Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Strategii de Marketing - Plan de Marketing

Strategii de Marketing - Plan de Marketing


Plan de Marketing - partea a IIa

Strategii de Marketing

Strategia de marketing a Bisericilor Fortificate din Transilvania adreseaza urmatoarele aspecte esentiale in marketing:

  • pozitionarea pe piata turismului cultural
  • "produsul turistic" oferit
  • publicul tinta
  • promovare
  • accesul publicului la bisericile fortificate (semnalizare, program de vizitare si costuri)

In urma analizei fiecarui aspect vor rezulta diferite directii de actiune ce vor fi sintetizate in Planul de Actiune pentru perioada 2009-2011.1. Pozitionarea pe piata turistica

In cazul produselor tangibile concurenta este acerba si fiecare produs incearca sa atraga un numar cat mai mare de consumatori in conditiile in care produsele concurente stau pe raft in imediata vecinatate. Firma producatoare este adesea singura in batalia pentru cota de piata ceea ce ii ofera mai mult control si responsabilitate in marketingul produsului sau.

Concurenta in cazul serviciilor in general si in domeniul turistic in mod special este sensibil diferita iar factorii ce determina alegerea unei destinatii turistice de catre un turist (consumator) sunt mult mai complecsi. Si de cealalta parte a baricadei (ofertantii) structura este mult mai complicata, cu un numar mult mai mare de actori implicati ce se pot regasi simultan in pozitii de colaborare sau concurenta (spre exemplu 2 biserici fortificate sau doua pensiuni turistice aflate in aceeasi regiune pot fi concurente in atragerea unui grup de turisti ce are timp sa viziteze un singur obiectiv turistic si ramane o singura noapte; in acelasi timp este esential ca cele 2 pensiuni sau monumente sa colaboreze activ pentru promovarea zonei, oferirea de informatii, cai de acces, etc, pentru a atrage suficienti vizitatori).

Bisericile fortificate ca si obiective turistice ar putea fi analizate separat insa o astfel de abordare ar fi incompleta. Prezenta strategie se refera la marketingul bisericilor fortificate ca si grupare de monumente. Din aceasta perspectiva, concurenta este difuza (dar nu inexistenta) - atat din perspectiva geografica cat si din perspectiva caracteristicilor diferitelor "produse turistice". Practic bisericile fortificate din Transilvania sunt unice iar alte grupari similare se gasesc in alte zone si au alte trasaturi arhitectonice si culturale care se adreseaza partial unei alte tipologii de turisti. Pe segmentul de piata al turismului in Romania, spre exemplu, manastirile ortodoxe din nordul Moldovei sau din sudul tarii atrag in deosebi persoane active religios iar oferta conexa are atat trasaturi comune (aspecte climatice, de relief, parte din oferta gastronomica) dar si trasaturi diferite (in special din punct de vedere al arhitecturii si cultural-lingvistic). Daca incercam o comparatie cu bisericile fortificate din Germania, din nou regasim cateva suprapuneri dar si mai multe diferente.

Batalia pentru turisti, respectiv pozitionarea pe piata ofertelor de turism se duce in cazul nostru pe doua nivele ce vor fi detaliate in continuare:

  • Capacitatea actorilor regionali de a lucra impreuna pentru o dezvoltare integrata a sectorului turistic si prezentarea unei oferte complexe
  • Consolidarea bisericilor fortificate ca si brand cu rezonanta internationala.

1.1 Crearea unui efect de sinergie pentru dezvoltarea turistica a regiunii

Simpla introducere in circuitul turistic a bisericilor fortificate este insuficienta pentru dezvoltarea durabila a turismului in zona si a economiei locale in general. Este imperios necesara dezvoltarea in paralel a structurilor de cazare si a unitatilor de alimentatie publica precum si a altor produse si servicii locale care sa contribuie la evolutia economica a zonei si consolidarea unui brand local.

Dezvoltarea locala integrata este posibila prin cooperare si crearea unui efert de sinergie intre diferitii actori interesati din zona.

Masura nr 1: Crearea unei platforme de cooperare intre diferitii actori activi pentru dezvoltarea zonelor in care se gasesc biserici fortificate si implementarea celorlalte instrumente de marketing (in special promovarea) prin mijloacele specifice fiecarei entitati (institutii si ONG-uri).

In continuare vor fi prezentati actorii preocupati de dezvoltarea economica a zonei cuprinse in proiect. Lista este doar un inceput si avem certitudinea ca in timp numerosi alti actori din sectorul public si cel privat se vor alatura eforturilor de dezvoltare economica a satelor in care se gasesc monumente istorice cu potential turistic.

Actori la nivel local si zonal

Biserica Evanghelica CA din Romania prin Biroul de Coordonare Biserici Fortificate, prin cele cinci districte (Sibiu, Medias, Sighisoara, Brasov si Sebes) si prin parohiile locale.

Descriere:

Institutie de cult, proprietara a bisericilor fortificate din toate cele 21 de locatii ale proiectului.

Activitati relevante pentru marketingul monumentelor cuprinse in proiect:

Accesarea de fonduri pentru renovare, reparatii curente si introducere in circuitul turistic. Administrarea obiectivelor. Derularea de programe proprii si realizarea de publicatii pentru promovarea turismului (www.kirchenburgen.eu

Administratia publica la nivel judetean si local

Consiliile judetene Alba, Mures, Sibiu si Brasov. Primariile din cele 21 de localitati incluse in program.

Descriere:

Institutii publice responsabile pentru dezvoltare judeteana si locala; administratori ai domeniului public.

Activitati relevante pentru marketingul monumentelor cuprinse in proiect:

Crearea de conditii locale pentru dezvoltarea turismului (inclusiv reparatii la infrastructura conexa, autorizarea lucrarilor, punerea la dispozitie a spatiului necesar pentru sistemul de afisaj, etc)

Fundatia Mihai Eminescu Trust

Descriere:

ONG, are ca scop "conservarea patrimoniului cultural si natural si revitalizarea satelor si oraselor din Transilvania".

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Accesarea de fonduri si management de proiect pentru dezvoltare integrata a zonei din care fac parte localitatile Cloasterf, Crit, Mesendorf, Bunesti

Conservarea peisajului arhitectural al localitatilor; diversificarea ofertelor de cazare (de completat)

Asociatia GAL Microregiunea Hartibaciu

Descriere:

ONG, are ca obiect de activitate "dezvoltarea durabila a teritoriului Microregiunea Hartibaciului cu implicarea actorilor privati si publici, prin actiuni care sa permita in special pastrarea identitatii multiculturale, valorificarea resurselor naturale si culturale precum si promovarea unei agriculturi ecologice".

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Accesarea de fonduri (in special LEADER) si management de proiect pentru dezvoltare integrata a zonei din care fac parte localitatile Netus, Stejaris, Dealu Frumos.

Fundatia Adept

Descriere:

ONG, are ca obiectiv "protejarea patrimoniului natural si cultural, aflat intr-o relatie de interdependenta cu regenerarea economica a zonei. Cele trei concepte fundamentale: conservarea biodiversitatii, utilizarea durabila a resurselor naturale si impartirea echitabila a beneficiilor".

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Zona de actiune comuna cuprinde localitatile Archita, Cloasterf, Crit, Mesendorf, Bunesti, Valchid, Apold. Activitati ADEPT: Animarea Grupului de Actiune Locala Tarnava Mare (GAL) in vederea accesarii programului LEADER. Centru de informare turistica in Saschiz si instalarea de panouri turistice in zona. Sprijinirea micilor producatori pentru inregistrarea de marci locale. Publicatii despre zona.


CONTRAFORT Pro Kleinschenk/Cincsor (logo?)

Descriere:

ONG, are ca obiectiv (rog completati descrierea)

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Zona de actiune cuprinde localitatea Cincsor

(rog completati descrierea)

Aktion pro Meschendorf

(rog completati descrierea)

Actori la nivel national

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale

Descriere:

Autoritate publica centrala

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Strategii si masuri legislative pentru sprijinirea dezvoltarii turismului in general. Promovarea materialelor de marketing pentru cele 21 de locatii ale proiectului prin reprezentatele din strainatate si prin participarea la targuri de turism.

Asociatia Mioritics

Descriere:

ONG, "Combatem sedentarismul populatiei promovand turismul activ si cultural, ecologia, evenimente si sporturile in aer liber"

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Administreaza site-urile www.fortified-churches.com www.biserici-fortificate.com www.dordeduca.ro

A realizat CD-ul multimedia in care sunt cuprinse si monumentele din Atel, Curciu, Bagaciu, Ighisu Nou, Slimnic, Dealu Frumos, Cincu, Stejarisu, Netus, Apold, Valchid, evenimentul Photo-raid si numeroase expozitii in tara si strainatate.

Actori cu sediul in strainatate


Fundatia Siebenburgische Stiftung

Descriere:

ONG - Fundatie, inregistrata in are ca scop..

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

(de completat)

Federatia sasilor transilvaneni

Descriere:

ONG - Federatie inregistrata in Germania

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Actiuni de promovare a proiectului prin intermediul site-ului https://www.siebenbuerger.de si a publicatiei de limba germana Siebenbürgische Zeitung (editie tiparita si online)

Organizatii ale sasilor originari din localitatile cuprinse in proiect

Pentru scopurile prezentului plan de marketing, intern, am impartit HOG-urile in 3 categorii - cele cu pagina web (***), cele care desi nu au pagina web, par active pe site-ul www.siebenbuerger.de (**) si cele care au doar persoana de contact fara nici un fel de activitate online (*). Clasificarea nu va apare in versiunea publica.

HOG Arkeden (Archita) - persoana contact Elke Hermann, München **

HOG Bodendorf (Bunesti) - persoana contact Georg Paul Jobi, Burscheid *

HOG Bogeschdorf (Bagaciu) - persoana contact Heinrich Gaber, Eltville *

HOG Eibesdorf (Ighisu Nou) - persoana contact Andreas Liess, Traunreut**

HOG Großau (Cristian) - persoana contact Josef Ramsauer jun. Karlshuld *** www.grossau.de

HOG Großschenk (Cincu) - persoana contact Friedrich Untch, Würzburg** HOG Hetzeldorf (Atel) - persoana contact Andreas Schuster Leistadt**

HOG Kerz (Carta) - persoana contact Ludwig Roth, Öhringen*

HOG Kirtsch (Curciu) - persoana contact Helmut Mosberger, Solms **

HOG Kleinschenk (Cincsor) - persoana contact Guido Frank, Augsburg *** www.kleinschenk.de

HOG Meschendorf (Mesendorf) - persoana contact Heinz Georg Dörner, München *** https://www.meschendorf7bgn.de
HOG Klosdorf (Cloasterf) - persoana contact Johann Henning, Frickenhausen*

HOG Mühlbach (Sebes) - persoana contact Gerhard Wagner, Moosburg*** www.7buergen.de/muehlbach

HOG Neihausen (Netus) - persoana contact Michael Konnerth, Ebersbach/Fils*** www.neithausen.de

HOG Probstdorf (Stejarisu) - persoana contact Michael Huegel, Boehl-Iggelheim*** www.probstdorf.de

HOG Schönberg e.V. (Dealu Frumos) - persoana contact Martin Schnabel, Sachsenheim ***

www.hog-schoenberg.de

HOG Stolzenburg (Slimnic) - persoana contact Gustav Hallmen, Großmehring*

HOG Trappold (Apold) - persoana contact Sigrid Schnell, Augsburg *** www.trappold.de

HOG Urwegen (Garbova) - persoana contact Gerhard Buortmes,Garching*** www.urwegen.net

HOG Waldhütten (Valchid) - persoana contact Michael Orend, 9126 Schwabach *

Descriere:

ONG-uri sau grupari informale ale caror membrii sunt stabiliti in Germania

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

- actiuni de promovare prin mijloacele proprii (pagini web, publicatii, comunicare informala) a monumentelor situate in fiecare localitate din proiect

Potentiali parteneri

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC

Descriere:

- Consiliere in vederea clasificarii si omologarii pensiunilor turistice din spatiul rural si introducerea acestora in circuitul turistic;
- Promovare la targuri si saloane de turism, in Romania si in strainatate, specializate sau destinate marelui public.

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

In acest moment in programele ANTREC nu se regasesc structuri de cazare din localitatile cuprinse in proiect dar parteneriatul este posibil.

Asociatia de Ecoturism din Romania

Descriere:

ONG, are ca misiune "promovarea conceptului de ecoturism si dezvoltarea ecoturismului atat in scopul sprijinirii conservarii naturii, a dezvoltarii durabile a comunitatilor locale

Activitati relevante pentru monumentele cuprinse in proiect:

Aplicarea Sistemul de Certificare in Ecoturism pentru:

- programe de ecoturism oferite de tur-operatori sau ghizi;

- pensiuni mici in zone rurale si naturale;

- eco-destinatii (una sau mai multe comunitati).

1.2 Consolidarea unui brand al bisericilor fortificate din Transilvania

Branding = un set unic de proiectii mentale (emotionale si rationale) cu privire la o destinatie turistica si tipul de vacanta ce poate fi petrecut in acea locatie, proiectie mentala ce fac acea locatie sa iasa in evidenta si sa fie dorita de catre fiecare din grupurile tinta.

Branding a unique set of beliefs about a destination and the sort of holidays or breaks it offers - beliefs that are equally emotional and rational, make it stand out from the competition and make it feel just right for each of its many target audiences)

Spre deosebire de alte monumente extrem de cunoscute in lume, bisericile fortificate sasesti, cel putin pe termen scurt au putine sanse sa devina o tinta dorita de mase de turisti internationali pentru ele insele (cum sunt Piramidele egiptene) si din punct de vedere al sustenabilitatii, acest lucru nici nu este de dorit. Analizand studii de caz internationale oarecum asemanatoare, cum ar fi castelele de pe Valea Loarei din Franta, este deosebit de importanta asocierea monumentelor culturale cu alte elemente locale puternice (francezii mizand in acest caz pe gastronomie). In cazul bisericilor fortificate, elementele de creare a brandului "bisericilor fortificate sasesti din Transilvania" se vor sprijini pe proiectia psihologica despre regiunea transilvanena (Transylvania in engleza, Siebenbürgen in germana). Chiar si regiunea insa este "in constructie", in acest moment bazandu-se, din punct de vedere al turismului cultural, pe trei poli aflati momentan in competitie benefica din punct de vedere al organizarii de evenimente care sa atraga turistii (Sibiu, Brasov, Sighisoara).

Pentru a finaliza aceasta sectiune va fi necesara fie atragerea unui specialist in branduri fie organizarea unei sesiuni de branstorming cu privire la sintagmele lingvistice si elementele vizuale pe care sa se bazeze crearea brandului (de sine statatoare sau in cadrul unui alt eveniment).

In acest context, bazandu-se in special pe efectul de sinergie descris si in capitolul urmator, in perioada X-Y Biroul de Coordonare Biserici Fortificate a organizat un atelier de brainstorming privind elementele de promovare a brandului "Biserici fortificate sasesti din Transilvania". Rezultatele sunt grupate astfel:

  • Brainstom sintagme lingvistice in cele trei limbi

Din analiza sesiunii de brainstorm au rezultat urmatoarele elemente:

Instrumentul de marketing nr 2: promovarea bisericilor fortificate se va realiza in mod unitar de catre actorii interesati, folosind urmatoarele elemente de brand pentru bisericile fortificate:

2. Produsul turistic

Elementul determinat pentru marketingul bisericilor fortificate - dincolo de orice alte instrumente de promovare, efecte de sinergie sau elemente de brand, este experienta propriu-zisa a turistilor in momentul vizitarii ansamblului de monumente. Aceasta poate trezi trairi si emotii foarte diferite, in functie de vizitatori iar sarcina administratorilor unui astfel de monument este sa anticipeze pe cat posibil si sa incerce sa creeze premizele unei experiente cat mai speciale.

Instrument de marketing nr 3: amenajarea monumentelor si prezentarea lor cu accent pe trasaturile deosebite si aspectele de unicitate ale monumentului prentru a oferi vizitatorilor o experienta cognitiva si emotionala deosebita.

Prima sarcina de pus in practica pentru un marketing eficient al bisericilor fortificate este o sinteza a elementelor speciale existente. Este important ca atat in materialele de promovare cat si pe suporturile informationale din incintele monumentelor sa se realizeze o selectie din multitudinea de date istorice, culturale, arhitecturale disponibile. acele informatii ca sa intereseze turistul obisnuit si sa ii trezeasca dorinta de a cunoaste mai mult. In acelasi timp este important sa fie prezentate si alte oferte turistice din zona care pot creste atractivitatea locatiei.

Biserica fortificata Cristian

Scurt istoric: A fost ridicata in a doua jumatate a sec. al XIII-lea ca o basilica romanica cu trei nave. Intre 1480-1495 bazilica romanica a fost transformata de mesterul Andreas Lapicida intr-o biserica-sala cu trei nave si trei altare, cel al colateralei nordice fiind transformat ulterior in sacristie. In scopuri de aparare, cele patru arcade ale turnului de vest au fost zidite, turnul fiind suprainaltat cu inca doua etaje. In anul 1805 este suprainaltat inca o data si inzestrat cu patru turnuri mici.
La sfarsitul sec. al XV-lea si inceputul sec. al XVI-lea, datorita deselor atacuri otomane, cetatea a fost marita cu un zid dublu de incinta. Dintre cele cinci turnuri cladite s-au pastrat numai patru. Casa parohiala cu etaj a fost construita din piatra si caramida in jurul anului 1500.

Elemente speciale:

- Incastrarea altarului in stil rococo adaugata la sfarsitul sec. al XVIII-lea.

- Altar cu "Rastignirea", ca tablou principal, (1719), reprezentativ pentru arta baroca din tara.

- Turn octogonal "Turnul slaninii" (Speckturm)

- Casa parohiala cu "Amvonul ciumatilor"(Pestkanzel)

- Corp cladire in care a functionat o scoala confesionala de mici dimensiuni

Oferta conexa:

posibilitate de cazare in casa parohiala (cca 20 locuri)

3 pensiuni si un restaurant in apropiere

pensiune unde se poate practica echitatia

Rugaminte parteneri - de sintetizat in mod similar informatiile considerate cele mai importante pentru Archita, Cloasterf, Crit, Mesendorf, Bunesti, Valchid, Apold, Netus, Stejaris, Dealu Frumos.

Masurile de amenajare a bisericilor fortificate si bunele practici recomandate in administrarea bisericilor fortificate sunt:

obiectivul turistic trebuie sa fie bine marcat pentru a fi usor de gasit iar accesul se va face dupa reguli clar stabilite (mai multe la capitolul "acces")

curatenie exemplara in toate incintele si spatiile exterioare

spatii verzi bine ingrijite. Eventuale amenajari peisagistice cu material horticol in concordanta cu monumentul prezentat (plante locale, discrete)

iluminat arhitectural pe timp de noapte

existenta de brosuri simple dar atractive si pe cat posibil gratuite cu informatii de baza

amenajari peisagistice care sugereaza liniste, amplasarea de "colturi de relaxare" (banci cu mese)

amenajarea unei sali de expozitie. Ideal, in bisericile fortificate in care exista spatii potrivite se pot organiza o expozitie generala despre localitatea respectiva dar si o expozitie tematica, pentru diferentierea respectivul obiectiv turistic de celelalte din retea. Teme posibile sunt: "cusaturi locale" "fanfara locala", "scoli confesionalale intre sec XVI-XIX", "organizarea gospodariilor sasesti pana in sec XIX" (pentru un spatiu sufficient de mare), expozitie cu fotografii de epoca, colectii de desene etc.

de continuat

Urmatoarele imagini prezinta exemple de buna practica ce vor fi preluate pentru bisericile fortificate cuprinse in proiect:

Exemplu amenajare peisagistica preluata de la Calnic, biserica fortificata in patrimoniul UNESCO

Foto

Iluminare pe timp de noapte

Foto

Oferirea de informatii cu pivire la monument in diferite limbi

Foto

Oferirea de informatii care se pot lua

Amenajarea de expozitii locale

Organizarea de evenimente

Foto

Colt de relaxare pentru turisti

Foto

Oferiea posibilitatii de achizitiona produse locale precum si suveniruri, vederi, albume

Foto

Foto

Aditional eforturilor de amenajare este necesara organizarea constanta de evenimente care sa atraga vizitatorii cu un interest crescut pentru manifestari culturale.

Instrument de marketing nr 4: organizarea de evenimente conexe pentru atragerea turistilor

Evenimentele ce se preteaza spre a fi organizate in incintele bisericilor fortificate sunt:

concerte (orga, corale, etc)

spectacole teatrale

evenimente culinare

expozitii

alte idei???

Spre ilustrare, prezentam exemple de manifestari organizate deja in incintele unor biserici fortificate incluse anterior in circuitul turistic:


Instrument de marketing nr 5: experienta de vizitare a fiecarei biserici fortificate va fi completata de posibilitatea de a achizitiona produse locale si alte suveniruri in acord cu specificul obiectivului turistic vizitat.

De dezvoltat   TEXT

Exemple de produse potrivite spre comercializare in incintele bisericilor fortificate:

Camasa barbateasca cu motive traditionale (Comunitatea Evanghelica Cisnadie)

Tricotarea de ciorapi in satul Viscri

Papuci de pasla (Comunitatea Evanghelica Cisnadie)

Cahle pentru sobe traditionale

(Atelier din localitatea Cisnadioara)

Gemuri traditionale realizate

in localitati din Valea Tarnavei Mari

(Fundatia ADEPT)

Obiect de feronerie realizat in Saschiz (??? Foto site ADEPT)

Instrumentul de marketing nr 6: in fiecare locatie vor exista materiale de promovare (harti, panouri, ghiduri, brosuri, albume) pentru intreaga retea de biserici fortificate

Unul dintre obiectivele generale ale Planului de Marketing este fidelizarea turistilor, trezirea de pasiuni pentru bisericile fortificate pentru ca acestia sa continue circuitele si mai ales sa revina in zona si in anii urmatori. Pentru a realiza acest lucru, in afara mijloacelor specifice de promovare descrise la capitolul 5, in incinta fiecarui ansamblu,

Imagini:

coperti de GHIDURI deja publicate,

prototipuri pentru panouri cu harti

idee album pt colectare bilete de intrare

3. Acces (inclusiv costuri)

Instrument de marketing nr X: retea de panouri de informare turistica

3.1 Sistem de semnalizare si ghidaj

IMAGINI PANOURI

Eventual harti rutiere cu amplasarea sistemului de ghidare in regiune

3.2 Politica de acces in incintele fortificate

3.2 Politica de costuri

4. Publicul tinta

Publicul tinta vizat spre a fi atras catre bisericile fortificate transilvanene poate fi analizat din numeroase puncte de vedere.

Din punct de vedere geografic si cultural vorbim de public din spatiul cultural german, inclusiv sasii emigrati; public din Romania care incet-incet incepe sa descopere patrimoniul cultural si public international. Fiecare dintre aceste tipuri de turisti practica atat turismul de grup cat si cel individual. Turismul de grup este caracteristic in special seniorilor vorbitori de limba germana, tinerilor si copiilor din Romania si intr-o masura mai mica altor grupuri de turisti internationali (grupuri omogene sau heterogene lingvistic si cultural).

Instrument de marketing Z: comunicarea cu grupurile tinta indiferent de canal trebuie realizata in 3 limbi diferite: romana (public local), engleza (public international) si germana (public din diferite tari, deosebit de sensibil cu privire la monumentele promovate)

Din experienta unor biserici fortificate deja bine pozitionate in circuitul turistic, cea mai eficienta forma de turism din perspectiva resurselor umane locale este turismul de grup (in acelasi interval de timp necesar pentru ghidare se obtin taxe de intrare mai consistente; planificarea caracteristica acestei forme de turism faciliteaza si planificarea resurselor locale). Indiferent insa daca vorbim despre grupuri de seniori germani, elevi romani sau participantii la o conferinta internationala care au alocata o zi pentru vizitarea imprejurimilor, factorul cheie si tinta principala careia trebuie sa se adreseze planul de marketing este reteaua de operatori de turism.

In acest moment, Transilvania si cetatile fortificate se afla pe lista unui numar relativ redus de operatori internationali (majoritatea de limba germana). La acestia se adauga operatorii romani vorbitori de limba germana si/sau specializati in organizarea de evenimente. (a se vedea Anexa 1) Turismul pentru elevi si tineri este intr-o forma semi-organizata in Romania in sensul ca inca se folosesc spatii de cazare de genul taberelor pentru elevi ce au reusit sa supravietuiasca dar obiectivele vizitate sunt la latitudinea profesorilor care insotesc grupurile (a se vedea forma mixta de turism prezentata mai jos). Exista un numar semnificativ de operatori turistici de dimensiuni mici si medii ce si-au creat retele ce nu sunt pe deplin reflectate de catre statisticile oficiale cu privire la innoptari dar foarte eficiente)[1]

Indiferent de dimensiune, operatorii de turism au cerinte speciale cu privire la conditiile locale de organizare sintetizate mai jos:

Instrument de marketing nr Y: reteaua operatorilor de turism este un instrument foarte eficient de marketing, cu conditia respectarii cerintelor specifice acestui sector de afaceri:

- monumentul istoric trebuie sa fie accesibil mijloacelor de transport pentru grupuri (autocare);

- pentru fiecare monument trebuie puse la dispozitia operatorilor de turism informatii sintetice si atractive disponibile oricand si actualizate regulat (online si liste de e-mail);

- este esential sa se respecte regulile de comunicare in turism si programarile stabilite;

- existenta posibilitatilor de luare a mesei si de cazare pentru grupuri de 30-40 de persoane in apropierea monumentului istoric este un factor care mareste foarte mult sansele de includere a acestuia in mod regulat in oferta operatorilor de turism.

(de completat dupa discutie cu Cristi / Iuliana - Reky Travel)

Turismul individual se regaseste la toate tipurile cultural-lingvistice. Este specific adultilor tineri si familiilor care se bucura de mobilitatea propriilor mijloace de transport (autoturisme, utilitare de tip rulota, motociclete si chiar biciclete) si care au un buget de timp redus in care doresc sa atinga cat mai multe obiective. Este categoria cel mai dificil de gestionat pe plan local intrucat planificarea se face pe intervale scurte de timp si cu aproximatie. Practicantii turismului individual au nevoie de informatii precise si actualizate cu privire la modul de acces in bisericile fortificate dar in acelasi timp sunt mult mai flexibili in ceea ce priveste nevoile conexe (cazare, masa, produse locale). Astfel se pot caza si in gospodarii individuale pe plan local. La acestia se adauga un trend in crestere de turisti ce vin cu propriile corturi sau caravane au nevoie doar de teren, acces la utilitati si produse locale imbietoare pe care le consuma deja pregatite sau le gatesc singuri. Un studiu de caz interesant este cel al retelei de locuri de campare (oficiale sau informale) popularizat pe paginile de internet in limba olandeza care atrag numerosi turisti din Belgia si Olanda[2] care uneori nu sunt inclusi in statisticile oficiale cu privire la innoptari (in cazul in care folosesc spatii informale).

Instrumentul de marketing nr 3: instrumentele de promovare si modalitatile de acces in incinta monumentelor istorice trebuiesc adaptate nevoilor persoanelor ce practica turismul individual (oferirea de informatii disponibile oricand si actualizate folosind medii cat mai variate - online, ghiduri de calatorie, panouri locale, centre de informare turistica; flexibilitate in privinta accesului in incinta monumentelor)

La aceasta se mai adauga o forma mixta - grupuri organizate in afara pietei operatorilor de turism, in urma unor initiative individuale. Pentru acest caz se aplica atat regulile de promovare in randul operatorilor (in special in ceea ce priveste logistica locala) cat si regulile aplicabile turismului individual (in special in ceea ce priveste promovarea si accesul la informatii). Parte din actorii cheie in acest caz sunt etnicii germani stabiliti in strainatate dar si alte persoane care au vizitat bisericile fortificate si doresc sa le prezinte in diverse medii. (Exemple tipice ar fi pensionarii tineri din tarile vorbitoare de limba germana ce organizeaza o excursie pe taramurile natale, cetatenii straini ce cunosc foarte bine Romania si isi incearca abilitatile de organizare, profesorii ce insotesc grupuri de elevi).

Un pilon deosebit de important pentru marketingul bisericilor fortificate este valorificarea prezentei turistice deja existente in triunghiul Sibiu-Brasov-Sighisoara. Analiza realizata in capitolul . (text Philipp) estimeaza un numar de zzz de prezente turistice in orasele Sibiu, Brasov si Sighisoara ce sunt atrasi de locatii in sine sau de numeroasele evenimente nationale si internationale. O mare parte din turisti (mai ales cei din strainatate) viziteaza cel putin unul dintre orase si/sau sunt interesati si de bisericile fortificate (referinta text Philipp). O parte foarte importanta a actiunilor de promovare vor avea drept tinta turistii ce planuiesc sa viziteze zona sau se afla deja in regiune.

Harta triunghi si biserici in proiect - de modificat pentru a arata doar fisericile in proiect

 


Instrument de marketing nr W: Utilizarea la maxim a prezentei turistice in triunghiul Sibiu-Sighisoara-Brasov si atragerea vizitatorilor folosind:

- mijloace online (spre exemplu bannere pe site-uri consacrate zonei sau reclamele Google pentru cautarile legate de cele 3 orase);

- publicatii si mijloace multimedia in diverse locatii folosite de turisti (in principal reteaua de centre de informare turistica; dar si alte mijloace cum ar fi reteaua de librarii si magazine de suveniruri, filme de prezentare in cursele rutiere si aeriene, etc)

- reteaua de indicatoare de semnalizare pe caile de transport intre cei trei poli ai turismului din zona

5 Promovarea

Mijloacele de comunicare pentru implementarea strategiei de marketing se vor baza in principal pe urmatoarele abordari:

utilizarea avansata a mijlocelor online

comunicarea in retele specializate (e.g. centre info-turistice, operatori turistici, comunitatea sasilor stabiliti in afara Romaniei) pentru a atinge audienta cu o prezenta online redusa

campanie media fara publicitate platita dar cu valorificarea la maxim a oportunitatilor gratuite (e.g. documentare, emisiuni, articole, interviuri, stiri)

adaptarea strategiilor de comunicare pentru segmente ale audientei distincte din punct de vedere cultural si lingvistic (3 canale lingvistice: public germanofil, public aglofil international si public din Romania)

Plan de actiune perioada 2009-20

8. Bugetul planului

Sinteza plan pe categorii de buget

9. Rezultate preconizate

Diverse notite

https://www.reky-travel.de

https://www.trailsylvania.de

https://www.rumaenien-tourismus.de/reiseveranstalter.html (lista operatori turism din Germania spre Romania)Spre ilustrare, un studiu de caz foarte concludent este agentia Reky Travel. Infiintata in anul xxxx si realizand publicitate doar in limba germana, agentia de turism a facut si dres, un nr de yy turisti in anul 2007. (De introdus cateva date Reky Travel)

Spre ilustrare se pot consulta site-urile https://www.camper-freaks.nl , https://www.campingmening.nl , https://www.hdd.dds.nl , https://www.vakantie-roemenie.com/vakanties/campings.html

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.