Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » psihologie psihiatrie
Psihologia varstelor – test grila

Psihologia varstelor – test grila




Psihologia varstelor – test grila

TRUE/FALSE

1. Psihologia copilului este una cu psihologia genetica care la randul ei este o stiinta a dezvoltarii, centrata asupra aspectului evolutiv al comportamentelor si asupra genezei lor.

ANS: F pg.12

2. Elementul central al teoriei dezvoltarii gandirii descrise de Lev Semionovici Vigotsky este posibilitatea copilului de a se ridica la un nivel superior cu ajutorul cuiva aflat la acel nivel sau la un nivel mai inalt, respectiv, posibilitatea de a trece cu ajutorul imitatiei de a trece de la ceea ce copilul stie sa faca la ceea ce inca nu stie.

ANS.A pg.156-157
3. Ideea piagetiana conform careia dezvoltarea se incheie in adolescenta odata cu atingerea stadiului operatiilor formale a fost pusa in discutie de cercetari recente care descriu un nou stadiu al dezvoltarii gandirii pentru perioada tineretii si perioada adulta.

ANS: A pg.212

4. Conform teoriei piagetiene adultul se adapteaza realitatii prin rezolvarea de probleme cu ajutorul operatiilor logice formale. Cercetari recente arata ca nu toti adultii ating stadiul operatiilor formale

ANS: A pg.213

5. Cresterea se refera la modificari fizice care sunt in primul rand calitative implicand transformari.

ANS: F pg.15

6. Intre principiile cele mai importante care ghideaza in psihanaliza intreaga functionare a psihicului uman sunt principiul realitatii si principiul placerii

ANS: A pg.28
7. John B. Watson considera mediul ca fiind forta suprema in dezvoltarea copilului si crede ca orice copil poate fi modelat de adult in orice directie daca sunt controlate atent asociatiile stimul - raspuns.

ANS: A pg.19

8. Teoreticienii invatarii sociale accepta principiile conditionarii si intariri identificate de behavioristi.

ANS: A pg.21

9. Din perspectiva teoriilor invatarii sociale, modificarile comportamentale se refera la un set de proceduri practice aplicabile pentru a elimina comportamentele nedorite ale copiilor si pentru a spori adoptarea de catre acestia a unor raspunsuri acceptabile social.

ANS.A pg.22-23
10. Jean Piaget face legatura intre dezvoltarea gandirii si felul in care activitatea de joc evolueaza pana in perioada adolescentei. Din teoria sa se desprinde idea pe de o parte ca nivelul de dezvoltare al copiilor se reflecta in activitatea de joc iar pe de alta parte ca activitatea de joc asigura in mare masura dezvoltarea cognitiva.

ANS.Apg..114-115

11. Printre ideile fundamentale ale lui Freud este notiunea de comportament uman si in consecinta directia pe care o ia dezvoltarea personalitatii deriva din doua tendinte foarte puternice: pornirea de a supravietui si pornirea de a procrea

ANS: A pg.29

12. Personalitatea din punctul de vedere psihanalitic este organizata dupa un model dinamic si stratificat ierarhic, format din instante cu specializari functionale

ANS: A pg.29

13. Eticheta pe care Freud o pune personalitatii copilului nou-nascut este cea de EGO

ANS: F pg.30

14. Este important de subliniat ca in teoria psihanalitica cele doua nivele ale personalitatii reprezentate de ID si Ego sunt in opozitie.

ANS: F pg.31

15. La sfarsitul primului an de viata copilul deja cunoaste valoarea sociala a limbajului, respectiv faptul ca prin intermediul limbajului poate obtine satisfacerea unor trebuinte.

ANS: A pg.83

16. Declinul gandirii egocentrice prin decentrare are loc catre varsta de 2 -3 ani cand rationamentul copilului se modifica si se observa o diminuare a raspunsurilor egocentrice cu o acomodare mai puternica la realitatea exterioara obiectiva.

ANS: Fpg.108

17. Limbajul intern este o expresie a gandirii egocentrice a copilului conform cercetarilor realizate de T.Slama- Cazacu.

ANS: Fpg..110-111

18. Al treilea nivel al personalitatii in perspectiva psihanalitica -denumit Superego – se afla in armonie cu primele doua

ANS: F pg.31

19. Stadiul operator marcheaza preponderenta aspectului operativ al gandirii asupra aspectului figurativ, decentrarea gandirii copilului permitand coordonarea reversibila a actiunii interiorizate si constituirea sistemelor operatorii de transformari cu invariant

ANS: Apg..144

20. In ultimele decenii se remarca aproape in toate tarile un fenomen al amplificarii vitezei de crestere si diferentiere somatica a copiilor, paralel cu o dezvoltare psihica precoce. Indicii cresterii somatice, ca si ai maturizarii sexuale, cunosc un devans semnificativ in raport cu perioade situate cu cateva decenii in urma.

ANS: A pg.192

21. Aparenta fizica este un criteriu al maturizarii

ANS: Apg.193

22. Comportamentul deviant si delincvent sunt comportamente pentru care minorul poate raspunde penal.

ANS: F pg..204

23. Dezvoltarea si maturatia reprezinta notiuni cantitative legate de procesul de crestere a masei corporale.

ANS: Fpg.15-16

24. Cresterea reprezinta schimbari calitative referitoare la diferentieri de structura, de compozitie si functie celulara, particulare fiecarui tesut.

ANS: F pg.15

25. E. Erikson crede in puterea EGO-ului cu optimism, aceasta putere de integrare a Ego-ului ( flexibilitate) asigura puntile de trecere de la etapa la etapa care altfel ar fi izolate

ANS: Apg.42

26. Un moment esential al construirii identitatii este acela in care copilul vorbeste despre sine folosind pronumele personal “el “ sau « ea »

ANS: F pg.90

27. E.Erikson descrie 6 etape de dezvoltare epigenetica dintre care ultimele 3 tin de varsta adulta fiind printre primii autori care extinde dezvoltarea dincolo de varsta adolescentei.

ANS: F pg.42

28. In anteprescolaritate se face trecerea de la emotii la sentimente ca stari afective stabile si generalizate.

ANS: F pg.111

29. Declinul complexului Oedip penrtu baieti si a complexului Electra penrtu fete semnaleaza sfarsitul stadiului de latenta

ANS: F pg.148

30. In teoria lui E. Erikson, perioada de la nastere la 18 luni corespunde crizei relative la construirea increderii versus sentimentul de vina

ANS: F pg.43

31. Egocentrismul definit de Piaget in epistemologia genetica se manifesta ca o conduita intermediara intre conduitele individuale si cele socializate.

ANS: Apg.116

32. Caracteristicile invatarii depind de particularitatile de varsta ale prescolarilor. Invatarea, pentru a fi eficienta si pentru a respecta particularitatile de varsta ( 3 – 5/6 ani), trebuie organizata sub forma de joc didactic.

ANS: A pg.120

33. Trecerea individului de la anii de inceput ai batranetii spre marea batranete este de obicei graduala si are mai mult in comun cu starea emotionala decat cu varsta propriu-zisa.

ANS: A pg.236
34. In teoria lui E. Erikson, perioada de la 18luni la 3 ani corespunde crizei relative la initiativa versus indoiala sau teama

ANS: F pg.44

35. Narcoticele si dependenta mamei de droguri afecteaza in mod cert dezvoltarea copilului , cele mai nocive fiind considerate cocaina si marijuana

ANS: Apg.51
36. In teoria lui E. Erikson perioada de la 12 la 18 ani corespunde conflictului intre construirea identitatii si confuzia la nivelul autonomiei

ANS: F pg.45

37. In teoria lui E. Erikson perioada tineretii corespunde alegerii intre intimitate si izolare

ANS: A pg.45

38. Aproape toti agentii ce se dizolva in circuitul sangvin al mamei pot fi filtrati cu success datorita protectiei placentei care incetineste transferul de substante.

ANS: F pg.50

39. Medicatia mamei pe perioada sarcinii, inclusiv aspirina sau vitaminele etc. pot fi asociate cu diformitati fizice ale embrionului, cu nastere prematura sau avort spontan.

ANS: Apg.50
40. Copii expusi tratamentului cu metadona in perioada intrauterina pentru dezintoxicarea mamelor toxicomane, sunt fiziologic dependenti si chiar de la nastere prezinta simptome de izolare, tremur, voma, febra si plans isteric ca si mamele lor, simptome care dispar in primele cateva luni de viata.

ANS: A pg.51

41. Pronumele personale si posesive sunt cele care faciliteaza dialogul, ele sunt achizitionate intre 2 si 4 ani mai intai in forma lor de singular si abia apoi in forma de plural, catre varsta de 5 ani.

ANS: A pg.109

42. Mai intai sunt achizitionate prepozitiile si adverbele ce exprima posesiunea, apoi catre varsta de 3-4 ani cele de loc, iar cele de timp par sa fie ultimele achizitii, intre 4 si 5 ani

ANS: Apg.109

43. Stadiile dezvoltarii morale ale lui Piaget incep cu varsta de 3 ani

ANS: F pg.133

MULTIPLE CHOICE

1. Teoria behaviorista a fost descrisa si completata printre altii de:
a) John B. Watson
b) Clark Hull
c) Burrhus Frederic Skinner
d) J.Piaget



A. a,b,c
B. b,c,d
C. a,c,d


ANS: Apg.20

2. Teoria behaviorista sustine ca orice studiu trebuie sa se concentreze pe:
a) structurile inconstientului
b) evenimente observabile
c) stimuli si raspunsuri comportamentale

A. b,c
B. a,b
C. a,c


ANS: A pg.19

3. Procedurile practice, din perspectiva teoriilor invatarii sociale, aplicabile pentru a elimina comportamentele nedorite ale copiilor si pentru a spori adoptarea de catre acestia a unor raspunsuri acceptabile social sunt:
a) intarirea
b) modelarea
c) manipularea indiciilor situationale
d) identificarea


A. a,b
B. a,b,c
C. b,c


ANS: Bpg.22-23

4. J.Piaget descrie functionarea inteligentei prin urmatorii termeni preluati din biologie:
a) asimilare
b) acomodare
c) adaptare
d) crestere
e) dezvoltare
f) maturare

A. d,e,f
B. c,d,e
C. a,b,c


ANS: Cpg.24

5. Piaget prezinta dezvoltarea din perspectiva stadialitatii genetice. Stadiul in aceasta perspectiva presupune :
a) ordinea diferitelor achizitii este neschimbata;
b) exista o structura proprie a stadiului si nu doar o juxtapunere de proprietati ;
c) aceasta structura reconverteste achizitiile anterioare care nu dispar ci se manifesta in alta forma (in situatii regresive pot reaparea ) ;
d) fiecare stadiu contine un moment de pregatire si unul de stabilitate ;
e) fiecare stadiu contine germenii trecerii la urmatorul ;
f) atat stadialitatea genetica cat si cea dinamica sunt subdivizate in substadii (abordarea pe varste).

A. a,c,d
B. a,b,c,d,e,f
C. b,c,d,e,f


ANS: B pg.25
6. Stadiile dezvoltarii conform teoriei lui J. Piaget sunt :
a) Stadiul senzorio-motor : de la nastere la 2 ani ;
b) Stadiul preoperator : de la 2 la 7/8 ani ;
c) Stadiul operatiilor concrete : de la 7/8 ani la 11/12 ani ;
d) Stadiul operatiilor formale : de la 11/12 ani la 15/16 ani.
e) Stadiul operatiilor post- formale dupa 16 ani

A. a,b,c,d
B. c,d,e
C. b,c,d


ANS: A pg.25
7. Care sunt principalele teorii psihanalitice ce au oferit un cadru explicativ pentru teoria dezvoltarii umane?

A. teoria dezvoltarii psihosociale - Erick Erikson
B. teoria dezvoltarii psihosexuale – Sigmund Freud
C. teoria cognitiv costructivista – J.Piajet

A. A+B
B. A+B+C
C. B+C


ANS: Apg.36, 23pg.19-46

8. Care sunt princiipiile care ghideaza in psihanaliza intreaga dezvoltare a psihicului uman?

A. principiul identificarii
B. principiul placerii
C. principiul realitatii

A. A
B. A+B
C. B+C


ANS: C pg.28

.
9.Care sunt principalele instante descrise de psihanaliza clasica?

A. inconstientul
B. constientul
C. preconstientul
D. subconstientul

A. A+C+D
B. B+C
C. A+B+C+D
D. D+E


ANS: C pg.29


10.Care sunt etapele dezvoltarii psihosexuale?

A. falica
B. orala
C. anala
D. latenta
E. genitala
F. fixatia
G. regresia

A. A+B
B. A+C+D
C. A+F+G
D. A+B+C+D+E
E. C+E+F+G

ANS: D pg.32,34,35





11.Care sunt etapele descrise de teoria dezvoltarii psihosociale?

A. incredere versus pierderea increderii
B. autonomie versus indoiala
C. initiativa versus sentimentul de vina
D. a produce versus sentimental de inferioritate
E. construirea identitatii versus confuzia rolourilor
F. intimitate versus izolare
G. reproducere versus autoconstructie
H. integritate versus disperare

A. A+B+C+D+E+F+G+H
B. A+C+D+H
C. B+E+F
D. B+G+H
E. D+E+F+G


ANS: A pg.43-46

12.Care sunt factorii care impieteaza asupra dezvoltarii intrauterine?

A. genetici
B. teratogeni

A. A
B. A+B


ANS: Bpg.48-50


13.Care este termenul prin care se exprima faptul ca dezvoltarea motricitatii este legata de celelalte progrese in dezvoltarea intelectuala si socioafectiva?

A. dezvoltare psihosociala
B. psihomotricitate


ANS: B pg.78


14. Care sunt legile dezvoltarii descrise de Gesell?

a) legea dezvoltarii cefalo-codale
b) legea dezvoltarii proximo-distale
c) evolutia tonusului si a posturii
d) variatia curbei de dezvoltare

A. A
B. A+B+C
C. B+C
D. B+C+D


ANS: B pg.79,80


15.Care sunt etapele dezvoltarii atasamentului conform teoriei lui J.Bowlby?

A. preatasamentul
B. atasamentul de actiune
C. atasamantul delimitat
D. formarea de relatii reciproce

A. A+B
B. A+C+D
C. B+D
D. A+B+C+D


ANS: Dpg.88

16.Imitatia amanata este:

A. o prefigurare a reprezentarii fara ca aceasta sa fie prezenta in gandire;
B. proces care incepe in abseta modelului si prefigureaza reprezentarea propriu-zisa:

A. A+B
B. B


ANS: A pg.106


17.Conceptul folosit in teoria lui J. Piaget pentru a descrie o stare prin care prorpiile placeri si dorinte ale copilului sunt suverane si lipsa intelegerii faprului ca ceilalti traiesc sentimente diferite si gandesc diferit, dificultatea de a corela punctul sau de vedere cu al altora este cel de:

A. egocentrism
B. imagine mintala
C. evocare verbala


ANS: A pg.107


18.Egocentrismul gandirii copilului poate fi in perioada de pana la 6/7 ani:

A. logic
B. ontologic
C. patologic

A. A+B
B. B
C. B+C


ANS: A pg.107

.
19.Egocentrismul copilului se manifesta prin:

A. artificialismul gandirii
B. sincretismul gandirii
C. realism
D. animism

A. A+C
B. A+C+D
C. A+B+C+D
D. C+D


ANS: C pg.107-108

.
20.Reversibilitatea este achizitionata:

A. prin inversiune
B. prin reciprocitate

A. A
B. A+B


ANS: Bpg. 139


21.Operatiile logico-matematice care devin posibile in urma achizitiei reversibilitatii sunt :

A. clasificarea
B. serierea
C. conceptualizarea numarului

A. A+B
B. B
C. A+B+C


ANS: C pg.142


22.Pentru insusirea limbii romane metoda de invatare a scris-cititului trebuie sa fie:

A. analitica
B. sintetica
C. fonetica

A. A
B. A+B
C. A+B+C


ANS: C pg.146


23.Dezvoltarea gandirii copilului de la 6 la 12 ani este caracterizata printre altele de:

A. decentrare socio-afectiva
B. decentrare intelectuala

A. A+B
B. B


ANS: A pg.148


24.Tipurile de conduita caracteristice perioadei adolescentei descrise de J.Rousselet sunt:

A. conduita suportului
B. coduita revoltei
C. conduita inchiderii in sine
D. conduita exaltarii
E. conduita afirmarii

A. A+B+D+E
B. B+C
C. B+C+D+E
D. D+E
E E


ANS: C pg.195

.
25.Etapele socializarii in perioada adolescentei dupa G.Lefrancois sunt:

A. etapa dependentei
B. etapa conflictului
C. etapa relativei independente
D. etapa maturizarii afectiv –emotionale

A. A
B. A+B+C
C. B+C+D
D. D


ANS: B pg.198-199


26.Imaginea de sine este structurata de:

A. imaginea eului fizic
B. intarirea pozitiva a comportamentului
C. imaginea eului psihic si psihosocial

A. A+B
B A+C
C. B+C


ANS: Bpg.200


27.Perioada adulta dominata de tinerete dupa R. W. White este caracterizata de urmatoarele directii de dezvoltare:

A. stabilirea identitatii eului
B. independenta relatiilor personale
C. cresterea intereselor/preocuparilor
D. umanizarea valorilor

A. A
B. A+B+D
C. A+B+C+D
D. C+D


ANS: C pg.210


28.Operatiile postformale includ urmatoarele tipuri de rationamente:

A. gandirea pozitiva
B. gandirea relativista
C. gandirea dualista
D. gandirea sistematica

A. A
B. A+B+D
C. B+C+D
D. D


ANS: C pg.212


29.Teoria asupra dezvoltarii in perioada adulta a lui Daniel Levinson arata ca:

A. exista o criza in dezvoltarea adultului in intervalul de la 28 la 30 de ani
B. exista un conflict intre asimilarea scopurilor varstei adulte si ramasitele scopurilor adolescentei
C. suportul in rezolvarea crizei de la 30 de ani este nevoia de independenta
D. planul de viata si atingerea obiectivelor asigura motivatia implinirii “visului” individual ca proiectie despre viitor.

A. A+B
B. A+C
C. B+C+D
D A+B+C+D


ANS: D pg.216

30.Criteriile de maturitate ale personalitatii dupa Allport sunt:

A. extensiunea simtului eului
B. raportarea calda a eului la ceilalti
C. securitatea emotionala
D. perceptia realista
E. obiectivarea eului
F. filosofia unificatoare a vietii

A. A+B+C
B. B+D+E
C. C+D+E+F
D. A+B+C+D+E+F


ANS: D pg.218


31.Mecanismele de aparare sanatoase caracteristice adultului,propuse de G.E. Vaillant sunt:

A. altruismul
B. sublimarea
C. umorul
D. reprimarea
E. rationalizarea

A. A
B. A+C+D
C. C+E
D A+B+C+D
E. E


ANS: Dpg..224


32.Lloyd Saxton descrie mai multe componente ale functionalitatii rolurilor in relatia de cuplu care sunt determinante pentru stabilitatea cuplului:

A. congruenta perceptiei rolurilor
B. disponibilitatea afectiva
C. reciprocitatea performantei de rol
D. echivalenta performantei de rol.


A A+B
B. A+C+D
C. B+D
D. D


ANS: B pg.225


33.,Stadiile confruntarii cu idea mortii identificate de E. Kubler- Ross sunt:

A. negarea
B. izolarea
C. furia
D. targuiala
E. depresia
F. amplificarea
G. acceptarea

A. A
B. A+C+D+G
C B+E+F
D. E+F+G
E. A+B+C+D+E+G


ANS: E pg.239

34. Intre principiile cele mai importante care ghideaza in psihanaliza intreaga functionare a psihicului uman sunt:
a) principiul realitatii
b) principiul placerii


A. a,b
B. a
C. b


ANS: Apg.28

35. Organizarea dinamica a personalitatii in psihanaliza presupune mecanisme de functionare si relatii intre instantele ce o compun relatii ce se refera la dinamica pulsiunilor, dinamica exteriorizarii pulsiunilor in constient. Aceste mecanisme sunt:
a) catarsisul
b) sublimarea,
c) simbolizarea,
d) refularea
e) cenzura
f) generalizarea
g) compensarea

A. a,b,c,d,e
B. a,b,c
C. e,f,g


ANS: A pg.29

36. Instantele personalitatii in psihanaliza sunt:
a) inconstientul
b) subconstientul
c) preconstientul
d) constientul


a. a,b,c,d
b. a,b,c
c. b,c,d


ANS: Apg.29

37. Dezvoltarea conceputa de Freud presupune urmatoarele etape:
a) etapa orala
b) etapa anala
c) etapa falica
d) etapa libidinala
e) etapa de latenta
f) etapa genitala

A. a,b,c,e,f
B. a,b,c
C. d,e,f


ANS: Apg.35


38.Asezati in ordine cronologica de la nastere pana la batranete succesiunea stadiilor vietii propuse de Erikson:
a) construirea increderii versus pierderea increderii
b) a produce /aconstrui lucruri versus sentimentul de inferioritate
c) construirea identitatii versus confuzia la nivelul asumarii rolurilor
d) integritate versus disperare
e) autonomie versus indoiala
f) initiativa versus sentimentul de vina
g) intimitate versus izolare
h) reproducere versus autoconstructie


A. a,e,f,b,c,g,h,d
B. b,c,d,e
C. e,f,g,h


ANS: A pg.43,45

39. Factorii ce afecteaza dezvoltarea prenatala:
a) genetici
b) teratogeni


A. a,b
B. a
C. b


ANS: A pg.48

40. Nevoile fizice ale copilului in primii ani de viata sunt:
a) hranirea adecvata pentru a asigura nevoile nutritionale
b) protejarea impotriva factorilor teratogeni ( supraincalzire sau frig in viata precoce, sau a altor agenti fizici sau chimici )
c) prevenirea bolilor prin asigurarea conditiilor de locuit, prin supravegherea starii de sanatate, prin imunizari.


A. a,b,c
B. a,c
C. b,c


ANS: Apg.75

41. Nevoile emotionale si sociale ale copilului sunt:
a) Sa creasca intr-o familie unita, sub supravegherea stricta a adultilor care au ca grija principala binele acestuia.
b) Sa se impuna limite rezonabile ale comportamentului copilului, care sa-l ajute sa-si stimuleze dezvoltarea autocontrolului.
c) Sa i se asigure o stare de sanatate buna, iar in cazul copiilor bolnavi, mai ales fata de cei cu boli cronice sau cei cu nevoi speciale, parintii sa aiba o atitudine echilibrata, pentru a asigura nevoile emotionale deosebite ale acestora.
d) Sa se cultive sentimentul de respect pentru propria viata si viata celorlalti


A. b,c,d
B a,b,c,d
C. a,b,c


ANS: Bpg.76

42. Nevoile pentru dezvoltarea intelectuala corespunzatoare a copilului sunt:
a) Crearea de facilitati educationale, adaptate nevoilor copilului
b) Stimularea dezvoltarii intelectuale se incepe in perioada de sugar si se face, de regula, de catre parinti, in special de catre mama

A. a
B. a,b
C. b


ANS: B pg.76

43. Perioada de la 1 la 3 ani din perspectiva piagetiana este caracterizata de :
a) stadiul senzorio-motor
b) debutul stadiului preoperational
c) incheierea stadiului operational


A. a,b
B. b,c
C. a,c


ANS: A pg.85

44. La sfarsitul primului an de viata dezvoltarea inteligentei conform teoriei lui Piaget parcurge substadiile 5 si 6 ale dezvolttarii senzorio-motorii iar acestea cuprind:
a) Conduita sforii
b) Conduita suportului
c) Reactiile circulare tertiare
d) Conduita bastonului
e) Conduita exaltarii

A. a,b,c
B. a,b,c,d
C. b,c,d


ANS: B pg.85

45. Conform teoriei lui Piaget, notiunea de obiect
a) este innascuta
b) se formeaza
c) acest theoretician nu are o pozitie in acest sens

A. b
B. b,c
C. a,b


ANS: Apg.86

46. H. Wallon arata ca perioada 1 - 3 ani este definitorie pentru dezvoltarea personalitatii . Cele doua stadii descrise de Wallon sunt :
a)centripeta
b)egocentrica
c)centriufuga
d)simbolica


A. b,c
B. a,c
C. c,d


ANS: B pg.89

47. In teoria piagetiana a dezvoltarii egocentrismul ontologic se manifesta prin urmatoarele caracteristici ale gandirii:

a) animismul
b) artificialism
c) realismul
d) gandirea magica

A. a,b,c
B. a,b,c,d
C. b,c,d


ANS: Apg.108

48. Care este perioada cand au loc urmatoarele transformari: se face trecerea de la emotii la sentimente ca stari afective stabile si generalizate ;se contureaza mai clar unele sentimente morale (rusinea, multumirea, prietenia si dragostea) iar conduita negativista intra intr-un proces de involutie si devine evidenta adancirea si nuantarea trairilor afective.
a) prescolaritate
b)anteprescolaritate
c)scolaritate mare


A. prescolaritate
B. anteprescolaritate
C. scolaritate mare


ANS: Apg.111

49. Cercetatorii subliniaza faptul ca dezvoltarea gandirii adultului se situeaza pe un nou nivel care a primit diferite denumiri:
a) postformal
b) multiliniar
c) pragmatic
d) metacognitiv
e) stadiul dialectic
f) empatic
g) de intelepciune

A. a,b,c
B. a,b,c,d,e
C. c,d,e


ANS: Bpg.212

50. . Invatarea transformativa prin reflectie critica implica:
a) a fi mai reflexiv si mai critic
b) a fi mai deschis la perspectiva celorlalti
c) a fi mai putin defensiv
d) a fi mai deschis la ideile noi

A. A,B,D
B. D,B,A
C. C,B,A
D. A,B,C,D


ANS: Dpg.213

51. Invatarea are noi functii in perioada adulta, asa cum afirma
Bogdan Suchodolscki si anume:
a)necesitate sociala
b)mijloc de invingere a alienarii
c)mijloc de comunicare
d)mijloc de restructurare

A. A,B
B. B
C A


ANS: Apg.214

52. La sfarsitul primului an de viata gandirea copilului este dominata in totalitate de

A. actiunea concreta cu obiectele

B. operatii logico matematice

C. animism

D. realism



ANS: A pg.83

53. Dezvoltarea miscarilor poate fi apreciata pe cateva mari directii :
a) suplete,
b) echilibru
c) calitatea miscarilor
d) viteza de reactie
A. A,B,C
B. A,B
C. A,C
D. B,C


ANS: A pg.103

54. Adaptarea copilului la real si traducerea realului prin perceptii si reprezentari a fost urmarita in evolutia desenului copiilor de la 2 la 8/10 ani, clasic pentru acest tip de studiu fiind G.H. Luquet (1927). Care sunt stadiile pe care el le descrie:
a) stadiul mazgalelii
b) stadiul realismului fortuit,
c) stadiului realismului nereusit
d) stadiul realismului intelectual
e) stadiul realismului vizual
f) stadiul realismului izbutit
A. A,B,C
B. C,D,E
C. A,B,C,D,E
D. A,C,E


ANS: C pg.105

55. Functia semiotica da nastere la doua tipuri de instrumente:
a)simbolurile
b)semnele
c)grafemele
d) fonemele
A. A
B. A,B
C. B


ANS: B pg.106

56. De la 7/8 la 10 /11 ani gandirea copilului trece in :

A. stadiul operatiilor concrete
B. stadiul preoperator
C. stadiul operatiilor formale



ANS: A pg.139
57. Pentru formarea abilitatilor de scris- citit sunt parcurse in scoala etapele: a)pregatitoare
b)abecedara
c)postabecedara
d)preabecedara
A. A,B,C
B. A,C,D
C. A,C
D. B,C,D


ANS: Dpg.147

58. Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si incerta respectiv - criza de identitate, criteriul fiind autoperceptia, felul in care se percep tinerii in raport cu:
a)societatea
b)mediul familial
c)grupul de prieteni
d)sine
A. A,C
B A,B,C
C. A,B
D. B,C


ANS: Bpg.199

59. Imaginea de sine comporta urmatoarele dimensiuni :
a) perceptia si aprecierea subiectului asupra sa la un anumit moment
b) felul in care subiectul ar dori sa fie sau sa para ca este
c) felul in care subiectul considera ca este apreciat de ceilalti
A. A,B,C
B. A,C
C. A,B
D. B,C


ANS: A pg.200

60. Educatia sexuala se adreseaza componentelor psihologice (cognitiva, emotionala si comportamentala) sociale, biologice si spirituale. Acest tip de educatie se focalizeaza pe obiective fundamentale care sunt:
a)formarea de convingeri, valori si atitudini despre sine si ceilalti,
b)dezvoltarea deprinderilor de relationare interpersonala,
c)dezvoltarea responsabilitatii fata de sine si fata de ceilalti
d)informarea
A. A,B,C
B. AC,D
C. A,B,C,D
D. B,C,D


ANS: C pg.203

61. Analiza mediului scolar arata ca principalele dificultati intampinate de elevi in primul an de scoala pot fi clasificate astfel:
a) dificultati afective
b) dificultati cognitive
c) dificultati de organizarea motivelor pentru atingerea unei actiuni
d) dificultati de relationare cu adultii si grupul de copii de aceeasi varsta si de varste mai mari
A. A,B,C,D
B. B,C
C. A,B
D. A,B,D


ANS: A pg.150-151

62. Comparand invatarea la adulti cu invatarea la adolescenti U. Schiopu si E.Verza (1997) arata ca fata de perioada anterioara invatarea castiga in perioada adulta:
a) coeziune, capacitate de imbinare a formelor de analiza concret/abstract
b) extragerea ideilor esentiale, sesizarea mai rapida a semnificativului
c) critica pragmatica a noului
d) atitudine clara de refuz a neclaritatilor, nevoia de precizie
e) evaluarea independenta a surselor de informare
f) cerinta de aplicare si practica
g) necesitatea de a completa informatia cu deprinderile, tehnicile, procedeele necesare domeniului
A. A,B,D,F
B. A,B,C,D
C. A,B,C,D,E,F
D. C,D,E,F


ANS: C pg.213

63. Dezvoltarea personalitatii copilului dupa H. Wallon in perioada 3 - 6 ani corespunde stadiului personalismului. In cursul acestei perioade se pot distinge mai multe subtadii :
a) perioada de opozitie
b) perioada de tranzitie
c) perioada de gratie
d) perioada de imitatie
e) perioada de identificare
A. A,C,D
B. B,C,D
C. A,B,C
D. A,B,D,E


ANS: Apg.113

64. Boli infectioase ale mamei pe perioada sarcinii cu efecte asupra copilului
a) variola
b) oreion
c) rubeola
d) sifilis
e) tuberculoza
f) toxoplasmoza
g) malaria
h) SIDA
A. A,B,C
B A,B,C,D,G,H
C. D,F,G,H
D. A,B,C,D,E,F,G,H


ANS: Dpg.52

65. Alti factori ce pot influenta dezvoltarea intrauterina a copilului sunt factori ce tin de starea si conditia mamei , anume:
a) nutritia
b) stresul emotional
c) varsta
d) paritatea
e) statut marital
A. A,B,C,D
B. A,C,E
C. A,B
D. B,D,E


ANS: Apg.53

66. Adolescentul se confrunta cu o serie de nevoi sau nevoile descrise in perioadele anterioare cunosc o prefacere semnificativa, aceste nevoi sunt:
a) nevoia de a sti,
b) de a fi afectuos,
c) de apartenenta la grup,
d) de independenta,
e) nevoia modelelor

A. A,B
B. A,B,C,D,E
C. D,E
D. A,B,C,D


ANS: B pg..194

67. Jocul simbolic este o caracteristica a copilului de la :
a) 2 la 3 ani
b) 5 la 6 ani
c) 10 la 12 ani
A. A,B
B. B,C
C. A,C
D. A

ANS: A pg.107-115

68. Gandirea egocentrica este o gandire :
a) prelogica
b) intuitiva
c) preconceptuala
d) euristica
e) bazata pe combinatorica
A. A,C
B. A,B
C. A,B,C
D. B,C


ANS: C pg.108

69. Declinul gandirii egocentrice prin decentrare are loc cand rationamentul copilului se modifica si se observa o diminuare a raspunsurilor egocentrice cu o acomodare mai puternica la realitatea exterioara obiectiva, catre varsta de:
A. 5 – 6 ani
B. 8 – 10 ani
C. 10 - 12 ani



ANS: A pg.108


70.Cititi cu atentie caracteristicile din tabel si alegeti varsta la care se incep sa se manifeste :
A)Merge; urca scarile ajutandu-se de maini
B)Construieste un turn din doua cuburi; incearca sa intoarca paginile unei carti; introduce corect cuburile mici in cele mari
C)4-5 cuvinte, limbaj sub forma de jargon.
D)Controlul partial al sfincterelor; arata cand doreste un obiect
A. Un an
B. 9 luni
C. De la 5 luni
D. 15 luni



ANS: D pg.80-81

71. Cititi cu atentie caracteristicile din tabel si alegeti varsta la care se incep sa se manifeste :
A)Sare pe ambele picioare, incearca sa se tina intr-un picior, tine corect creionul, merge pe bicicleta, urca si coboara o scara alternand picioarele
B)Realizaza un turn si pod din cuburi
Deseneaza si explica ce a desenat, copiaza cercul.
C)Descrie ce fac animalele sau oamenii din imagini, raspunde la intrebari.
Utilizeaza prepozitii, apare “de ce“-ul.
D)Se joaca in grup cooperand
Stie sa-si spuna sexul , se imbraca si mananca singur

A. un an
B. 11 luni
C. 36 de luni
D. un an si jumatate


ANS: C pg.82

72. . In evolutia limbajului la copil pot fi evidentiate mai multe stadii. Dupa M. Zlate ( 1993, pag 69) identificam urmatoarele stadii:
a) Stadiul cuvantului-fraza
b) Stadiul prefrazei
c) Stadiul “frazei gramaticale“
d) Stadiul structurii sintactice
e) Stadiul “diferentierii formelor gramaticale“
f) Stadiul propozitiei
A A,B,C,D,E
B. C,D,E
C. A,B,C
D. A,B,D


ANS: Apg.84

73. In jurul varstei de 2 ani in conduita verbala distingem 2 etape interogative cu influente asupra structurarii gandirii, dupa Rose Vincent, ele sunt caracterizate de intrebarile :
a) ce e asta ?
b)cum e asta ?
c)la ce foloseste asta ?
d)de ce ?
A. A,B,C
B. A,D
C. B,C,D
D. A,C,D


ANS: Bpg.87

74. Egocentrismul logic se refera la caracteristicile rationamentului copilului care sunt:
a) Sincretismul
b) Transductia
c) Transparenta
d) Compelementaritatea
A. A,B
B. B,C,D
C. A,B,C
D. A,C,D


ANS: A pg.107

75. Egocentrismul logic se refera la caracteristicile rationamentului copilului :
a) sincretismul
b) transductia
c) inductia
A. A,B
B. A,C
C. B,C


ANS: Apg.107

76. “realismul“ gandirii copilului se refera la
a) materializarea elementelor de factura spirituala datorata nediferentierii intre fizic si psihic
b) achizitia reversibilitatii
c) incapacitatea de idealizare
A. A
B. C
C. B
D. A,B,C


ANS: A pg.108

77. « artificialismul » gandirii copilului consta in faptul ca :
a) posibilul si imposibilul se suprapun
b)personajele fantastice pot interveni in viata reala
c)copilul nu are sentimente autentice ci construite prin imitatie
A. A,B
B. B
C. A
D. A,B,C


ANS: A pg.108

78. Cititi cu atentie paragraful si identificati carei perspective teoretice asupra moralitatii si autocontrolului ii este proprie :
()comportamentul conform cu normele sociale creste pentru ca adultii il respecta cu intarire pozitiva sub forma de aprobare, afectiune si alte recompense in timp ce un comportament care incalca standardele este pedepsit prin reprobare, pierdere de privilegii si alte consecinte care fac ca acest comportament sa se manifeste mai putin in viitor. Adeptii acestei perspective considera intarirea pozitiva ca fiind de departe cel mai eficient mijloc de promovare a unui comportament dezirabil social comparativ cu pedeapsa.
A. teoriile invatarii sociale
B. psihanalitice
C. behavioriste
D. cognitiviste



ANS: Cpg.126
79. Comportarea morala este vazuta de behavioristi ca insusita prin mecanisme de :
a) invatare
b) intarire
c) modelare
d) reprimare
A. A,B,C
B. A,C
C. A,B
D. B,C


ANS: Apg.126

80. Moralitatea heteronoma descrisa de J. Piaget se caracterizeaza prin :

a)Regulile sunt exterioare, implica completa acceptare a prescriptiilor adultului.
b)Regulile sunt inflexibile
c)Regulile sunt vazute ca fiind consecinta intelegerilor reciproce, consimtite.
d)Dreptatea este arbitrata de comun acord
A. A,B
B. B,C
C. A,C
D. AC,D


ANS: A pg.133

81. Moralitatea autonoma descrisa de J. Piaget se caracterizeaza prin

a)Judecata morala coincide cu decizia adultului
b)Bazata pe cooperare, recunoastere mutuala a egalitatii intre indivizii autonomi
c)Caracterizata de atitudini moral rationale
A. A,B,C
B. B,C
C. A,B


ANS: B pg.133

82. Climatul familial (cf. Iolanda Mitrofan, Nicolae Mitrofan, 1991) poate fi analizat dupa mai multi indicatori cei mi importanti fiind urmatorii:
a)Modul de raportare interpersonal al parintilor ( nivelul de apropiere si intelegere, acordul sau dezacordul in legatura cu diferite probleme) ;
b)Ansamblul de atitudini ale membrilor familiei in raport cu diferite norme si valori sociale;
c)Gradul de coeziune al membrilor grupului familial;
d)Modul in care este perceput si considerat copilul;
e))Starea materiala si statutul familial;
f)Modul de manifestare a autoritatii parintesti (unitar sau diferentiat);
A. A,B,C,D,F
B. A,B,D,F
C. A,B,C,D,E
D. B,C,D,E,F


ANS: Apg.174












Politica de confidentialitate







.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Normalitate versus anormalitate
Dementa presenila
PRINCIPALELE PROBLEME CRONICE DE SANATATE MINTALA
Managementul stresului
Visele ca stari de constiinta modificata
Viziunea ganditorilor filosofici asupra termenului de fericire
Comportamentul duplicitar
Bazele psihologiei sociale - Perspective generale asupra conditiilor umane





Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu