Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Procesele de comunicare si promovare in cadrul organizatiilor economice

Procesele de comunicare si promovare in cadrul organizatiilor economice


PROCESELE DE COMUNICARE SI PROMOVARE IN CADRUL ORGANIZATIILOR ECONOMICE

Politica de comunicare a unei intreprinderi constituie un element important in cadrul activitatii de marketing, o variabila in cadrul mixului de marketing.

Pentru ca o firma sa-si poata vinde produsele la anumite preturi si prin anumite canale de distributie, este necesar sa adopte un ansamblu de comunicatii coerente, prin care sa prezinte pozitionarea produsului, sa trezeasca nevoile si dorintele in randul consumatorilor, sa creeze si sa intretina o imagine favorabila a firmei.

A comunica inseamna a face cunoscuta o informatie, o idee sau o atitudine. Pentru a reusi acest lucru, este necesar ca toate elementele sa fie adunate intr-un sistem, iar acel sistem sa fie format din: un emitator (sursa), un mesaj, un receptor si un suport de comunicare.

Pentru ca mesajul sa fie transmis in bune conditiuni si sa fie receptat corect de destinatar, el trebuie sa fie initial codificat de catre emitator, iar apoi decodificat de catre receptor.

SURSA

MESAJ

RECEPTOR

codificare

decodificare

Fig. 1. Sisteme de comunicare simple

Acest mesaj are neajunsul ca se transmite in sens unic, pornind de la emitator spre receptor, dar pe a vedea daca el a fost receptat corect, este necesar ca mesajul sa capete un sens dublu, primind si un feed back.

sursa

codificare

mesaj

decodificare



PERTURBATII

feed back

raspuns

receptor

Fig. 2. Sisteme de comunicare complexe

Un sistem de comunicatii perfect cuprinde noua elemente ce pot fi grupate in trei mari categorii, astfel:

a) partenerii comunicatiei:

- emitatorul - emite mesajul;

- receptorul - cel ce primeste mesajul;

b) vectorii comunicatiei:

- mesajul - ansamblul de semne transmise de emitator;

- codificarea - o conventie de semne stabilite de emitator, cu ajutorul carora transmite un mesaj receptorului;

- decodificarea - procesul prin care receptorul intelege semnele / ideile transmise de emitator;

- raspunsul - ansamblul de reactii ale receptorului dupa ce a decodificat mesajul; raspunsul poate consta intr-o reactie pozitiva (de aprobare), negativa sau de indiferenta;

- feed back-ul - partea / forma din raspuns pe care receptorul o retransmite emitatorului (poate fi negativ, pozitiv sau indiferent);

- mediile - canalele de comunicare prin care se transmite mesajul;

c) perturbatiile (zgomotele) in procesul de comunicare - distorsiuni, paraziti aparuti in procesul de comunicare, care nu sunt planificate de catre emitatorul mesajului.

Pornind de la aceste elemente se poate formula un set de intrebari cu caracter general care sa defineasca principalele probleme ce trebuie abordate in procesul de comunicare:

1. Cine comunica?

2. Cui comunica?

3. Ce comunica?

4. Cum comunica?

5. Cu ce rezultate comunica?

Pentru ca un mesaj sa fie eficient si semnificativ, procesul de codificare trebuie corelat cu procesul de decodificare si adaptat specificului fiecarui receptor (capacitatilor acestuia de a intelege).

Mesajele pot fi puternic influentate de perturbatiile din mediu, consumatorii avand tendinta sa respinga anumite mesaje referitoare la unele produse la care publicitatea se face incoerent, plictisitor, sau, de multe ori, pana la saturatie.

Pentru a combate aceste tendinte si a evita situatiile in care mesajele sunt respinse, emitatorii (firmele) trebuie sa adopte urmatoarele masuri in momentul in care isi promoveaza produsele:

- sa fie din ce in ce mai creativi si mai spectaculari in ceea ce fac;

- sa isi concentreze mijloacele pentru a fi vizibili fata de concurenti;

- sa se limiteze la un mesaj esential;

- sa repete mesajul de mai multe ori, pastrand nealterat obiectivul comunicarii si aducand eventuale imbunatatiri de forma si de fond.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.