Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
Revolutia industriala - Masina cu aburi a lui JamesWatt

Revolutia industriala - Masina cu aburi a lui JamesWatt


Revolutia industriala

-Masina cu aburi a lui JamesWatt-

James Watt a trait intre anii 1736-1819, a fost un matematician nascut in orasul scotian Greenok, in familia unui templar. A iubit de mic matematica si fizica asta observandu-se prin rezultatele obtinute.

In anul 1754 a invatat la Glasgow optica si mecanica.Ajuns la Londra la un fabricant de instrumente matematice a invatat foarte multe lucruri utile,aici avand si un cabinet unde putea sa faca experimente.Idea masini cu abur i-a venit in anii petrecuti la Universitate.

Cand a fost nevoit sa repare modelul lui Newcomen si-a dus munca la bun sfarsit si a si imbunatatit masina.

Observand ca aburul ajungea dupa cateva miscarii ale pistonului,iar apoi trebuia sa se astepte pana se formau din nou aburi in anul 1765 a rezolvat problema afirmand ca aerul trebuie aburul trebuie format in alt vas nu direct in cilindru.

A inventat condensatorul,masina cu abur avand dublu efect.dupa construirea nereusita a primelor modele Watt a ramas fara bani fiind ajuat de Dr.Roebuck. In anul 1769 lui Watt i s-a acordat, in fine, brevetul pentru 'noul mod de diminuare a consumului de abur si combustibil in masinile cu foc' dar aparatul construit dupa brevet n-a dat rezultate,de vina fiind si calitatea materialului prost folosit in construirea masinii.In persoana fabricantului Boulton Watt gaseste sprijin pentru noile inventii mai tarziu devenind asociatul acestuia in fabrica de masina 'Boulton&Watt'.In 1775 perfectioneaza cilindrul cu aburi,astfel fabrica putu sa lanseze primul model,iar mai tarziu inca doua.In 1782 a adaugat masinii un Volant,iar mai tarziu si un regulator centrifugal.Colaboratorul sau Murdock a construit un distribuitor pentru aburul din cilindru in anul 1785 procesul primei masini cu aburi care se putea utiliza se incheia.

In timul vietii sale a mai incercat sa introduca un sistem unitar nou de masuri si greutati.

A fost ales membru al membru al Academiei franceze de Stiinte, al Societatii regale din Londra, doctor honoris causa al Universitatii din Glasgow.El a fost casatorit de doua ori,din prima casatorie avand 5 copiii,iar din a doua inca 2 care au murit la varste fragede.

El moare la 19 august 1815 la Heathfield.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.