Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » psihologie psihiatrie
Heroina

Heroina




Heroina

Definire

Heroina este unul dintre cele mai periculoase droguri, considerat astfel datorita dependentei pe care o produce.

In Europa, heroina este drogul care a provocat cel mai mare numar de exclusi (vezi clasificare).

Heroina se prezinta sub forma unei pudre mai mult sau mai putin pure, avand culoarea alba sau bruna. Cea bruna este numita "zaharul-ars", fiind usor confundata cu un nisip maruntit fin ca un praf. Cea de culoare alba pare adesea mai pura. Aceasta este o iluzie. Indiferent de aspectul acestui drog, efectele sale sunt aceleasi. Heroina comercializata de dealer-i este intotdeauna amestecata cu substante mai mult sau mai putin sigure, adeseori de-a dreptul periculoase, cum sunt: zahar, aspirine, bicarbonat (alimentar), chinina (medicament utilizat in crizele de malarie), ipsos, talc, strignina (o otrava violenta), otrava pentru sobolani etc. Concentratia in heroina pura variaza enorm, de la cateva procente pana la 80%. Consumatorul nu va sti niciodata concentratia.



Pudra este vanduta consumatorilor in diferite pachetele de plastic. In general acesta incepe prin a o fuma, inspirarea pudrei pe fosele nazale, inhala (aspirarea prin caile respiratorii a vaporilor care se degaja atunci cand heroina este arsa). Dupa un timp consumatorul si-o va injecta cu ajutorul unei siringi.

Din punct de vedere chimic, formula heroinei seamana cu cea a morfinei, la care s-au adaugat doi radicali acetili.

Heroina a fost fabricata la inceput pentru a ajuta la combaterea morfinomaniei, fiind astfel un medicament. S-a decis sa fie interzis deoarece oferea mai multe inconveniente decat avantaje. Printre avantaje se numara: combaterea angoasei, a starii de depresie si a durerii. Inconvenientele sunt: heroina este capabila sa confere placere, dar nimeni nu o poate descrie. Ea camufleaza, totul devine ireal, fata fiecaruia se schimba, dar totul nu este decat o iluzie. Pudra te face sa vezi totul sub alt aspect, dar in realitate nimic nu se schimba, ci doar modul de perceptie. Cand este utilizata apare sentimentul ca totul se realizeaza optim, ca poti trece peste toate obstacolele, dar acestea sunt doar niste iluzii. In realitate toxicomanul nu face decat prostii crezand ca face lucruri marete.

Istoric

La sfarsitul secolului XIX, morfina se utiliza pentru atenuarea durerilor la boli grave, spre exemplu tuberculoza. Rapid acest medicament foarte eficace a fost prescris in doze masive. Erau preferate efectele sale si detasarea linistita pe care o inducea. In acest moment a iesit de pe portile spitalului pentru a deveni un drog prizat in mediul monden, dar si printre medici si infirmiere. Treptat s-a constientizat ca consumatorii deveneau dependenti si sclavi ai drogului, viata morfinomanului rezumandu-se, in general, la gasirea unor modalitati de a se aproviziona cu morfina.

Situatia parea fara rezolvare pana cand un chimist a creat un nou produs plecand de la morfina. Aparent, aceata noua substanta avea numeroase atuuri: calma mai bine durerea, iar morfinomanii tratati cu el abandonau morfina usor. Acest medicament miraculos a fost denumit heroina deoarece semana cu un erou (heroes in engleza inseamna erou). Iluzia nu a durat mult timp. S-a constientizat faptul ca heroina este un drog cu efecte si mai devastatoare. Dar raul era deja produs si desi medicina nu a utilizat-o decat putin timp, aceasta nu a disparut. Din contra, piata heroinei s-a dezvoltat rapid. Laboratoare clandestine transforma, in zilele noastre, morfina in heroina. Astazi este cel mai raspandit drog din Europa.

Actiunile heroinei

Heroina actioneaza puternic asupra dispozitiei si a simturilor. La putin timp dupa priza toate sentimentele negative dispar. O stare de foarte bine si euforie se instaleaza, iar consumatorul are senzatia ca pluteste deasupra lumii. Raul nu mai exista. Daca pudra este injectata toate aceste senzatii sunt precedate de un flash - o placere extraordinar de puternica, dar acesta nu survine decat dupa primele doze. Cateva ore dupa priza toate impresiile fermecatoare dispar, cedand loc realitatii care pare foarte cruda. Pentru a regasii o stare de bine total consumatorul este nevoit sa ia o noua priza: este inceputul toxico-dependentei. La inceput cei care inhaleaza, aspira sau isi injecteaza nu fac acest lucru zilnic, ci la o distanta de cateva zile sau saptamani. In acest moment este sansa in care poti spune nu acestui drog. Continuarea consumului se datoreaza si mediului social in care viitorul consumator traieste, anturajul fiind de cele mai multe ori cauza continuarii consumului. In cateva zile sau saptamani apare riscul de a nu mai rezista consumului.

Consumul de heroina, in timp, produce fenomenul de toleranta, ajungandu-se astfel la dependenta. De asemenea, acest consum este in continua crestere, toxicomanului ajungand ca enorme cantitati de drog sa nu-i mai fie suficiente. Pentru unii consumatori, dupa doar o luna, este nevoie de 10 doze pentru a fi obtinute aceleasi senzatii ca la inceput. Este foarte important de inteles ca nu toata lumea este la fel in fata dependentei. Foarte rar exista indivizi putin sensibili la acest fenomen. Aspectul cel mai important il constituie faptul ca nimeni nu stie carui categorii apartinem.

Pentru unii dependenta se instaleaza dupa o singura doza si va conduce automat la o toxicomanie grava.



Dependenta de heroina poate fi definita astfel:

dependenta de drog este mare, daca nu-l are este bolnav

cautarea drogului ii ocupa cea mai mare parte din zi

sa traiasca fara heroina devine imposibil de imaginat

nimic altceva nu mai are importanta, nici prietenii, nici munca, nici timpul liber

Toate persoanele dependente incep prin a spune ca nu vor fi niciodata dependente. Atunci cand dependenta lor este evidenta pentru ceilalti ei inca o neaga. Deja este prea tarziu pentru ca toxicomanul sa accepte realitatea. Cand dependenta incepe sa se instaleze la consumatorul de heroina, o serie de fenomene fizice si psihice incep sa-i faca viata mai grea, ceea ce il incita sa ia o noua doza cat mai repede posibil.

Consecintele consumului de heroina

Heroina intoxica corpul. Cand nu are parte de doza sa, organismul reactioneaza puternic instalandu-se sevrajul. Consumatorul este victima unor fenomene de: vome, diaree sau constipatii, transpiratii reci, crampe musculare, probleme respiatorii sau insomnii. Psihic se simte foarte rau. Cand intervine criza de lipsa de drog, toxicomanul nu cauta drogul pentru a-si regasi starea de bine, ci suprimarea starii psihice de rau.

Din punct de vedere psihologic, fenomenul de indispozitie psihica se manifesta foarte puternic, prin angoase, depresii. Indispozitia datorata lipsei de drog provoaca o stare de agitatie intensa, consumatorul avand impresia ca nu poate trai fara doza sa. Dar niciodata un heroinoman nu moare dintr-o criza de lipsa de drog. Ceea ce poate sa-l omoare este dorinta de a termina cu viata, bolile adeseori grave care ii afecteaza ratiunea si adeseori supradozele.

Acesta este adeseori intr-un stadiu de sanatate deplorabila. Cum isi consacra toata ziua sa gaseasca urmatoarea doza, el traieste doar pentru moment: se hraneste prost, abuzeaza de medicamente pentru a masca efectele dependentei, doarme adeseori in conditii proaste. In plus, cum heroina diminueaza sensibilitatea la durere, el nu mai simte dezvoltarea unor infectii in corp, cum sunt abcesele, cistitele, sau problemele respiratorii. Cand le remarca bolile pot fi deja intr-un stadiu avansat si nu doresc sau nu pot sa solicite un consult. Frecvent ei nu mai fac pare dintr-un sistem de sanatate si nu mai au dreptul la asistenta medicala gratuita. Uneori ei nu doresc ca medicul lor de familie sa le cunosca starea. Poate cred ca acesta le vorbeste parintilor. De asemenea, el stie ca daca vorbeste despre sanatatea sa cu o persoana din afara mediului toxicomanului aceasta ii va face morala, ceea ce el nu doreste.

Transmiterea bolilor grave este un alt risc major pe care il au heroinomanii. SIDA si hepatitele au facut ravagii printre ei, datorita faptului schimbului si folosirii acelorasi siringi in consum. In anumite tari ale Comunitatii Europene (spre exemplu Olanda si Spania) s-au creat programe de combatere a transmiterii acestor boli, autorizandu-se vinderea in farmacii a unor truse care contin: seringi sterile, tampoane alcoolizate si prezervative. Multe asociatii au fost autorizate sa distribuie astfel de materiale toxicomanilor. In acest fel, acestia isi pot injecta drogul fara riscul de a contacta SIDA sau hepatita.

Un alt pericol important pentru un heroinoman este supradoza. Cand isi injecteaza doza, toxicomanul nu stie niciodata cu ce produs este amestecata heroina si nici in ce proportie. Daca concentratia de heroina este foarte mare, el risca sa fie victima unei supradoze, care antreneaza paralizia cailor respiratorii sau produce stopul respiratoriu care este mortal. Presiunea arteriala va scadea si inima va bate foarte tare pentru a asigura circulatia sangelui. Daca nu este reanimat rapid, urmeaza coma si apoi moartea. Supradoza este o urgenta medicala: trebuie aplicata respiratie artificiala si administrarea de medicamente care restabilesc respiratia si ritmul cardiac.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.