Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Cererea in agroturism

Cererea in agroturism


CEREREA IN AGROTURISM

Cererea agroturistica reprezinta totalitatea persoanelor care solicita si utilizeaza servicii de turism rurale sau persoanelor care se deplaseaza in alte scopuri in mediul rural si sunt si beneficiarii unor astfel de servicii. Cererea agroturistica are un mare grad de mobilitate datorita faptului ca turistul trebuie sa 'migreze' pana la zona de existenta a produsului turistic.

Intrucat cererea agroturistica exprima nevoi de ordin superior, aceasta isi manifesta elasticitatea fata de actiunea factorilor de influenta. Factorii de actiune specifica in cererea agroturistica pot fi considerati urmatorii[1]: durata concediilor, programarea vacantelor, marimea veniturilor, amplasarea si atractia unor zone cu vocatie in agroturism, legatura cu satul pentru persoanele care au migrat de la sat la oras etc.

Cererea agroturistica are un caracter foarte heterogen, care este dat tocmai de diversitatea categoriilor de purtatori ai cererii turistice (diversitatea care este generata de nevoile exprimate si zonele din care provin solicitatorii). In aceasta situatie este necesar a fi cunoscute segmentele cererii in piata agroturistica.

Un segment al cererii agroturistice incadreaza acei turisti care doresc sa revada meleagurile natale, obiceriurile traditionale ale satului, preocuparile si realizarile celor mai varstnici etc., aceasta cu atat mai mult cu cat pot sa le arate propriilor copii.

Un alt segment al cererii turistice este format din copii si tineri in formare care pot sa cunoasca activitati agricole traditionale in mediul satesc, (activitati cum sunt pascutul animalelor, recoltatul fructelor sau strugurilor, strangerea plantelor medicinale, pescuitul, etc.), care nu presupun un efort deosebit si in acelasi timp fac placere tinerilor si chiar copiilor, acestia putandu-se simti utili si responsabili.Un al treilea segment al cererii agroturistice cuprinde oraseni care au sau nu origini rurale, dar care sunt plictisiti de ritmul citadin, obositi de agitatia existenta mai ales in marile centre urbane. Aceasta categorie de cetateni doresc sa fie departe de zgomot si praf, sa se poata bucura de un regim alimentar sanatos si care solicita pentru o anumita perioada liniste si relaxare sau odihna activa.

Un al patrulea segment al cererii turistice este reprezentat si de turistii cu posibilitati financiare deosebite, acestia dorind ceva nou. Aceasta categorie de turisti sunt cazati in hoteluri care dispun de servicii si oferte ce incadreaza programe speciale (uneori organizate chiar in fermele agricole).

Un ultim segment al cererii turistice incadreaza persoanele cu venituri mai mici care nu-si permit un concediu intr-o statiune balneo-climaterica, motiv pentru care apeleaza la aceasta forma de turism care este ieftina si accesibila.

Dar odata cu solicitarea serviciilor de agroturism, consumatorul are si anumite drepturi privind protectia cererii turistice si anume:

- protejarea impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata, sanatatea sau securitatea, ori sa le afecteze drepturile si interesele legitime;

- informarea asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor prestate;

- existenta unor forme de despagubiri pentru clientul-consumator de produse/servicii agroturistice pentru prejuduiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor, folosind in acest scop mijloacele prevazute de lege.Ibidem

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.