Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management » protectia muncii
Criterii pentru stabilirea pericolului de explozie

Criterii pentru stabilirea pericolului de explozie
CRITERII PENTRU STABILIREA PERICOLULUI DE EXPLOZIE

1. Criterii de baza pentru aprecierea pericolului de explozie

Analiza existentei pericolului de explozie, respectiv stabilirea posibilitatilor de formare a atmosferei explozive, trebuie facuta la fiecare instalatie.


Pericolul de explozie poate sa apara la manipularea substantelor combustibile, respectiv oxidabile, daca acestea se prezinta sub forma de dispersie fina de gaze, de lichid sau vapori, cand concentratia in amestec cu aerul atinge anumite valori limita (limita de explozie) si cand cantitatea de amestec este periculoasa (amestec exploziv periculos).

Pentru initierea unei explozii, trebuie sa existe o sursa eficienta de aprindere.

In cazul exploziilor, apar flacari, temperaturi inalte si deseori presiuni mari, respectiv cresteri vertiginoase de presiuni; ca urmare pot fi ranite persoane, pot fi distruse cladiri sau parti de instalatie si se pot aprinde si alte substante combustibile (incendii succesive).

Exploziile pot lua nastere cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

- un grad inalt de dispersie al substantelor combustibile;

- concentratia substantelor combustibile aflata in limitele de explozie;

- existenta unei surse eficiente de aprindere.

1.1. Influenta gradului de dispersie - in cazul substantelor in stare gazoasa sau sub forma de vapori, gradul de dispersie este dat de natura lor. Gradul de dispersie poate sa fie o cauza suficienta pentru declansarea unei explozii.

1. Limita de explozie - explozia poate avea loc in cazul in care concentratia in aer a unei substante combustibile, suficient de dispersata, depaseste o valoare limita (limita de explozie inferioara), dar nu mai poate avea loc atunci cand concentratia trece de valoarea maxima ( limita de explozie superioara). In alte conditii decat cele atmosferice, limitele de explozie se modifica

Intervalul intre cele doua valori de explozie creste odata cu cresterea presiunii si temperaturii amestecului. Limitele superioare de explozie, in cazul amestecurilor cu oxigen, sunt net superioare celor cu aer. Unele substante chimice instabile, in anumite

conditii determinate, nu au o limita de explozie superioara, ca de exemplu: acetilena, oxidul de etilena, etc. Asemenea substante pot ajunge la reactii exoterme si pot duce la aprindere, chiar si in absenta aerului sau oxigenului.

Deasupra unui lichid combustibil, nu se poate forma un amestec exploziv, decat daca temperatura depaseste o valoare minima.

1.3.Sursa eficienta de aprindere - se considera surse care pot genera amestecuri explozive in instalatiile petroliere, scaparile de gaze sau vapori produse la unele imbinari in flansi, la presetupele robinetilor, si ale supapelor de siguranta ale pompelor si compresoarelor, la drenajele vaselor ce contin hidrocarburi lichide sau gazoase si alte locuri asimilate acestora. . Efectul surselor de aprindere in general se subapreciaza, sau acestea nu sunt detectate ca atare. Eficacitatea lor, respectiv capacitatea lor de a aprinde, depinde de energia lor si de proprietatile atmosferei explozive.

In alte conditii decat cele atmosferice, se modifica proprietatile esentiale de aprindere ale amestecului exploziv (de exemplu energia minima de aprindere, in cazul amestecurilor imbogatite cu oxigen se micsoreaza cu valori exponentiale).

Masuri de prevenire a aprinderii unor amestecuri explozive

La aprecierea pericolului de explozie, trebuie sa se porneasca de la premiza ca un amestec exploziv se poate aprinde in orice moment. Aprecierea, nu depinde de intrebarea daca exista sau nu o sursa de aprindere.

1. Posibilitatea aparitiei unei atmosfere explozive in incinta unei instalatii

Posibilitatea aparitiei unei atmosfere explozive depinde de caracteristicile substantelor utilizate, de starile lor fizice rezultate in procesul tehnologic, de posibilitatea aparitiei gazelor sau vaporilor ce pot genera atmosfere explozive.

a/ Caracteristicile substantelor

- Limita inferioara si superioara de explozie (concentratia in % volumetrice pentru gaze sau vapori).

- Punctul de inflamabilitate pentru lichide, respectiv punctul inferior de explozie, presiunea de saturatie a vaporilor la temperatura de lucru.

b/ Starea de prelucrare a substantelor

- Concentratia maxima sau minima a substantelor combustibile.

- Modul de prelucrare a lichidelor (dispersare, ruperea jetului de lichid, evaporare, condensare).

- Temperatura maxima sau minima de prelucrare.

Daca temperatura de prelucrare se situeaza deasupra sau imediat sub punctul de inflamare al lichidului ( pana la 5 K ), respectiv deasupra punctului inferior de explozie, atunci pot lua nastere amestecuri explozive de vapori/aer.

Daca temperatura se afla suficient de mult sub punctul de inflamare (mai mult de 5 K) atunci nu se poate forma o atmosfera exploziva, decat la o dispersie de picaturi foarte fine, ca de exemplu la pulverizare.

In cazul ceturilor, tensiunea de vapori a lichidului poate creste marind proprietatile periculoase ale amestecului ceata - aer la cele ale unui amestec vapori - aer.Cantitatea de atmosfera exploziva ce poate sa existe sau sa se formeze

a/ Cantitatea de atmosfera exploziva ce poate sa existe sau sa se formeze

intr-o instalatie depinde in afara de proprietatile substantelor prezentate la punctul 1. si de altele ca :

- Densitatea relativa fata de aer

Cu cat gazele si vaporii sunt mai grei, cu atat coboara mai repede, amestecandu-se continuu cu aerul disponibil; deci, numai prin forta gravitationala, nu se mai poate face o noua separare a unui amestec format din componenti usori si grei. Gazele grele coboara si se imprastie. Ele, insa, se pot prelinge si la distante mai mari, unde - eventual - intalnesc o sursa de aprindere.

Trebuie tinut seama de faptul ca densitatea unui amestec de vapori/aer, care se formeaza deasupra unui lichid, este limitata de presiunea de saturatie a lichidului la temperatura de lucru.

Prin densitate relativa fata de aer se intelege raportul dintre masa unui volum din acel gaz si masa unui volum egal de aer avand aceeasi temperatura si presiune.

Cu cat gazele sunt mai grele decat aerul, cu atat coboara mai repede, amestecandu-se cu aerul disponibil. Gazele mai usoare decat aerul se urca cu atat mai repede cu cat densitatea lor este mai mica, amestecandu-se tot mai mult cu aerul.

- Coeficientul de difuzie poate fi folosit drept marime determinanta privind cantitatea de atmosfera exploziva, daca in incapere (spatiu) nu exista curenti de convectie.

b/ Conditiile locale de exploatare, de asemenea influenteaza cantitatea de atmosfera exploziva

- Modul de colectare, separare, tratare si depozitare a fluidelor (sistem inchis sau deschis).

- Posibilitatea scaparilor de fluide la ventile, imbinari, presetupe, supape,etc.

- Lipsa ventilatiei, mai ales in locurile joase (camine, canale, bazine, batale) fac ca in acestea sa se acumuleze gaze mai grele decat aerul.

3. Cantitatea de amestec exploziv periculoasa

Pentru a aprecia efectul unei explozii, se admite ca atmosfera  exploziva periculoasa ce se poate forma este pasibila de explozie.

In acest caz trebuie luate in considerare si urmatoarele:

a/ Proprietati ale substantelor:

- presiunea maxima de explozie;

- viteza de crestere a presiunii de explozie;

- limitele de detonare, respectiv tendinta de detonare.

b/ Conditii locale de exploatare :

O cantitate de peste 10 litri atmosfera exploziva in stare compacta in incaperi inchise, indiferent de marimea spatiului, trebuie considerata atmosfera exploziva periculoasa: de  altfel si cantitati mai mici pot fi periculoase daca se afla in imediata apropiere a oamenilor.

In incaperi mai mici de 100 m3, chiar si o cantitate mai mica de 10 litri atmosfera exploziva trebuie considerata periculoasa

O apreciere a cantitatii periculoase de atmosfera exploziva se face

impartindu-se volumul total al incaperii la 10.000 ( de exemplu, pentru o incapere de 80 m3, chiar o atmosfera de 8 litri este periculoasa

De aici nu rezulta ca tot spatiul este periclitat la explozie, ci numai partea in care se poate forma atmosfera exploziva

c/ Propagarea flacarilor

Flacarile ce iau nastere  dupa aprinderea unei atmosfere explozive pot cuprinde un volum de 10 ori mai mare decat cel al atmosferei explozive inainte de aprindere. Trebuie tinut seama de flama de detonatie cand explozia se propaga intr-o anumita directie.

Cazuri de producere a detonatiei :

- In recipiente lungi sau in conducte exista pericolul ca explozia sa se transforme in detonatie; undele de detonatie au un efect foarte puternic de distrugere a obstacolelor intalnite.

- Exista posibilitatea distrugerii unor parti din instalatie in jurul atmosferei explozive.

Explozia poate provoca avarii, care pot duce la scapari de gaze ce pot provoca si alte explozii sau incendii.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu