Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management » protectia muncii
CERINTE DE SECURITATE PRIVIND PROTECTIA LA EXPLOZIE PENTRU INSTALATII SI ECHIPAMENTE DE VOPSIRE IN CAMP ELECTROSTATIC

CERINTE DE SECURITATE PRIVIND PROTECTIA LA EXPLOZIE PENTRU INSTALATII SI ECHIPAMENTE DE VOPSIRE IN CAMP ELECTROSTATIC
CERINTE DE SECURITATE PRIVIND PROTECTIA LA EXPLOZIE PENTRU INSTALATII SI ECHIPAMENTE DE VOPSIRE IN CAMP ELECTROSTATIC

Prezentele cerinte se refera numai la pericolele care sunt specifice caracteristicilor electrostatice ale procedeului de pulverizare electrostatica. Pentru celelalte aspecte cum sunt: clasificarea zonelor periculoase Ex; selectia, instalarea si utilizarea echipamentelor electrice in zone periculoase; riscul de incendiu; stocarea si manipularea materialelor inflamabile; sistemele de protectie impotriva exploziilor, se aplica reglementarile specifice acestora.

1. GENERALITATI


Aplicarea materialelor de acoperire prin procedee electrostatice a capatat o larga utilizare in ultimii ani, datorita unor avantaje pe care le prezinta comparativ cu procedeele clasice, si anume:

productivitate mare;

calitatea superioara a vopsirii;

economie de manopera (pot fi automatizate aceste instalatii);

grosimea vopselei poate fi controlata;

- pierderi reduse (caracteristica de refuz electrostatic la depasirea unei anumite acumulari de pulbere);

- realizarea vopsirii unor piese cu forme complicate (se preteaza la vopsirea unor piese de constructie speciala: plase, tuburi, profile complicate, etc., vopseaua ajungand datorita distributiei liniilor de camp si pe partile din spatele piesei sau pe interstitiile acesteia) - fig. 1 .


Figura 1

a - vopsire clasica; b - vopsire in camp electrostatic.

Cu toate acestea materialele organice lichide de acoperire (vopsele, lacuri, etc.) utilizate in cazul procedeelor de pulverizare in camp electrostatic determina aparitia vaporilor combustibili, care in amestec cu aerul in conditii atmosferice pot forma o atmosfera exploziva gazoasa.

In general conform normelor si standardelor in vigoare, referitor la securitatea la explozie, substantele inflamabile si/sau combustibile trebuie sa fie considerate ca si materiale care pot forma o atmosfera exploziva cu exceptia cazului in care evaluarea proprietatilor acestora arata faptul ca in amestecurile cu aer ele sunt incapabile de propagarea unei explozii autosustinute.

Avand in vedere acest lucru toate masurile de protectie ce se impun a fi luate in astfel de situatii trebuie sa fie canalizate intr-o singura directie si anume aceea de prevenire a formarii unor atmosfere explozive gazoase si/sau de prevenire a surselor potentiale de aprindere.

Exista unele mijloace de protectie cunoscute cum ar fi utilizarea materialelor de pulverizare neinflamabile sau utilizarea unui gaz inert in loc de aer, in cazul pulverizarii electrostatice, insa cu mentiunea ca acestea sunt limitate doar la aplicatii particulare intrucat majoritatea materialelor de acoperire electrostatica sunt inflamabile, iar utilizarea de gaze inerte implica cheltuieli ridicate.

Astfel, ca si mijloc de protectie antiexploziva se evidentiaza reducerea concentratiei amestecului exploziv sub limita inferioara de explozivitate (LEL), prin LEL intelegandu-se valoarea concentratiei in aer a materialului inflamabil sub care o atmosfera exploziva nu se formeaza.

Reducerea concentratiei amestecului exploziv se realizeaza cu ajutorul instalatiilor de ventilatie, de evacuare si este eficienta ca si metoda doar pentru zona de lucru exceptand imediata apropiere a spatiului de pulverizare, adica intre instalatia de pulverizare si obiectul de acoperit, unde concentratia amestecului exploziv (LEL) nu poate fi respectata deoarece o astfel de diluare ar face, din punct de vedere tehnologic, imposibil procesul de aplicare a materialelor de acoperire pe obiecte.

In ceea ce priveste prevenirea (evitarea) surselor de aprindere cerintele de securitate se refera la constructia, instalarea si utilizarea echipamentelor de pulverizare electrostatica: pistolul de pulverizare, aparatura electrica asociata, cabinele sau posturile de pulverizare, sistemul de ventilatie si de recuperare, inclusiv cerintele pentru pardoseli si echipamentul individual de protectie al personalului (incaltaminte si manusi).

Solutiile si masurile care pot fi aplicate in acest sens difera in functie de tipul echipamentelor de pulverizare in camp electrostatic.

Utilizarea procedeelor electrostatice necesita aplicarea unor masuri si mijloace de protectie adecvate pentru inlaturarea pericolului de incendii si explozii, care apare cand sunt implicate substante inflamabile sau care pot forma in amestec cu aerul o atmosfera exploziva.

Tensiunile mari la echipamentele de pulverizare electrostatica (60 - 130 kV), constituie un pericol la apropierea de parti componente ale instalatiei purtatoare de tensiune sau incarcate la valori mari, atat pentru persoane (electrocutare) cat si din punct de vedere al aprinderii atmosferei explozive datorita descarcarilor sub forma de scantei care pot sa apara.

Asemanator ca la protectia persoanelor, pentru protectia antiexploziva, curentul continuu poate fi limitat in timp sau ca intensitate la valori nepericuloase. Evaluarea pericolului de explozii se face prin compararea energiei scanteilor de descarcare capacitiva posibile cu energia minima de aprindere a atmosferei explozive.

2. TIPURI DE ECHIPAMENTE (INSTALATII) PENTRU PULVERIZARE IN CAMP ELECTROSTATIC

Echipamentele pentru pulverizare in camp electrostatic sunt de doua tipuri:

- automate;

- manuale.  

In functie de natura materialului de acoperire, se deosebesc trei tipuri de echipamente:

- pentru lichide (vopsele, lacuri);

- pentru pulberi;

- pentru scame (fibre).

Instalatia automata de pulverizare in camp electrostatic a lichidelor este o instalatie in care dispozitivul de pulverizare este fix sau mobil, condus cu ajutorul unor dispozitive automate de miscare cum ar fi de exemplu roboti. In general o astfel de instalatie automata de pulverizare in camp electrostatic se compune din urmatoarele subansamble:

- aria de pulverizare;

- sistem de alimentare cu inalta tensiune;

- dispozitiv de pulverizare electrostatica;

- dispozitiv de alimentare cu material de pulverizare;

- sistem de legare la pamant;

- sistem de ventilare, de evacuare;

- echipament de protectie la incendii;

- dispozitiv de protectie la explozie;

- dispozitive de prindere a pieselor in lucru.

Principiul de baza al procedeului de pulverizare in camp electrostatic a lichidelor (vopsele, lacuri), consta in transformarea lichidului intr-o ceata de picaturi de vopsea care apoi sunt proiectate pe suprafata de vopsit, obtinandu-se astfel o pelicula uniforma de grosimea si textura dorita. Acest lucru se realizeaza si in acelasi timp este posibil prin incarcarea electrostatica a picaturilor atomizate cu ajutorul unei inalte tensiuni, de ordinul catorva zeci de kilovolti, astfel incat acestea sa fie atrase de obiectul de vopsit legat in prealabil la pamant.

La pulverizarea in camp electrostatic a pulberii de acoperire, pulberea este transportata printr-un curent de aer sau prin cadere libera pana la dispozitivul de pulverizare. In timp ce particulele de pulbere traverseaza dispozitivul, ele sunt incarcate electrostatic prin intermediul unei tensiuni inalte, fiind atrase si depozitate pe obiectul de acoperit. Pulberea continua sa se depuna pana cand, pentru o anumita grosime, ea joaca rol de izolator si impiedica depunerea in continuare a pulberii.

Pulberea care nu este depusa pe obiect, se extrage printr-un sistem de ventilatie sau prin alte mijloace in directia unui echipament de recuperare. Obiectele acoperite cu pulbere sunt trecute apoi intr-un cuptor unde pulberea este topita si transformata intr-o acoperire uniforma.

Ca si o observatie se atrage atentia ca la procedeul de pulverizare electrostatica a pulberii, spre deosebire de solventi, pulberile nu se repartizeaza uniform in volumul spatiului de lucru si nu se evapora, ramanand prezente sub forma de depunere. Acestea printr-o zguduire, un soc, pot fi agitate sub forma unui nor de pulberi.

Rezulta ca protectia antiexploziva nu se poate realiza numai prin ventilare cu aceeasi siguranta ca la amestecurile aer/solvent. Se impun cerinte suplimentare de mentinere curata a incaperii si de amplasare a echipamentului electric pentru eliminarea riscului de autoaprindere a pulberii agitate sau depuse la temperaturi ridicate, precum si de limitare a exploziilor prin montarea unor clape de decompresie (de detensionare a presiunii), baraje de flacari, instalatii automate de stingere, s.a.In figura 2 sunt date principalele parti componente ale unei instalatii manuale de pulverizare pulberi in camp electrostatic.

Procedeul de vopsire in camp electrostatic cu pulberi este cel mai raspandit. Are avantajul ca se pot obtine straturi fine intrucat pulberea se depune pe obiectul de acoperit legat la pamant pana la o anumita grosime, cand ea joaca rolul de izolator si impiedica depunerea in continuare. De asemenea, pulberea nedepusa este extrasa printr-un sistem de ventilatie sau prin alte mijloace in directia unui echipament de recuperare. Exista instalatii cu un grad de folosire a materialului de 99 %.


MC - modul de comanda 4 - furtun aer de spalare (curatare)

R - rezervor de pulbere 5 - cablu de tensiune

1 - furtun aer de transport 6 - cablu bobina electroventil

2 - furtun pulbere 7 - furtun aer de fluidizare

3 - furtun aer suplimentar 8 - buton de reglare aer de fluidizare

3. CLASIFICAREA ARIILOR DE PULVERIZARE IN FUNCTIE DE VENTILATIE SI TIPURI DE ECHIPAMENTE UTILIZATE IN ACESTE ARII

Clasificarea ariilor de pulverizare face parte integranta din conceptul de securitate pentru prevenirea exploziilor. Pentru prevenirea aprinderii, categoria de echipament si componentele implementate in acesta depind de limitarea concentratiei de substante inflamabile, limitare care se poate realiza  prin intermediul ventilatiei fortate, prin ventilatie fortata intelegandu-se circulatia de aer obtinuta cu ajutorul unuia sau mai multor ventilatoare.

Ca si echipamente utilizate in ariile de pulverizare se deosebesc cabinele de acoperire care in functie de natura materialului de acoperire pot fi:

- pentru aplicarea produselor de vopsire sub forma de pulbere organica;

- pentru pulverizarea produselor de acoperire organice lichide;

- combinate.

Din componenta cabinelor de pulverizare fac parte pistoalele de pulverizare care din punct de vedere al gradului de automatizare pot fi manuale sau automate. De asemenea pistoalele de pulverizare din punct de vedere al principiului de functionare pot fi cu aer si fara aer. In cazul pistoalelor de pulverizare cu aer materialul care urmeaza sa fie aplicat pe obiectul de acoperit  este absorbit dintr-un recipient al pistolului datorita depresiunii create si directionat spre duza pistolului de pulverizare.

La pistoalele de pulverizare fara aer, materialul de acoperire ajunge la duza pistolului de pulverizare cu ajutorul aerului, principiul fiind asemanator cu cel al unui lichid aflat intr-o seringa.

Referitor la clasificarea ariilor de pulverizare in cazul substantelor inflamabile cu valori ale concentratiei sub 25% din limita inferioara de explozivitate (LEL) in volumul interior al unei cabine inclusiv conductele pentru aerului exhaustat si recirculat si in volumele exterioare dar pe distanta de pana la 1 m de la deschiderile permanente, sunt clasificate ca Zona 2.

In cazul substantelor inflamabile cu valori ale concentratiei intre 25% si 50% din limita inferioara de explozivitate (LEL), volumul interior al cabinei inclusiv conductele pentru aerul exhaustat si recirculat, sunt clasificate ca Zona 1.

In cazul substantelor inflamabile cu valori ale concentratiei intre 25% si 50% din limita inferioara de explozivitate (LEL), volumele exterioare dar pe distanta de pana la 1 m de la deschiderile permanente, sunt clasificate ca Zona 2.

In situatia in care intr-o cabina de acoperire (pulverizare) concentratia solventilor inflamabili este egala sau mai mare de 25% din limita inferioara de explozivitate (LEL), cabina de pulverizare trebuie echipata cu:

- fie cu dispozitiv de eliberare a presiunii de explozie;

- fie cu un dispozitiv de masurare a concentratiei care decupleaza alimentarea cu substante inflamabile daca concentratia este egala sau mai mare de 50% din LEL.

De asemenea referitor la ventilatia fortata aceasta trebuie sa asigure o curatire uniforma si in acelasi timp sa nu permita acumulari de substante inflamabile care sa depaseasca nivele admise de concentratie. Ventilatia fortata trebuie sa curete in mod complet toate spatiile, sectiunile, dotarile si sistemul de descarcare al unei cabine de acoperire, prevenind aparitia in orice loc a concentratiei de substante inflamabile peste limitele admise, cu exceptia stratului extern de material vopsit si a duzei de vopsire.

Ventilarea fortata trebuie sa purifice spatiul total cu o cantitate de aer proaspat egala sau mai mare cu de cinci ori spatiul total, inainte ca sistemul de incalzire sa poata sa fie activat pentru faza de uscare.

Un parametru foarte important al ventilatiei fortate este viteza curentilor de aer.

Pentru a se evita scaparile de pulberi prin deschiderile cabinelor de pulverizare, sunt necesare urmatoarele viteze ale curentilor de aer, pentru conditii normale de functionare dar fara nici o piesa de lucru in interiorul cabinei de pulverizare

- cabina de pulverizare la care operatorul se afla in interior;

In acest caz valoarea medie a vitezei curentilor de aer masurata in plan vertical trebuie sa fie de cel putin 0,3 m/s, iar valoarea masurata individual trebuie sa fie de cel putin 0,25 m/s.

- cabina de pulverizare la care operatorul se afla in exterior;

In acest caz valoarea medie a vitezei curentilor de aer masurata la fiecare deschidere trebuie sa fie de cel putin 0,4 m/s cu o viteza minima a curentilor de aer de 0,3 m/s.

Ventilatia trebuie ca in toate cazurile sa asigure o performanta corespunzatoare. Din acest punct de vedere cabinele de pulverizare trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv care sa monitorizeze  performanta ventilatiei si sa detecteze orice disfunctionalitate a sistemului de ventilatie (de exemplu dispozitiv de monitorizare a presiunii, comutator de vacuum), dispozitiv care trebuie sa fie interblocat cu echipamentul de pulverizare.

Este important de stiut faptul ca viteza curentilor de aer poate fi masurata utilizand un echipament de masurare bidirectional si care permite efectuarea unor masuratori al caror domeniu de masura este cuprins intre 0,15 m/s si 1 m/s. Masuratorile trebuie sa fie efectuate in conditii normale de functionare fara piesa de lucru care urmeaza sa fie acoperita. Toate usile si ferestrele cabinei de pulverizare care pot fi deschise din exterior si care in acelasi timp pot influenta ventilatia fortata trebuie sa fie inchise, durata de masurare in fiecare punct fiind de cel putin 1 minut. Planul orizontal al masuratorilor situat la un metru fata de pardoseala cabinei de pulverizare este impartit intr-un anumit numar de suprafete dreptunghiulare egale (suprafete patrate cu latura cuprinsa intre 1 m si 1,5m) centrul fiecarei suprafete reprezentand cate un punct de masurare.

Distanta dintre punctele de masurare a doua zone adiacente trebuie sa fie mai mica sau egala cu 1,5 m, fiind retinute numai valorile obtinute in jurul distantei de 1,5 m.

4. CERINTE DE SECURITATE PENTRU ECHIPAMENTELE DE PULVERIZARE

4.1.1 Cerinte generale de securitate pentru toate tipurile de  pistoalele de pulverizare

Aparatura manuala de pulverizare ca si echipament de categoria 2 in conformitate cu Directiva 94/9/EC functionand in conditiile atmosferice mentionate, la o temperatura cuprinsa intre 0sC si +40sC si presiune intre 0,8 si 1,1 bar si care satisface aceste cerinte este adecvata pentru a fi utilizata in zonele de pulverizare.Manerul pistolului de pulverizare trebuie sa aiba o suprafata de contact din material conductiv de cel putin 20 cm2. Aceasta suprafata de metal sau alt material conductiv trebuie sa fie conectata la borna de legare la pamant. Rezistenta acestei suprafete fata de pamant nu trebuie sa depaseasca valoarea de 1 MW

Toate cablurile trebuie legate in mod sigur la pistolul de pulverizare. Pentru pistoalele de pulverizare a scamelor este suficient ca toate cablurile sa fie legate sigur.

Toate cablurile de legare la pistol in afara celor care contin numai circuite cu siguranta intrinseca legate la pamant trebuie sa aiba o armatura metalica legata la pamant protejata printr-o manta izolanta. Acest lucru nu se aplica pentru pistoalele cu generatorul de inalta tensiune aflat in interiorul lor daca acolo exista doua cabluri independente pentru linia de legare la pamant pe doua contacte separate si daca izolatia cablurilor este suficient de inalta pentru a rezista la pulverizare direct cu pistolul pe cablu. In timpul acestui proces nu trebuie sa apara tensiuni de varf pe generatorul de inalta tensiune.

Toate partile conductive ale pistolului de pulverizare si altele decat cele care sunt proiectate pentru a fi la un potential ridicat trebuie sa fie asamblate astfel incat sa ramana in contact electric unele cu altele. Aceste parti metalice trebuie sa fie conectate la borna de legare la pamant a unitatii de comanda sau a alimentarii cu energie a generatorului de inalta tensiune prin intermediul bornelor de legare proiectate si realizate conform normelor in vigoare sau prin intermediul altor conexiuni la fel de fiabile.

Conexiunea dintre partile metalice ale pistolului de pulverizare si borna de legare la pamant a circuitului de alimentare cu energie a generatorului de inalta tensiune poate fi facuta prin intermediul armaturi metalice.

Daca se considera posibil sa se produca o descarcare in spatii in care ar putea exista atmosfere explozive pistolul trebuie sa reziste incercarii de supratensiune de 1,2 Umax. Aceasta incercare nu este necesara daca componentele electrice de inalta tensiune inclusiv carcasele lor sunt conforme cerintelor unui mod de protectie adecvat pentru grupa II A conform SR EN 60079-0 (de exemplu capsulare antideflagranta “d” conform SR EN 60079-1).

Cablul de inalta tensiune trebuie sa fie capabil sa reziste la o tensiune de incercare de 1,2 Umax.

Parghia pistolului trebuie adusa mecanic in pozitia “oprire”. Cand este relaxata parghia trebuie sa asigure intreruperea alimentarii cu inalta tensiune si a alimentarii cu material a pistolului in cel mult 2 s.

Nu trebuia utilizata o sursa de inalta tensiune cu mai multe iesiri exceptand cazul  in care se poate intrerupe fiecare iesire de inalta tensiune separat relaxand parghia pistolului conectata la iesirea respectiva.

Orice rezistenta de limitare a curentului folosita la pistol sau la aparatura asociata trebuie sa fie montata, izolata si protejata astfel incat sa fie protejata de scurtcircuit si ea trebuie sa aiba parametrii nominali astfel incat sa nu fie deteriorata cand se produce un scurtcircuit timp de 5 min. intre electrodul de inalta tensiune al pistolului de pulverizare si pamant.

Componentele de care depinde securitatea fata de aprindere si care sunt montate in sursa de inalta tensiune trebuie sa fie conectate, asamblate, etc., astfel incat securitatea dispozitivului sa nu poata fi periclitata.

Dispozitivele de reglare care pot determina cresterea tensiunii inalte maxime de incercare trebuie sa fie inchise permanent si durabil. Aceasta cerinta este de asemenea aplicabila pentru alti parametrii de securitate cum ar fi valoarea de prag a curentului si curentul maxim.

Cerinte de securitate pentru pistoalele de pulverizare a vopselelor inflamabile

Toata aparatura electrica sau partea de aparatura electrica a unui pistol de pulverizare a vopselei inclusiv carcasa exterioara a pistolului cu exceptia componentelor circuitului de inalta tensiune trebuie sa fie conform cerintelor unuia sau mai multor moduri de protectie enumerate in SR EN 60079-0.

Transformatorul cu cascada poate sa aiba tipul de protectie “incapsulare m” pentru pistoalele de pulverizare la care tensiunea inalta este generata in interiorul pistolului de pulverizare.

Daca aparatura asociata este destinata pentru a fi utilizata intr-o zona periculoasa formata de catre materialul de pulverizare, aceasta trebuie sa satisfaca cerintele unuia sau mai multor tipuri de protectie enumerate in SR EN 60079-0 iar capsularile trebuie sa satisfaca gradul normal de protectie IP 54 conform SR EN 60529.

Cerinte de securitate pentru pistoalele de pulverizare a pulberilor inflamabile

Toata aparatura electrica sau partea de aparatura electrica a unui pistol de pulverizare a pulberii inclusiv carcasa exterioara a pistolului cu exceptia componentelor circuitului de inalta tensiune trebuie sa satisfaca cerintele unuia sau mai multor moduri de protectie enumerate in SR EN 60079-0. Aceasta trebuie de asemenea sa satisfaca gradul normal de protectie IP 54 in conformitate cu SR EN 60529 si cerintele clasei de temperatura T6 in conformitate cu SR EN 60079-0.

Transformatorul in cascada poate sa aiba tipul de protectie “incapsulare m” pentru pistoalele de pulverizare la care tensiunea inalta este generata in interiorul pistolului de pulverizare.

Daca aparatura asociata este  destinata pentru a fi utilizata in zone periculoase formate de catre materialul de pulverizare aceasta trebuie sa fie in conformitate cu cerintele din SR EN 50281-1-1. Temperatura maxima de suprafata a capsularilor nu trebuie sa depaseasca 200sC.

Aceasta cerinta permite asigurarea ca pulberea sub forma unui strat nu se va incalzi pana la punctul de aprindere.

Cerinte de securitate pentru pistoalele de pulverizare a scamelor inflamabile

Toata aparatura electrica sau partea de aparatura electrica a unui pistol de pulverizare a pulberii inclusiv carcasa exterioara a pistolului cu exceptia componentelor circuitului de inalta tensiune trebuie sa satisfaca cerintele unuia sau mai multor moduri de protectie enumerate in SR EN 60079-0. Aceasta trebuie de asemenea sa satisfaca gradul normal de protectie IP 54 in conformitate cu SR EN 60529 si cerintele clasei de temperatura T6 in conformitate cu SR EN 60079-0. 

Daca aparatura asociata este  destinata pentru a fi folosita in zone periculoase formate de catre materialul de pulverizare aceasta trebuie sa fie in conformitate cu cerintele din SR EN 50281-1-1. Temperatura maxima de suprafata a capsularilor nu trebuie sa depaseasca 200sC.

4.2 Cerinte de securitate pentru cabinele de pulverizare si cabinele combinate

Ca o cerinta generala instalatia automata de pulverizare electrostatica a lichidelor trebuie sa fie destinata folosirii numai de catre personal instruit care sa fie la curent cu toate cerintele de utilizare specificate in standardele de referinta. Toata aparatura asociata cum este de exemplu sistemul de alimentare cu inalta tensiune acolo unde este posibil trebuie amplasata in exteriorul ariei de pulverizare.

De asemenea aparatura asociata din ariile de pulverizare trebuie sa satisfaca cerintele unuia sau mai multor tipuri de protectie enumerate in SR EN 60079-0 si sa aiba cel putin gradul normal de protectie IP 54. Sistemul de ventilatie de evacuare trebuie interblocat cu celelalte echipamente ale instalatiei, astfel incat nici sistemul de alimentare cu inalta tensiune sa nu poata fi conectat, nici materialul de pulverizare sa nu poata fi alimentat atat timp cat sistemul de ventilatie de evacuare nu functioneaza adecvat si daca volumul de aer nu a fost schimbat de cel putin 5 ori in aria de pulverizare.

Trebuie instalate dispozitive care sa monitorizeze debitul real de aer evacuat de sistemul de ventilatie iar acestea trebuie reglate astfel incat sa intrerupa imiediat sistemul de alimentare cu inalta tensiune si alimentarea cu material de pulverizare daca debitul volumetric scade sub minimul necesar de asigurare a conformitatii referitor la concentratia medie a solventilor sub forma de vapori sau ceata inflamabila care nu trebuie sa depaseasca 50 % din LEL.Constructia ariei de pulverizare si conductele sistemului de ventilatie de evacuare trebuie  realizate din materiale rezistente la combustie si a caror suprafata nu trebuie sa fie capabila de a acumula sarcini electrostatice care ar putea duce la o aprindere. Acolo unde sunt folositi pereti confectionati din materiale plastice neconductive trebuie evitata aparitia descarcarilor cu energie foarte mare denumite descarcari perie de propagare.

Foliile subtiri de material plastic cu grosimi mai mici de 9 mm aflate in contact cu suprafete mari de metal legat la pamant pot da nastere riscului de aparitie a descarcarilor perie de propagare. Cand aceste folii sunt folosite pentru a se evita aparitia descarcarilor perie de propagare tensiunea de strapungere prin folie nu trebuie sa depaseasca 4 kV.

Orice acces catre aria de pulverizare destinat folosirii de catre personal trebuie interblocat astfel incat sistemul de alimentare cu inalta tensiune sa fie decuplat in situatia oricarei deschideri pentru acces. Celalalte deschideri ale unei arii de pulverizare prin care se poate avea acces usor la parti care se afla sub inalta tensiune trebuie sa poata fi inchise astfel incat accesul sa se poata face numai cu ajutorul unei chei sau al unei scule.

Deschiderile din peretii ariei de pulverizare prevazute pentru intrarea sau iesirea pieselor in lucru trebuie sa fie cat mai mici posibil. Pardoseala din aria de pulverizare trebuie sa aiba proprietati antistatice. Orice acoperire pe pardoseala permanenta sau temporara nu trebuie sa creasca rezistenta la pamant peste limita admisa.

Cuplarea tensiunii trebuie sa fie posibila numai cu ajutorul unei chei iar decuplarea trebuie sa fie posibila fara cheie. Acolo unde parti expuse ale sistemului de alimentare cu inalta tensiune sunt amplasate in exteriorul ariei de pulverizare trebuie asigurata o protectie completa la contactul direct. Partile sistemului de pulverizare electrostatica aflate sub tensiune inclusiv furtunurile pentru materialul de pulverizat localizate in exteriorul ariei de pulverizare trebuie astfel instalate incat sa nu apara nici descarcari care sa puna in pericol personalul si nici ca incintele izolate sa poata fi atinse.

Toate partile conductoare ale instalatiei cum ar fi: pardoseala, peretii, tavanul imprejmuirile, transportoarele, piesele in lucru, containerele pentru materialul de pulverizare, etc., care se afla in interiorul ariei de pulverizare cu exceptia acelor parti care se afla sub inalta tensiune in regim normal de functionare trebuie conectate intre ele si impreuna cu terminalul legat la pamant al sistemului de alimentare cu inalta tensiune la sistemul de legare la pamant de protectie a alimentarii electrice.

Partile metalice pasive ale instalatiei aflate pe o raza de 5 m in jurul aparaturii de pulverizare electrostatica, trebuie sa fie legate la pamant si trebuie sa se asigure de asemenea distantele minime de siguranta la strapungere intre acestea si partile conducatoare aflate sub tensiune, cu exceptia armaturilor cablurilor electrice unde aceasta conditie se pune numai la capetele de cablu.

Fiecare obiect de acoperit trebuie sa aiba o rezistenta in raport cu pamantul mai mica de 1 Mohm. Aceasta trebuie controlata periodic.

Eliminarea acumularilor electrostatice pe persoane si respectiv a descarcarilor incendive ce pot sa apara, se realizeaza prin utilizarea de incaltaminte antistatica si conductiva si prin pardoseli antistatice in interiorul zonei in care se lucreaza.

Nici o acoperire, permanenta sau temporara, nu trebuie sa creasca rezistenta in raport cu pamantul peste limitele admisibile (1 Mohm). Reziduurile pot afecta defavorabil rezistenta in raport cu pamantul si nu trebuie lasate sa se acumuleze.

Daca se utilizeaza manusi, ele trebuie sa fie antistatice sau sa fie decuplate in palma. Tubulatura de conexiune la ansamblul de recuperare a pulberilor sau scamelor trebuie sa fie din material care nu propaga arderea si a carui suprafata sa nu permita acumularea sarcinilor electrostatice care ar putea produce o aprindere.

In cazul cabinelor de pulverizare criteriile de securitate aplicate trebuie sa asigure ca nivelul concentratiei substantelor inflamabile este mentinuta sub 25 % din limita inferioara de explozivitate (LEL) de catre ventilatia fortata.

Dispozitivele de iluminat instalate in interiorul tablourilor transparente antisoc cuprinse in structura cabinei de pulverizare trebuie sa aiba gradul normal de protectie IP 54 conform SR EN 60529 pentru a nu permite patrunderea vaporilor proveniti de la solventi.

Componentele si dispozitivele de siguranta trebuie sa fie cel putin de categoria 3G. Motoarele amplasate in exteriorul cabinei de pulverizare trebuie sa aiba gradul normal de protectie IP 54. acestea nu trebuie sa fie amplasate in conductele de evacuare a aerului.

De asemenea trebuie evitate descarcarile de energie statica prin folosirea unor masuri adecvate de legare la pamant. Partile mecanice aflate in miscare (de exemplu paletele ventilatoarelor) nu trebuie sa genereze scantei. Tablourile de control trebuie sa fie amplasate in exteriorul cabinelor de pulverizare.

Sistemele electrice de control, monitorizare si masurare trebuie sa fie de categoria 3, cu scopul de a preveni formarea atmosferei explozive.

Toate echipamentele neelectrice si componentele instalate si amplasate in ariile cu atmosfere potential explozive trebuie sa fie proiectate si realizate in conformitate cu bunele practici ingineresti si de asemenea trebuie sa se supuna evaluarii pericolului de aprindere in conformitate cu SR EN 13463-1 pentru a asigura protectie la explozie. Echipamentele neelectrice trebuie sa satisfaca cerintele din SR EN 13463-1 si SR EN 13463-5.

Echipamentele de categoria 3D, Grupa II in conformitate cu SR EN 13463-1 pentru a putea fi instalate in zona 22 nu trebuie sa contina nici o sursa efectiva de aprindere in functionare normala. Echipamentele de categoria 2D, Grupa II in conformitate cu SR EN 13463-1 nu trebuie sa contina nici o sursa efectiva de aprindere atat la functionare normala cat si in cazul unor rare disfunctionalitati. Suplimentar se impun urmatoarele cerinte de securitate:

- suprafetele fierbinti ale echipamentelor aflate in interiorul cabinelor de pulverizare nu trebuie sa fie capabile sa aprinda norii de pulberi de acoperire;

- ventilatoarele utilizate trebuie sa fie proiectate si realizate in conformitate cu pr. EN 14986.

Standarde de referinta:

SR EN 50050-2004 Aparatura electrica pentru atmosfere potential explozive. Echipament manual de pulverizare electrostatica.

SR EN 50 176: 2003   Instalatii automatizate de pulverizare electrostatica a materialelor lichide inflamabile de pulverizare.

SR EN 50 177: 2002   Instalatii automatizate de pulverizare electrostatica a pulberilor de acoperire inflamabile.

SR EN 12215:2005  Instalatii de acoperire. Cabine de acoperire prin pulverizare a produselor de acoperire organice lichide. Cerinte de securitate.

SR EN 12981:2005 Instalatii de vopsire. Cabine de pulverizare pentru aplicarea produselor de vopsire sub forma de pulbere organica. Cerinte de securitate.

SR EN 13355:2005  Instalatii de acoperire. Cabine combinate. Cerinte de securitate.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu