Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » management
Proiectarea liniilor in flux multiciclu

Proiectarea liniilor in flux multiciclu
Proiectarea liniilor in flux multiciclu

Proiectarea liniilor in flux multiciclu se face atunci cand numarul locurilor de munca dintr-o veriga organizatorica este mai mare decat numarul de operatii in care se considera oportun ca poate fi divizat procesul de executie sau montaj al unui produs sau reper.

Liniile in flux multiciclu au toate caracteristicile fluxului, adica prelucrarea pieselor dintr-un lot se face continuu, cu deplasarea lor intr-o singura directie. Particularitatile fluxului la liniile multiciclu constau in aceea ca obiectele muncii trec pe la fiecare loc de munca pe intreaga linie in totalitatea ei, nu in totalitate o data, asa cum se intampla obisnuit, ci de mai multe ori, in functie de numarul ciclurilor (a) in care este divizat procesul tehnologic.

Astfel de linii se creeaza daca se respecta urmatoarele relatii:
sau:

Cele doua relatii arata ca, pentru indeplinirea programului de productie dat, numarul locurilor de munca rezultat din calcul in conditiile incarcarii lor depline, este mai mic decat numarul de operatii.

Aceasta situatie are doua posibilitati de rezolvare:

daca alaturi de lucrarile de baza sunt si alte lucrari de alta natura (suplimentare), atunci se poate organiza o linie in flux cu un numar de locuri care-l depaseste pe cel rezultat din calcul, iar locurile de munca in plus se incarca cu lucrari suplimentare, altele decat cele de baza;

daca asemenea lucrari suplimentare lipsesc, atunci numarul locurilor de munca de pe linie trebuie sa fie egal cu cel rezultat din calcul. Deoarece numarul locurilor de munca rezultat din calcul este mai mic decat numarul de operatii, atunci fluxul poate fi realizat numai sub forma liniei multiciclu.

La liniile in flux multiciclu lansarea produselor in fabricatie se face in loturi alternante, reglarea are loc cand se trece la ciclul urmator  al producerii unuia si aceluiasi produs. De regula, in aceasta situatie, pe unele si aceleasi locuri de munca se pot executa mai multe etape sau cicluri ale unuia si acelasi produs (usor de realizat in stadiul de montaj).

Crearea liniilor in flux multiciclu este posibila daca numarul de cicluri (a)2. Urmare a divizarii procesului de fabricatie a produsului in mai multe cicluri, are loc o reducere a cadentei liniei in flux (cadenta multiciclu Cc), care se determina astfel:

Deci conditia organizarii unei linii in flux monoobiect multiciclu este:

Pentru linia in flux multiobiect multiciclu conditia este:

unde: Ft reprezinta fondul de timp efectiv de functionare a liniei;

a - numarul de cicluri in care este divizat procesul de executie a produsului;

k - numarul de tipuri de produs ce urmeaza sa se execute pe linia respectiva;

tm - durata medie a unei operatii, oportuna din punct de vedere economic.

In organizarea si proiectarea unor astfel de linii exista o serie de particularitati cu privire la:

Alegerea obiectelor si determinarea cadentei liniei

Principala cerinta pentru produsele ce se prelucreaza pe o astfel de linie este aceea ca se pot executa numai produse ale caror procese tehnologice sunt divizate de produsul a nlm operatii, care se executa succesiv pe nlm locuri de munca in a cicluri. Totdeauna alegerea reperelor de executat pe o linie multiciclu este legata organic de determinarea numarului de cicluri de prelucrare sau de montaj al reperului si deci de marimea cadentei de ciclu stabilita prin alegere.

Alegerea cadentei liniilor in flux multiciclu are la baza urmatoarele cerinte:

a)   alegerea unui nivel inalt de productivitate a muncii, adica cadenta de ciclu Cc nu trebuie sa depaseasca durata medie oportuna economic a operatiei tm, adica:

(102)

b)   incarcarea maxima a utilajelor si asigurarea unei functionari continue a liniei pe baza sincronizarii depline a operatiilor

c)   ciclicitatea procesului tehnologic, adica acesta trebuie sa fie format dintr-un numar intreg de cicluri. Daca in fiecare ciclu linia functioneaza cu una si aceeasi cadenta, atunci cadenta este egala cu raportul dintre cadenta de calcul si numarul de cicluri, adica:(103)

Daca la o asemenea linie se folosesc in unele cicluri cadente diferite, atunci trebuie asigurata proportia intre volumul cheltuielilor de munca ale lucrarilor din fiecare ciclu Tc si cadenta de ciclu Cc

(104)

Numarul locurilor de munca n1m se determina astfel:

pentru liniile in flux multiciclu monoobiect

(105)

pentru liniile in flux multiciclu multiobiect

(106)

d)   pierderi minime de timp, determinate de divizarea procesului in mai multe cicluri. Ele sunt formate din pierderi generate de necesitatea rereglarii utilajelor si din pierderi generate de modificarea cadentei de functionare a liniei in diferite cicluri. Pierderile din rereglare depind de complexitatea si de numarul rereglarilor (se pot reduce prin reducerea numarului de cicluri, deci prin marirea cadentei de ciclu), iar marimea pierderilor generate de modificarea cadentei este semidiferenta intre timpul de munca aferent produselor si cel aferent locurilor de munca.

Elaborarea procesului tehnologic si sincronizarea operatiilor

Aceasta cerinta are in vedere realizarea celei mai inguste specializari a locurilor de munca, adica reducerea la minim a diversitatii activitatilor pe care le efectueaza muncitorul la locul sau de munca in fiecare ciclu. Acest lucru se realizeaza prin modificarea succesiunii operatiilor, folosirea unor solutii tehnice noi in executarea operatiilor, asigurarea intersanjabilitatii pieselor.

Stabilirea succesiunii operatiilor si sincronizarea acestora in cadrul unui ciclu, se face in stransa corelare cu celelalte cicluri, fapt pentru care este necesar sa se intocmeasca o schema tehnologica a liniei in flux multiciclu, in care se va cuprinde continutul lucrarilor de executat pe fiecare loc de munca si se precizeaza subansamblul de montat la un anumit loc de munca si ce operatie se executa. De asemenea, pentru fiecare loc de munca se elaboreaza o fisa in care se precizeaza componenta utilajelor si a echipamentului tehnologic necesar executarii operatiei pe locul de munca dat.

Elaborarea graficului de functionare a liniei in flux multiciclu cu unele particularitati

Desi sub aspectul formei un astfel de grafic este similar cu graficul liniilor multiobiect cu lansare in loturi alternante, continutul sau este deosebit, in sensul ca pe liniile multiobiect produsele nu se executa continuu, ci periodic.

Periodicitatea repetarii executiei Pr in conditiile unei cadente in fiecare ciclu se calculeaza astfel:

(107)

unde:  lp reprezinta numarul de produse dintr-un lot;

a - numarul de cicluri;

Cc - cadenta liniei in flux multiciclu.

Atunci cand in unele cicluri linia functioneaza cu cadente diferite Cci, periodicitatea repetarii executiei va fi:

(108)

Pentru executarea unui control asupra functionarii liniei multiciclu, este necesar sa se cunoasca nu numai termenele de executie a diferitelor produse, ci si termenele de executie a diferitelor cicluri de prelucrare sau de montaj al acestora, in care scop se intocmeste un grafic adecvat.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Managementul calitatii totale
Analiza datelor cantitative
Practica de specialitate managementul sc metrorex sa
Abordarea pe baza de active in evaluarea intreprinderii
Notiuni de baza privind calitatea
Proiectarea produselor PROIECT Denumire produs de referinta: Desfacator de sticle
Managementul stocurilor - magazii, compartimente, grup articole
PERFECTIONAREA SISTEMULUI DECIZIONAL

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu