Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management » protectia muncii
INSTRUCTIUNI DE SECURITATEA MUNCII PENTRU LUCRARI DE DULGHERIE

INSTRUCTIUNI DE SECURITATEA MUNCII PENTRU LUCRARI DE DULGHERIE
INSTRUCTIUNI DE SECURITATEA MUNCII PENTRU LUCRARI DE DULGHERIE

Operatiile de dulgherie respectiv lucrari si constructii din lemn in contructii se vor executa numai de personal calificat si instruit special pentru operatiile respective respectandu-se instructiunile tehnice de exploatare, de securitatea muncii si P.S.I..

Incadrarea si repartizarea lucratorilor pentru operatiile de dulgherie si pentru lucrul la inaltime se fac pe baza avizului medical eliberat in urma unui examen medical prin care trebuiesc verificate aptitudinile si capacitatile neuropsihice necesare lucrului la inaltime, aviz dat in fisa de aptitudine.

Instructajul de securitate a muncii se face pe faze: la angajare, la locul de munca, periodic in conformitate cu Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si Hotararii nr.1425/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca.
In santier este obligatorie efectuarea unui instructaj zilnic de protectia muncii la inceperea lucrului, instructaj efectuat de conducatorul direct al locului de munca pentru toti lucratorii din subordinea sa timp de circa 10-15 minute sau mai mult dupa complexitatea lucrarilor si a riscurilor aferente lucrarii. Inceperea lucrarii va fi inceputa numai dupa ce au fost verificate dotarile colective si individuale de securitate.

Toti dulgherii care lucreaza la realizarea de structuri din lemn la inaltime vor fi echipati cu E.I.P. pentru prevenirea caderii in gol respectiv centura de siguranta, franghie de pozitionare, franghie de siguranta dupa caz, si vor purta incaltaminte cu talpa antiderapanta. Dulgherii nu au voie sa poarte sorturi acestea fiindu-le interzise.

La fasonarea materialului lemnos, lemnul va fi asezat pe o platforma nivelata si va fi bine fixat pentru a nu se deplasa in timpul fasonarii pe o anumita latura iar atentia dulgherului va fi indreptata asupra operatiei ce o executa.

La cioplirea manuala a lemnariei distanta dintre 2 dulgheri cioplitori vecini trebuie sa fie de minimum 3m.

La prelucrarea mecanica a lemnului, se vor respecta instructiunile de securitate a muncii si tehnologice ale utilajului. Se vor respecta urmatoarele :

- La circular se interzice lucrul fara aparatoare la panza sau la transmisie, daca panza de circular are fisuri, sau 3 dinti lipsa consecutiv sau 5 dinti lipsa in total pe contur.

Se va utiliza un circular prevazut cu 2 pinze circulare cea principala de taiere si o a doua panza circulara cu rol de despicare (de cutit despicator) amplasata in spatele celei principale pentru a se preantampina aruncarea inapoi a materialului, a doua panza va avea un ceapraz mai mare cu 0,5mm decat ceaprazul pinzei circulare principale.

- La utilizare masinii de frezat ( scobit) se va admite lucrul la masina numai daca lantul taietor este perfect ascutit , intins, si compus din zale cu cutite de aceeasi marime fara a lipsi nici un dinte taietor din lant.

- La desfasurarea operatiilor la masina de rindeluit in conditii de deplina securitate: se interzice utilizarea arborelui de sectiune patrata; masa masinii va fi prevazuta cu un dispozitiv de ghidare a piesei ce se prelucreaza; este interzis lucrul pe partea cu actionarea si transmisia masinii (dreapta); deschiderea celor doua blaturi al mesei masinii sa fie cat mai mica.

Se interzice utilizarea dulgherilor sub 18 ani pentru lucrul la inaltime.

Executarea lucrarilor de montare sau demontare a elementelor de consrtructie se va face sub conducerea directa si permanenta a unui cadru tehnic desemnat si se va lucra cu respectarea pas cu pas a proiectului de executie.

La utilizarea sculelor si uneltelor mecanizate pentru prelucrarea lemnului se vor respecta instructiunile de utilizare din cartile lor tehnice si normele de securitate a muncii.

Montarea constructiilor din lemn nu trebuie sa se intrerupa pana cand acestea nu vor fi fixate si rigidizate .

Montarea grinzilor pentru tavane in golurile lasate in zidarie se va executa de pe o podina continua asezata la 1m mai jos decat planul tavanului. De pe aceste podine se vor bate si riglele sau sipcile pe care se monteaza astereala intre grinzi. Acestea rigle sau sipci nu se vor bate stand in genunchi pe grinzi. Nu este permisa folosirea grinzilor tavanelor pentru fixarea de scripeti la operatiile de ridicare.

Circulatia pe grinzi este interzisa. In lipsa schelei interioare se vor amenaja pe grinzi cai de circulatie speciale late de 0,7m cu balustrade de protectie la cadere si scanduri de margine. Nu este permis sa se lucreze stand pe astereala dintre grinzile tavanului.

Montarea cofrajelor la inaltime se va face de pe schele rezistente avand podine cu latimea de cel putin 1m prevazute cu balustrade de protectie si scanduri de margine. Schelele improvizate sunt interzise!

In toate cazurile cand dulgherii lucreaza la inaltime acestia sunt obligati sa poarte E.I.P. ( centura de pozitionare/siguranta, franghie de pozitionare/siguranta ) pentru a fi asigurati impotriva caderii in gol, si vor lucra sub supravegherea conducatorului locului de munca.

In caz de mica lezare a mainilor: zgariere, intepare, patrundere sub piele sau unghie a unei aschii de lemn etc. se va anunta leziunea, se intrerupe lucrul, se va cobori in siguranta si se va utiliza trusa de prim ajutor din santier.De ex.: dupa scoaterea aschiei de lemn de sub piele sau unghie se spala rana cu tinctura de iod ( dezinfectare ) si apoi se executa bandajarea.

Confectionarea cofrajelor se face de regula la bancul de lucru, in totalitate sau pe subansamble functie de marimea lor avandu-se in vedere urmatoarele:

a) bancul de lucru va fi situat pe cat posibil in apropierea locului de montaj a cofrajului,

b) varfurile cuielor batute in panourile de cofraj vor fi culcate in planul scandurii, lucrarile la circular vor fi efectuate numai de muncitori autorizati ( dulgheri ),

c) circularul va avea montate aparatorile de protectie.

Dulgherii isi vor duce sculele si cuiele in ladite de lemn cu maner fix.

Sculele de mana utilizate de dulgheri trebuie sa fie prevazute cu manere din lemn, nu se admit improvizatii cu inlocuitori.

Montarea cofrajelor, aranjarea imbinarilor si potrivirea buloanelor , montarea si fixarea acestora se va face de dulgheri, cu conditia ca lucrul la cofrare sa se faca de pe o suprafata de sprijin sigura ( platforma cu balustrada de protectie), scara simpla sau dubla asigurata la caderea prin alunecare sau dezechilibrare, si cu purtarea E.I.P. corespunzator ex. centura de siguranta ) in conlucrare cu macaragiul - dupa caz dar la demontarea cofrajelor dupa intarirea betonului turnat. nu se vor utiliza scari.

Observatie: la demontarea cofrajului, dulgherii pot fi ajutati si de alti meseriasi instruiti in prealabil, de conducatorul locului de munca supraveghetor al lucrarii, cu conditia ca lucrul la decofrare sa se faca de pe o suprafata de sprijin sigura ( platforma cu balustrada de protectie ), cu purtarea E.I.P. corespunzator ex. centura de siguranta.

Coborarea materialului lemnos de la inaltime se poate face cu scripete, pe un anumit spatiu dar cu ingradirea lui pe o raza de 10m, cu semnalizare cu placute de avertizare de interzicerea accesului.

La executarea de lucrari de dulgherie deasupra locurilor obligatorii de trecere sau de circulatie a autovehiculelor se va construi o podina de protectie continua a carei inaltime trebuie sa fie mai mare decat a gabaritelor de trecere, executia sa se va face dupa un proiect tehnic.

Daca nu se poate executa o astfel de podina de trecere, se ia masura inchiderii locului de trecere pe tot timpul cand se executa lucrarea.

Dulgherii sunt cei care executa dupa proiect: schele, esafodaje, podine de lucru si scari. In proiecte exista calcule de dimensionare a acestora conform cu prescriptiile tehnice de incercari in constructii si cu conditiile specifice de folosire, astfel incat utilizarea lor sa fie sigura si sa nu poata conduce in nici un caz la provocarea unui accident de munca.

Schelele si esafodajele folosite in constructii sunt tipizate, dar functie de natura lucrarilor se pot utiliza si schele si esafodaje netipizate, acestea vor fi executate pe baza unui proiect aprobat.

La montarea sau suprainaltarea cu alt etaj al unei schele personalul muncitor va fi echipat cu E.I.P. pentru prevenirea caderii de la inaltime

(centuri de siguranta, franghii de pozitionare si de siguranta, incaltaminte cu talpa antiderapanta).

Schelele, esafodajele, scarile, se executa dupa un proiect aprobat si se dau in exploatare cu Proces Verbal de receptie acestea constituind E.C.P - echipamente colective de securitate a muncii.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu