Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
Alegerea formei de drept si organizatorice a intreprinderii in Ucraina

Alegerea formei de drept si organizatorice a intreprinderii in UcrainaAlegerea formei de drept si organizatorice a intreprinderii in Ucraina

In Ucraina la infiintarea intreprinderii de catre rezindenti sau nerezidenti (intreprindere cu capital strain) de regula aleg forma juridica SRL (OOO).

Aceste forme de societate reglementata de obicei de catre legislatia Ucrainei ii permite fondatorului sa ia hotarari in privinta sarcinilor fundamentale (indeplinirea activitatii economice pe teritoriul Ucrainei prin intreprindere de control sau cu participarea partenerilor din Ucraina, posibilitatea repatrierii profitului, lipsa raspunderii fondatorului strain in privinta datoriilor societatii fondate) in timp ce nu se prevad alte formalitati suplimentare legate de emiterea actiunilor si a gestiunii complexe, ca si in societatile pe actiuni.

Mentionam; ca legislatia Ucrainei despre regimul investitiilor straine prevede anumite reguli (protectia investitiei) indiferent de forma societatii, in care s-a investit, aceste reguli sunt aplicate si SRL-ului.In ziua de astazi legislatia Ucrainei nu mai prevede urmatoarele forme de intreprinderii ca: „ Intreprindere in comun ” , „Intreprindere filiala”, Intreprindere cu capital strain cu toate acestea permite insa infiintarea SRL-ului (OOO) cu 100% capital strain.

In societatea inchisa pe actiuni (ca si forma) transmiterea drepturilor (actiunilor) este mult mai simpla decat in SRL. In SRL cota parte din capitalul social se transmite cu acordul celorlalti parteneri introducandu-se modificarile in actele de constituire, in acelasi timp in societate pe actiuni nu este nevoie de asa ceva, insa transmiterea drepturilor de intreprindere (societate) se face pe calea instrainari actiunilor.

La alegerea formei organizari – de drept, cateodata se pune intrebarea posibilitati inregistrari Societati deschise pe actiuni (OAO). De aceea trebuie luat in calcul ca termenul infiintari societati deschise pe actiuni este minim de 7-8 luni. Urgentarea este imposibila (legea prevede un termen de 6 luni, termen al semnari actiunilor dupa publicarea in presa a informatiei cu privire la intentia de a infiinta o Societate Deschisa pe Actiuni). Cel mai important avantaj care-l are Societatea Deschisa pe Actiuni este posibilitatea de evaluare a actiunilor la bursa de valori.

In toate formele de societati mentionate mai sus in Ucraina fondatori (parteneri, actionari, proprietari) nu sunt raspunzatori de obligatiile si datoriile societati.

Alte (mai putin raspandite) forme de organizari de drept a persoanelor juridice in Ucraina sunt:

 • societate completa (deplina)
 • societate limitata
 • societate cu raspundere suplimentara in care parteneri au raspundere deplina sau partiala (in dependenta de forma firmei) in privinta datoriilor societati
 • societate de consum – tip de societate ce exista de multa vreme dar nefiind reglementata foarte clar de legislatia Ucrainei. Legea Ucrainei „Despre cooperatii de consum”
 • societate filiala – societate filiala ca si forma de societate nu este direct prevazuta in legislatie. Cu toate acestea in unele regiuni ale Ucrainei acest tip de societate este inregistrata.
 • cooperativele de producere – un nou (prevazut dupa 01.01.04) tip de societate. Aceasta societate prevede asocierea de bunuri si participarea la munca a membrilor cooperativei.
 • alte tipuri de societati (societati de stat, intreprinderea societati organizate).

Capitalul social al SRL-ului si al Intreprinderilor particulare

Capitalul minim al SRL-ului egal 100,0 de salarii minime (fondul minim regulamentar in Ucraina din 01.01.09 – 60500 grivne, din 01.04.09 – 62500 grivne, 01.07.09 – 63000 grivne, din 01.10.09 – 65000 grivne dar din 01.12.09 – 66900 grivne).

Parteneri SRL-ului sunt raspunzatori de obligatiile societati in limitele investitiei in capitalul social.

Capitalul social trebuie format (completat, definitivat) in decurs de 1 an dupa infiintarea societati.

Capitalul minimal si maximal al societatilor (intreprinderilor particulare in momentul de fata nu este reglementat de catre legislatie, din acest motiv se poate indica orice suma. Obligatia cu privire la termenul depunerii capitalului social al intreprinderi particulare in momentul de fata nu exista.

Totusi trebuie luate in evidenta particularitatile statului de drept al intreprinderi private. Intrebarile legate de activitatea interna al intreprinderi private aproape ca nu sunt reglementate de catre legislatie, si din aceasta cauza ele se reglementeaza conform continutului actelor de constituire. Legislatia nu prevede cerinte suplimentare la actele de constituire a intreprinderilor private.

De la 1 ianuarie 2004 legislatia prevede posibilitatea infiintari intreprinderi private cu unul sau mai multi fondatori – persoane fizice sau juridice.

Termeni de inregistrare a unei intreprinderi noi

In dependenta de regiunile Ucrainei 7-15 zile lucratoare din momentul semnari actelor la notar si formarea a nu mai putin de 50% din capitalul social.

(Nota: Dupa cateva zile de la finalizarea actiuni de inregistrare va fi ales sistemul de impozitare si se va depune o cerere corespunzatoare).

Actiunile necesare pentru inregistrarea societati in Ucraina

 • alegerea denumiri societati conform registrului de stat ( 01.07.2004 nu permite inregistrarea unei societati cu o denumire deja existenta.
 • pregatirea actelor necesare si semnarea lor la notar.
 • pregatirea actelor pentru deschiderea contului temporar in banca (la formarea capitalului social cu bani).
 • inregistrarea de stat a societati (de catre registratorul de stat din zona administrari de stat)
 • primirea adeverintei de administratia statistica (in legatura cu includerea societati in registrul unic de stat al societatilor si organizatiilor din Ucraina).
 • inregistrarea la inspectia de impozit .
 • inregistrarea la cele 4 fonduri necesare (de pensii, fortei de munca, fondul de asigurari sociala al accidentelor la locul de munca, fondul social de asigurari al pierderi temporare a capacitati de munca).
 • pregatirea stampilei.
 • alte actiuni.

Acte necesare pentru inregistrarea societati in Ucraina

fondator persoana fizica:

 • copie pasapoarte, adeverinta referitoare la insusirea numarului de identificare al fondatorului, directorului, contabilului (inclusiv fondatorilor nerezidenti (persoane fizice)).
 • actele de confirmare a sediului societati (daca acestea exista). La formarea capitalului social cu bunuri se va face o lista care va include valoarea bunurilor si se va specifica ce bunuri a investit fiecare fondator.

fondator persoana juridica - rezident al Ucrainei:

 • o copie notariala legalizata a Adeverintei de inregistrare la stat a persoanei juridice.
 • o copie de pe adeverinta de la organele de statistica
 • o copie de pe adeverinta ca figureaza in evidenta ca platitor de impozite (f. 4-OPP) garantie in inspectia de impozit la locul eliberari.
 • Certificat de inspectia de impozite precum ca nu figureaza cu impozit neplatit (numai in unele cazuri).
 • o copie a actelor de constituire
 • o hotarare (protocol) al organului principal al persoanei juridice (adunarea fondatorilor si actionarilor) despre hotararea de inaintare (plecare) a fondatorului societati create (nou create) – unul din originali.
 • daca actele persoanei juridice create le va semna seful persoanei juridice – fondator – va fi necesara punerea la dispozitie a unei hotarari (protocol) a organului principal (adunarea fondatorilor / actionarilor) despre numirea (in functie) a sefului persoanei juridice fondator si sa prezinte notarului Regulamentul persoanei juridice.
 • daca actele persoanei juridice infiintate le va semna un reprezentant (nu seful) a persoanei juridice fondatoare atunci va fi necesara punerea la dispozitie a unei procuri legalizate pentru a acorda imputernicirea corespunzatoare acestui reprezentant.
 • copia pasaportului, adeverinta cu numarul de identificare a persoanei care va semna actele in numele persoanei juridice – fondator, pentru persoana juridica ce se va infiinta.

fondator persoana juridica - nerezident al Ucrainei:

 • copie legalizata a unui act ce confirma inregistrarea in tara a resedintei (exemplu – un extras de la registru de comert sau banca).

Legitimitatea unui asemenea act trebuie confirmata pe calea „legalizari consulare sau (in multe tari) pe calea apostilari de catre organul autorizat de stat din tara respectiva, daca nu mai este prevazut nimic altceva in intelegerea internationala. Mai mult de atat actul indicat trebuie tradus in limba ucrainiana

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Tipuri de structuri organizatorice
Raport descriptiv - evaluare traineri regionali
Managementul aprovizionarii materiale si desfacerii produselor finite
Costurile pentru client
Strategii ale costurilor
1. Principiile managementului bancii
Metode si tehnici de stimulare a creativitatii
Coaching-ul
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu