Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
management strategic

management strategic


SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA

 

Preambul

Managementul strategic este procesul managerial care are la baza o gandire strategica. Indiferent de natura, dimensiunea sau functionalitatea unei organizatii, indiferent de raportul dintre fortele interne si cele externe managementul organizatiei nu fiinteaza si nu functioneaza decat daca are la baza o strategie de management. Managementul strategic este acel proces prin care se incearca sa se asigure un echilibru dinamic intre fortele din interiorul institutiei si cele din mediul extern care actioneaza asupra ei.Pentru intelegerea cat mai exacta a ceea ce inseamna management strategic, strategie vom face referire la definitia lui Thompson: "Strategiile sunt mijloacele in obtinerea scopurilor, iar aceste scopuri sunt obiectivele organizatiei. Strategiile sunt caile de urmat si deciziile care se iau pentru ca organizatia sa atinga anumite puncte sau niveluri de succes".

1. Viziune

A.N.P.C. isi propune sa-si mentina pozitia de institutie prioritara (de monopol) in realizarea unui inalt nivel de protectie a consumatorilor.

2. Misiune

A.N.P.C., cu profesionalism, promptitudine, eficienta si respect:

apara drepturile consumatorilor din Romania,

coordoneaza si aplica strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor,

implementeaza legislatia europeana in domeniul protectiei consumatorilor,

asigura respectarea unor valori de maxima exigenta (sanatate, securitate,viata)

printr-un personal specializat si utilizand tehnici moderne.

3. Analiza S.W.O.T.

3.1. Analiza Interna

3.1.1. Puncte tari:

existenta unor laboratoare de analiza si expertiza

In subordinea autoritatii se afla o serie de centre de analiza si expertiza acreditate international, exemplu LAREX, Laborator pentru analiza calitatii vinurilor si bauturilor alcolice. Cu ajutorul acestora A.N.P.C. asigura respectarea drepturilor consumatorilor si ofera garantia ca produsele respecta standardele cerute de lege.

recunoasterea autoritatii ca partener de dialog pe plan European

A.N.P.C.-ului i s-a recunoscut dreptul de a participa la reuniunile grupurilor de lucru ale Comisiei Europene, Consiliului UE ,COREPER si alte institutii de profil din UE. Recunoasterea acestui drept da posibilitatea autoritatii sa intervina in gestionarea problemelor consumatorului european, sa faca schimb de experienta.

punct national de contact la schimbul rapid de informatii, privind produsele periculoase..

Prin intermediul TRAPEX, A.N.P.C. beneficiaza de o gestionare mai eficienta/rapida a problemelor de maxima securitate din domeniul protectiei consumatorului si sa reduca efectele si costurile acestora.

rolul activ in realizarea unui sistem consolidat de supraveghere a pietei

A.N.P.C. asigura presedintia si secretariatul Comitetului Interministerial pentru Supravegherea Pietii Produselor si Serviciilor. Acest fapt ii permite sa intervina si sa ia masuri atunci cand pe piata apar nereguli (practici daunatoare sanatatii, produse care nu respecta anumite norme ale calitatii si care trebuiesc retrase de pe piata).

existenta unei colaborari cu alte institutii nationale si internationale.

In desfasurarea activitatii sale A.N.P.C. colaboreaza cu alte institutii ( Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Studentilor, Inspectoratul General pentru Protectia Consumatorului, Ungaria). Aceasta colaborare ii permite o abordare diversificata a problemelor consumatorilor si un schimb de informatii si experienta.

3.1.2. Puncte slabe:

neindelinirea eficienta activitatii de cercetare si solutionare a reclamatiilor

In urma sesizarilor facute s-a constatat un numar de 46.988 de reclamatii adresate A.N.P.C., dintre care s-au cercetat si solutionat 43.827 din care 51,6 in favoarea consumatorului in anul 2006. Facand o scurta comparatie cu nr. de reclamatii din 2005, (46.923) se poate observa o mica crestere a acestora.

instabilitatea conducerii.

A.N.P.C. este o institutie aflata in subordinea Cancelariei Primului-Ministru, iar conducerea este asigurata de catre un presedinte cu rang de secretar de stat, care este supus fluctuatiilor si deciziilor politice. In prezent institutia s-a confruntat cu o perioada destul de dificila (demiterea presedintelui Zlota si trecerea unui interval destul de mare de timp pana la numirea actualului presedinte).

spatiu redus de lucru.

Autoritatea este limitata la cateva incaperi unde isi desfasoara activitatea si cate doua servicii intr-o incapere. In ceea ce priveste birourile personale ale functionarilor, acestea sunt foarte aproape unul de altul, acest lucru facand practic spatiul de lucru si miscare foarte redus.

lipsa unei relatii active de comunicare cu cetateanul.

In ceea ce priveste relatii cu cetatenii A.N.P.C. se rezuma in special la cateva instrumente de comunicare (Manualul Consumatorului, Ghidul Consumatorului Istet), dar nu pune accentual si pe o campanie activa de colaborare si informare orientata catre cetatean.

nr. insuficient de unitati de calculatoare

In prezent institutia dispune de 235 de calculatoare (central+teritorial), iar ca numar de personal de 760 de angajati (central+teritorial). Dupa un calcul minor rezulta ca sunt 3,2 functionari pe un calculator.

3. 2. Analiza externa

3.2.1. Amenintari:

instabilitatea politica.

Subordonarea autoritatii Cancelariei Primului-Ministru determina intreruperea activitatilor,a programelor derulate, o modificare a strucurii si a obiectivelor pe care Autoritatea urmareste sa le realizeze.

Fenomenului de phishing, care a ajuns si in Romania

In domeniul de securitatea calculatoarelor, phishing reprezinta o forma de activitate criminala care consta in obtinerea datelor confidentiale, cum ar fi date de acces pentru aplicatii de tip bancar, aplicatii de trading (E-bay, PayPal) sau informatii referitoare la carti de credit, folosind tehnici de manipulare a identitatii unei persoane sau a unei institutii.

participarea scazuta a consumatorilor.

Consumatorii nu intra in relatie cu autoritatea decat atunci cand le sunt incalcate drepturile, (chiar si in acest caz ei apeleaza cu o oarecare retinere la serviciile A.N.P.C.). Acest lucru conduce la o ruptura in incercarea de a anticipa problemele cu care se confrunta consumatorul. .


delimitarea imprecisa/confuza intre atributiile A.N.P.C. si alte institutii.

Ca urmare a unor legislatii necorelate pot aparea conflicte de competente intre A.N.P.C. si alte institutii, ca de exemplu A.N.P.C. si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. S-a constatat ca in jur de 15% totalul reclamatiilor primite de catre autoritate nu erau de competenta acestora.

3.2.2. Oportunitati:

accesul la programe PHARE.

Intotdeauna fondurile externe reprezinta sansa realizarii unor proiecte tinute mult timp la stadiul de idée. De aceasta oportunitate financiara a profitat si A.N.P.C. pentru realizarea concreta a unor proiecte si programe.

introducerea in licee a unei discipline privind protectia consumatorului.

S-a pus in discutie introducerea in invatamant a unei materii din aria protectiei consumatorului, prin intermediul careia A.N.P.C. va putea sa-si dezvolte strategia de informare si comunicare. Prin aceasta oportunitate A.N.P.C. doreste ca cetatenii sa devina mai responsabili in legatura cu drepturile si obligatiile sale de consumator.

4. Strategii si obiective

4.1. Strategii

1. Strategie in vederea modernizarii resurselor materiale din A.N.P.C..

2. Strategie de informare si educare a consumatorilor.

Argumente in sustinerea strategiilor:

Strategia de modernizare.

Strategia privind modernizarea resurselor materiale este o strategie orientate spre schimbare (Oportunitati- Puncte slabe).

Am optat pentru o astfel de strategie pentru ca accesul la programul PHARE (sursa financiara esentiala) ajuta la consolidarea si eliminarea unor puncte slabe ale autoritatii. In plus, acest tip de strategie este ceruta si de situatia de fapt a A.N.P.C.-ului, ca de exemplu:Registratura nu are nici macar un birou (incapere), ci functioneaza intr-un colt al holului de la intrare in A.N.P.C..

Straregia de informare

Strategia de informare este o strategie defensiva (Puncte slabe-Amenintari).

Am ales sa dezvoltam o astfel de strategie pentru ca din analiza S.W.O.T. a reiesit ca disfunctionalitatea de la nivelul relatiei cu consumatorul este atat ca urmare a activitatii autoritatii, cat si a neimplicarii consumatorului.

4. 2. Obiective

4.2.1. Obiective pentru strategia de modernizare

4.2.1.1. Obiective strategice

Pana in anul 2010, 60% dintre birourile A.N.P.C. vor beneficia de largirea si modernizarea spatiilor in care isi desfasoara activitatea personalul A.N.P.C..

Pana in anul 2010, 80% din birourile A.N.P.C. vor beneficia de imbunatatirea bazei tehnico-materiala.

Pana in anul 2010,A.N.P.C. doreste sa inbunatateasca (sa modernizeze) caile de comunicatie si activitatea de monitorizare/centralizare a cel putin 80% dintre oficiile teritoriale.

4.2.1.2. Obiective operationale

Pana in anul 2010, 60% dintre birourile A.N.P.C. vor be neficia de largirea si modernizarea spatiilor in care isi desfasoara activitatea personalul A.N.P.C..

pana in 2008, 35% din birourile A.N.P.C. vor fi reamenajate (zugravit, schimbat mochete, construirea unor scari interioare moderne, termopane).

in perioada 2008-2009, se vor achizitiona fisiere si birouri (mobilier) moderne pentru 25% din birourile A.N.P.C..

pana la sfarsitul anului 2010, toate birourile A.N.P.C. sa aiba aparate de aer conditionat.

Pana in anul 2010, 80% din birourile A.N.P.C. vor beneficia de imbunatatirea bazei tehnico-materiala.

in perioda 2007-2008, se va organiza licitatie pentru ca 60% din agentii A.N.P.C. care efectueaza controale pe teren sa dispuna de laptopuri si imprimante portabile.

in perioda 2008-2009, 40% din birouri vor fi dotate cu calculatoare noi, performante.

in perioada 2009- 2010, biroul de statistica va beneficia de implementarea unui program in vederea administrarii reclamatiilor.

Pana in anul 2010,A.N.P.C. doreste sa inbunatateasca (sa modernizeze) caile de comunicatie si activitatea de monitorizare/centralizare a cel putin 80% dintre oficiile teritoriale.

Pana la sfarsitul anului 2009, cele 42 de oficii de la nivel teritorial sa aiba site-uri bine structurate ,cu informatii utile si cu posibilitatea consumatorului de a face reclamatie direct de pe site..

In anul 2010, toate oficiile teritoriale vor avea implementata o retea de comunicare de tip intranet pentru a comunica intre ele si cu autoritatea centrala, in cel mai ieftin si rapid mod

.

4.2.2. Obiective pentru strategia de informare si educare

4.2.2.1. Obiective strategice

Pana in 2010, 80% dintre consumatori isi vor cunoaste/vor fi constienti de drepturile de care beneficiaza prin lege si alte statute in material consumului.

Pana in 2010, 90% dintre producatori vor fi informati cu privire la actiunile corective ce trebuie realizate in vederea eliminarii produselor periculoase.

Pana in anul 2010, 50% din ONG-urile din domeniul protectiei consumatorului se vor implica ACTIV in apararea drepturilor consumatorilor.

4.2.2.2. Obiective operationale

Pana in 2010, 80% dintre consumatori isi vor cunoaste/vor fi constienti de drepturile de care beneficiaza prin lege si alte statute in material consumului.

pana la sfarsitul anului 2007, 75% dintre consumatori vor cunoaste numerele de telefon (800 080 999 - tarif gratuit si 9660 - tarif normal) la care pot adresa reclamatii, in urma difuzarii unui spot la TV si prezentarea acestora in mass-media scrisa.

pana in 2008, 30% dintre consumatori isi vor cunoaste drepturile in urma campaniilor nationale de informare, conferinte de presa derulate in toata tara de catre agentii A.N.P.C..

Pana la sfarsitul anului 2008, fiecare oficiu teritorial, cu sprijinul autoritatii centrale, va tipari lunar o brosura intitulata "A.N.P.C. TE iNFORMEAZA".

Brosura va contine:

- articole despre activitatea oficiului teritorial emitent;

- legislatie noua in domeniu;

- numele ONG-urilor din domeniul protectiei consumatorilor care functioneaza in teritoriul respectiv;

- un formular de reclamatie tip, care va fi situat pe coperta din spate a brosurii. Acest formular va putea fi decupat, completat cu o reclamatie si trimis catre A.N.P.C.

In urma acestei initiative 60% dintre consumatori vor cunoaste activitatile desfasurate de A.N.P.C in interesul lor,

pana la sfarsitul anului 2010, 65% dintre elevii de liceu vor cunoaste drepturile si atributiile A.N.P.C., prin introducerea unei discipline privind protectia consumatorului.

Pana in 2010, 90% dintre producatori vor fi informati cu privire la actiunile corective ce trebuie realizate in vederea eliminarii produselor periculoase.

in perioada 2007- 2008, 30% dintre producatori vor fi informati de catre agentii A.N.P.C.,prin campanii realizate la nivel national asupra produselor periculoase si asupra modalitatii de eliminare a acestora din consum.

pana in 2009, 60% dintre producatori vor cunoaste sanctiunile care se aplica in cazul nerespectarii normelor privind siguranta si securitatea produselor in urma distribuirii unui lant de pliante si a Ghidului Consumatorului.

pana la sfarsitul anului 2010, 85% dintre consumatori vor cunoaste regulile de etichetare, ambalare, conservare, transport, depozitare a produselor.

Pana in anul 2010, 50% din ONG-urile din domeniul protectiei consumatorului se vor implica activ in apararea drepturilor consumatorilor

In perioada 2007-2008, 95% dintre consumatori vor sti de existenta acestor organizatii non-guvernamentale si de modalitatile de actiune ale acestora.

In perioada 2008-2009, 40% din ONG-uri se vor implica in sprijinirea accesului consumatorilor la justitie.

Pana in anul 2009, 30% din ONG-uri vor informa consumatorii de modul de actiune a acestora in domeniul protectiei consumatorului prin distribuirea unor brosuri.

5. Analiza factorilor interesati

5.1. Identificarea factorilor interesati in implementarea strategiei privind modernizarea resurselor.

Identificarea fact.interesati si categoria carei ii apartin

Caracteristici ale factorilor

Interese, obiective, asteptari

Capacitate

si motivare

Actiuni pentru a veni in sprijinul fact. interesati

1. personalul A.N.P.C.-ului.

Este un factor din categoria celor care "vor, dar nu pot".

Statut:

cu exceptia membrilor conducerii care au statut de demnitari, restul personalului sunt functionari publici.

Diferente de gen:

privit ca fact.interesati persoanlul are in vedere atat femeile, cat si barbatii.

Atitudine si comportament:

s-a observat ca acestia manifesta interes pentru activitatile desfasurate in A.N.P.C. si au a atitudine responsabila fata de acestea.

Interesele acestora in sustinerea acestei strategii deriva in primul rand din faptul ca li se vor imbunatati conditiile de lucru (atat la nivelul instrumentelor de lucru, cat si al confortului).

Acest factor nu poate sustine strategia financiar, dar motiveaza necesitatea implementarii prin urmatoarele: imbunatatirea bazei tehnico-materiale faciliteaza accesul consumatorilor la serviciile A.N.P.C.-ului, conducand la eficientizarea si promptitudinea rezolvarii problemelor.

A.N.P.C. nu are motive sa dezvolte o campanie de motivare fata de acest factor deoarece strategia prin ea insasi este un factor motivational.

2. OPC-urile

"vor si pot".

Statut:

sunt structuri teritoriale in subordinea A.N.P.C..

Atitudine si comportament:

Acestea actioneaza la nivel territorial pentru respectarea drepturilor consumatorilor efectuand controale.

OPC-urile au interes in implementarea acestei strategii pentru ca in urma acesteia vor fi dotate cu tehnologie care eficientizeaza munca agentilor. Iar schimbul de informatie intre centru si teritorial este mai rapid.

In primul rand acestea dispun de o capacitate la nivel de resurse umane si intr-un grad mai mic de capacitate financiara.

Dezvoltarea unor parteneriate in vederea modernizarii.

3. structuri administrative: Guvernul(Cancelaria Primului- ministru).

"nu vrea si poate".

Statut: autoritate administrativa centrala.

Atitudine si comportament:

A.N.P.C. se afla in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului-Ministru.

Interesele acesteia sunt ca A.N.P.C. sa asigure protectia consumatorului, prin urmare nu are si interese sa sustina modernizarea pentru ca acest lucru ar conduce la cresterea bugetului alocat.

Acest factor dispune de capacitate financiara (mai ales ca bugetul A.N.P.C. e stabilit de Secretariatul General al Guvernului).

Dezvoltarea unor relatii cordiale intre conducerea A.N.P.C. si aceste structuri.

5. 2. Identificarea factorilor interesati pentru implementarea strategiei de informare.

Identificarea fact.interesati si categoria carei ii apartin

Caracteristici ale factorilor

Interese, obiective, asteptari

Capacitate

si motivare

Actiuni pentru a veni in sprijinul fact. interesati

1.consumatorii

Ar fi mai mult un factor din categoria "vrea si nu poate".

Situatie economica:

avand o viziune de ansamblu asupra consumatorilor din Romania am putea afirma ca situatia economica a acestora este una medie.

Diferente de gen:

ca si fact.interesati ne referim atat la femei, cat si la barbati.

Atitudinea si comportamentul:

s-a observat un comportament pasiv al acestora vis-à-vis de cunoasterea drepturilor si modului de actiune al A.N.P.C..

Consumatorii sunt interesati sa sustina implementarea strategiei pentru realizarea urmatoarelor obiective:

cunoasterea drepturilor, a practicilor daunatoare vietii

Acest tip de factor nu dispune de o capacitate financiara, dar poate influenta implementarea prin participarea la actiunile organizate de A.N.P.C..

Organizarea de concursuri, de evenimente gen "portile deschise".

2. ONG-urile

le putem incadra in categoria: "vrea si poate"

Statut:

organizatii non-guvernamentale, non-profit (fara sop lucrativ)

si neafiliate politic.

Atitudine si comportament: atitudinea acestora este intemeiata pe principii democratice si dezvolta un comportament participativ in rezolvarea problemelor privind protectia consumatorilor.

Manifesta urmatoarele interese: de a proteja drepturile si interesele consumatorilor;de a face consumatorii constienti de drepturile pe care le au; de a dezvolta programe in scopul realizarii acestor obiective.

Capacitatea ONG-urilor de a sustine o astfel de stategie consta in resursele umane pe care acestea le au si in parteneriatele cu alte organisme nationale/internationale.

Motivatia sustinerii ar fi realizarea misiunii si a scopului pentru care s-au infiintat.

Sprijin financiar pentru ONG-uri prin derularea unor programe care sa sustina proiectele acestora.

3.mediul privat (producatori)

Acest factor e unul de genul celor care "nu vor si pot"

Statut:

producatorii sunt priviti in aceasta analiza ca organizatii, asociatii,firme cu scop lucrativ.

Atitudine si comportament: firmele si organizatiile private au o atitudine concurentiala

Interesele lor sunt mai degraba de ordin economic, de ocuparea unor noi segmente de piata in vederea dezvoltarii.

Acesti factori dipun de capacitate financiara, dar pentru ca in general nu sunt interesati de implementarea strategiilor institutiilor publice e nevoie ca A.N.P.C. sa-i motiveze prin acordarea unor avantaje.

Dezvoltarea unor

parteneriate public-privat, acordarea unor termene pentru realizarea standardelor cerute in vederea asigurarii protectiei vietii si securitatii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.