Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » matematica » stiinte politice
ORGANIZATII INTERNATIONALE

ORGANIZATII INTERNATIONALE


ORGANIZATII INTERNATIONALE

Organizatiile internationale actuale reprezinta rezultatul unui lung proces de dezvoltare, care a inceput o data cu constituirea societatii moderne, in sec.al-XIX-lea. Momentul formarii primelor organizatii internationale a coincis cu cel al aparitiei acestei notiuni in interiorul societatilor industriale, la sfarsitul sec.al XIX-lea.Aceste cadre de desfasurare a relatiilor umane au incercat sa raspunda noilor necesitati ale societatii moderne, determinate de expansiunea economica, multiplicarea si diversificarea schimburilor si a cooperarii.Cooperarea interstatala s-a manifestat la inceput in plan bilateral ca apoi sa se extinda in plan multilateral, in domenii precise si limitate, ca mai tarziu sa cuprinda intreg ansamblul domeniilor internationale, care, la randul lor, s-au diversificat.
Initial, cadrul de intrunire a statelor l-au reprezentat conferintele si congresele periodice, fara o structura organizatorica clar delimitata.Treptat aceste cadre de reuniune s-au institutionalizat in forme permanente de cooperare interstatala, prezentand o structura de organizare identica cu cea a organizatiilor actuale.
Organizatiile internationale reprezinta o asociatie de state constrita printr-un act constitutiv, tratat sau conventie, organizata dupa o strutura precisa si cu organe comune, avand o personalitate juridica distincta fata de cea a statelor membre.Din definitie se pot deduce elementele principale ale unei organizatii:
. In primul rand, organizatia este un cadru bine definit ce reuneste mai multi participanti, care pot fi state (in cazul organizatiilor guvernamentale), asociatii private sau particulare (in cazul organizatiilor nonguvernamentale).
. In al doilea rand, organizatia rezulta dintr-un act de vointa al participantilor, manifestat intr-un acord care imbraca forma actului constitutiv, care poarta diferite denumiri - statut, carta, convenie etc.
. Organizatia reprezinta un mecanism de coordonare a resurselor si actiunilor in vederea atingerii unor obiective.
. Organizatia are o materialitate distincta de cea a membrilor care o compun: un sediu permanent, o structura organizatorica si o autonomie functionala proprie.
Organizatiile guvernamentale sunt asociatii de state, constituite printr-un tratat, dotate cu un statut si organe proprii, avand o personalitate juridica distincta de cea a statelor care le compun. Exista si un drept al organizatiilor internationale format din normele cuprinse in actele lor constitutive, din cele cuprinse in tratatele incheiate de statele membre, din normele proprii incluse in rezolutiile emise de organele organizatiei si din norme cutumiare.
Caracteristicile organizatiilor internationale:
. sunt fondate de catre state si functioneaza prin vointa acestora. Organizatiile internationale sunt subiecte de drept international, aceasta insemnand ca au o personalitate juridica (interna si internationala) distincta de cea a statelor membre.Statele sunt considerate subiecte primare de drept international, cu capacitate deplina, in timp ce organizatiile internationale sunt subiecte derivate, intrucat sunt create de catre state iar capacitatea lor este limitata prin actul constitutiv, la obiectul si scopul pentru care au fost infiintate;
. actul constitutiv al organizatiei trebuie sa reflecte acordul de vointa al statelor membre fondatoare.De regula, acest acord imbraca forma unui tratat care in majoritatea cazurilor este un tratat multilateral.Tratatul de constituire contine angajamente mutuale si impune statelor o anumita cooperare in cadrul organiztiei si cu organizatia insasi.Prin tratatele constitutive se creeaza drepturi si obligatii reciproce, opozabile tuturor membrilor;
. asocierea statelor in organizatii internationale presupune urmarirea unor obiective si scopuri comune



I.Organizatia Natiunilor Unite (ONU)

Organizatia Natiunilot Unite este cea mai importanta organizatie internationala din lume.Fondata in 1945 Dupa Al Doilea Razboi Mondial, are 192 de state membre.ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international.Sediul central al organizatiei este situat la New York.

Principalele diviziuni ale ONU:

▪ Adunarea Generala: exista reprezentanti ai fiecarui stat membru.Fiecare stat are drept de vot, iar rezolutiile Adunarii nu sunt legi, ci recomnadari.

▪ Consiliul de Securitate: este alcatuit din 15 membri, din care 5 permanenti (China, Rusia, Franta, Regatul Unit, S.U.A.), si restul alesi pentru un mandat de 2 ani prin rotatie.Principalele obiectie ale Consiliului sunt mentinerea pacii si aplanarea conflictelor.

▪ Consiliul Economic si Social: ii sunt subordonate multe din organizatiile speciale.Are rol consultativ si este compus din 54 de membri.Se afla sub autoritatea Adunarii Generale.

