factorii care contribuie la subminarea treptata a centralismului statal.In vremea principatului, orasele detin un rol de prima importanta in viata statului.In vremea dominatului, ele sunt inconjurate de ziduri de incinta si viata lor nu mai este infloritoare, intorcandu-se la viata rurala.Nici viata spirituala nu mai este cea de odinioara.Panteonul vechii religii romane care tolera sau asimila tot mai usor zei, culte si obiceiuri ale populatiilor supuse din Orient si Occident, este abandonat in secolul IV in favoarea unei noi religii, crestinismul.Centrul de greutate comercial, militar si politic al Imperiului aluneca spre granite, spre axa Rin-Dunare; Italia coboara la nivelul unei provincii obisnuite si este abandonata Cetatea Eterna de catre imparat si curte.Se profileaza clar desprinderea partii occidentale de cea orientala.

Diocles este proclamat imparat sub numele de C.Aurelius Valerius Diocletianus.Nascut in Dalmatia isi incepe cariera ca simplu soldat, ajungand comandantul garzii imperiale.Dupa batalia de pe raul Margus (Moesia), Diocletian ramane singurul stapan al Imperiului, fiind recunoscut de Senat. Amplul program de reforme realizat de el reprezinta continuarea, sistematizarea si institutionalizarea masurilor initiate de dinastia Severilor.Reformele vizeaza intarirea coeziunii interne si rezistenta Imperiului in fata pericolului exter, consolidarea puterii imperiale.Reformele sale sunt continuate de Constantin cel Mare, cu care se termina procesul de transformare a Imperiului intr-o monarhie absoluta de drept divin.Desi Roma ramane capitala Imperiului, necesitatea apararii si unei mai usoare administratii impune membrilor tetrarhiei alegerea unor noi resedinte (Nicomedia, Antiohia, Mediolanum), orase care beneficiaza in aceasta perioada de un vast program de constructii.Diocletian viziteaza in timpul domniei o singura data Roma.

M.Aurelius Maximianus este ridicat la rang de coimparat, incredintindu-i-se administrarea si apararea provinciilor.

293 martie 1. Instituirea sistemului de guvernare al tetrarhiei.Agresiunea continua a barbarilor duce la o originala reforma constitutionala, sporind la 4 numarul conducatorilor din Imperiu, acest sistem este menit sa asigure unitatea acestuia.Dioclitian are resedinta la Nicomedia, in Bithynia, avand subordonat ca cezar pe Galerius care, de la Sirmium, asigura paza Illyricum-ului, Macedoniei si Greciei.Maximian, din Mediolanum, administreaza Italia si Africa, avand in subordine pe cezarul Constantius Chlorus, din Trier, ce vegheaza asupra Galliei, Spaniei si Britanniei.

Armenia adopta crestinismul ca religie oficiala.

303 februarie 23. Incepe cea mai vasta si sangeroasa persecutie anticrestina din istoria Imperiului.

305 mai 1. Sfarsitul primei tetrarhii, prin abdicarea lui Diocletian si a lui Maximian.Sunt numiti cezari Severus si Maximinus Daia, impusi de cei ce s-au retras.In cadrul celei de-a doua tetrarhii pozitia lui Galerius va fi dominanta.Prin mentinerea adoptiunii ca baza a tetrahiei, Constantin, fiul lui Constantiu, si Maxentius, fiul lui Maximian, submineaza intregul sistem.

Prin moartea lui Constantius se declanseaza diverse lupte pentru putere in cadrul tetrarhiei.

In conditiile destramarii tetrarhiei, Diocletian, Galerius si Maximian se intalnesc intr-o conferinta la Carnuntum.Diocletian refuza conducerea Imperiului, Maximian este constrans sa renunte la titlu de august.Sunt numiti: Licinius, august al Occidentului, Galerius ramane august al Orientului, iar Constantin si Maximinus Daia sunt confirmati cezari in rasarit.

Datorita nemultumirilor, Constantin si Maximian Daia sunt confirmati augusti.Intrat in conflict cu Constantin, Maximianeste infrant de acesta si se sinucide la Massalia.Constantin ocupa Spania aflata sub stapanirea lui Maxentius.

Inainte de moarte, Galerius emite un edict de toleranta care pune capat persecutiilor anticrestine declansate in anul 303.Echilibrul fragil dintre cei 4 augusti declanseaza o noua epoca de razboaie civile, incheiate in 324 prin victoria lui Constantin, care devine unicul stapan al provinciilor occidentale ale Imperiului, Licinius ramanand imparat al Orientului.

Constantin initiaza la Roma o politica favorabila crestinilor.Sunt adoptate masuri prin care se repun in drepturi bisericile crestine, crestinismul devenind o religie egala in drepturi cu celelalte culte din Imperiu (edictul de la Milano).

Inaugurarea Arcului de triumf al lui Constantin la Roma.

Intemeierea primelor manastiri crestine in Egipt si Palestina.Introducerea duminicii ca zi de sarbatoare in Imperiu.

In urma razboiului civil dintre cei doi imparati, Imperiul este reunificat prin victoria lui Constantin, care se revendica alesul pe pamant al divinitatii unice.Monoteismul devine fundamentul ideologic al monarhiei despotice.Constantin a continuat toate reformele lui Diocletian.Asemenea lui Augustus, prin intreaga sa opera reformatoare Constantin imprima un nou curs istoriei romane, inaugurand noul regim politic, dominatul, pregatind nasterea unui nou imperiu, cel bizantin.

Edictul de la Niceea, in Asia Mica, primul Conciliu ecumenic al bisericii crestine.Eusebios, episcop al Caesareei, personalitate din anturajul imparatului, redacteaza prima sinteza consacrata evolutiei bisericii crestine – Istoria ecleziastica in 10 carti.Considerat parintele istoriografiei ecleziastice, el este autorul unei Cronici universale pana in anul 303, precum si Viata lui Constantin cel Mare.

330 mai 11. Inaugurarea oficiala a Constantinopolului (fondat pe locul vechiului Byzantion, intemeiat de greci in 606 i.e.n.) ca noua capitala a Imperiului.Recunoscand pozitia strategica si comerciala a orasului de pe Bosfor, Constantin initiaza in 324 un vast program de constructii care transforma orasul intr-o stralucita metropola.Capitala a Imperiului bizantin, “Noua Roma” va supravietui inca un mileniu Cetatii Eterne, prabusita in anul 476 sub loviturile barbarilor.

337 mai 22. Moartea lui Constantin cel Mare.Pe patul de moarte este botezat in religia crestina de catre episcopul Eusebios.Imperiul este impartit de fiii sai: Constantin II domneste in Occident (337-340), Constant in Italia (337-350), iar Constantiu II in Orient (337- 361).

Cu Iulian Apostatul se stinge in 363 ultimul reprezentant al familiei lui Constantin cel Mare (asa –numita “a doua dinastie flavica” sau constantineana); imparatii din perioada urmatoare apartin familiei valentiniano-theodosiene.In 353-364 si 394-395 intregul Imperiu este din nou reunit sub autoritatea unui imparat unic.Daca pana in 363-364 profunda restructurare statala realizata de Diocletian si Constantin cel Mare asigura o anumita stabilitate interna si externa, treptat, situatia interna se deterioreaza, iar presiunea la hotare se intensifica.Dupa 376 Imperiul nu mai poate izgoni de pe teritoriul sau populatiile germanice, care strapung limesul, fiind constrans sa accepte stabilirea acestora, ce-si pastreaza organizarea sociala si politica specifica, in interiorul statului roman.De la jumatatea sec.IV, autoritatea statala trece in repetate randuri la masuri antipagane – inchiderea templelor si confiscarea si confiscarea bunurilor acestora, interdictii de celebrare a sacrificiilor, de venerare a idolilor, care culmineaza cu edictele imperiale din 391-392 ce interzic definitiv cultele pagane pe intregul cuprins al Imperiului si impun crestinismul ca unica religie.Statul, care a facut din biserica un aliat, considera unitatea acesteia o necessitate politica vitala si intervine direct in disputele cristologice si in combaterea ereziilor.

Razboi civil in Occident.Constantin II este ucis intr-o lupta cu Constant.Acesta devine imparat al intregii parti occidentale a Imperiului.

. Episcopul arian got Ulfilas predica in randurile populatiei romanice si gote din N. Dunarii.

Severitatea atitudinii fata de armata si austeritatea politicii fiscale a lui Constant declanseaza conjuratia lui F.Magnus Magnentius, care este proclamat imparat la Autum, in Gallia.Constant este ucis, Magnentius, primul uzurpator de origine barbara pe tronul Imperiului, dovedeste reale calitati diplomatico-organizatorice, fiind recunoscut in scurt timp in intregul Occident.

Infrant de Constantiu II, Magnentius se sinucide la Lugdunum.Constantiu II devine unic stapanitor al Imperiului roman.Impune arianismul ca doctrina obligatorie pentru intrega biserica crestina.

. Constantiu II il desemneaza pe nepotul sau, F.Claudius Iulianus, cezar al provinciilor din Occident.

360 februarie. Iulian este ales imparat de catre trupele din Occident.

Moare Constantiu II, Iulian ramanandunic imparat al intregului Imperiu.  

Domnia lui Iulian Apostatul.Intreaga sa domnie sta sub semnul reactiei anticrestine si incercarii de reinviere a cultelor pagane.Imparatul adopta o serie de edicte anticrestine, care-i aduc cognomenul “Apostatul”.Considerat de unele cercuri conservatoare pagane un imparat un imparat ideal, Iulian este apreciat de autorii crestini ca un mare dusman al statului.

363 martie. Ranit in lupta de la Maranga, Iulian moare cateva zile mai tarziu.Sfarsitul dinastiei constantiniene.

363 iunie. Flavius Iovianus, seful garzii imparatului, este proclamat imparat de catre armata.Iovianus revoca edictele anticrestine ale predecesorului sau acordand bisericii toate vechile privilegii.Mort accidental la 17 februarie 364, Iovian este ultimul imparat roman caruia i se mai acorda dupa moarte apoteoza.

. Flavius Valentinianus, fiul unui modest ofiter, este proclamat imparat la Niceea de catre armata.Valentian I il numeste coimparat pe fratele sau, Flavius Valens, caruia ii incredinteaza guvernarea Orientului.

Ultima perioada in care Occidentul mai are ascendenta asupra Orientului este perioada domniei lui Valentinian I.

Patrunderea violenta a hunilor in regiunile nord-pontice este considerate data traditionala a inceputului marii migratii a popoarelor.

Moartea lui Valentinian I la Brigetio, in Pannonia.Fiul sau Gratian devine imparat al Occidentului, fiind influentat de retorul D.Ausonius Magnus, fost educator al imparatului.

Vizigotii pustiesc Peninsula Balcanica, in urma unei rascoale antiromane a sclavilor si colonilor.

Flavius Theodosius este numit coimparat la Sirmium.

Domnia lui Theodosius I.

Clemens Magnus Maximus, comandantul fortelor militare din Britannia este proclamat imparat dupa uciderea lui Gratian.

391 februarie 24. Edict imperial prin care sunt interzise cultele pagane pe teritoriul Imperiului.Crestinismul este decretat ca unica religie a Imperiului roman.

Interzicerea de catre Theodosius I a jocurilor olimpice; dupa trei ani sunt suprimate si misterele eleusine.

Imperiul este reunificat sub o autoritate unica pentru ultima data in istorie, sub conducerea lui Theodosius I.

Moartea lui Theodosius I.Imperiul este divizat intre cei doi fii ai sai: Flavius Arcadius devine imparat al provinciilor de rasarit cu capitala la Constantinopol si Flavius Honorius al celor din apus cu capitala la Ravenna.Unitatea teritoriala a Imperiului este astfel destramata.Dobrogea si teritoriile sud-dunarene sunt incluse in frontierele Imperiului roman de rasarit.

Roma isi pierde definitive calitatea de resedinta imperiala.In anul 410, timp de trei zile, orasul este victima jafurilor vizigote.Pentru prima data dupa opt secole “Cetatea Eterna” este ocupata de un strain – lovitura puternica pentru prestigiul Imperiului, care impresioneaza profound pe contemporani.

Concluzie: moartea si supravietuirea Romei

Cand Imperiu va disparea in Occident in anul 476, se parea ca peste un mileniu de putere si continuitate se va sterge din istorie.Roma nu va muri de tot: in Orient, Imperiul va supravietui inca un mileniu, in ciuda unei profunde evolutii.In Occident, Roma nu lasa mostenire secolelor viitoare doar ruinele ei indestructibile, limba continuata de graiurile romanice, o Biserica, mult timp combatuta, acum mostenitoarea vocatiei ei universale.Ea lasa conceptia ei despre drept, “pentru a i se asigura fiecarui om ceea ce i se cuvine”; notiunea sa despre stat, superior oricarui particularism, destul de puternic pentru a impune ordinea si ascultarea tuturor, destul de deschis pentru a oferi cetatenia lui (pe care grecii erau atat de gelosi) strainilor si invinsilor.Care au fost cauzele care au dus la dezastrul final?Patrunderea misticilor din Orient?Favorurile excesive acordate citadinilor in detrimentul lumii rurale?Sau constanta lipsa de bani a statului si insuficenta fortelor armate?Amintirea ordinii romane aliniind justitia si autoritatea intr-un cadru territorial grandios nu s-a sters din mintea oamenilor din Occident, iar din evul mediu ii va inspira pe printi, legisti si poeti.

BIBLIOGRAFIE

Istoria Romei Antice de Marcel Bordet

Istorie a Romei Antice de Horia C. Matei

Internet (fotografii si descrieri de personaje si evenimente)
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
RELIGIA EGIPTULUI ANTIC
ETNOGENEZA ROMANEASCA
Vlad Tepes - voievodul Tarii Romanesti - prima si a doua domnie
DREGATORIILE lui CONSTANTIN Brancoveanu in SFATUL TARII ROMANESTI
Pactul Intelegerii Balcanice (9 februarie 1934)
TARILE ROMANE( T.O.) SI PROBLEMA ORIENTALA
REDEFINIREA ROLULUI STATULUI DE LA PRIMUL RAZBOI MONDIAL PÂNA LA PLANUL SCHUMAN. SITUATIA ROMÂNIEI
DE LA UNIREA ROMANILOR SUB CONDUCEREA LUI MIHAI VITEAZUL LA „MONARHIA CULTURALA BRANCOVENEASCA”

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu