Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
Tratat asupra promovarii raporturilor economice intre Regatul Romaniei si Reichul German

Tratat asupra promovarii raporturilor economice intre Regatul Romaniei si Reichul German


Tratat asupra promovarii raporturilor economice intre Regatul Romaniei si Reichul German

(23 martie 1939)

Art. I. In vederea colaborarii dintre Partile Contractante va fi intocmit, ca o completare a actualei reglementari a schimburilor economice romano-germane,
un plan economic pe mai multi ani care va mentine ca principiu de baza echilibrarea schimburilor economice reciproce.

Planul economic, pe de o parte, va tine socoteala de cerintele de import german, iar, pe de alta, de posibilitatile de dezvoltare ale productiunii romane, de necesitatile interne romane si de nevoile schimbului economic al Romaniei cu alte tari.

Planul se va extinde indeosebi asupra:

1. a) Dezvoltarii si orientarii productiei agricole romane. In acest scop, dupa un prealabil schimb de experiente al organelor competente ale ambelor parti, se va proceda si la cultura de noi produse agricole, precum si la intensificarea celor ce sunt de pe acum cultivate, mai ales a furajelor oleaginoase si a plantelor textile;

b) Dezvoltarii industriilor agricole existente si infiintarii de noi industrii agricole si de instalatiuni de prelucrare.

2. a) Dezvoltarii economiei romanesti silvice si a lemnului;

b) Crearii de exploatari si industrii forestiere intrucat vor aparea necesare in raport cu cele de la punctul 2 a).

3. a) Livrarii de masini si de instalatiuni pentru exploatarile miniere din Romania;

b) Fundarii de societati mixte romano-germane pentru deschiderea si valorificarea calcopiritei din Dobrogea, minereurilor de crom din Banat, minereurilor de mangan din regiunea Vatra Dornei - Brosteni.

De asemenea, va fi examinata valorificarea zacamintelor de bauxita si eventual crearea unei industrii de aluminiu.4. Fundarii unei societati mixte romano-germana, care se va ocupa cu exploatarea petrolului si cu executarea unui program de foraj si de prelucrare a titeiului.

5. Colaborarii pe teren industrial.

6. Crearii de zone libere in care se vor instala intreprinderi industriale si comerciale, si constructii, in aceste zone libere, de antrepozite si instalatiuni de transbordare pentru navigatia germana.

7. Livrarii de armament si echipament pentru armata, marina, aviatia romana si industria de armament.

8. Dezvoltarii cailor de comunicatie si a mijloacelor de transport, al retelei de drumuri si a cailor de apa.

9. Construirii de instalatii de utilitate publica.

10. Conlucrarii dintre bancile romane si germane, in interesul ambelor tari, indeosebi pentru infiintarea diverselor afaceri. []

Art. V. Prezentul tratat va fi ratificat. El intra in vigoare o luna dupa schimbul documentelor de ratificare, care se va face la Berlin, cat mai curand posibil. Partile  Contractante il vor aplica provizoriu, chiar de la data semnarii.

Tratatul ramane in vigoare pana la 31 martie 1944. Daca nu este denuntat un an inainte de aceasta data, se prelungeste pe timp nedefinit. El poate, in acest caz, sa fie denuntat oricand, cu respectarea unui termen de preaviz, de un an, la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic.

Semnat la Bucuresti, in text roman si german, fiecare in cate doua exemplare, la 23 martie 1939.Monitorul oficial, din 2 iunie

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.