▪ Consiliul de Tutele: si-a suspendat momentan activitatea (nu are caracter permanent).El are rolul de a administra teritoriile aflate sub tutela ONU.

▪ Curtea Internationala de Justitie: reprezinta principalul organ judiciar al ONU.Este compus din 15 judecatori independenti, alesi pe o perioada de 9 ani de Adunarea Generala.Principala atributie este aceea de a rezolva litigiile intre tarile componente ale ONU.

▪ Secretariatul Natiunilor Unite: reprezinta partea administrativa si se ocupa cu punerea in aplicare a hotararilor luate in cadrul organizatiei.Este condus de secretarul general ONU ales din 5 in 5 ani.

ONU utilizeaza 6 limbi oficiale (araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola).

Drepturile Omului

Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Natiunilor Unite.Atrocitatile celui de-al Doilea Razboi Mondial si genocidurile au determinat ca noua organizatie sa previna tragedii similare in viitor.Un prim obiectiv a fost acela de a crea un cadru legal pentru a lua in considerare si a lua hotarari asupa incalcarii drepturilor omului.

ONU obliga toate statele membre sa promoveze "respect universal pentru, si obervarea drepturilor omului" si sa ia masuri "impreuna si separate" in acesta privinta.Declaratia Universala a Drepturilor Omului, desi nu legala, a fost adoptata de Adunarea Generala in anul 1948 ca un standard comun de realizare pentru toti.

Istoric

In anul 1920 Tratatul de la Versailles, a incheiat Primul Razboi Mondial, si a facut posibila aparitia unei noi organizatii: Liga Natiunilor.Liga care in perioada 1920 - 1933 fara o influenta mai puternica se transforma intr-un fiasco.

In anul 1945 dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial se infiinteaza Organizatia Natiunilor Unite, acesta organizatie fiind urmasa Ligii Natiunilor.

Dupa anul 1955 numarul membrilor a inceput sa creasca constant, ajungand in prezent la 192 de membri.

Secretari generali ai ONU:

Trygve Lie (Norvegia);

Dag Hammarskjöld (Suedia);

▪ 1961 - 1971: U Thant (Birmania);

▪ 1971 - 1981: Kurt Waldheim (Austria);

Javier Perez de Cuellar (Peru);

▪ 1992 - 1997: Boutros Boutros-Ghali (Egipt);

▪ 1997 - 2006: Kofi Annan (Ghana);

▪ 2007: Ban Ki-moon.

II. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO)

FAO este o agentie specializata in cadrul ONU.Fondata in anul 1945, are sediul in Italia la Roma .Are in prezent (2007) 193 de membrii din care unul cu statut de asociat Insulele Feroe.Scopul principal al FAO este acela de a asigura securitatea alimentara la nivel mondial. Mandatul FAO este de a ridica nivelul de nutritie, imbunatatirea productivitatii agricole, o mai buna viata a populatiei rurale si sa contribuie la cresterea economiei mondiale.

FAO se adreseaza atat tarilor dezvoltate, cat si tarilor in curs de dezvoltare.

Activitatile FAO ( 4 domenii principale):

▪ Furnizor de informatii importante in domeniu: FAO serveste ca o retea de cunostinte.Publica numeroase buletine informative, rapoarte si carti, creeaza numeroase materiale electronice si este gazda pentru zeci de forumuri electronice.

▪ Schimb de experienta: FAO imprumuta ani de experienta tarilor membre, pentru a putea elabora politici agricole, pentru a sprijini planificarea, pentru elaborarea unei legislatii eficiente si de asemenea pentru crearea de strategii nationale utile in a atinge obiectivele de dezvoltare rurala si reducerea foametei.

▪ Loc de intalnire pentru natiuni: FAO reprezinte cadrul in care natiunile bogate si cele sarace se pot intalnii pentru a ajunge la un numitor comun privind politica din domeniul agriculturii.

▪ Imbunatatirea cunostintelor in domeniu: FAO gestioneaza si mobilizeaza milioane de dolari oferite de tarile industrializate, bancile de dezvoltare si din alte surse pentru a se asigura ca proiectele isi ating scopurile.In situatii de criza, colaboreaza cu diverse agentii umanitare pentru a proteja traiul in mediul rural si pentru a ajuta oamenii in refacerea vietii lor.

FAO este compus din 8 departamente:

Agricultura si protectia consumatorilor;

▪ Dezvoltarea economica si sociala;

Pescuit si acvacultura, Silvicultura;


▪ Resursele umane, financiare si fizice;

Cunoastere si comunicare;

Managementul resurselor naturale si de mediu;

Cooperare Tehnica;

▪ Departamentul Directorului General.

III.Organizatia Mondiala a Comertului (OMC)

Inca din 1947 - 1948, de la crearea GATT au existat opt runde de negocieri comerciale.In cadrul penultimei runde de negocieri Runda de negocieri Uruguay 1986 - 1994 GATT se transforma in OMC.Sediul organizatiei este in Elvetia, la Geneva, iar numarul total de membrii este de 153 (in anul 2008), dintre care 117 sunt tari in curs de dezvoltare sau teritorii vamale separate.

OMC reprezinta un forum pentru negocierea acordurilor ce vizeaza reducerea obstacolelor in calea comertului international si sa asigure conditii de concurenta echitabile pentru toti, contribuind in acest fel la cresterea economica.De asemenea, ofera un cadru juridic si institutional pentru punerea in aplicare si monitorizare a acestor acorduri, precum si de solutionare a litigiilor care decurg din interpretarea si aplicarea lor.Organismul actual OMC consta din 16 diferite acorduri multilaterale (la care toti membrii OMC sunt parti) ai 2 acorduri plurilaterale diferite (la care doar unii membri ai OMC sunt parti).

In cadrul OMC deciziile sunt luate prin consens toti membrii.Conferinta Ministeriala este cel mai inalt organ institutional, se reuneste aproximativ o data la 2 ani. Consiliului general conduce organizatia in intervalele de timp dintre conferintele ministeriale.Aceste doua organisme cuprind toti membrii.

Principalele activitati OMC:

▪ negocierea reduceri sau eliminarea obstacolelor din calea comertului tarifar si acordul privind normele care reglementeaza desfasurarea comertului international (exemple: subventii, standarde de produs, etc.);

▪ administrarea si monitorizarea aplicarii normelor OMC convenite pentru comertul cu bunurii, servicii si drepturile de proprietate legate de comert;

▪ monitorizarea si revizuirea politicilor comerciale ale membrilor si asigurarea transparentei prinvind acordurile comerciale regionale si bilaterale;

▪ solutionarea litigiilor in randul membrilor nostri in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea acordurilor;

▪ consolidarea capacitatilor in materie de comert international pentru guvernele tarilor in curs de dezvoltare;

▪ sprijinirea procesului de aderare a aproximativ 30 de tari care nu sunt inca membri ai organizatiei;

▪ efectuarea de cercetari economice, colectare si difuzare a datelor legate de comert in sprijinul altor organizatii;

▪ educarea publicului cu privire la misiunile si activitatile OMC.

IV.Organizatia Mondiala a Turismului (OMT)

Organizatia Mondiala a Turismului este una din cele mai noi organizatii, din cadrul ONU.Are sediul in Spania, la Madrid.In prezent are 150 de tari membre, 7 teritorii si peste 300 de membri afiliati.

OMT este un organism semnificativ la nivel global, cu atributii de colectare si de colationare de informatii statistice privind turismul international. OMT reprezinta organismele turstice din sectorul public, din cele mai multe tari din lume si publica topuri cu privire la gradul de crestere a turismului la nivel global, regional sau national.

Din anul 2003 intra sub tutela ONU.

Prima denumire oficiala dateaza din anul 1925.

Principalele diviziuni ale OMT:

▪ Adunarea Generala;

▪ Consiliul executiv;

▪ Comitetele;

▪ Secreatariatul.

Scopul OMT:

▪ OMT joaca un rol important in promovarea dezvoltarii de fond, durabile si universale accesibila a turismului, acordand o atentie deosebita tarilor in curs de dezvoltare;

▪ Organizatia incurajeaza punerea in aplicare a Codului de etica globala pentru Turism, cu scopul de a asigura faptul ca tarile membre, sa maximizeaza pozitiv economic, sociale si culturale efectele turismului si de a culege pe deplin beneficiile sale.

V. Organizatia pentru Cooperare si dezvoltare economica (OCDE

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este o organizatie internationala a natiunilor dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere.

OCDE isi are originile in anul 1948, sub numele de Organiztia pentru Cooperare Economica Europeana, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstructia Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mai tarziu calitatea de membru a fost extinsa pentru statele din afara Europei, iar in s-a reformat luand numele de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu sediul in Franta, la Paris.

Obiectivele OCDE:

▪ suport pentru o crestere economica durabila;

▪ cresterea gradului de ocupare a fortei de munca;

▪ ridicarea standardului de viata;

▪ mentinerea stabilitatii financiare;

▪ asistenta pentru dezvoltarea economica a altor tari;

▪ contribuie la cresterea comertului mondial.

Membri

OCDE are 30 de membri cu putere deplina, dintre acestia 24 sunt tari cu venituri mari, conform descrierii din 2003 a Bancii Mondiale.

Comisia europeana a Uniunii Europene participa la munca OCDE, alaturi de statele membre ale UE.

VI.PNUD

PNUD este o organizatie globala a ONU ce functioneaza in conformitate cu principiile si valorile ONU plecand pentru schimbare si conectand tarile la cunostinte, experienta si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiasca o viata mai buna.Sediul central este in SUA, la New York.

Cel mai important obiectiv al PNUD este reducerea la jumatate a saraciei pana in anul 2015.

Obiectivele PNUD:

▪ eradicarea foametei si a saraciei extreme;

▪ accesul tuturor la educatia primara;

▪ reabilitarea femeii si promovarea egalitatii intre sexe;

▪ reducerea mortalitatii infantile;

▪ asigurarea unui mediu durabi;

▪ imbunatatirea sanatatii maternale;

▪ combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli;

▪ dezvoltarea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

Preocuparea PNUD este aceea de a ajuta tarile sa gaseasca si sa construiasca solutii pentru urmatoarele provocari:

▪ Reducerea saraciei;

▪ Guvernarea democratica;

▪ Mediu si Energie;

▪ Prevenirea crizelor di redresarea;

▪ HIV/SIDA.

PNUD ajuta tarile in curs de dezvoltare sa foloseasca ajutorul in mod eficient.De asemenea incurajeaza emanciparea femeii si protectia drepturilor omului.

VII. Organizatia Natiunilor Unite pentru dezvoltare industriala (ONUDI)

ONUDI este o agentie specializata in cadrul ONU, care promoveaza dezvoltarea industriala pentru reducerea saraciei, inclusiv globalizarea si durabilitatea mediului. Sediul organizatiei este in Austria, la Viena fiind creata la 17 noiembrie 1966.Are 173 de state membre,iar in anul 2008 ultimele state care au aderat sunt: Samoa, Tajikistan si Turkmenistan.

Viziunea pe termen lung a ONUDI

Este aceea de a aspira la o lume in care progresul este o oportunitate durabila, echitabila si accesibila si in care reducerea saraciei reprezinta un scop comun si o responsabilitate globala.

Misiunea ONUDI

Este aceaa de imbunatatire a calitatii vieti in zonele sarce ale lumii printr-o dezvoltare industriala durabila.

Pe 2 functii de principale sunt bazate serviciile:

▪ agentie de cooperare tehnica, ofera sprijin tehnic si ajuta la implementarea proiectelor;

▪ forum global, producerea si furnizarea de cunostinte conexe privind industria.

ONUDI se concentreaza asupra a 3 domenii principale:

▪ consolidarea capacitatii de comert.

▪ reducerea saraciei prin activitati de productia.Rolul este de a-i ajuta pe cei saraci sa-si castige existenta prin intermediul activitatilor productive, pentru a gasi o cale de a iesi din saracie;

▪ energie si mediu.ONUDI promoveaza modele durabile de consum si productie industriala.

ONUDI isi desfasoara activitatea in tarile in curs de dezvoltare si in cele cu o economie in tranzitie, contribuind la dezvoltarea industrializarii ca o sursa de crestere economica necesara pentru a lupta impotriva saraciei.In acelasi timp, ajuta la protejarea mediului, prin sprijinirea dezvoltarii industriale curate si durabile.

VIII. Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD)

UNCTAD promoveaza integrarea tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala si de asemenea dezvoltarea lor.Acesta organizatie a evoluat treptat intr-o autoritate bazata pe cunoastere institutie a carei activitate are drept scop ajutorul acordat la modelarea, dezbaterea politicilor actuale si de gandire asupra dezvoltarii, cu un accent special pe garantarea faptului ca politicile interne si internationale se sprijina reciproc in realizarea unei dezvoltari durabile.A fost infiintata in anul 1964, iar prezent are 193 de state membre.Sediul UNCTAD este in Elvetia, la Geneva

UNCTAD are la baza 3 functii - cheie:

▪ se angajeaza analiza, cercetare strategice si colectare de date pentru dezbaterile dintre experti si reprezentanti guvernamentali;

▪ ofera asistenta tehnica adaptata la cerintele specifice ale tarilor in curs de dezvoltare, cu o atentie deosebita la nevoile tarilor in curs de dezvoltare si la cele cu o economie in tranzitie;

▪ forum pentru deliberarile interguvernamentale, sustinute de discutii cu experti si schimburi de experiente, care vizeaza construirea consensului.

Principalele activitati ale UNCTAD:

▪ Tehnologie si logistica;

▪ Comert si produse de baza;

▪ Investitii si dezvoltarea intreprinderilor;

▪ Politici macroeconomice, datorii si finantarea dezvoltarii;

▪ Africa, tarile cel mai putin dezvoltate, tarile in curs de dezvoltare fara iesire la mare si statele mici insulare in curs de dezvoltare.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.